Don't worry...be happy... :)

07.05.2007., ponedjeljak

ha, evo nešto za one koji žele ostati mladi!!!!


da su te vježbe dobre, čula sam sa više strana, eto i ja se pripremam početi ih vježbati...........kako sam skidala sebi, pa nisam ja sebična, podijeliti ću to s vama pa da budemo svi sretni, mladi i veseli.......

"Svatko želi dug život,
ali nitko ne bi htio biti star."
Jonathan Swift



Tajanstveni pukovnik Bradford, sedamdesetogodišnjak sijede rijetke kose i pognutih ramena, nakon duge i opasne ekspedicije u udaljene predjele Himalaje, konačno pronalazi samostan koji prema legendi posjeduje tajnu vječne mladosti i pomlađivanja.
Tisućama godina ta se tajna prenosila preko grupe lama, ili tibetanskih redovnika koji je, doduše, nisu skrivali, ali je njihov samostan bio toliko udaljen i izoliran da su praktički bili odsječeni od vanjskog svijeta.
Vrativši se kući pukovnik Bradford odlučio je tajnu prenijeti svojem prijatelju Peteru Kelderu koji ga jedva prepoznaje. Naime, Peter pukovnika pamti kao pognutog, bljedolikog starca sa štapom, a sada se pred njim nalazio visoki, uspravni muškarac čije lice odaje zdravlje, a kosa mu je gusta i tamna s jedva kojim tragom sjedila.
Jedva mogavši obuzdati svoje uzbuđenje Peter je sa pozornošću slušao pukovnika...

"Prva važna stvar koju sam naučio nakon što sam stupio u samostan bila je ta da tijelo ima sedam energetskih centara koje možemo zamisliti kao energetska polja koja se vrte. Hindusi ih nazivaju čakre.
Svaki od tih sedam vrtloga u određenoj je vezi sa sedam hormonskih žlijezda u endokrinom sustavu tijela, a njegovo se djelovanje sastoji u tome da potiče izlučivanje hormona svake pojedine žlijezde. Ti hormoni upravljaju svim tjelesnim funkcijama, uključujući i proces starenja.
Prvi vrtlog (korijenska čakra) smješten je u bazi kralješnice. Drugi vrtlog (sakralna čakra) nalazi se u donjoj trbušnoj šupljini, ispod pupka. Treći vrtlog (solarni pleksus) nalazi se iznad pupka, ispod prsa. Četvrti vrtlog (srčana čakra) nalazi se u sredini prsa. Peti vrtlog (grlena čakra) nalazi se u području grla. Šesti vrtlog (treće oko) nalazi se u sredini čela, između obrva. Sedmi vrtlog (krunska čakra) nalazi se na samom vrhu glave.

U zdravom tijelu svaki se od tih vrtloga vrti velikom brzinom omogućavajući vitalnoj životnoj energiji, poznatoj pod nazivom prana ili eterička energija, teći gore kroz endokrini sustav. Ali, kad se jedan ili više vrtloga uspore, blokiran je tok vitalne životne energije - a to je samo druga oznaka za starenje i loše zdravlje.
Najbrži je način za ponovo stjecanje mladosti, zdravlja i vitalnosti uspostaviti normalno okretanje energetskih centara.
To se može postići sa pet jednostavnih vježbi. Pomaže i svaka pojedinačno, ali za najbolje rezultate potrebno je svih pet. Tih pet "Tibetanaca" lame zovu "rituali".

PRVI RITUAL


Prvi ritual izvodi se samo zato da se poveća brzina okretanja vrloga. Trebate stati ravno i raširiti ruke, paralelno s tlom. Zatim se okrećite oko sebe, dok vam se malo ne zavrti. Okretati se morate slijeva nadesno u smjeru kazaljki na satu.
Za početak je dovoljno da se okrenete pet do šest puta. Ako osjetite da morate sjesti ili leći da se oporavite od vrtoglavice, učinite to. Prvi ritual za početak vježbajte samo toliko dok vam se lagano ne zavrti. Kasnije ćete broj okreta povećavati do najviše 21 puta što je dovoljno da bi se energetski centri potakli na okretanje.


Image Hosted by ImageShack.us


DRUGI RITUAL


Nakon prvog rituala slijedi drugi koji još više pobuđuje sedam vrtloga.. Ispružite se na podu licem prema gore. Ruke ispružite duž tijela i položite dlanove na pod sa skupljenim prstima. Zatim podignite glavu s poda i privucite bradu na prsa. Istovremeno podignite noge u okomiti položaj. Leđa ostaju potpuno na podu. Ako možete, povucite noge iznad tijela dalje prema glavi. Koljena ne smijete savijati.
Nakon toga polako spustite glavu i noge opet na pod. Opustite sve mičiće i ponovite ritual - bez suvišnog naprezanja.
Kod svakog ponavljanja potrebno je održavati ritam disanja: kada podižete glavu i noge duboko udahnite, a kada ih spuštate izdahnite. Između ponavljanja, kad opuštate mišiće, dišite dalje u istom ritmu.
Ako vam je naporno, kod dizanja i spuštanja nogu možete ostaviti savijena koljena.

Image Hosted by ImageShack.us

TREĆI RITUAL


Neposredno nakon drugog rituala slijedi treći. Kleknite na pod, uspravite tijelo, a nožne prste istegnite. Ruke stavite sa strane na mišiće bedara.Glavu i zatiljak zatim sagnite prema naprijed i povucite bradu na prsa. Potom povucite glavu i zatiljak oprezno prema natrag - samo do granice ugode - istodobno se izvijajući prema natrag, oduprite se rukama o bedra ili zdjelicu. Nakon toga vratite se u izlazni položaj i ponovite ritual. I ovdje je potrebno slijediti ritam disanja. Kada se savijate prema natrag duboko udahnite, kada se vraćate u uspravni položaj izdahnite. Jako je korisno duboko disati; zato napunite pluća koliko god možete.

Image Hosted by ImageShack.us

ČETVRTI RITUAL


Četvrti ritual može se na početku činiti teškim, no vrlo brzo postaje jednostavan kao i ostali. Sjednite na pod. Noge ispružite ravno prema naprijed sa razmaknutim stopalima oko 30 cm. Tijelo neka vam bude uspravno, a dlanove položite na tlo pokraj stražnjice. Tada privucite bradu na prsa. Zatim glavu spustite prema natrag istodobno podižući tijelo tako da se koljena saviju, dok ruke ostaju ispružene. Trup s natkoljenicama treba činiti ravnu liniju, paralelnu s tlom. Ruke i potkoljenice okomite su prema tlu. U tom položaju - bez zaustavljanja daha - napnite svaki mišić u tijelu. Kad se vratite u početni sjedeći položaj, opustite mišiće i odmorite se prije ponavljanja postupka.. I opet je važno pratiti disanje. Kad podižete tijelo duboko udahnite. Dok napinjete mišiće ne morate zadržati dah. Kada se vratite u sjedeći položaj potpuno izdahnite i nastavite disati u istom ritmu dok se odmarate.

Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us

PETI RITUAL


Kada radite peti ritual licem se okrenite prema tlu. Oslonite se na ruke, s dlanovima na tlu i savijenim nožnim prstima. Šake i stopala trebale bi biti udaljene oko 60 cm jedne od drugih, a ruke i noge ispružene. Počnite rukama okomito prema tlu i savijenom kralježnicom tako da tijelo visi. Nakon toga nagnite glavu prema natrag koliko možete, savijte tijelo u bokovima i podignite ga tako da čini okrenuto "V". Istodobno bradu pomaknite prema naprijed i privucite je prsima. Vratite se u početni položaj i ponovite. Kada podižete tijelo duboko udahnite kada ga spuštate izdahnite.


Image Hosted by ImageShack.us



KAKO ČESTO SE IZVODI SVAKI RITUAL?

Za početak u prvom tjednu svaki ritual vježbajte tri puta dnevno. Svaki sljedeći tjedan povećavajte za dva puta dok ne stignete do 21 puta za svaki ritual dnevno. Nije potrebno vježbati rituale više od 21 puta. Možete vježbati ujutro ili navečer. Svaki od pet rituala je jednalo važan zato jer rade zajednički. Međutim, ako nikako ne možete izvesti neki od rituala, ispustite ga i vježbajte ostalih četiri. Nakon nekoliko mjeseci pokušajte ponovo ritual sa kojim ste imali poteškoća. Nikad se nemojte previše naprezati; napravite toliko koliko možete i polako dodavajte.
Hrabro naprijed!

NAPOMENA: Prije nego se okušate u vježbama savjetujte se sa svojim liječnikom.

Prema knjizi "FONTANA MLADOSTI" Petera Keldera pripremio Vlado Jankovic





- 10:47 - Komentari (11) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

Siječanj 2008 (3)
Prosinac 2007 (3)
Studeni 2007 (6)
Listopad 2007 (8)
Rujan 2007 (11)
Kolovoz 2007 (7)
Srpanj 2007 (1)
Lipanj 2007 (9)
Svibanj 2007 (10)
Travanj 2007 (13)
Ožujak 2007 (19)
Veljača 2007 (15)
Siječanj 2007 (19)
Prosinac 2006 (13)
Studeni 2006 (10)
Listopad 2006 (8)
Rujan 2006 (8)
Kolovoz 2006 (6)
Srpanj 2006 (4)
Lipanj 2006 (3)
Svibanj 2006 (14)
Travanj 2006 (13)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Linkovi