Don't worry...be happy... :)

08.11.2006., srijeda

DROGA I SILOVANJE!!!!!!!!!

Imam kćer i već više puta smo razgovarale o toj temi, a sada ću kopirati i cijeli članak u kojem je sve fino objašnjeno. Nažalost, takvih stvari je sve više i bilo bi glupo žmiriti pred istinom. Koliko god pričali i upozoravali, mislim da je još uvijek nedovoljno. Također, mislim da niti dečki više nisu "sigurni".
Moram priznati da se ljutim kada dođem u dafić i kada mi konobar donese otvoreni sok, dakle i sama "kultura" naših ugostitelja nije na nekom nivu, za što smo na neki način i sami krivi, jer da se pobunimo svaki put, takvih primjera bi bilo sve manje. Niti ne razmišljamo o tome sve dok nam se djeca ne krenu izlaziti van i kada postaješ svjestan da je u tim izlascima prepušten sam sebi, da vas nema da ga pazite i štitite, a za vas je još uvijek veliko dijete koje nije svjesno što se sve može desiti. To nema veze s povjerenjem u vlastito dijete, već u nepovjerenje svih oko njih. namcor


Prepoznajte droge za silovanje i zaštitite se

Čin silovanja jedan je od najgorih načina fizičkog i psihičkog napada, a posljednjih godina pojavio se novi oblik ovog kaznenog djela za koji nasilnici najčešće biraju klubove, kafiće i slična mjesta - silovanje pod utjecajem droge. Engleski naziv 'date rape drugs' upućuje na to da se silovanje pomoću ovih supstanca ne mora dogoditi samo ako ih žrtvi neki stranac stavi u piće - to može biti i osoba s kojom je izašla na spoj.


Svaka supstanca koja čovjeka čini nemoćnim da kaže 'ne' i čiji učinak mu onemogućava da se brani može se iskoristiti za silovanje. Dakle, alkohol, marihuana, amfetamini, kokain... također mogu poslužiti nasilniku da oslabi potencijalnu žrtvu. Poznato je da ova sredstva slabe prosudbu te povećavaju izlaganje rizicima, odnosno upuštanje u odnose seksualne prirode u kojima osoba nije u stanju upravljati svojim ponašanjem.

U užem smislu drogama za silovanje najčešće se smatraju flunitrazepam, gamahidroksibutrička kiselina (GHB) i ketamin. Zbog čega su upravo ove droge popularne među seksualnim napasnicima? Kao prvo, vrlo ih je teško otkriti jer su bez okusa, mirisa i boje. Svi tragovi droge nestaju iz tijela 72 sata od konzumacije i ne mogu se naći uobičajenim toksikološkim testom ili nalazom krvi. Liječnici i policija moraju tražiti baš te supstance, a pretraga mora biti vrlo brza.


Prvo pravilo: svoje piće ni u jednom trenutku ne gubite iz vida
Nadalje, droge za silovanje se lako stavljaju u piće ili hranu te vrlo brzo djeluju. Žrtva ostaje bez svijesti i s pomućenim ili bez ikakvog sjećanja na to što se događalo za vrijeme toksikacije. Zbog toga je često slučaj da žrtva uopće ne zna da je silovana, što otežava otkrivanje zločina i počinitelja.

KAKO DJELUJU OVE DROGE?

Flunitrazepam
se u nekim zemljama koristi kao lijek za nesanicu. Moguće komplikacije koje se mogu javiti nakon konzumacije su nemogućnost prisjećanja na jedan vremenski period (obično nekoliko sati), snižen krvni tlak, pospanost, opuštenost mišića ili gubitak nadzora nad mišićima, osjećaj opijenosti, mučnina, poteškoće pri govoru, poteškoće u kretanju, gubitak svijesti, konfuzno stanje i želučane smetnje.

Gamahidroksibutrička kiselina (GHB) je promovirana kao sredstvo za porast mišićne mase, no taj efekt nije dokazan. Intoksikacija može dovesti do opuštenosti, mučnine, vrtoglavice, smetnji vida, gubitka pamćenja, epileptičkih napada, poteškoća u disanju, preznojavanja, povraćanja, usporenog rada srca, stanja sličnom snu, do kome, pa i do smrti.


Žrtvi napada često sve izgleda kao noćna mora, a dan poslije može je preplaviti osjećaj krivnje i nemoći. No bez obzira na to što je svojevoljno uzela piće ili dva, to ne opravdava napadača.





Ovo sredstvo je izrazito jako, tako da u kombinaciji s alkoholom može biti dovoljno i nekoliko kapi da se javi pospanost uz gubitke pamćenja. Tekućina je bez boje i mirisa, no ponekad se može prepoznati po slankastom okusu.

Ketamin je anestetik koji se koristi uglavnom u veterinarstvu za uspavljivanje životinja prilikom kirurških zahvata. Kod ljudi može izazvati halucinacije, gubitak osjećaja za vrijeme i gubitak identiteta, poremećenost percepcija vida i sluha, osjećaj gubitka samokontrole, otežanost motoričkih funkcija, poteškoće s disanjem, epileptičke napade, povraćanje, agresivno i napadno ponašanje te usporen govor.


TJELESNE OZLJEDE - PRVI ČVRST DOKAZ
Žrtvi napada često sve izgleda kao noćna mora, a dan poslije može je preplaviti osjećaj krivnje i nemoći. No bez obzira na to što je svojevoljno uzela piće ili dva, to ne opravdava napadača. Također se mogu javljati povremena kratkotrajna i iznenadna sjećanja koja su u biti elementi posttraumatske reakcije na stresni događaj, što može zahtijevati, kao i kod svakog oblika silovanja, dugotrajnu psihoterapijsku pomoć.


Bitno je javiti se liječniku 72 sata od konzumacije droge jer nakon tog vremena svi njeni tragovi nestaju iz tijela (+ Kliknite na sliku za uvećanje )

Iako je ponekad i samoj žrtvi teško otkriti je li bila silovana, postoje neki očiti znakovi kojima se to može otkriti. Kao prvo, tjelesne ozljede: bol ili masnice u genitalnom i analnom području, masnice na bedrima, zglobovima, podlaktici te obrambene masnice i ogrebotine koje mogu nastati ako je žrtva donekle bila sposobna braniti se.

Također mogu postojati i neki fizički dokazi koji će pomoći policiji u istrazi: upotrijebljeni kondomi u blizini žrtve, tragovi sperme na tijelu, odjeći ili namještaju, a velika pomoć mogu biti i svjedoci – ukoliko je žrtva bila na nekom javnom mjestu, klubu, kafiću i slično, postoji mogućnost da je netko vidio u kakvom je stanju bila i da o tome može svjedočiti.

KAKO IZBJEĆI OPASNOST

Bila žrtva okružena prijateljima ili nepoznatim osobama, kad joj pozli, zlostavljač može iskoristiti priliku upotrijebivši izgovor da je želi izvesti na svjež zrak i tada izvršiti svoj naum.


Pića koja imaju čudan okus (GHB je ponekad slankastog okusa) kao i ona koja netko nudi u otvorenim posudama treba izbjegavati. Osjećaj da ste opijeni više nego što je to uobičajeno nakon jednog, dva pića može biti znak koji upućuje da se radi o nečemu gorem.

U tome slučaju najbolje je učiniti sljedeće:

- nađite sigurno mjesto (izađite iz kluba, kafića);
- zamolite prijatelja kojem možete vjerovati da ostane uz vas i pomogne vam;
- pozovite policiju te odmah zatražite medicinsku pomoć;
- u bolnici zamolite da vam uzmu uzorak urina što je moguće ranije da bi se moglo utvrditi o kojem se sredstvu radi (pojedina sredstva mogu se detektirati od 12 do najviše 72 sata).

Ukoliko sumnjate da ste silovani, što prije otiđite u zdravstvenu ustanovu i obavite testiranje na droge za silovanje. Nemojte se tuširati, jesti, piti te prati ruke ili zube prije liječničkog pregleda. Sačuvajte odjeću koju ste u to vrijeme nosili, a mjesto mogućeg zločina koliko je god moguće ostavite nedirnutim. Ako možete, sačuvajte sve predmete iz kojih ste i ne znajući mogli konzumirati drogu, primjerice čaše iz kojih ste pili.




- 10:18 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

Siječanj 2008 (3)
Prosinac 2007 (3)
Studeni 2007 (6)
Listopad 2007 (8)
Rujan 2007 (11)
Kolovoz 2007 (7)
Srpanj 2007 (1)
Lipanj 2007 (9)
Svibanj 2007 (10)
Travanj 2007 (13)
Ožujak 2007 (19)
Veljača 2007 (15)
Siječanj 2007 (19)
Prosinac 2006 (13)
Studeni 2006 (10)
Listopad 2006 (8)
Rujan 2006 (8)
Kolovoz 2006 (6)
Srpanj 2006 (4)
Lipanj 2006 (3)
Svibanj 2006 (14)
Travanj 2006 (13)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Linkovi