Slogica

Pet stvari koje mame mogu naučiti od tata o svojim sinovima...

Otac i sin


Mame su bolji roditelji od tata. Kako god da se okrene. Jednostavno mame kuže neke stvari značajno bolje od muških polovica. Ne kažem da tate nisu dobre. Pa i ja sam tata. Ali eto dječja tuga i bol se puno lakše brišu u maminom zagrljaju. Da ne pričamo štramplicama, pranju ruku i sve ostalo što muški mozak malo slabije pamti.



No postoji par sitnica koje sam pokupio po putu kao tata. Radi se o muškoj djeci, popularno zvanoj – sinovi, nasljednici, prinčevi i slično. Mame tu ponekada imaju poteškoće. Jednostavno se ne mogu spustiti (ili diči kako god zaželite :-) ) na mušku razinu. Dakle evo mojih pet savjeta mamama kako odgojiti sinčića ..



1: Razmišljajte kao spiljski čovjek!



Odrasla žena ima tisuće emocionalnih stanja, također ista pokazuje i moja četverogodišnja kćerkica. Dečki imaju tri: ljut, tužan, sretan. Nemojte projecirati svoj prelijepi, kompleksni emocionalni svijet na svog sina. Njegovo stanje u datom momentu možda nije komplicirano. Jednostavno je ljut jer autić ne ide u pravom smjeru. I točka. Rekoh točka, ne razmišlja o tome što ste mu pred tri dana grubim glasom zabranili žvaku. Sto posto! Garantiram! I vjerojatno ne želi stajati pred prozorom i razgovarati o smislu, osjećajima i ostalim sitnicama. Tako gubi vrijeme koje bi mogao upotrijebiti na popravak autića. A vjerojatno je već zaboravio zašto je ljut i razmišlja o nečem tisućitom.



2: Gledajte znakove njegova tijela, ne slušajte što govori!



Kao i kod odraslih muškaraca "govor tijela" će vam kazivati što muči vašeg malog muškarca. Skakanje gore – dolje i jurcanje lijevo – desno je dobro. Spuštena ramena – loše. Vikanje – dobro. Šutnja – loše. I tako dalje.



3: Kada ste u nedoumici – zagrlite ga!



Dečki imaju sitnijih problema sa lociranjem i vizaliziranjem stvari koje ih muče. Moj sin često zaplače zbog nevjerojatno trivijalnih sitnica. Znam da ga tišti nešto dublje. Također znam da klještima u tom momentu neću to izvuči iz njega. Dok će moja kčerkica lijepo objasniti što je muči i dodati sve razloge zašto sam upravo ja kriv za to. Kod dečka je drugačije. Pričekajte da se smiri i navedite ga da vam ispriča svoj problem. A kada se rasplače treba ga jednostavno zagrliti. I pustiti da se smiri. Dečki vole grljenje jednako kao i curice. Ne brinite vaši zagrljaji ga neće učiniti manjim muškarcem. Ako i nemate pojma zašto ga grlite, koga briga. Samo ga zagrlite!



4: Sve je u kakici!



Curice završe svoju "kahlica edukaciju" 6-12 mjeseci prije nego dečki. Naravno dozvolite statističke iznimke i dozvolite da mi roditelji besramno lažemo o svojoj djeci. No, stručnjaci se slažu o spomenutim brojevima. Dečki kada jednom usvoje kahlicu, tutu ili wc – to je to! Jednostavno vole ići na toalet. Muškima je to kao neki ritual. Al Bundy i njegov wc je napisan prema istinitim događajima diljem svijeta. Stoga ukoliko se vaš nasljednik prema toaletu ponaša na ponosan i opsesivan način, nemojte se uzrujavati. To je jednostavno muška stvar. Kao da mi razumijemo zašto čupate obrve..



5: Batman lives forever.

Dečki od malih nogu znaju vrijednost super moći. Žele biti dobri i vjeruju u postojanje ultimativne dobrote na svijetu. Oni čak svoj identitet znaju prilagođavati određenim super močima. Na žalost kulinarstvo i spremanje nisu među njima :-). Ukoliko vam je sin opsjednut npr. Batmanom i želi nositi kostim istog po cijele dane. To nije nikakva anomalija u ponašanju. Jednostavno, dečki to rade. Uostalom ako u određene dane odemo u centar Zagreba i pogledamo krikove i jauke mode u koje neke mame upakiraju svoju djecu Batman, Benten ili Superman modni detalji postaju skroz prihvatljivi.

www.slogica.com.hr

24.01.2011. u 11:55 | 0 Komentara | Print | # | ^

Naučiti djecu kako da se nose sa emocijama više nije neki problem.

Mama i sin

Kao roditelji svaki dan ste suočeni sa mnoštvom različitih faza u ponašanju djeteta. Napadi bijesa, ljutito stupanje, lupanje vratima, vika ili kod starije djece tišina, sve to se može izmijeniti u nekoliko minuta. Pomoći djeci da se nose sa svojim emocijama dio je svakodnevne uloge roditelja. Zapravo reguliranje emocija je esencijalno ukoliko želite da se vaše dijete osjeća dobro. Kao roditelj možete ih naučiti da se nose s emocijama na način koji evaluira njihove osjećaje a ujedno priprema djecu za intenzivnu interakciju sa svijetom.

Reguliranje emocija.


Fensi izraz koji opisuje mogućnost da procesiramo i izrazimo cijeli niz emocija i reagiramo na način koji je prikladan situaciji. Koncept „regulacija emocija“ često se izražava kao niz vještina koje se mogu naučiti. Sposobnost da „reguliraju emocije“ djeci će pomoči kod socijalnih interakcija i emocionalnog razvoja. Na primjer;

Djeca koja se dobro nose sa svojim emocijama



Djeca koja se loše nose sa emocijama



Kako roditelji mogu pomoći?


Ukoliko djeci pomognemo da procesiraju, identificiraju i na pravi način izraze svoje emocije na pravom smo putu.

Prvi korak: Pomozite djetetu da procesira svoje osjećaje.




Koliko ste puta pitali svoje dijete bez obzira na njegovo godište, „kako se osjećaš u vezi sa..“, a nakon toga dobili prazni pogled i tišinu? Mlađa i starija djeca su često nesvjesna svojih osjećaja jer ne uspiju pravilno procesirati reakciju na emocionalno stanje.
Djeci možete pomoći tako da postavite pitanje, „kako si se osjećao kada ti je prijatelj pjevao pjesmicu u vrtiću...“, ili nudeći, „ja bi se naljuti da mi je neko tako uzeo igračku ..“. Tako ohrabrujete dijete da otvoreno rasprave egzaktni događaj te da na njega reagiraju sa ispravnim emocijama.

Drugi korak: Pomozite djetetu da identificira svoje osjećaje




Identifikacija i označavanje osjećaja je vrlo važna komponenta „emocionalne regulacije“. Djeca sa potpunim i opsežnim vokabularom naziva emocija lakše će se suočiti sa istima. Lakše je prikazati emociju pomoću riječi nego pomoću osjećaja. Već od dvije godine starosti djeca mogu zapamtiti nazive emocija. Možda vam pomogne nekoliko savjeta:





Treći korak: Pomozite djetetu da ispravno izrazi svoje osjećaje



Djeca teško verbalno izražavaju osjećaje zbog manjkavog vokabulara ili su previše emocionalna da bi ih izrazila. Evo nekoliko savjeta i vježbi koje vam mogu pomoći:






www.slogica.com.hr

14.01.2011. u 06:13 | 0 Komentara | Print | # | ^

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< siječanj, 2011 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Veljača 2011 (3)
Siječanj 2011 (2)
Prosinac 2010 (5)
Studeni 2010 (4)
Listopad 2010 (7)
Rujan 2010 (4)
Kolovoz 2010 (3)
Srpanj 2010 (6)
Lipanj 2010 (5)
Svibanj 2010 (8)
Travanj 2010 (7)
Ožujak 2010 (12)
Veljača 2010 (10)
Siječanj 2010 (8)
Prosinac 2009 (6)


Komentari da/ne?

Opis bloga

Image and video hosting by TinyPic

Roditeljstvo... Savjeti za preživjeti i biti sretan roditelj. A time imati i sretno dijete...


Podržavamo...

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Slogica



Free Counters




Linkovi

www.slogica.com.hr
Slogica - stolica za vaše sretno dijete