Slogica

Pif - lutke su zavladale Zagrebom...



Svake godine na tjedan dana lutke zavladaju gradom Zagrebom. Tada počinje Pif, lutkartski festival. Ove godine on traje od 28.08 pa sve do 03.09 i održava se 43 put za redom. Iako sve što nudi nije za djecu, Pif nam nudi puno radionica i lutkarskih predstava za klince od 3 godine pa na dalje..




Kao i 43 godina prije i ove 2010 godine organizatori predstava su za klince napravili sjajan program. Tu su lutkarske predstave Mala Vila, Lončići Kuhaju, Pustolovine Toma Soyera i mnoge druge. Uz to organizatori su mislili na edukaciju pa imamo i mnogo radionica za odrasle i najmanje. Rakođer Pif ima sjajan web sajt na koje možete pronaći apsolutno sve. Od opisa, povijesti i programa..

Iskoristite priliku i povedite svoje klince u sjajan svijet lutaka i mašte...

http://www.slogica.com.hr

29.08.2010. u 12:07 | 0 Komentara | Print | # | ^

Klinci i šminka...

Klinci i šminka

Moja mala princeza navršila je tri godine. Vratila se sa mora. Sretna, mrvicu potamnila, namazanih noktiju. Žuti lak, namučili smo se da ga nađemo. Srećom DM ima cijeli spektar, jeftinije od 149 kn koliko je koštao jedan narančasti koji smo našli prije žutog. I priznajem pred svijetom, ja, tata sam odobrio mazanje noktiju. Čak sam ih i osobno namazao...


Išlo mi je dobro.. Mali noktići su izgledali, ma sjajno.. Žuti, gotovo profesionalno namazani. Kada smo se pojavili u javnosti izazvali smo dvojake komentare. Jedni su bili oduševljeni dok su drugi teško mogli sakriti grozu sa viđenim. Sredine definitivno bilo nije.

A zašto sam se uputio u tu avanturu. Pa moja princezica ide u vrtić, jaslice zapravo. Tamo naravno ima prijateljice. Dosta njih.. I jedna je namazala nokte. Uskoro sam bio zasut bujicom pitanja tipa; "Tatice, Lara ima namazane nokte, kada ćeš ti meni namazati nokte, lakom, žutim?? Ha tatice?? Kada?". Jesam napomenuo da je moj curetak u životnoj fazi kada stalno zapitkuje?? Nisam? Evo napominjem..

I sada sam pred dilemom. Mazati ili ne? To je pitanje!! I odluka je pala u tren. Mazati. Jednostavno lak se lako nanosi, još se lakše skida i ne vidim neke probleme u tome. Skoro ko maškare ili kada bojamo sa vodenim bojicama koristimo plastelin. Samo to onda nije službeno šminka :-)

Ponosno smo prošetali noktiće. Svi koje poznamo a i mnoštvo nepoznatih saznali su da imamo namazane noktiće. Ponos je sjao iz malih sivo, zeleno, plavo smeđih očiju.. Za sreću očito ne treba puno...

Znam da ovo nije kraj. Šminka za usta, naušnice, piersing :-(. Sve je to pred nama. No nekako mislim da smo dobro počeli. Puno smo pričali o tom laku. Moja curica zna da joj tata nije kupio lak zato jer ga Lara ima, već zato što je to njena želja i odluka. Zna da ga je lako staviti i lako skinuti i da je to samo zabava. Možda jednog dana zapamti sve ovo i počne donositi svoje odluke. Njene, privatne.. A ne odluke na bazi mode, društva, fejsa i tv-a.

Znam da će na ovom putu biti uspona i padova. No svaki put počinje prvim korakom..

Kako se vi nosite sa ovim problemima. Čekam vaše komentare ili mailove..

PS: piersing, nočna mora :-(

www.slogica.com.hr

23.08.2010. u 10:45 | 0 Komentara | Print | # | ^

Kada i kako početi prati zube svojoj bebici??

Prati zube vašeg djeteta treba početi odmah, čim se prvi pojave. I to bar jednom dnevno. Ukoliko postupite tako beba će prihvatiti četkicu i pranje će doživjeti kao zabavu i igru.



Do otprilike tri godine starosti beb dobiju 20 mlječnih zubića. Kako bi isti bili zdravi i kako i si prištedili raznorazne muke i probleme izazvane bolestima zuba super je da jednom ili dva puta dnevno naviknete vaše najmlađe zlato na rutinsko pranje zubića.


Sigurno ste se kao i svi ostali roditelji našli pred dilemom koju četkicu i pastu trebate kupiti. Komadić čiste gaze omotan oko vašeg prsta dostatan je za prva pranja zuba. A prva prava četkica mora biti izuzetno mekana i mora imati malu glavu kako biste bez problema mogli doseći sve male zubiće. Najbolje je uzeti četkicu koja je predviđena za dob vašeg djeteta.


Važno je da uvijek imate na pameti rok trajanja četkice. On ne prelazi tri mjeseca i tada morate nabaviti novu. No, ukoliko se dlačice na četkisi "rašćupaju" prije isteka tri mjeseca, također nabavite novu...


Sve dok se ne pojave pravi zubi (dob oko šest godina) za pranje mlječnih treba koristiit pastu sa niskim udjelom flora (oko 6000 ppm-a (dijelova na milijun). Dobro provjerite na kutiji od paste dali je ista takva. Običen paste su opasne za malu djecu ukoliko ih progutaju.


Odmah morate učiti dijete da ispljune pastu nakon pranja. Zgodno je nabaviti neku koja nema super okus. Ukoliko pak vaš potomak proguta previše paste ili pastu za odrasle to može uzrokovati mnoštvo problema kao što su proljev i povračanje.


Količina paste koju ćemo koristiti ne smije biti veća od recimo kuglice graška. Zubiće peremo laganim kružnim pokretima i trudimo se zahvatiti ih sve. Možemo djete staviti u krilo kako bi nam bilo lakše.


Ukoliko niste sigurni kako i što, odvedite dijete svojem zubaru i pitajte sve što vas zanima.


Isto tako mudra ideja je da kada idete na pregled svojih zuba povedete klinca sa sobom. Tako ćete ga naviknuti na izgled zubarske ordinacije.


Iako postoje teorije da mlječne zube ne moramo kontrolirati iste spadaju u žanr "bablje priče". Dječji zubi zahtjevaju njegu kao i vaši. Pa ukoliko vidite neke promjene na istima (ili na desnima) put pod noge i kod zubara...


Često se predlaže da mala djeca uzimaju Flor u obliku tableta, no prema suvremenim istraživanjima (recimo, British dental health foundation) previše flora oštećuje caklinu prvih zubića.


Zapamtite da je flor dadan u pitku vodu. Sa time djeca dobijaju dostatne količine istog.


Bolje sprječiti nego liječiti kazuje stara narodna poslovica. Dakle, najveći neprijatelj zuba je naravno šećer. Djeca jednako vole narezano voće, sir ili neku drugu grickalicu koja je prijateljski nastrojena prema zubima kao i npr. čokoladu. Pokušajte smanjiti šećer na minimalne količine.


Isto tako:


- piće za djete je majčino mljeko, mlječni substituti, prokuhana i ohlađena voda.


- Ne koristite kisela, slatka, gazirana i slična pića kao "tješitelje". Posebno prije spavanja.


- Sok, vočni razrjeđen u omjeru 1:5 možete uvesti uz obroke nakon šestog mjeseca starosti.


- klinci mogu početi piti iz čaše već od šestog mjeseca i ne bojte se, čaša neće izbiti ili oštetiti zubiće.


- zdrava, uravnotežena prehrana najbolji je prijatelj zdravlja, pa tako i zdravlja zubi, vašeg djeteta.


Nema ničeg ljepšeg od dječjeg osmjeha. Vi ste odgovorni da isti blješti sa cijelim nizom bijelih, zdravih zubića. Nije teško...



www.slogica.com.hr

12.08.2010. u 06:13 | 0 Komentara | Print | # | ^

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< kolovoz, 2010 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Veljača 2011 (3)
Siječanj 2011 (2)
Prosinac 2010 (5)
Studeni 2010 (4)
Listopad 2010 (7)
Rujan 2010 (4)
Kolovoz 2010 (3)
Srpanj 2010 (6)
Lipanj 2010 (5)
Svibanj 2010 (8)
Travanj 2010 (7)
Ožujak 2010 (12)
Veljača 2010 (10)
Siječanj 2010 (8)
Prosinac 2009 (6)


Komentari da/ne?

Opis bloga

Image and video hosting by TinyPic

Roditeljstvo... Savjeti za preživjeti i biti sretan roditelj. A time imati i sretno dijete...


Podržavamo...

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Slogica



Free Counters




Linkovi

www.slogica.com.hr
Slogica - stolica za vaše sretno dijete