Slogica

Sjajna vježba za roditelje..

vjezba za roditelje

Ukoliko želite ostati fit i biti dobar roditelj evo jedan moj prijedlog.

Ovu vježbu potrebno je ponavljati bar jednom svakih tjedan do dva. Vježbate u vlastitom domu, ne morate u teretanu, a vaše dijete vam može pomoći.

Super ćete se zabaviti.

Vježba je unisex i poželjno je da ju izvode oba roditelja, ne nužno u isto vrijeme..

Potrebno vam je nešto opreme. Pripremite;






Metrom izmjerite dijete, od poda do nosića

Kako vidite na ilustraciji nakon što ste obukli trenirku, udobne šlape ili tenisice kako bi se lakše kretali, uhvatite djete i sami (ako imate sreće da je djete kooperativno) ili uz pomoć, izmjerite dijete od nosića do poda.

Zatim se malo rastegnite,. Idemo, jedan, dva.. Nekoliko dubokih udisaja i izdisaja.

Lagano skvrčite koljena. Još, malo. Idemo u čućanj. Kada vam nos bude u visini istoj kao ona koju ste izmjerili kod djeteta - STOP.

Sada malo istražite svoju kuću. Gle čuda, u dječjoj sobi iz te perspektive stvarno sjena koju svjetiljka baca na zid, izgleda kao čudovište.

Uh! Kako je samo tata visok iz ove perspektive. Jako je nespretno prati ruke kada si ovako mali...

Što sam zapravo htio reći?? Djeca su mala i žive u svijetu koji je predviđen za velike. Spustite se sa vremena na vrijeme u njihov svijet. Tako ćete ih lakše i bolje razumjeti.

Prije nego zaključite da je djete neposlušno, hiperkativno (moderna riječ u zadnje vrijeme) ili jednostavno strašljivo pogledajte kako okolica izgleda iz njihove perspektive.

Možda trebate samo maknuti medu sa police i zli vuk, koji nam svaku noć kvari san će nestati...

A kako je "ponavljanje, majka mudrosti". Vježbu izvedite nekoliko puta mjesećno .

Znate, zli vukovi se znaju vratiti :-)

www.slogica.com.hr

24.02.2010. u 12:13 | 0 Komentara | Print | # | ^

Djeca i Televizija. Kako Slogica može pomoći??

klinac gleda tvJedna od težih stvari koje moramo napraviti kao roditelji je ograničiti vrijeme koje djeca provedu pred televizorom. Izbor je tako velik, stotine programa, specijalizirani programi sa crtićima, reklame. Dječji pogled i slatki glasić su tako molećivi. A slobodno vrijeme koje "dobijemo" kad dijete stavimo ispred TV-a je jako slatko. No na žalost Tv nije riješenje...

Barata se sljedećim brojkama. Djeca od 0-2 godine ne bi trebala gledati televiziju, 30 minuta djeca od 2-7 godina bi smjela uživati u crtićima. A ona od 8-12 imaju privilegiju od sat vremena tv programa. Držite se toga? Ja ne i ne poznam nikoga tko je dovoljno discipliniran za tako nešto.. Bar u kategoriji onih malih kikića. One starjie, još ne pratim.

klinci gledaju tv

Što je stvarnost? Stručnjaci pak kažu da sa prosječnim gledanjem televizije od dva sata preko tjedna i četiri sata vikendom roditelji pred sebe stavljaju mnoge opasnosti. Kao prvo djeca do 6 godina ne mogu pravilno razlikovati reklame od programa, što ih izlaže mnogim dilemama.

Drugo djeci koja previše vremena provode pred televizorom smanjuje se imunitet, mogu postati tjeskobna, dobiti mnoštvo bolesti sa čudnim kraticama, može im se povećati inteligencija, može im se smanjiti inteligencija, mogu postati agresivna, povučena, bla, bla, bla....

Na žalost stručnjaci su izrazito neusklađeni u svojim prićicama o štetnosti televizije. Svi se jedino slažu o tome da se količina televizije treba držati pod kontrolom..

Što možemo, zapravo što ja konkretno radim po tom pitanju!

Govorimo o uzrastu do tri godine. Uspjeli smo da negdje do godinu dana stvarno malo gleda tv. Nakon toga se to vrijeme povećavalo. Trenutno pogledamo jedan crtić ujutro, prije vrtića, poslije vrtića pokušavamo to ograničiti. A maksimum je trajanje jednog dugometražnog Disney crtića, dakle oko devedeset minuta. Nije neki uspjeh, ali nisam primjetio neke štetne posljedice gledana tv-a. Možda zato jer smo povukli još neke poteze.

Trudimo se da naša djeca gledaju različite programe, ne televiziju. Naime ne "posadimo" dijete pred tv i kog briga. Dakle pazimo koje će crtiće djeca gledati i ukoliko je film agresivan a diejte još ne spava. Mijenja se program bez obzira koliko nam je zanimljiv.

Klincima nudimo mirnije programe i crtiće. Znam vrlo je to teško. Ben ten, Winxice, Kornjaće i ostali su teška konkurencija. No, Dora – explorer, Disney i drugi dugometražni crtići više manje nisu brzi i agresivni...

Gledamo tv sa klincima kada god nam je moguće. Znamo, slatko je to vrijeme kada smo slobodni. Dijete je pred tv-om i ne postavlja pitanja. No, ukoliko smo sa njima, možemo kontrolirati što gledaju. Možemo im objasniti sve nedoumice i probleme. A isto tako možemo promijeniti program ukoliko program postane nasilan ili neprilagođen dječjem uzrastu.

Trudimo se razviti kritičnost u gledanju tv-a. Ukoliko ste prisutni možete djeci objasniti koncept reklame. Besmislenost nasilja i razliku između mašte i stvarnosti. Ukoliko ste pak u kuhinji, možda će suđe biti čisto. Ali vaše najveće blago – vaše dijete će biti izloženo tv-u bez nadzora.

Pokušavamo, programna tv-u produžiti u stvarnost. Gledanje crtića manje će zaokupiti mozak vašeg dijeteta nego što vi mislite. Istog trenutka kada program završi, dajmo klincima knjigu, idemo čitati ili crtati. I tv odlazi u standby (iako ekolozi kazuju da aparate treba gasiti na off – da se uštedi struja).

Kako nam je Slogica pomogla. Pa to je stolica koja je napravljena sa fokusom na ispravno i zdravo sjednje. Dakle ispred tv-a naša djeca ne sjede nezdravo. Namjestimo stolice kao u kinu. Na dovoljnu udaljenost od aparata, da svjetlo ne bude štetno. Klinci uživaju.
Uz to što znamo da dječja kičma ne pati, takav način nam pomaže da nakon što je crtić ili neki drugi program završio, raspustimo kino, premjestimo Slogice do stola i nastavimo sa crtanjem.

Dakle hvala Slogicama...

Klinci gledaju tv. Sjede na Slogicama

www.slogica.com.hr

22.02.2010. u 12:05 | 1 Komentara | Print | # | ^

Djecu treba; slušati, čuti, primijetit i poštivati.

bebac

Znam da smo svi opterećeni poslom, recesijom, šefovima I svim drangulijama koje nam na pleća tovari ovaj suvremeni život. No u jednom trenutku svog života odlučio sam isto kao i vi postati roditelj... Multipli, roditelj. I prešutno pristao na odgovornost koja dolazi s tom odlukom..
>Na žalost svoju djecu ne viđamo dovoljno često. I želimo im pokazati koliko su posebni i dragi cijelom našem biću.

Djeci treba vaša ljubav i posebno vaša pažnja da bi se osjećala posebna. Stručnjaci kažu da djecu treba; slušati, čuti, primijetit i poštivati.

obiteljski_zagrljaj

Stavimo na stranu stručnjake, lako je to reći. No kako u praksi ostvariti sve to??
Često se tu lovimo u gadnu zamku. Naime roza poni, rođendansko slavlje za dvjesto nepoznate djece ili najveća kutija legića, klincima u pravilu ne znači previše. Sami znamo da je često kartonska kutija puno zanimljivija našim princezama ili prinčevima od samog sadržaja, skupe i moderne igračke...

Ujutro, se žurimo na posao. Dali nas puno košta da napravimo šalicu kave za sebe i šalicu mlijeka za pomladaka, upalimo neki crtić, zagrlimo se i odgledamo isti. Cijena je da smo se malo ranije probudili a jutro, koje daje boju cijelom danu, počelo je sjajno. Vama i klincima..

Inače ja sam macho muškarac, veliki mišići, alfa oznake. Ma milina za vidjeti :-) U teoriji. U praksi sam od svega ovoga samo muškarac. I svoje klince obožavam grliti, ljubiti, škakljati i držati za rukice. Poseban mi je gušt kada uhvatimo jedni drugoga sa jednim prstom (mojim) i jednim malim, sičušnim prstićem (njihovim). Djeca to obožavaju. Takvi sitni znakovi pažnje čine ih posebnim na svijetu. I prihvaćenim i u zajedništvom sa svojim taticom (ili mamicom). NITKO ne radi toliko da ne može odvojiti bar petnaest minuta dnevno za maženje sa svojim klince.


Pazite da ne pretjerujete, time maženje postaje kontraproduktivno.


Ako si muško i voliš maziti svoje djete time ne postaješ dio "gay" zajednice. Time postaješ, dobar tata.

čitajte priču

Djetetu moramo pričati priče. One klasične, iz glave. Ili čitati iz slikovnice. Ili prepričavati crtiće. No dijete će se osjećati posebno ako njegov tatica izmisli priču. Samo njegovu priču koju ne zna nitko drugi osim vašeg malog sretnog kruga. Mislite da ne znate?

Pa recimo vaš šef se po novom zove Ghart, sastanak na kojem ste jučer bili dobiva naziv "plemensko sjelo" a grafikon prodaje postaje "tajna karta u podzemlje" (ili u nebo, no nekako sumnjam da pokazuje u tom smjeru :-) ).


Bivši šef prodaje koji je nedavno dobio otkaz zove se "Muhad bib" i želi se osveti plemenu...
HA, lako je izmisliti priču, zar ne?! Izmišljate ih na poslu svaki dan... A djete ima svoju, samo svoju priču koju mu je ispričala mamica ili tatica (najbolje zajedno)!

Cool se žuriti. Ispadate važni i strašno organizirani. Takve pričice zgodno je ostavit za posao. Doma imate par očiju, pametnih očiju i malu glavicu, koja kao spužva upija znanja. I bori se za svoje mjesto na svijetu. I ima dva uzora. Mamu i tatu. I želi vam pomoći. Pa dali je tako teško uzeti malu ručicu i neki tupi nož te joj dozvoliti da maže putar na kruh. Dozvoliti malom mišu ili mišici da odabere svoju odjeću ili da vam pomogne u kupovini namirnica. Nije to teško. A rezultat je neizmjerna sreća djeteta...

Najbolje vrijeme za zabavu sa vašim klincima je prije spavanja. Operemo zube, pročitamo knjigu i kaj. Steramo dijete u krevet... Jupi.. Možemo se posvetiti intelektualni sadržajima na TV-u. CSI tisućiti put rješava slučaj po istom kalupu. Političari upiru prstom jedan u drugi a Ameri parkiraju avione u porezne uprave...

Nije li bolje sjesti pored krevetića i baciti mali odmor od svakodnevnice. Popričajmo sa djetetom, otiđimo u njegov svijet. Vjerujte mi to je jedan ljepši svijet, prepun ideala i prijateljstva. Ah da i goleme ljubavi prema nama... Roditeljima...

Obratite pažnju na sitnice. Možda je Čući glupo ime za bebu. Ali vašoj princezi, to ime, Čući nešto znači. Možda i više nego što mislite. Klinac vam priča o tome kako se borio protiv Ghobara. I pobjedio. Bezveze? Možda vama, kao odrasloj jedinki. Ta sitnica, njemu je cijeli svijet. Prihvatite te sitnice koje klinci izmišljaju.

Ah, da i plešite sa klincima. Jedan od ljepših dana u mom životu je kada je moja mala dvoipol godišnjakinja otišla u svoju sobu, i tamo nešto užurbano prtljala. Hm, mi roditelji znamo da kada se takvi zvukovi čuju iz sobe to ne znači ništa dobro.

Krenuh vidjeti što se sprema.

Iz sobe sam začuo sitni glasić; "nemoj tata ući". Ok! Neću.

I klinka izlazi van u svojoj omiljenoj haljinici Ista je naopačke. Majica šlampavo viri.

Pita me.. "Tatice, jesam ti ja lijepa?". Gledam je začuđeno i odgovaram; "naravno"... "Onda pleši samnom".. Vrti me.... Vrtiiii.. I plesali smo, ko ludi.

I bilo nam je genijalno. Vrtilo mi se u glavi, ali koga briga.

Znate i mali dečkići vole plesati..

20.02.2010. u 01:02 | 0 Komentara | Print | # | ^

Pjesmice i igrice za bljuzgovite dane

super simple songs

Ukoliko pada kiša ili se snijeg pretvorio u ovu "prekrasnu" crnu masu koju možemo vidjeti po parkovima i cesti, često je teško iz rukava izvući zabavu za vašu djecu.

Kreativnost nije nešto, čemu se može narediti; "sada radi i zabavljaj", tu i tamo smo potpuno nemočni..

Ne da vam se u igraonicu, ne možete se sjetiti niti jedne pjesmice.

Totalna blokada..

Zato je tu moderna tehnologija. Za prvu pomoć...


Učitelji škole za dijecu u dalekom Tokyu, Amerikanci, našli su se u sličnom problemu. Naime, postoji kronični manjak materijala za rad sa djecom.

Problem su jednostavno riješil. Počeli su raditi svoje materijale. Držali su se onog, što je najvažnije u radu sa dijecom; "keep it simple" (neka bude jednostavno).

Rezultat takvog pristupa je desetak nevjerojatno zabavnih i edukativnih cd-a i dvd-a, sa raznim igricama i aktivnositma za djecu.

Da su napravili sjajan posao govori nam i pregršt nagrada koje su za isti dobili.

Uz to što možete kupiti materijale na nosačima zvuka mnoštvo istih možete naći na njihovoj
- stranici,
- blogu
a na youtubu imaju nevjerojatno dobar kanal...

Ukoliko vas smeta engleski jezik, nema veze, sve te pjesmice postoje u našim inačicama. A ako nema takvih, izmislite svoju verziju. Važna je muzika i inspiracija za zabavnu igricu.

Bitno je da ne otvorite kompjuter, učitate video i odete gledati tv ili čitati novine.
Sjednite sa svojim djetetom i pjevajte, plešite i zabavljajte se vođeni "Super jednostavnim pjesmicama". To je ono što će učiniti vaše dijete sretnim.

Još jedan dodatak zabrinutim mama i tatama. Tehničko objašnjenje. TV-i zraće. Posebno muzejski primjerci. LCD ekrani NE!!! To su jednostavno paneli koji otvaraju i zatvaraju rupice a iza se nalazi lampa. Ista, kakvu imate na stropu. Da se razumijemo, djeci treba ograničiti vrijeme pred ekranom. Ali ne zato što ekran zraći.. Jednom ću o tome...

Evo i jedna "Super jednostavna pjesmica"!! Čudo je kako dva palca, dva kažiprsta i dvije ruke mogu postati igračka i predstava..

Jedan mali pauk, penje se na oluk, počela je kiša, isprala je pauka, zasjalo je sunce, isparilo kišu, jedan mali pauk penje se na oluk, a sada dubokim glasom :-)



I link na moj omiljeni hoki-poki!

18.02.2010. u 12:56 | 0 Komentara | Print | # | ^

Kamo na obiteljski vikend – Plitvice zimi


Usprkos tradicionalnom promišljanju Plitvičkih jezera kao ljetne destinacije to nije ni blizu isitni. Plitvice, slapova zaustavljenih u vremenu, okovanih ledom. Duboki snijeg i Mukinje, skijalište i sanjkalište u sklopu nacionalnog parka, idealno su mjesto za vikend bijeg iz urbanih sredina..

Plitvice Zimi
No Plitvice nisu mjesto koje valja posjetiti samo tijekom ljeta. Svako godišnje doba donosi svoju čaroliju u ovo vodom i šumom protkano podneblje.

Zima je za mene posebno doba u Plitvicama. Staze su pod snijegom a lički mraz je zaustavilo vodopade u vremenu. No ispod njih tisuće kapljica probijaju svoj nezaustavljivi i moćni put. Na sve strane nalaze se ledene sige.

Plitvice Zimi

Debele šume su pokriveni snijegom i to zajedno sa modrinom ili zelenilom vode daje svemu pomalo čarobni izgled.

U snijegu su ucrtani zimski putovi mnoštva životinja koje se vraćaju na svoja iskonska staništa, ohrabrene tišinom koja je zavladala nakon što su ljetne horde napustile ovaj prostor.

Plitvice Zimi

Niste usamljeni u svom istraživanju zimske slike Plitvičkih jezera. Tu i tamo ćete naći na pokojeg istraživača i gotovo pustolova koji prati staze zametene u snijegu. Za razliku od ljeta pozdrav će prekinuti tišinu.

A ta samoća Plitvičkih jezera upotpuniti će obiteljski duh izleta. Smijeh, će odzvanjati. Biti će to vaš smijeh. Zajedno ćete istraživati tragove životinja i raditi anđele u netaknutom snijegu.

Većina hotela i restorana rade i tijekom zime. U Plitvicama, preciznije u mjestu Mukinje postoji i malo skijalište. Mislim da svjetski kup neće dobiti ali za početnike i obitelji je idealno mjesto za skijanje i sanjkanje.

Plitvice Zimi

Dakle nadam se da će vas ovaj tekst i pokoja slika pokrenuti. Pustolovina Plitvica zaleđenih i snježnih vas očekuje…

Za više slika pogledajte slijedeću galeriju

skijalište Mukinje

Više informacija o samim Plitvicama potražite na slijedećem linku.

Plitvice Zimi

15.02.2010. u 13:38 | 0 Komentara | Print | # | ^

Valentnovo, kako preživjeti??

Sretno vam Valentinovo

Svake veljače slavimo Valentinovo. Mnogi od vas će reći da je to umjetni, komercijalizirani praznik. Ja se neću složiti.

Naime moje mišljenje da je duh Valentinova vrlo lijep. Još se markting odjeli mnoštva firmi i tvrtkica trude ufurati nas u događanje.

Ima li što ljepše od slavlja ljubavi

Kako je to sve počelo??


Legenda kazuje da je Sveti Valentin bio svećenik koji se povijesno smjestio u Rim trećeg stoljeća. Tada je kralj bio Klaudije II. A on je kao vlastodržac počeo razmišljati. Kako takve radnje nikada ne vode ničemu dobrom, smislio je da su muški "samci" značajno bolji vojnici od onih oženjenih. Sa sjajnom vojskom na pameti, zabranio je ženidbu mlađahnim muškarcima. U svojoj glavi je imao veliki i snažni garnizon, spreman na sve.

Valentin je zaključio da je to više-manje glupo i odlučio kao svoj čin građanskog neposluha vjenčavati mlade, zaljubljene parove. Naravno da je Klaudije saznao za to. Kako su tada bili vrlo suptilni u kažnjavanju, Valentin je na žalost pogubljen zbog svoje borbe za ljubav.

ljubav

Bila bi ova sjajna priča, da ne postoji još jedna teorija o svetom Valentinu. Ista govori da je on bio zatočnik u dvorcu. I zaljubio se u kćer zlotvora koji ga je zatvorio. Kada je sve izašlo na vidjelo to se naravno zlotvoru nije svidjelo i odlučio je pogubiti Valentina. Tada je on napisao prvo ljubavno pismo poslano na Valentinovo, nacrtao srčeka i potpisao se sa "tvoj Valentin". Ameri to još rade i potpisuju se na razglednice sa "yours Valentine". Mi još ne. Pričekajte koju godinu :-).

Vjerojatno sve dok se ne izumi vremeplov, istinu nećemo znati. Ali jedno je sigurno. Slavlje ljubavi u veljači nije novotarija. Običaji sežu vrlo daleko u povijest.

Jedan od osumnjičenih za početak ovih običaja je i Kupid. On je po Rimskoj mitologiji sin Venere, božice ljubavi. Opisujemo ga kao mlađašnog dečkića koji luta po svijetu i ranjava, ljude i bogove, svojim strijelama. A kada nas Kupid pogodi, zaljubljujemo se, naravno!!

Kada promišljamo Valentinovo uvijek frkećmo nosom. Kažemo da je to umjetan praznik. Što nije istina. Povijest slavljenja ljubavi je duga. A svi mi volimo ljubav. Iskoristimo priliku i podijelimo osjećaj sa onim koje volimo.

Pazite na svoju djecu tijekom Valentinova. Praznik je idealan za obiteljsku zabavu, odličan je i za razočarati malo dijete.

Iznajmiti ćete babaysitericu, uzeti baka servis i otići negdje držeći se za rukice. Otići ćete slaviti ljubav. A dijete ćete ostaviti. Znate li što sve mali i kreativni mozak može misliti o tome?? Puno stvari koje nemaju veze sa istinom. To ne znači da ne smijete proslaviti Valentinovo u paru.

Ali proslavite ga također sa svojim najvećim ljubavima... Nacrtajte nešto zajedno, kupite mu malo srčeko, provedite neko vrijeme zajedno.. Objasnite mu sve detaljno.. Neka zna da je Valentinovo i njegov praznik.. I nakon toga ste slobodni. Biti će vam ljepše kada ćete znati da ste u doma, malom krevetiću ostavili jedno sretno djetešce..

Pa sretno vam Valentinovo...

PS: ako mene pitate Valentinovo bi proslavio u Grešnoj Gorici. Tamo je u dvorcu Veliki tabor ispričana jedna od najljepših ljubavnih priča. U svjetskoj konkurenciji. Šteta što nemamo smisla za turizam. Jer da imamo vjerojatno bi riječi "njen jedini grijeh je da voli vašeg sina, ako je ljubav grijeh svi smo mi zločinci" odzvanjale diljem svijeta....

Uz to Grešna Gorica i Veliki tabor su nevjerojatno romantični, posebno u sumrak...

13.02.2010. u 10:33 | 0 Komentara | Print | # | ^

Svi na sanjkanje....

sanjkanje


Dolove i brijeg, prekrio je snijeg


Sa saona kroz noć, naš se čuje smijeh...



Idealno je vrijeme za sanjkanje, evo nekoliko korisnih savjeta.



Snijeg je stvarno zabijelio cijeli grad. Nemate niti jedan razlog za ostati u kući. Kao prvo lijepo, toplo obucite sebe i djecu. Opremu za graditi snjegovića, termosicu čaja i malo keksića stavite u ruksak i na sanjkanje.

Zagreb uz četiri glavna sanjkališta, nudi i stotine ako ne i tisuće, sekundarnih. Gotovo svaki park imam malo brdašce na kojem se možemo nauživati do mile volje.

maksimir_sanjkanje_cx

Predstavimo četiri glavna;

Cmrok je prirodna udolina i nalazi se desetak minuta vožnje od centra grada. Često je krcat sanjkašima, pa je potrebno malo pažljivije nadzirati klince. Nosi titulu, ne bez razloga, najpoznatijeg sanjkališta u gradu.

Sljeme je brdo koje vidite za lijepa vremena iznad grada :-). Sanjkalište je na bijelom spustu. Super je za jedan cjelodnevni izlet. Dobro sanjkanje, grah u nekom od planinarskih domova i kući na spavanac.

Jarun, je svoje brdo za sanjkanje smjestio uz Savski nasip. To je na strani koja se nalazi suprotno od ulaza. Odlično i veliko sanjkalište. Kao i Sljeme, Jarun nudi nekoliko velikih debla kao alternativnu metodu zaustavljanja, takve su bolne, pa je potreban oprez...

I na kraju Maksimir. Kako je to podosta veliki park, sanjkati se može na puno mjesta. No sanjkalište kod vidikovca je "manistream" i svi idu tamo.

Alternativnih sanjkališta ima gdje god se okrenete. Zapamtite, djeci, posebno onoj manjoj, dovoljno je i nekoliko metara spusta za ludu zabavu.

Ako nemate sanjke, po dućanima se može naći nekoliko tipova u tisuću oblika. Ono što je najvažnije, po mom mišljenju, je da sanjke nemaju previše šiljaka. Tako da razne "bolide" sa volanima, drvene sanjke sa prekrasno savijenim vrhovima i ostale dizajnerske bravure treba odbaciti. Znate, sanjke se znaju prevrnuti, šiljak tu ne pomaže..

Imamo pet glavnih oblika sanjki:

Klasične sanjke - drvene:

sanjkeI
Takve možemo naći na svim slikama sanjkanja. Glavna prednost im je da su u pravilu dovoljno velike za dvije osobe, malo ste izdignuti od tla i lako su upravljive.

Zgodno je da se na njih može zašarafiti naslon, tako da gubite izgovor za ne vođenje male djece na sanjkanje. Uzmete vreću od kolica, ušuškate bebaća, upregnete soba (nemate istog, nađite ogledalo, eto jednog!!!) i uživancija može početi. Odlično je za soba što bebaći brzo utonu u san izazvan užitkom, smijanjem i friškim zrakom.
Mana ovih sanjki je što ih je teško ugurati u auto..

Plastični bolidi..
i feel the need, the need for speed

Plastični bolidi se furaju na bob. U doba moje mladosti svi smo htjeli jedne turbo skupe sanjke sa tri skijice i volanom. Imali su ih samo malobrojni, odabrani.

Vaša starija djeca vjerojatno sanjaju neki od ovakvih bolida. Većina istih ima volan, kočnicu i slične gadgete.

Mana im je da ih je teško strpati u auto a volan je idealan da se naš mali vozač nasadi na isti.

Plus je da imaju mjesta za dvije osobe i da su ispunjenje sna o brzini.

"Ludila" (tanjuri, tacne, žlice, vilice i ostali beštek)

sanjkeII

Ludilo je moja mala princeza nazvala male sanjke sa slike (one lijeve). Koštale su monumentalnih 19,90 Kuna i ne odvajamo se od njih.

Ovakvi plastični surogati sanjki dolaze u tisuću boja i oblika.

Mana im je bliskost sa podlogom i relativno loša upravljivost.

Veliki plus je niska cijena i mogućnost transporta na svemu što se miče Također ulaze u prtljažnike i najmanjih automobila bez uporabe puno riječi nepogodnih za dječja uha..

Čuda na napuhavanje:

Sanjke na napuhavanje

Postaju sve popularnija. I mogu vam reći da su zgodne. Ako se prevrnete, zveknu vas u glavu i samo se odbiju od nje.

Super su i za transport. Jednostavno ih ispušete i stavite u svaki ruksak. Doduše, ako nemate pluća Supermena, sa sobom još morate vući pumpu.

Automobilska zračnica je također na napuhavanje. Potrebna vam je ona za kamione, a đabe ili za koju kunu će vam je ustupiti svaki vulkanizer.

Mana ovih sanjki je loša ili nikakva upravljivost (gume) i pojava koju možemo opisati sa bum, psssssst, auuu (zbušila se guma, aterirali smo na snijeg).

Ovo sa slike..

sanjkeIII
Nemate sanjke, loš izgovor. Ispod sudopera, do kante za smeće nalazi se rola. U roli puno vreća.. Idu sjajno niz utabano brdo. I izazvati će navalu veselja...
Mana im je upravljivost, potreba za utabanim i strmim terenom i vrlo bliski kontakt guze sa podlogom.
Plus je cijena i mogućnost da kasnije posluži opet kao vreća :-)

Par brzinskih..

Sanjke upravljate na slijedeći način. Sjednete niz iste, malo se odgurnete, dobijete brzinu, zabijete lijevu petu u snijeg, idete lijevo, desna noga - desno. Obje noge, usporavamo. Također možete pokušati sa naginjanjem tijela skrenuti svoj bolid. Ništa nije uspjelo, napuštamo vozilo i koristimo stražnjicu!!

sanjkanje-2

Ako ste nakon godina ne korištenja sa tavana, podruma, šupe izvukli drvene sanjke, drvo bi moglo biti skroz isušeno. Dakle, lomljivo. Prekontrolirajte ih (nekoliko snažnih skokova po istima će pomoći). Bolje da se slome doma nego tijekom ludog spusta u punoj brzini. Ostavite ih u vlažnoj prostoriji da se malo oporave.

Ne brinite za hrđave saonice (limeni dio koji je u pravilu u kontaktu sa snijegom), par spustova i nećete više ostavljati žuti trag za sobom..

Također pazite na svoje dijete. Luda je to i brza zabava, pogledajte dali ima kakvih prepreka na stazi, objasnite mu da se mora maknuti što brže iz podnožja.

Drva, stupovi i slične prepreke, također ne pomažu kod užitka sanjkanja.

Roditelji koji se boje da dijete uživa u spustu, također mogu smetati ugođaju... Vi ste tu da pazite gdje dijete leti a ne da mu krešete krila..

PAZITE: Što je hladnije staze su sve brže, dakle ako je jučer bilo -2 i bilo vam je super a danas je -10, isto će vam biti super ali sve će biti brže, ići čete dalje. Uzmite to u obzir..

UŽIVAJTE U SaNJKANJU!!!

Pogledajte galeriju slika na slogica.com.hr

12.02.2010. u 21:57 | 0 Komentara | Print | # | ^

Ej! Jesi na Fejsu??

bebac



Usklik iz naslova u zadnje vrijeme čujete često? Moderno je biti na Fejsu... Svi su tamo. Stari ili mladi. I mi smo tamo. Kliknite na link i na našoj ste grupi. Zgodne su te socijalne mreže. Mogu vam olakšati život na mnoštvo načina...


Ukoliko još niste član Facebooka, što čekate? Kao roditelju vam isti može olakšati život na mnoštvo načina.

Da, za početak razjasnimo neke nejasnoće. Mnogi od vas će reći, da vam je na Fejsu ugrožena privatnost...

Priznajem, da je isti u ranim danima imao neke poteškoće sa privatnošću članova, no to je bilo davno. A, davno su i automobili imali poteškoća, pa su po zakonu ispred njih trebali trčati ljudi sa zastavicom. I to crvenom! U međuvremenu su automobili postali brzi i sigurni, a Fejs je dobio hrpe mogućnosti da zaštite sve aspekte svoje privatnosti jednostavnim kliktanjem u postavkama.

facebook

Primjedba da će Fejs čuvati vaše podatke i nakon što se "ispišete" sa istog?? Što da kažem osim uuuuuuu... Dakle Fejs će znati vaše ime i prezime, mail, broj djece i to da ste poslali "big poke" Ani iz kadrovskog .. Banke znaju više (osim da ste poslali big poke), i nitko se ne uzrujava. Pređite iz PBZ-a u RBA. Mislite da će prvi izbrisati vašu povijest? Razmislite ponovo..

I najbolje što sam čuo do sada je da ozbiljni ljudi i manageri ne idu na Fejs jer im to šteti imageu.. Možda manageri ne idu, ali ti isti ljudi ko privatne osobe su tate i mame. I smiju gdje god žele...

Kako je meni Fejs pomogao do sada, mislim kao roditelju... Pa nakon što sam se povezao sa prijateljim, više ih ne moram maltretirati na mail sa deset gigabajta fotki svojeg pomlatka na sanjkanju. Jednostavno stavim na Fejs i svi koji to žele (i ja sam im dozvolio) uživati će u seriji od 12 fotografija istog spusta (ali ako malo bolje pogledate svaki puta je desna ruka malo više pomaknuta).

Odgovor na to kako se boriti sa visokom temperaturom sam dobio u tren oka, i to ne samo jedan. A na forumima često već i zaboravimo da nam je klinac bio bolestan kada nam dođe mudri odgovor "nakapajte mu u nos mješavinu šišmišova krila i vode te komentar kako Ana nije numerički dobro ime za moje dijete nego bi bilo dobro da je nazovem Kukudrilo Azbakus Linus (kunem se da u potpunosti nisam izmislio ovo)"

Ujedno na Fejsu možemo naći grupu roditelja, koje možda i ne poznajemo dobro, ali smo povezani zajedničkim interesom. I sada imamo lak naćin za mijenjati recepte, iskustva, recenzije kazališnih predstava i sve što nam može zatrebati...

Da ne pričamo da dok naš pomladak spava možemo ubiti sat vremena u pisanju komentara i pregledavanju drugih profila i fotkica umjesto da spremamo ili peremo suđe .-).

A mudri markentigaši su se dosjetili da je Fejs super za reklamice. I sve pametne firmice su se naselile na istom. Pa to je također super... Možemo se učlaniti u grupu i kada nam je to ćef pogledati kaj je novo tamo... Ne moramo dobivati dosadne mailove kada njima to bude po volji, već mi kontroliramo kada nas nešto zanima i kada nam to treba.

Ujedno su na Fejsu svi opušteniji, tako da reklame često budu začinjene sa privatnim, duhovitim opaskama i iskustvima autora korporativne Fejs stranice ili grupe..

E da! Jesam već rekao da i mi imamo Fejs grupu?? Kaj se čeka? Svi na istu :-) !!!

PS: Na grupi ćemo uskoro imati jednu malu i slatku humanitarnu akciju... Uključite se i vi ćete biti dio iste :-)

10.02.2010. u 14:57 | 0 Komentara | Print | # | ^

Napravite sami kostim za karneval



Karneval je idealno vrijeme za zabavu.

Možemo odbaciti svoje maske i pretvoriti se u bilo što.

To vrijedi za vas, vaše dijete i za cijelu obitelj.

Kao i uvijek, naš savjet je da u uklopite svoje dijete i u pripreme samog događanja.

A najlakši način za to je da napravite sami kostim za sebe i svoje klince.

I dozvolite da vam svi ukućani pomognu.

Dakle krenimo...


Prvi dio je ujedno i najkreativniji. Moramo odlučiti što želimo biti i kakav kostim ćemo imati, kupovni ili onaj "kućne" izrade.
Sjedite pred kompjuter, ne sami, neka tu bude cijela obitelj. Prosurfajte po bespućima interneta. Ukoliko u google upišete tag hallowen i zadate da se pretražuju samo fotografije, tisuće ideja su pred vama. Odlučite se za nekoliko i glasajte...
Zatim je vrijeme za surfanje, ovaj put po ormarima. Duboko udahnite i pregledajte sve svoje stvari, stare, nove, zaboravljene. Što ukoliko dobijete neku novu inspiraciju? Pa ugledajte se na političare, glasanja se mogu ponoviti sve dok nismo zadovoljni rezultatom :-).

Naravno da ćete se i vi maskirati. Razmislite o grupnoj temi... Obitelj maca je neodoljiva gledaocima. A djeca će se više unjeti u obiteljsku atmosferu.

Popričajte sa djetetom. Ukoliko želi biti neki superheroj iz svojih crtića, zašto ne? Dora explorer je vrlo jednostavna, ni Ben ten nije puno kompliciraniji.

Jednobojne trenirke, piđame, stari body, tajice, štucne i dolčevite su odlična baza za početak "gradnje" vašeg kostima. Crne stvari i uskoro je kostim zebre ili pantomimičara tu. Imate narančasto – vaš mali tigar će biti presladak. Bijele tajice, zeko, snježna pahuljica ili Dalmatinac (pas). Crveno, hm moram li objašnjavati, vražićak!

Čarape navučene preko ruku, postaju odlične šape.

dora

Nekada su bili moderni šalovi od paperja. Našli ste jedan? Razmislite o kostimu ptice.

Remen, stara majica kratkih rukava (sa pokojom rupom), šareni šal iz vaše hipi faze. Dodajte malo mašte i gusar, ciganka gatara ili dijete cvijeća su tu.

Ukoliko nemate pravi karnevalski make-up, sigurno u svom kozmetičkom ormaru imate sjenila, ruževe i pudere koji zadovoljavaju samo karnevalske kriterije (pokloni ili shopping spree greške). Koristite ih obilno, ali zapamtite da na dječjoj koži ne smiju ostati predugo i da se moraju temeljito skinuti sa iste.

Bez alata, nema zanata. Kazuje stara narodna poslovica. A vama će trebati; igla i konac, super ljepilo, izolacijska traka, samoljepiva vrpca, dvostruka samoljepiva vrpca, debela žica, spužva i boja u spreju. Ako nemate nešto od toga – improvizirajte..

"Pištolj" za ljepilo je sjajna, ne preskupa investicija koja će vam olakšati život pri izradi kostima. Ne zaboravite. Djeca ili odrasli ne smiju biti u kostimu kada ga lijepimo, bojimo, šivamo ili glačamo :-)

Kartonska kutija, vata, samoljepive folije (u Bauhausu ili sličnim dućanima ima tisuće različitih uzoraka i boja takvih folija), aluminijska folija za kuhinju, vreće za smeće, kartonske reklame (svaka ljekarna ima negdje u skladištu tone takvih koje im ne trebaju – pitajte možda ih razveselite),

tanke spužve su sjajna pomagala za izradu kostima.

zvoncica

Debela žica će sjajno poslužiti za oblikovanje krila ili natjerati haljini da stoji široko. Zgodno ju je oblijepiti tankom spužvom. Da nam bude ugodnije.

Boju kostimu će dati flomasteri, zgodne su razne boje u spreju ili vodene boje..

Ukoliko imate vremena. Obavezno uključite klince u izradu kostima. Karneval će tada rano početi. Zgodna ideja je da napravite generalnu probu prije izlaska na cestu. Nabavite grickalice, veselu muziku, reflektor (stolna lampa). Modna revija će možda biti zabavnija za vašu obitelj od karnevalske povorke.

Kao i uvijek za kraj savjetujem slijedeće. Možda je vrijeme da zaboravite na svakodnevne probleme. Nije bitno dali je karneval ili valentinovo. Posvetite se obitelji i stres će otići sam od sebe. A ako vaš mali leptirić potrga žice i krila više nema?? Kog briga, skinite krila, malo boje, zlatni reme i stigao je Petar Pan.

PS: Jedan mali link na stranicu sa puno inspiracija i savjeta. PSSSST nemojte nikom reći :-)

Na ovom linku imamo galeriju slika... Za dodatnu inspiraciju

05.02.2010. u 09:59 | 1 Komentara | Print | # | ^

Sve što znam naučio sam od svog bebaća

bebac

Družimo se već skoro dva mjeseca. Dvadesetak postova je iza mene i vrijeme je da napišem nešto malo o sebi. Skoro pa kolumna i to ona mjesečnog karaktera. Dakle osnovno je da sam muško, na sličici možete vidjeti godište. Ali najvažnije je da sam prije tri godine punim plućima uronio u „posljednju“ avanturu suvremenog čovjeka. Postao sam tata. Svidjelo mi se biti tata (dobro bitka sa pelenama mi se malo manje svidjela), ali ostalo je super (dobro i nespavanje mi se nje baš svidjelo). Ali kažem vam super je ostalo, vjeruj te mi… Najbolje od svega je biti ful time roditelj, može ti promijeniti život. Samo moramo ostaviti sva osjetila otvorena 100% i ono što je najvažnije je ne podcjenjivati djecu…

Što sam zapravo naučio od djece (uzrast za Slogicu :-) ), vjerojatno se pitate?! Evo moj top ten;

Bebaći su nam prijatelji i partneri a ne obaveza!!

Definitivno je loše djecu gledati kao obavezu. Rijetko kada u životu ćemo naći prijatelja koji će nas sjajnih očiju gledati i govoriti nam iskreno iz srca, koji će naše dobre stvari nagraditi malom slatkom pusicom i riječima „tata hvala“, onako iskreno iz srca. Rijetko kada u životu dobijemo partnera za izlaske koji će nas toliko zabaviti (dobro tu tamo će nas naživcirati, ali po definiciji prijateljstva to je OK)

Slušaj svoga bebaća, ima puno toga za reći!!

Od kada smo ih prvi puta vidjeli djeca nam govore. Pitanje je dali ih mi slušamo? U početku je to plakanje. Jeste primijetili kako to ide. Dijete plaće. Vi mu nešto date. Dijete ne plaće. Uvijek postoji neki razlog zašto dijete plaće. Razlozi su jednostavni. Ili je gladno, žedno, pokakano ili popiškano. Možda mu je dosadno ili mu se spava. Ili ga buba zubić. Ako ga poslušate, uskoro će se sirene pogasiti i bebać je sretan - nuna. A kada su malo stariji koliko puta je vaše zlato nešto pričalo a vi ste gledali tv, čitali knjigu ili nešto drugo bitno. I klimali kao da slušate. Puno? E pa nemojte. Dijete vam ima puno toga za reći. Poslušajte…

Karijera ili djeca?!

Smatram da sam napravio veliku grešku u životu što nemam puno djece. Sada je mrvicu kasno. Krivo sam razmišljao. Moram napraviti u životu ovo ili ono. Puno je slađe kada imaš klinca sa kojim možeš sve napraviti što si planirao, samo je zabavnije. Cijelo vrijeme se pitam što ću ja biti svojim klincima kada narastu, dida ili tata?!

Djeca nisu glupa!!

Povjerenje je vrlo važno u životu. U svim aspektima istog. Tako da slijedeći put kada mislite muljati djetetu oko nečega sjetite se da djeca sve kuže!! Samo će prešutiti. Bolje im je reći istinu nego izgubiti povjerenje.

Podijelite život!!

Istina je. Trogodišnjak ili dvogodišnjak će vjerojatno zaboraviti šetnju uz more, prvo sklizanje, skijanje, grudanje, odlazak u goste, svadbu, kino ili kazalište. Vjerojatno mu je lijepo i u kvartovskom igralištu jednako, kao i na onom na skijalištu. Meni se čini da se tu zaboravlja važna stvar. Svaka naša akcija ostavlja trag u budućoj osobi. Možda će svijest zaboraviti, ali podsvijest, karakter i puno drugih važnih stvari neće..

Koga pripremamo?

Jedna od boljih poslovica koje sam čuo o odgoju djeteta je „Ne pripremamo svijet za dolazak djeteta, već dijete za dolazak u svijet“!

Odgoj…

Najbolji savjet o odgoju djeteta; „Učite ih da gledaju što drugi ljudi rade, a ne što pričaju!“ (hvala Opra za ovaj :-))

Padanje je oblik letenja;

Ja sam djecu pustio da jure na toboganu čim su mogla sjediti. I izazvao opća zgražavanja na ljuljaparkovima (dječje igralište). Išli smo u igraonice a bebać nije navršio niti godinu dana, naskako sam se po toboganima i penjao po hopsalicama. Zašto. Pa djeca imaju krila za letenje, na nama je da pazimo da ne odlete previsoko. Ako im poštucamo krila postaju… Što? Pa kokoši,naravno!

Drugi dio zdravlja je…

Djeca će jesti sa poda, gurati rukice u usta nakon što su dirali tko zna što. Igraonice će biti prljave. Mi ćemo im davati 1,2% mlijeka jer nemamo druga, igračke će se proglašavati otrovnim,. Uvijek je tako bilo, uvijek će biti. Nema se smisla uzrujavati. Naročito ne ako ste generacija ko moja. Kolijevke su nam farbali olovnim bojama, roditelji su ganjali mrave po vikendnici DDT-jem i svi smo živi i zdravi. Naravno ruke treba redovito prati, da se razumijemo!!

Igračke!!

Povedite djecu u dućan. Neka sami izaberu svoje igračke. Primijetio sam da igračke koje su moja djeca sama odabrala su češće u uporabi nego one skupe, po mom odabiru.. Tu dolazimo do prvog savjeta. Djeca nisu glupa!!! Isto vrijedi i za odjeću.Trika kada djete odabere krivu igračku (preskupu, preveliku i slično). Odaberite tri slične i recite mu da od te tri može odabrati...

Pjevajte!!

Ja pjevam ko slavuj. Na žalost u trenutku kada isti boluje od teške upale grla. No imate izvanrednu priliku. Naime vaša mala publika voli da im pjevate, zapravo, obožava. Ne znate pjesmice. Izmislite, pjevajte Severinu, pitajte tete u vrtiću. Svejedno, samo pjevajte.

Ljubite bebaća!

Puno i često!!

02.02.2010. u 10:30 | 11 Komentara | Print | # | ^

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< veljača, 2010 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
             

Veljača 2011 (3)
Siječanj 2011 (2)
Prosinac 2010 (5)
Studeni 2010 (4)
Listopad 2010 (7)
Rujan 2010 (4)
Kolovoz 2010 (3)
Srpanj 2010 (6)
Lipanj 2010 (5)
Svibanj 2010 (8)
Travanj 2010 (7)
Ožujak 2010 (12)
Veljača 2010 (10)
Siječanj 2010 (8)
Prosinac 2009 (6)


Komentari da/ne?

Opis bloga

Image and video hosting by TinyPic

Roditeljstvo... Savjeti za preživjeti i biti sretan roditelj. A time imati i sretno dijete...


Podržavamo...

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Slogica



Free Counters




Linkovi

www.slogica.com.hr
Slogica - stolica za vaše sretno dijete