Slogica

Kućica za vašu princezu i princa

Kartonska koćica"
Tatice! Jesam ja tvoja princeza??", započela je konverzaciju, moja trogodišnja kćerkica. "Naravno da jesi", rekoh uz zanimanje, kamo to vodi? "Tatice, zar princeze ne žive u dvorcu?". Rekla je nasljednica sa veseljem u glasu.. "Naravno", rekoh ja osjećajući da se sprema zamka! "A kada ću ja onda dobiti svoj dvorac???" I tako je započeo projekt; "Kučica za moju princezu".



Početak;


Usprkos činjenici da trgovine dječje opreme imaju u ponudi podosta veliki izbor različitih kučica, šatora, koliba i drugih inačica mjesta u kojima će vaša princeza ili princ provesti ugodno vrijeme u igri, odluka je pala. Idemo na samo gradnju!!!


Fun, fun, fun i malo zabave;


Kupovina može pružiti malo zabave, odlazak sa klincem u dućan, odabir kučice, dolazak doma, raspakiranje, slaganje. Sve se to može pretvoriti u obiteljsku zabavu, no u konačnici to ne traje dugo i kreativni element je zastupljen, ali ne dovoljno.


Tko zna, zna, ko ne zna, googla;


Kaže stara narodna poslovica :-). Inspiraciju za izradu dvorca mojoj princezi našao sam na netu. Moja curica mi je sjedila u krilu i iznenađujuću za jednu trogodišnjakinju,aktivno sudjelovala u radu. Tatice ovo mi se sviđa, ono ne. Ja bi ovo, ja bi ono, tatice gdje je tu Dora??. Mnoštvo pitanja koja su me zapanjila.. Bila su korisna i svrsishodna. Ipak je najljepše bilo kliknuti lijevi gumb na mišu kada god je to trebalo (a i kada nije)


Neka gradnja počne;


Odlučili smo se za kartonsku kučicu. Prednost iste je što možemo naći vrlo jeftino djelove, i ono što nam se najviše svidjelo... Kartonska kučicu se vrlo lako može oslikati i napraviti sve što vam mašta može omogućiti. A ako u taj proces uključite svoje dijete i pustite svom unutrašnjem djetetu da se razmaše (ne previše jer bi se moglo posvađati sa sadašnjim djetetom) rezultati mogu biti zapanjujući!


Zidam kućicu trokatnicu, pa nek živi živi...


Jednom davno pjevala je grupa Magazin... E pa mi smo uskoro spremni za početak radova.









I to je sve što vam treba. Slijedeći tjedan na ovom istom mjestu slijedi fotostrip; "kako smo sagradili dvorac!!", snimiti ćemo i mali video o gradnji...




Pogledajte galeriju slika na našoj stranici, Za inspiraciju ..::link::..

29.01.2010. u 09:40 | 0 Komentara | Print | # | ^

Princeza i žaba - novi Disney crtić

princeza i zaba1

U ovom Disney-ovom dugometražnom crtiću svi elementi jedne klasične bajke su tu;

Princeza Tiana koja živi u New Orleansu i mašta o princu iz svojih snova.

Super muzika jer vrijeme u kojem Tiana živi je točno u poćetku jazz ere. Atmosfera je odlična, vesela i živahna..

Tu je i princ koji je zabrljao i postao žabac.

A ljubav naravno, pobjeđuje sve!

I što je najvažnije film je konačno u našim kinima..

Crtić možete pogledati u Cinestaru i Movieplexu a projekcije su prilagođene najmlađima.

Trajanje filma je 97 minuta i vjerojatno nije za skroz malu djecu. No oni stari četri godine i više, zasigurno će uživati.

Film je sinhroniziran na Hrvatski jezik. Vanda Winter, Ivan Glowatzky, Dražen Bratulić, Mladen Badovinac, Ana Kraljević i Ljubomir Kerekeši, su taj posao odradili sjajno.

Disney se za jedan detalj filma kune da nema veze sa aktualnim Američkim predsjednikom Obamom. A koji je to detalj i koje je najveće iznenađenje filma?? Djecu za ruku i u kino :-).

Žaba i Princeza konačno su vratili Disney sa modernijih filmova u vode klasičnih bajki koje nam toliko fale u životu.

Evo i mali trailer sa najavom filma... Možda se vidimo u kinu..



Službena strana: Princess and the frog

26.01.2010. u 10:41 | 0 Komentara | Print | # | ^

Napravite sami svoj plastelin



play doughPlay – Doh je sjajna zamjena plastelinu. Uz samu smjesu, na tržištu možete pronaći mnoštvo modlića, aparata za izradu špageta, pizza, hobotnica, svemirskih brodova. A djeca kada ih jednom naučite da se smjesa ne jede, provesti će sate i sate u kreativnim i zabavnim igrama. Naravno da čete se pridružiti vašem djetetu i da će zabava uskoro zaraziti cijelu obitelj. Prepustite djetetu inicijativu! Neka zada temu i uskoro će stol početi "sjajiti" raznolikim bojama i oblicima.

Što ukoliko ostanete bez smjese, ili ste najavili početak igre i shvatili da se smjesa stvrdnula??

Nekoliko namirnica koje svi imamo kod kuće i desetak minuta rada je sve što je potrebno za izradu "kućnoga" Play – doha.....

Za početak moramo prikupiti potrepštine. Dakle treba nam;







sastojciUbacite sve sastojke u metalni lonac, stavite na laganu vatru i kontinuirano miješati sa drvenom kuhačom. Kada se smjesa skupi u sredini lonca i počne nalikovati pire krumpiru blizu ste kraju.

Maknite lonac sa vatre i ostavite da se malo ohladi. Sada je uradak spreman za testiranje. Hrabro uronite prste u isti (pazite da ne bude vruća). Ukoliko imate osjećaj plastelina, vaš posao je gotov i igra uskoro može početi.

Ako je pak smjesa ljepljiva, ne paničarite, jednostavno je vratite na štednjak i kuhajte još koju minutu.

Gotovu masu prebacite na pult ili stol. Snažno je mijesite sve dok ne postane svilenkasta i podatna. Podijelite smjesu u nekoliko loptica (točnije u onoliko koliko imate boja). Izbušite rupu u sredini i kapnite koncentriranu boju. Zatvorite rupu i opet počnite mijesiti.

Gotove kuglice spremne za igru

Pametno je, "sirovu" boju držati podalje od vašeg pulta i ruku. Nabavite si plastične rukavice. Kuhinjski pult može zaštiti silikonski prekrivač. Plašiti se morati samo koncentrirane boje za hranu. Jednom kada se promiješa sa smjesom neće ostavljati fleke. Ukoliko niste zadovoljni sa bojom, dodajte još koncentrata. Kap eteričnog ulja dati će odličan miris cijeloj smjesi ukoliko niste nabavili mirišljavu boju za hranu.

Sada vam samo ostaje da započnete igru. To vam ne moramo posebno objašnjavati.

Nakon igre sve spremite u hermetički zatvorene posude ili vrećice (tuperrware ili nešto slično). Tako će smjesa dosta dugo ostati elastična. Dodatno, smjesa je poprilično slana i nije jestiva.
Želimo vam puno lijepih sati u obiteljskoj igri..

play-skladistenje

PDFskinite članak u PDF- formatu (desni klik - save as)



www.slogica.com.hr

25.01.2010. u 11:43 | 5 Komentara | Print | # | ^

Besplatna lutkarska predstava

Pepljuga lutkarska predstava


Pepeljuga, Mačak u ćizmama, Snjeguljica i sedam patuljaka, Ježeva kučica i ostale svima drage bajke redaju se iznova svake subote točno u jedanest sati u knjižari Profil koja se nalazi u Bogovićevoj ulici u Zagrebu.


Mi smo danas gledali Pepeljugu. Djeca su u jednom dahu odgledala tridesetominutnu predstavu. Najmlađe dijete imalo je godinu i pol, a bilo je i sedmogodišnjaka. Činjenica da nije bilo plača, nitko nije otišao i burni pljesak na kraju potvrđuju da je predstava bila odlična.


Organizatori se trude da je svaki tjedan druga priča, tako da slijedeću subotu 30.01.2010 u jedanaest sati krećemo na avanturu sa Cvrčkom i mravom.


publika

Iako je predstava praktički u kafiću, pušenje je zabranjeno tako da dima nema. A roditelji mogu popiti kavicu.

Dakle subotnju šetnju po Zagrebačkoj špici možete vrlo lako pretvoriti u obiteljski izlet... Vidimo se..

www.slogica.com.hr

23.01.2010. u 20:11 | 1 Komentara | Print | # | ^

Petehovac - obiteljsko skijalište i sanjkalište

petehovac

Petehovac?! Pojam koji one starije zasigurno asocira na skijalište iznad Delnica i dugačku staz čiji kraj je bio u samom gradu. No takve uspomene mogu imati samo oni čije pamćenje seže tridesetak godina u natrag.

Pred nekoliko godina na ruševinama starog skijališta, izrastao je pravi, mali, slatki, skijaški centar

Svi elementi su tu! Kvalitetna žićara - tanjurača, pravi ratrak, muzika, štand sa kuhanim vinom. Dobro uređena staza. Na žalost kod staze dolazi do problema. Kratka je i nije baš strma. Što isključuje ozbiljno skijanje.

No time se Petehovac pozicionira kao odlično skijalište za početnike. Prvi koraci na skijama će vam biti lijepi i zabavni. Super ideja su reflektori postavljeni na svaki stup vučnice tako da svaki vikend možemo doći na nočno skijanje. Tu je i dio za sanjkanje. Petehovac i obližne Polane idealni su za laganu šetnju a na Polanama se nalazi i staza za skijaško trčanje. Odlična pozornica za zabavni i aktivni obiteljski izlet.

Uz ugostiteljski objekt postoji i malo igralište za djecu sa klackalicom, ljuljačkom i super brzim toboganom tako da i najmanji neće biti zakinuti za zabavu. A uz igralište pozicionirana je kolibica sa kuhanim vinom, kobasama i pomfritom. Zamamnim mirisima teško ćete odoliti.

sanjkanje



Uz malu kolibicu Petehovac ima i pravi ugostiteljski objekt i nekoliko soba. Sobe su iznenađujuće lijepe i vrlo jeftine s obzirom na kvalitetu istih.

Klopa u restoranu je domaća i ukusna. Bili smo zadovoljni sa Ajgenmahtesom, dok je bečki bio malo gumenast.

Nama je do Petehovca od Zagreba trebalo sat i petnaest minta. Od Rijeke je malo kraće. Put je lako naći. U Delnicama dođete do Inine pumpe i potražite putokaz (cca 100 metara od pumpe je skretanje). Zatim uz brdo i nakon deset minuta nalazite se na vrhu. Ne kažem da je nemoguće doći sa ljetnim gumama ali zimskaoprema će vam dobro doći.



petehovac-karta

Nakon sanjkanja, grudanja i klope otišli smo zadovoljni sa ovim izletom te vam ga možemo preporučiti.

Jedini minus je naznaka da žele naplačivati kartu za sanjkanje. I to 20 kuna. Vrlo neozbiljno. Doduše to su kompenzirali time što dozvoljavaju ljudima da jedu svoje sendviće uz piće u restoranu.

Nama je sa klincima bilo super. Svi smo se dobro zabavili, nasanjkali (nisu ni pokušali naplatiti kartu iz cjenika), spuštali niz zaleđeni tobogan i postavili jedno dijete na skije. Neskijaši su se lijepo prošetali i uživali u čistom zraku Gorskog Kotara.

Idealno mjesto za obiteljski izlet.

Na samom skijalištu možete iznajmiti i opremu za vašeg malog skijaša. Jedino što vam ne bi preporučili je korištenje ski škola koje tamo nude svoje usluge. A razlog je jednostavan. Učitelji ne znaju skijati. I točka. A takav pristup edukaciji vašeg malog skijaša može dovesti do teško ispravljivih pogreški.

Cijena skijaške karte kreće od 30 Kn. Za više detelje posjetite www.petetehovac.com

www.slogica.com.hr

21.01.2010. u 09:14 | 0 Komentara | Print | # | ^

Kako obući dijete za hladno vrijeme?

zimska_odjeca

Zeza nas vrijeme. Malo je toplo a onda u par sati polarna zima. Nezgodno je biti roditelj. Nikada ne znaš kako obući svoje malo zlato, princa ili princezu. Ne smije im biti hladno a opet ako pretjeraš možeš dodati malo grincejga i imaš finu juhicu od dobro kuhana djeteta. Da ne pričamo o teško pokretnoj djeci koju smo obukli u previše slojeva odječe.

Evo nekoliko smjernica kako ne pogrješiti kod toplog oblaćenja djeteta.

Dakle kada počnemo razmišljati o toploj odjeći, u principu razmišljamo o slojevima odjeće. Jer samo slojevita odjeća efikasno štiti od hladnoće.

Kako ne bi pretjerali u topini moramo razumjeti osnove „tjelesne topline“ i umjetnost „oblaćenja u slojevima“!

Osnove tjelesne topline;

Toplina bježi iz našeg tijela, naročito iz glave, ruku i nogu i grije hladni zrak koji se nalazi oko nas. Topla odjeća nas grije tako da zadržava topli zrak blizu naše kože. Kada oblačite djete za hladno vrijeme uvijek imajte na pameti slijedeće jednostavne ali korisne činjenice.




Umjetnost slojeva;

Svi znamo da su djeca puno aktivnija od odraslih. Doduše i mi se natrčimo za malim munjama. Ali ne trčimo za njima cijelo vrijeme! Ta aktivnost djece je i glavni problem kod toplog oblaćenja. Djeca se brzo ugriju tijekom igre i aktivnosti, no već u slijedećem trenutku stanu i vrlo brzo se „hlade“. Pokažite djeci kako da dodaju „slojeve“ kada im je hladno i kako da ih se riješe kada se ugriju. Funkcionalni „slojevi", su npr jakna sa kapuljaćom preko vunene veste a ispod koje je pamučna majica i potkošulja. Ovakav naćin oblaćenja daje priliku djetetu odabrati koliko će „slojeva“ imati na sebi u svakom trenutku svoje igre.

ZAPAMTITE, previše slojeva odjeće izazvati će znojenje kod djeteta. A znoj će izazvati osjećaj hladnoće bez obzira koliko slojeva odjeće djete ima.

Oblaćenje u slojevima u principu hvata zrak između odjeće. A zrak je sjajan izolator i djetetu je toplo. NO, bitno je paziti kakvu odjeću stavljamo u slojeve. Princip je da nekoliko slojeva lakše odjeće, grije značajno bolje nego jedan „debeli“ odjevni predmet. Za slojeve odjeće odaberite lagane materijale, kao na primjer pamuk.

Da obućemo samo kaput na svoje djete, ma koliko bio debeo ništa od topline. No, zimski kaput u kombinaciji sa vestom, majicom dugih rukava i potkošuljom grijati će vaše dijete i na vrlo niskim temperaturama.

Još nekoliko savjeta za hladna vremena.


Puno sreće u avanturi zvanoj „slojevito oblaćenje“...

www.slogica.com.hr

19.01.2010. u 23:15 | 0 Komentara | Print | # | ^

Snjegović

zimska-zabava

Kada padne snijeg idealno je vrijeme da cijela obitelj napusti kuću. Naravno debelo zabundani u toplu odjeću. Ukoliko u džepu imate mrkvu, kestene, staru kapu i još stariji šal, za vama se vuče metla kojoj je vrijeme prošlo i misli ste ju baciti, pred vama su sati obiteljske zabave za pamćenje.

Pogodili ste! Predlažemo vam da napravite snješka!!

Mrkva vam treba, naravno, za nos. I ona je poprilično nezamjenjiva, ukoliko želite napravit klasičnoga snješka.

Kesteni će poslužiti za oči ili gumbe. Umjesto kestena možete koristiti prave gumbe, ugljen (ukoliko ste klasičar) ili orahe. Ovdje možete pustiti mašti na volju.

Metla je nekako super uz snjegovića, pa ako imate neku staru obvezatno je uzmite.

Kako snješku ne bi bilo hladno prekopajte po staroj odjeći, pronađite neku kapu i šal koji vam više ne trebaju. Tako će vaš snješko biti puno ljepši. No ne zaboravite, postoji mogućnost da kapu i šal više nećete vidjeti.

snjeskoProvjerite kakav je snijeg prije nego obznanite svojoj obitelji odlazak na ovu avanturu. On se mora dati rolati u grudu. Ukoliko je previše suh ili mokar, ništa od snjegovića, tugu u dječjim očima ne želimo gledati.

Također odaberite lokaciju za vašeg budućeg snješka tako da vama bude što lakše. Dakle, dovoljno snijega u okolici. A mjesto pod drvetom, u sjeni učiniti će čuda za dugotrajnost vašesnjegovic_procesg umjetničkog djela.

Podijelite uloge u obitelji. Jedni neka naprave tijelo, drugi glavu. Puno će biti ljepše ako snjegoviću napravite ruke od snijega, ne od grana. Tu također možete dati mašti na volju.

Za uljepšavanje vašeg snježnog prijatelja možete koristiti i boje za hranu, nisu opasne za vas, ni za okoliš a rumeni obraščići ili plava kosa se mogu sjajno aplicirati.

Jedan snjegović je super, ali njih više u ekipi su višestruko bolji. Puno više zabave a krajnji rezultat je skroz cool.

Obavezno ponesite fotić ili videokameru. No ne zaboravite da je elektronika vrlo osjetljiva na niske temperature. Posebice na temperature ispod nule. Ponesite vunenu rukavicu i stavite kameru ili fotić na grijanje kada se ne koriste.

Sanjke su naravno tu i obiteljska zabava će biti sjajna. Samo ostavite brige, mobitele, vladu, predsjednike, recesiju, banke i sve ostalo daleko.....

Evo i mala galerijica fotki za inspiraciju :-)

11.01.2010. u 15:47 | 0 Komentara | Print | # | ^

Sretno!!!

Image and video hosting by TinyPic

01.01.2010. u 00:00 | 0 Komentara | Print | # | ^

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< siječanj, 2010 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Veljača 2011 (3)
Siječanj 2011 (2)
Prosinac 2010 (5)
Studeni 2010 (4)
Listopad 2010 (7)
Rujan 2010 (4)
Kolovoz 2010 (3)
Srpanj 2010 (6)
Lipanj 2010 (5)
Svibanj 2010 (8)
Travanj 2010 (7)
Ožujak 2010 (12)
Veljača 2010 (10)
Siječanj 2010 (8)
Prosinac 2009 (6)


Komentari da/ne?

Opis bloga

Image and video hosting by TinyPic

Roditeljstvo... Savjeti za preživjeti i biti sretan roditelj. A time imati i sretno dijete...


Podržavamo...

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Slogica



Free Counters




Linkovi

www.slogica.com.hr
Slogica - stolica za vaše sretno dijete