Image Hosted by ImageShack.us

< rujan, 2005 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

Opis bloga
Kako je uništeno poduzeće ITAS i kako je pohlepa jedne obitelji ugrozila opstanak 300 obitelji.


http://www.itas.hr/




Linkovi
Blog.hr
Monitor.hr
Ivanec Online
Regional
Novac
Uspjeh
CNN blog
Radnički blog

www.itas.hr

www.iportal.hr

Volim Dansku

T-zombix

šljaker
30.09.2005., petak
Potpora branitelja itasovcima

– Pozivamo sve radnike Itasa, male dioničare i naše suborce da ustraju u nastojanjima da sačuvaju tvrtku koju su odricanjima i marljivim radom stvorili tijekom posljednjih desetljeća. Budite odlučni legalisti u zahtjevima za ostvarenjem vaših temeljnih ljudskih i radničkih prava u državi u čijoj je obrani na prvoj crti bojišnice sudjelovalo i 80 radnika Itasa.

Ne možemo ravnodušno promatrati agoniju branitelja i njihovih obitelji kako u još jednoj "zakonskoj" privatizaciji na poznati hrvatski način ostaju bez egzistencije, te se otvoreno solidariziramo s njima i sa svim ostalim radnicima Itasa – ističe se, među ostalim, u otvorenom pismu što su ga radnicima uputili članovi Podružnice Branitelji Hrvatske iz Lepoglave.

- Pozivamo Državno odvjetništvo da konačno ragira na kaznenu prijavu na događanja u tvrtki koju je još prije godinu dana poslao sindikalni povjerenik. Poručujemo svim mjerodavnim tijelima i nositeljima vlasti, koji propuštaju provesti zakonom propisane postupke, da ih smatramo odgovornima i da im propuste nećemo zaboraviti – stoji u pismu koje potpisuje predsjednik Podružnice Mirko Druško.


- 09:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #
29.09.2005., četvrtak
Vječno pitanje: tko je direktor?

Ivan Canjuga ponovno je u Sudskom registru trgovačkih društava Hrvatske upisan kao direktor ITAS d.d. Promjena u registru dostupna je na uvid od 28.09.2005.

U istom registru pod rubrikom «Sljedeće» navedeno je i ovo:
Rješenjem Trgovačkog suda u Varaždinu broj III St-137/05-2 od 08. rujna 2005. godine pokrenut je prethodni postupak radi utvrđivanja uvjeta za otvaranje stečajnog postupka nad društvom ITAS d.d. Ivanec, Ivana Gorana Kovačića 14.
Rješenjem Trgovačkog suda u Varaždinu broj R1-17/05-6 od 12. rujna 2005. godine u trgovačkom društvu ITAS d.d. Ivanec, I. G. Kovačića 14, imenovana uprava i to: Franjo Dubovečak, dipl. ing. iz Lepoglave, Trg Kralja Tomislava 3 i Slavko Konjević inž.
strojarstva iz Klenovnika, Klenovnik 100, a imenovane osobe ostaju članovi uprave, sve dok se u skladu sa Statutom ITAS d.d. ne imenuju članovi uprave.

Obzirom na činjenicu da je Nadzorni odbor ITAS d.d. na nezakonit način donio odliku o imenovanju uprave društva i nadalje je upitno tko je direktor Itas-a. Nadzorni odbor ITAS-a ima tri člana, a jednog od njih (Vargu) na sjednice pozivaju nakon završetka sjednice, o čemu je na ovom blogu već pisano.

ZTD: «Nadzorni odbor, ako Zakonom nije drukčije određeno, može donositi odluke ako su zato ispunjeni uvjeti određeni statutom. Ako u statutu nisu propisani uvjeti nadzorni odbor može donositi odluke ako najmanje polovina od propisanog broja njegovih članova sudjeluje u odlučivanju, ali ne manje od tri«.

- 11:00 - Komentari (3) - Isprintaj - #
27.09.2005., utorak
Rad oslobađa

Zbog teškog stanja u Itas-u d.d. i trenutnog nedostatka repromaterijala, a u cilju očuvanja vrijednosti imovine društva, uprava ITAS d.d. dana 26. rujna 2005. godine donijela je odluku o obvezi uređenja proizvodnog pogona, te proizvodnog kruga i okoliša tvrtke. Radnici su danas došli na posao s priručnim alatom koji su ponijeli od kuće i uredili proizvodni krug, počistili dvorište, pokosili travu. Vlasnici tvrtke i dalje ne žele uspostavu proizvodnje.

Preporučam članke na iPortalu i Ivanec-online.
- 23:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #
26.09.2005., ponedjeljak
Varaždinski župan Čačić

Image Hosted by ImageShack.us

IVANEC - Nepoznati "šaljivdžija" je na jumbo plakatu kraj preostalih ITAS-ovih pogona nacrtao "prepoznatljive" brčiće na lik župana Varaždinske županije Radimira Čačića. Nekome ovo možda izgleda smiješno, nekome tragično, netko ovaj potez nepoznatog "umjetnika" osuđuje, ali s obzirom na posljednja događanja oko ITAS-a, kroz kuloarske razgovore može se čuti da župan Čačić sve više gubi na vjerodostojnosti na ivanečkom području.


Image Hosted by ImageShack.us

Fotografije i tekst preuzeti su s www.ivanec-online.com
© Sadržaji s navedene stranice ne mogu se objavljivati u komercijalne svrhe u drugim medijima bez dozvole autora sadržaja.
- 11:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #
24.09.2005., subota
Radnici bez plaće, direktor se časti

Dok radnici Itas-a nisu primili 5 plaća i 20 mjesečnih naknada za troškove prijevoza, direktor troši kreditnom karticom. Canjugi prijeti nova kaznena prijava zbog osnovane sumnje da je neovlašteno raspolagao kreditnom karticom u vrijeme kad nije bio direktor (dakle ni zaposlen) u Itas-u. Radnici su došli u posjed računa za troškove učinjene Diners karticom. Račun iznosi 10.424,44 kuna, a zanimljiv je i po tome što glasi na ITAS d.d. – Šoštarek Darinka, (šefica računovodstva), a adresiran je na kućnu adresu Ivana Canjuge u selu Bedenec. Kako su bivši direktor i bivša šefica računovodstva često viđani zajedno, izvan Itas-a, počele su kružiti priče za koje na ovom blogu nema mjesta. Prema specifikaciji troškova na računu, Canjuga nije štedio na ugostiteljskim uslugama u restoranima i motelima; «Mala Hiža» u Međimurju, «Motel Podlehnik» SLO, pansion Garestin, restoran «Orion». Uz gorivo na koje je potrošeno 2.200 kuna kupio se i poneki komadić namještaja (Lesnina 3.956 kn) itd.
- 20:41 - Komentari (1) - Isprintaj - #
23.09.2005., petak
Prosvjed u središtu Ivanca

Image Hosted by ImageShack.us

Nakon što su jučer blokirali rotor na ulazu u Ivanec na državnoj cesti Ivanec - Lepoglava, radnici Itasa ponovno su izašli na ulice i održali prosvjed u središtu Ivanca. U 9,00 sati više od 200 radnika krenulo je, pod policijskom pratnjom, prema središtu Ivanca. Prolazeći pokraj kuće Marije Brezovec, izrazili su svoje ogorčenje skandirajući «Brezovci lopovi». Dragutin Varga, sindikalni povjerenik, ispred gradske vijećnice upoznao je okupljene prosvjednike i građane Ivanca o najnovijim zbivanjima i zahtjevima radnika. Obzirom na činjenicu da agonija itasovih radnika traje već šest mjeseci i da nema informacija o postupanju po kaznenoj prijavi protiv Marije Brezovec i Ivana Canjuge, okupljeno mnoštvo izrazilo je sumnju da iza svega stoji vrlo jak lobi. U nekoliko navrata mogla su se čuti i mišljenja da je varaždinski župan Radimir Čačić umiješan u privatizaciju Itas-a, te da je upravo to razlog zbog kojeg uporno odbija razgovarati s radnicima.
- 23:00 - Komentari (1) - Isprintaj - #
22.09.2005., četvrtak
Stečaj odgođen, blokada prometnice

www.ivanec-online.com Na raspravi koja je održana 21. rujna 2005. na Trgovačkom sudu u Varaždinu nije donesena odluka o otvaranju stečaja nad ITAS d.d. Kao što sam pisao, zahtjev je podnio Ivan Canjuga (u vrijeme kada je, i nije, bio direktor) zbog prezaduženosti poduzeća i nesposobnosti plaćanja. Od ITAS-a najviše potražuje HYPO ALPE ADRIA BANK, približno 8.000.000, tu je i CENTAR BANKA sa 1.000.000. kuna, CROATIA OSIGURANJE potražuje cca 700.000 kuna, STROJOPROMET 200.000 Kn, CROATIA MESER 100.000., ALZAS ALARM 80.000 Kn itd. Itas je dužan i radnicima pet plaća, 20 mjesečnih troškova prijevoza te još cca 6.000.000 kuna za razliku umanjenih plaća u proteklim godinama. Canjuga traži otvaranje stečaja jer smatra da poduzeće loše posluje te da je trajno insolventno i prezaduženo. Radnici pak smatraju da je poduzeće namjerno dovedeno u blokadu radi otvaranja stečaja, a nakon što je iz poduzeća isisano sve što je vrijedilo. Novo ročište za utvrđivanje uvjeta za otvaranje stečajnog postupka određeno je za 07. listopada 2005.

I posljednja vijest: nezadovoljni radom službenih tijela, prije svega Državnog odvjetništva, radnici su jutros oko sedam sati blokirali promet na državnoj cesti Ivanec – Lepoglava.
- 08:01 - Komentari (1) - Isprintaj - #
21.09.2005., srijeda
Tko je direktor ITAS-a?

Diobena glava 12. rujna 2005. Trgovački sud u Varaždinu donio je rješenje o imenovanju uprave u trgovačkom društvu Itas d.d. Predsjednikom uprave imenovan je Franjo Dubovečak, a članom uprave Slavko Konjević. Prijedlog za imenovanje podnijeli su Dragutin Varga, član nadzornog odbora ITAS .d.d. i Udruga malih dioničara i radničko vijeće u ITAS d.d. Prijedlog je podnese zbog neopozive ostavke Ivana Canjuge, koju je podnio 11. 07.2005. Međutim, kao što sam pisao u jednom od prethodnih postova, Cajuga se predomislio, te je povukao ostavku 19.07.2005. zbog toga da bi mogao podnijeti zahtjev za otvaranje stečajnog postupka nad tvrtkom ITAS d.d. Zahtjev je predao 22.08. 2005., a dopunio ga je 02.08.2005. Nakon nekoliko rasprava Trgovački sud utvrdio je da ne postoji uprava u društvu Itas d.d., te smatra neprihvatljivom tvrdnju Canjuge da je on i dalje legalni član uprave. Smatrajući da se radi o hitnom slučaju u smislu čl. 245. st.1. ZTD, bez obzira na činjenicu što postoji nadzorni odbor društva ITAS d.d., koji je trebao i imao vremena imenovati upravu, istu je imenovao Trgovački sud u Varaždinu.
Prema posljednjim informacijama, 19. 09. 2005. godine u 7,00 sati održana je sjednica nadzornog odbora Itas-a na kojoj je Canjuga ponovno imenovan direktorom. Dragutin Varga član nadzornog odbora, poziv za sjednicu, dobio je nekoliko sati nakon njezinog završetka, preporučeno, putem Hrvatske pošte. Tko je lud , a tko zbunjen i tko koga, procijenite sami.

- 14:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #
20.09.2005., utorak
Tvornica radnicima


Općinski sud u Ivancu odbio je donijeti privremenu mjeru zabrane ulaska u tvornicu ITAS Dragutinu Vargi i trinaestorici radnika članova Stožera za obranu ITAs-a. Tužbu zbog smetanja posjeda podnijela je tvrtka Itas nova d.o.o. i njezin direktor Ivan Canjuga. Sud je utvrdio da radnici ITAS-a nisu imali namjeru posjedovati nekretnine, a rušenje zida (za koji ne postoji građevinska dozvola) nije ocjenjeno kao smetanje posjeda, već kao oštećenje tuđe stvari. Sud je djelomično usvojio tužbeni zahtjev u dijelu koji se odnosi na upravnu zgradu. Radnici moraju skinuti lance s dvorišne ograde, vratiti ključeve upravne zgrade te ukloniti radničke straže. Obzirom na činjenicu da im sud nije zabranio dolazak na rad u proizvodne pogone, radnici su zadovoljni presudom te će po istoj postupiti. Radnici mogu biti zadovoljni i imenovanjem nove uprave, koju je potvrdio Trgovački sud u Varaždinu. Naime iako se Canjuga predomislio i povukao ostavku na mjesto direktora ITAS d.d., imenovana je nova uprava. Predsjednik uprave je Franjo Dubovečak, a njegov zamjenik Slavko Konjević.
- 09:29 - Komentari (1) - Isprintaj - #
11.09.2005., nedjelja
Pravda

Obzirom na činjenicu da je danas nedjelja i da je pravosuđe na zasluženom tjednom odmoru, a meni vrag ne da mira moram nešto napisati. A što? Uglavnom je puno toga napisano. Ništa zato, mogu nešto i prepisati (navika iz škole). Ako vam se svidi dobro, a ako ne, opet dobro. Autor je odavno mrtav, a o mrtvima sve najbolje. Dakle, radi se o Aureliju Augustinu (poznatiji kao Sveti Augustin, živio prije više od 1.500 godina 354.-430.) koji o prihvaćanju ili neprihvaćanju pravde kao vrednote i razlici između kriminalaca i države govori slijedeće:

"Odmakne li se pravda, što su kraljevstva ako ne razbojničke družine? Jer što su drugo razbojničke družine negoli mala kraljevstva? Ta družina je skupina ljudi kojom vođa upravlja, vezani su zajedničkim ugovorom, plijen dijele po uglavljenom zakonu. Ako pridolaskom velikog broja zdvojnika to zlo naraste te i mjesta zaposjedne, uspostavi svoje sjedište, osvoji gradove i podjarmi narode, onda sebi bjelodano prisvaja naziv kraljevstva, koje mu javno dodjeljuje ne umanjena pohlepa, nego pridodata nekaznenost. Jer i duhovito i istinito odvratio je Aleksandru Velikom neki zarobljeni gusar. Kad je toga čovjeka kralj upitao, što je mislio, kad se upustio po moru napadati, on mu je otvoreno i drsko odgovorio: "Isto što i ti kad si napao cijeli svijet; ali jer ja to činim s malim brodom, zovu me lopovom; a ti s golemim brodovljem, i zovu te carem". (Prijevod: Tomislav Ladan)
- 19:09 - Komentari (1) - Isprintaj - #
09.09.2005., petak
Canjuga se predomislio

Ivan Canjuga Kak i Dudekova babica, Canjuga se predomislio i povukao svoju neopozivu ostavku na mjesto direktora ITAS d.d. Vijest je danas potvrđena na Trgovačkom sudu u Varaždinu, a konačnu odluku o registraciji nove ili stare uprave Sud će donijeti u idućem tjednu. Podsjećam da je Canjuga nakon što je predao zahtjev za otvaranje stečaja nad ITAS d.d. podnio ostavku koju je njegova teta Marija i prihvatila. Uvidjevši da su odigrali na krivu kartu, te da se radnici ne predaju, promijenili su taktiku.


Zanimljivo je i to da su Canjuga i Brezovci okrivili radnike za pokretanje stečaja, iako je objektivna odgovornost za propadanje poduzeća na direktoru, predsjednici nadzornog odbora i vlasnicima. Uvijek kada bi davali izjave za novine svu krivicu za loše poslovanje kao i odluku o podnošenju zahtjeva za pokretanje stečaja svaljivali su na radnike.
U svakom slučaju na ovom blogu biti će još postova.

- 23:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #
08.09.2005., četvrtak
Lumpenproletarijat 2

Image Hosted by ImageShack.us

Ivan Canjuga

Zanimljivu vijest o ponašanju direktora Ivana Canjuge (Itas nova d.o.o.) i Bojana Brezovca (Mariva d.o.o.) i dalje prenose samo lokalne novine: «Sutkinja dočekana s bejzbol palicom» Regionalni tjednik - Novi Varaždinec, te «Canjuga policiju dočekao bejzbol palicom» - Varaždinske vijesti.
Ekskluzivne fotografije i kronologiju suđenja itasovim radnicima možete naći na stranicama www.ivanec-online.com

Dok Canjuga tvrdi da su se on i Bojan Brezovec, Darinka Šoštarek, te građevinski poduzetnik Mario Piskač, zaključali u poslovnim prostorima zbog straha za svoj život, radnici ITAS d.d. sumjaju da su uništavali dokumente koji bi mogli poslužiti u dokazivanju kriminalnih radnji.

Radničkim sumnjama ide u prilog i to da se Državno odvjetništvo do sada nije izjasnilo o opravdanosti kaznene prijave protiv članova obitelji Brezovec. Obirom na činjenicu da je prijava podnesena prije deset mjeseci, Brezovcima i Canjugi ostavljeno je dovoljno vremena da unište kompromitirajuću dokumentaciju.
- 20:53 - Komentari (3) - Isprintaj - #
05.09.2005., ponedjeljak
Solidarnost

S namjerom da slomi radnike ITAS d.d., poslodavac primjenjuje taktiku iscrpljivanja. Radnici svakodnevno dolaze na posao i izvršavaju svoje obaveze, ali im poslodavac nije isplatio posljednje 4 plaće, a duguje im i 19 mjesečnih naknada za troškove prijevoza na posao i s posla.

U koliko želite pomoći radnicima ITAS d.d. možete to učiniti na slijedeće načine:

Uplatom novčanih sredstava u iznosu po vašem izboru na račun
Naziv primatelja: SMH Podružnica ITAS d.d.
Račun primatelja: 2340009-1410062583
Adresa primatelja: I.G. Kovačića 14, Ivanec
Svrha: solidarna pomoć

Proslijedite link ITAS na pet različitih Email adresa

- 13:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #
03.09.2005., subota
Lumpenproletarijat

Image Hosted by ImageShack.us

Tragikomedija se nastavlja:

Ivan Canjuga, bivši direktor ITAS d.d.(i aktualni u Itas Nova d.o.o.), reagirao je na članak objavljen u Večernjem listu, a koji sam u cijelosti prenio na blogu u postu "Rubrika: Vjerovali ili ne". Canjuga piše da su se članovi uprave Itas Nove zaključali u poslovnim prostorima zbog straha za svoj život, te dalje navodi da nijedna radnica nije bila zatočena niti su ih držali taocima. Direktor optužuje novinarku (Ljiljanu Risek) da neistinitim i tendencioznim tekstovima potiče «radničku strast traganja za istinom štrajkovima i uličnim protestima u stilu lumpenproletarijata». Novinarka odbacuje tvrdnje, jer su informacije o zbivanjima potvrđene iz više neutralnih izvora. Vjerujem da je novinarka u pravu, a tome u prilog ide i činjenica o podnošenju kaznene prijave zbog protupravnog lišavanja slobode. Prijavu je Državnom odvjetništvu podnijela sutkinja koja je i naredila policiji i radnicima da razvale vrata. Više o tome možete pročitati u Večernjem listu, a za koji dan prenijet ću članak u cijelosti.

- 12:30 - Komentari (1) - Isprintaj - #
02.09.2005., petak
Pravda je spora

Image Hosted by ImageShack.us

Nema nikakvih vidljivih pomaka iako je prošlo 10 mjeseci od podnošenja kaznene prijave protiv Ivana Canjuge ( sad već bivšeg predsjednika uprave ITAS d.d.), i Marije Berzovec, predsjednice Nadzornog odbora tvrtke Itas d.d.. Kaznena prijava podnesena je zbog osnovane sumnje da su naprijed navedene osobe, rukovodeći poslovanjem tvrtke Itas d.d., počinile više kaznenih djela protiv vjerodostojnosti isprava, sigurnosti platnog prometa i poslovanja, te slobode i prava čovjeka i građanina.
U prijavi se između ostaloga navodi da su nekretnine Itasa d.d. prodane, a da pri tome novac od prodaje nikada nije sjeo na račun Itasa d.d. Postupak prodaje direktor Canjuga javno je objašnjavao kako se nekretnine sklanjaju na sigurno, zbog čega će vjerovnici ( dobavljači, radnici i drugi koji imaju novčana potraživanja) ostati kratkih rukava.
Zanimljivo je da su po nalogu Ivana Canjuge, a bez pristanka radnika, svim radnicima Itas d.d. otvarani tekući računi u Hypo Alpe-Adria bank d.d. Hypo banka je teretila radnike za troškove poslovanja po tekućem računu iako isti račun nisu otvorili ni koristili. Možda su im odobrili i kredit bez njihove suglasnosti i potpisa? A odgovor zašto se Hypo banka uplela u mutne poslove s obitelji Brezovec vjerojatno leži u činjenici da je banka odobrila Itas-u kredit u iznosu od 750.000 EUR. Canjuga je ucjenjivao radnike neisplatom plaće u koliko ne pristanu na prihvaćanje osobnog poslovanja putem Hypo Alpe-Adria bank d.d. Iako je banka sudjelovala u mutežu, ista se osigurala upisom prava vlasništva na nekretninama ITAS-a i to: zgrada 40 m2, industrijskog dvorišta 10.165 m2 i industrijske zgrade 4.397 m2.
Ovo posljednje samo je bizaran primjer kako se grabi bez skrupula.
Kaznena prijava pisana ja ne pet stranica, a svodi se na to da su opisani postupci usmjereni na uništenje Itas d.d i bogaćenje jedne obitelji.

- 09:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje.