Riječ za tebe
Kakvo je jelo možeš saznati samo ako ga kušaš. Uzmi moju riječ i kušaj je. Uzmi moju riječ i provjeri kolika je u njoj snaga. Uzmi moju riječ i provjeri kolika je u njoj sila, sila koja mijenja, sila koja obnavlja, sila koja uzdiže. Uzmi moju riječ. Probaj je! Kušaj je!

Kreni i budi glas koji viče u pustinji. Ti budi onaj koji opominje u ime Božje. Ti budi onaj koji dovodi svijet meni.









Zajednica Emanuel - Hercegovina

02.06.2009., utorak

Pitanje o porezu (Mk 12, 13-17)

U današnjem čitanju iz Markova Evanđelja vidimo kako se udružuju dvije međusobno ne baš prijateljske skupine, farizeji i herodovci i šalju svoje izaslanstvo Isusu s namjerom da ga uhvate u riječi, odnosno kako bi smo danas rekli u verbalnom deliktu.

Farizeji su bili glavni u javnom životu u Izraelu i slijepo su se držali svojih predaja i običaja. Mrzili su rimsku pogansku vlast i željeli su da je se oslobode. Tu su također, i herodovci koji su bili potpuna suprotnost farizejima. Oni su bili naklonjeni Rimljanima i njihovoj okupacijskoj vlasti. Njima, njihovo nacionalno nije bilo važno. Važno je samo da je njima bilo dobro, ova ili ona vlast- svejedno. I takve dvije potpuno suprotne skupine nastupaju zajedno. Isusa smatraju zajedničkim protivnikom te se udružuju protiv Njega. Kako nam samo ovo izgleda poznato!?

Udruženi u zajedničkom interesu oni dolaze k Isusu, dodvoravaju mu se i laskaju mu govoreći kako znaju da je objektivan i nepristran i nazivaju ga istinskim učiteljem pravog Božjeg puta. Njihove namjere nisu iskrene i ovakvim svojim pristupom žele zavarati Isusa. Postavljaju mu, po njihovom mišljenju, savršenu zamku, pitajući ga je li dopušteno dati porez caru ili nije. Mislili su ako kaže „da“ zamrzit će ga narod koji ga je oduševljeno slijedio, jer tko voli plaćati porez i to još vlasti koju su smatrali tuđinskom i okupatorskom. A opet ako kaže „ne“, tu su herodovci koji će ga optužiti rimskoj vlasti da pobunjenički djeluje među izraelskim narodom i odvraća ga od plaćanja poreza caru. Međutim, i jedni i drugi zaboravljaju da nema ničeg tako savršenog, a da Isus nije savršeniji. I slijedi odgovor, mudar i božanski kakav samo i može biti. Evanđelist Matej u svom izvješću o ovom istom događaju kaže: Znajući njihovu opakost, reče Isus:“Zašto me iskušavate licemjeri? Pokažite mi porezni novac!" (Mt 22, 18-19). Najprije im je pokazao da vrlo dobro zna za njihovu lukavost i naziva ih licemjerima, a zatim traži da mu pokažu porezni novac. U Izraelu su u upotrebi bile dvije vrste novca. Jedan je bio domaći, hramski novac i rimski novac koji je bio veće vrijednosti od domaćeg. I oni mu pokazuju upravo taj rimski novac koji je bio vrjedniji i time dokazuju u potpunosti svoje licemjerstvo. Farizeji su mrzili sve što je rimsko, ali eto nisu imali ništa protiv njihovog novca.

Ova slika se može tako dobro primijeniti i na vrijeme u kojem živimo. Ne uklapamo li se često u nju? Kada nam neke situacije i životne prilike ne idu na ruku prepuni smo nekih svojih uvjerenja i stavova koje zdušno zagovaramo ne ispitujući niti malo da li su ti naši stavovi ispravni. I tada smo spremni osuditi sve i svakoga. Međutim, kada nam nešto ide u prilog pa neka je i moralno sumnjivo, tako lako zaboravljamo sva ona uvjerenja i stavove kojih su nam ranije bila „puna usta“. Kako to nazvati drugačije nego licemjerstvom?

I kada je Isus potpuno raskrinkao ovu neprirodnu koaliciju farizeja i herodovaca, daje im odgovor, Njega dostojan: „Podajte caru carevo, a Bogu Božje!“

Isus jasno govori kako se kao vjernici trebamo ponašati prema zemaljskim vlastima. Pravilo je jasno: treba dati caru carevo, a Božje Bogu. Red mora postojati inače društvo ne može opstati. Treba razlikovati što je Božje, a što carevo. Bogu moramo biti potpuno poslušni. Ali isto tako ljudi žive u organiziranim zajednicama. To su zajednice država, vjerske i razne druge zajednice koje istina nisu savršene, ali bez njih se ne može. Trebamo se zauzimati da te zajednice budu što bolje i što pravednije. Međutim u njima i od njih ne smijemo samo tražiti svoja prava čemu smo i prečesto skloni nego moramo izvršavati i svoje obveze. Zajednički se moramo pobrinuti da uvjeti za život budu bolji. Svima su nam potrebne bolnice, škole, ceste, infrastruktura i mnogo toga drugog. A da bi smo to imali moramo dati svoj dio. Kao vjernici koji smo povezani u zajedničkom suživotu jedni s drugima moramo se zapitati koliko dajemo prije svega drugog Bogu, a onda i kako ispunjavamo svoje obveze koje imamo prema zajednici u kojoj živimo. Ili smo ne daj Bože poput herodovaca kojima je jedino bilo važno da je njima dobro, a za sve drugo baš ih briga.

I na kraju i veliki Apostol sveti Pavao također nam govori: „Dajte svakomu što mu pripada: komu porez- porez, kome carina – carina, komu poštovanje –poštovanje, komu čast –čast“ (Rim 13, 7). To je Božja zapovijed. A svakome na njegovu savjest kako i koliko je poštuje!

Ljiljana


- 20:51 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< lipanj, 2009 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Prosinac 2009 (3)
Studeni 2009 (16)
Listopad 2009 (4)
Rujan 2009 (13)
Kolovoz 2009 (13)
Srpanj 2009 (15)
Lipanj 2009 (10)
Svibanj 2009 (11)
Travanj 2009 (15)
Ožujak 2009 (20)
Veljača 2009 (1)
Siječanj 2009 (1)
Prosinac 2008 (3)
Studeni 2008 (8)
Listopad 2008 (10)
Rujan 2008 (18)
Kolovoz 2008 (11)
Srpanj 2008 (15)
Lipanj 2008 (22)
Svibanj 2008 (16)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga
Živim, ali ne više ja, nego živi u meni Krist

Free Image Hosting at www.ImageShack.us


Cool Graphics
ZAJEDNICA EMANUEL
"Evo, Djevica će začeti i roditi sina i nadjenut će mu se ime Emanuel – što znači: S nama Bog" Lk 1,23

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Zajednica Emanuel nastala je 21. kolovoza 2001. nakon nekoliko seminara duhovne obnove na području Hercegovine, koje su imali članovi zajednice Dobri Pastir i o. James Manjackal. Nekoliko se članova zajednice okupilo u želji da nakon ovih seminara duhovno raste, jer su smatrali kako se ne smije stati i ostati samo na tom prvom koraku. Željeli su produbiti svoje iskustvo Boga kroz molitvu, sakramente, Sveto Pismo i zajedničko druženje. Zajednica je rasla i duhovno i u ljubavi i želi to još više. Stalno su se priključivali novi članovi, te se osjetila potreba sa svima podijeliti ono što smo i sami doživjeli: susret sa živim Bogom. Počeli smo organizirati Seminare života u Duhu unutar zajednice i kroz taj stupnjeviti rast još smo više upoznali Boga, Božju snagu, Božju ljubav – ljubav koja liječi. Upoznali smo više Sveto Pismo, ušli dublje u spoznaju sakramenata, posebno svete Euharistije.

Znamo da ovdje ne smijemo stati. Želimo još više rasti. Poznato nam je kako je cijeli život od rođenja do smrti proces neprestanog obraćenja, znamo da još više trebamo rasti u ljubavi i radosti i zato želimo biti u Isusovoj školi, biti Njegovi učenici, ali i svjedoci Njegove prevelike ljubavi koju nam je iskazao predavši se za nas. Svjesni toga želimo mu uzvratiti svojom ljubavlju. U budućnosti imamo velike planove, karizmatske sastanke povezati s misnim slavljem i uz Božju pomoć nadamo se još većem rastu.

Svjesni smo i svoje snage i svojih slabosti. Snagu tražimo u Isusu Kristu, a za svoje slabosti molimo se da nas On sam usavrši i posveti i da se kroz naše ljudske slabosti očituje Njegova snaga i moć. Svjesni smo da bez Njega ne možemo učiniti ništa, stoga naše ime i govori sve: EMANUEL – BOG S NAMA. On je s nama i za nas i u Njemu možemo sve.

Emanuel je prije svega otajstvo utjelovljenja – Bog dolazi u susret svom narodu, u pomoć svojoj izgubljenoj djeci i da ih spasi postaje jedan od njih, Isus Krist, vječni Bog uzeo je naše ljudsko tijelo da nam bude blizu, da bude s nama, da uzme naše slabosti, bolesti, grijehe, da nas oslobodi.

Ono što smo iskusili na sebi ne želimo zadržati za sebe, želimo to dati i drugima da osjete Kristovu ljubav i nazočnost u svom životu i zato molimo stalno za Božji blagoslov i za trajni izljev Duha Svetoga da dođe i obnovi lice zemlje.

Članovi Zajednice su iz mnogih mjesta Hercegovine. Svima smo otvoreni i svi su dobrodošli. Za sve imamo otvoreno srce i na sve zazivamo Božji blagoslov.

Zajednica Emanuel

Free Image Hosting at www.ImageShack.us



Get your myspace counter


Visitor locations