Riječ za tebe
Kakvo je jelo možeš saznati samo ako ga kušaš. Uzmi moju riječ i kušaj je. Uzmi moju riječ i provjeri kolika je u njoj snaga. Uzmi moju riječ i provjeri kolika je u njoj sila, sila koja mijenja, sila koja obnavlja, sila koja uzdiže. Uzmi moju riječ. Probaj je! Kušaj je!

Kreni i budi glas koji viče u pustinji. Ti budi onaj koji opominje u ime Božje. Ti budi onaj koji dovodi svijet meni.









Zajednica Emanuel - Hercegovina

30.06.2008., ponedjeljak

KRŠĆANSKI VODITELJ

Savjeti za voditelje molitvenih skupina Karizmatske Obnove

"…teži li tko za nadgledništvom, časnu službu želi…" (1 Tim 3, 1). Biti voditelj u skupini ili zajednici je uzvišena služba, Božji poziv i stoga joj treba i prići ozbiljno. Treba se svakodnevno izgrađivati. Stoga ćemo nastojati sa serijom članaka pomoći svima onima koji su u ovoj službi ili se spremaju za nju.

Uvod

Nakon Duhova (Pedesetnice) počele su se osnivati kršćanske zajednice (male crkve) koje su se vrlo brzo širile. Prvu zajednicu u Jeruzalemu vodili su sami apostoli. Nakon obraćenja svetog Pavla i njegova tri misijska pohoda osnovane su brojne zajednice. Pavao bi nakon što je odlazio postavljao starješine da upravljaju tim zajednicama. On je vrlo dobro znao da same ne mogu opstati. Trebale su voditelje, starješine, svećenike, koji će ih voditi, čuvati, hraniti. Iskustvo je pokazalo da svaka zajednica ili skupina mora imati nekoga tko će je voditi.

Posljednjih desetljeća su se dogodile velike promjene i spoznala se uloga voditelja, koju svi članovi Tijela, ne samo da mogu, nego moraju izvršavati, po krepostima njihove inicijacije u Crkvu. Svi kršćani imaju službu koju trebaju vršiti, a koju im je dao Bog i koja je bitna za pravo funkcioniranje mjesne Crkve.

"Jedni druge poslužujte - svatko po primljenom daru - kao dobri upravitelji različitih Božjih milosti! Govori li tko? Neka govori kao riječi Božje! Poslužuje li tko? Neka poslužuje kao snagom koju daje Bog da se u svemu slavi Bog po Isusu Kristu, komu slava i vlast u vijeke vjekova! Amen." (1 Pt. 4, 10-11).

Sudjelovanje laika u vodstvu

Nakon Drugog Vatikanskog koncila i rađanja Katoličke Karizmatske Obnove, počele su se rađati mnoge zajednice, udruženja vjernika, zavjetne zajednice, bazične zajednice, itd. Veliki val obnove zahvatio je cijelu Crkvu. Ove novorođene zajednice su trebale nekoga tko će ih voditi. Ovo vodstvo su prihvatili laici i kako je iskustvo pokazalo veoma uspješno. Ali unatoč njihovom uspjehu i iskustvu i danas je potreban odgoj voditelja i smatram da je to trajan proces, da treba stalno učiti, ući u Isusovu školu. On je apostole poučavao tri godine i stoga i mi trebamo slijediti njihov primjer.

Zašto je potreban voditelj?


Da bi članovi molitvene skupine ili zajednice stigli do kršćanske zrelosti u korištenju duhovnih darova potrebna je stručna pomoć. Potreban je netko tko će ih voditi, poučavati, ispravljati. Potreban je netko tko će svoje iskustvo prenijeti drugima, onima koji tek počinju svoj duhovni hod, ali i svim članovima skupine ili zajednice. Ovo je veoma važna služba u skupini ili zajednici. Na voditelju je velika odgovornost. Stoga je jako važno da sam voditelj svakodnevno moli, proučava Sveto Pismo, nauk Crkve, darove Duha Svetoga kako bi mogao i drugima prenijeti znanje. Voditelj mora biti otvoren poticajima Duha Svetoga, ali i sposoban pomoći drugima da to isto učine. Uvijek iznova moliti za izljev Duha Svetoga, za bliži osobni odnos s Gospodinom, tražiti od Njega riječ i snagu, moliti za dar vodstva je važna zadaća svakog voditelja.

Voditelj u službi naroda Božjeg

Razumijevanje kršćanskog vodstva je različito od "svjetovnog" modela (nekršćanskog), koje je autokratsko, jer biznismeni, voditelji korporacija i poduzeća rade za osobnu korist, dok je kršćanski voditelj SLUGA (poslužitelj), upravo kao Isus.

"I tko god hoće da među vama bude prvi, neka vam bude sluga."Tako i Sin Čovječji nije došao da bude služen, nego da služi i život svoj dade kao otkupninu za mnoge." (Mt 20, 27-28)

Iako se svi članovi molitvene skupine smatraju slugama, došlo se do shvaćanja važnosti priznanja nekolicini pojedinaca koji imaju opću odgovornost glede skupine. U cijelom Karizmatskom Pokretu su organizirani voditelji, timovi voditelja, pastoralna vijeća, vijeća za služenje zbog boljeg funkcioniranja zajednica i skupina. Organiziraju se seminari za voditelje, kako bi što bolje odgovorili svom pozivu. Po svom pozivu, kršćanski je voditelj u službi naroda Božjeg i zato svoju službu mora dostojno obavljati. Iz dana u dan se mora ispunjati snagom Duha Svetoga, ljubavlju prema ljudima koji su mu povjereni. Da bi uistinu mogao izvršiti svoje poslanje mora se držati nekih pravila i imati određene osobine. Sveti Pavao u Prvoj poslanici Timoteju piše:

"Vjerodostojna je riječ: teži li tko za nadgledništvom, časnu službu želi. Treba stoga da nadglednik bude besprijekoran, jedne žene muž, trijezan, razuman, sređen, gostoljubiv, sposoban poučavati, ne vinu sklon, ne nasilan nego popustljiv, ne ratoboran, ne srebroljubac; da svojom kućom dobro upravlja i sinove drži u pokornosti sa svom ozbiljnošću - a ne zna li netko svojom kućom upravljati, kako će se brinuti za Crkvu Božju? - ne novoobraćenik da se ne bi uzoholio i pao pod osudu đavlovu. A treba da ima i lijepo svjedočanstvo od onih vani, da ne bi u rug upao i zamku đavlovu." (1 Tim 3, 1-7).

Dakle, prema svetom Pavlu kršćanski voditelj je:
• Besprijekoran (besprijekorna karaktera);
• Trijezan, razuman (odluke donositi nakon molitve, tražiti vodstvo Duha Svetoga).
• Ne razdražljiv - sređen (koji se lako ne svađa, ne upada lako u bespotrebne rasprave).
• Ne sklon vinu ("I ne opijajte se vinom u kojem je razuzdanost, nego - punite se Duhom!" Ef 5,18).
• Ne nasilan, ne ratoboran (ne vruće krvi);
• Ne srebroljubac (u službi je Gospodina. On je plaća i nagrada);
• Gostoljubiv (prijatelj i onih koje ne poznaje);
• Sposoban poučavati (učiti sam da bi mogao druge poučavati).
• Dobar upravitelj svoje kuće (znati upravljati svojom kućom, ali i zajednicom ili skupinom koja mu je povjerena).
• Ne novoobraćenik
• Imati dobro svjedočanstvo od onih vani (prihvaćen od svih ljudi, biti na dobru glasu).

Ovim osobinama bi se mogle nadodati još mnoge druge. Potičem voditelje da sami proučavaju Sveto Pismo i pronalaze ono što im je potrebno u njihovoj službi. Molite nad određenim odlomcima i tražite od Gospodina da vas učini što boljim upraviteljima povjerenih vam dobara.

Evo nekoliko crtica za razmišljanje i molitvu:

• Pouzdajte se u Duha Svetoga - Ef 5, 18; Dj 1, 8;
• Ispovijedajte da je Isus Gospodin - Rim 10, 9-10; Fil 2, 11;
• Molite bez prestanka - 1 Sol 5, 17; Lk 18, 1;
• Svaki dan konzultirajte Sveto Pismo - Dj 17, 11;

"A rastite u milosti i spoznanju Gospodina našega i Spasitelja Isusa Krista! Njemu slava i sada i do u dan vječnosti! Amen!" (2 Pt 3, 18).

- 23:50 - Komentari (2) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< lipanj, 2008 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Prosinac 2009 (3)
Studeni 2009 (16)
Listopad 2009 (4)
Rujan 2009 (13)
Kolovoz 2009 (13)
Srpanj 2009 (15)
Lipanj 2009 (10)
Svibanj 2009 (11)
Travanj 2009 (15)
Ožujak 2009 (20)
Veljača 2009 (1)
Siječanj 2009 (1)
Prosinac 2008 (3)
Studeni 2008 (8)
Listopad 2008 (10)
Rujan 2008 (18)
Kolovoz 2008 (11)
Srpanj 2008 (15)
Lipanj 2008 (22)
Svibanj 2008 (16)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga
Živim, ali ne više ja, nego živi u meni Krist

Free Image Hosting at www.ImageShack.us


Cool Graphics
ZAJEDNICA EMANUEL
"Evo, Djevica će začeti i roditi sina i nadjenut će mu se ime Emanuel – što znači: S nama Bog" Lk 1,23

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Zajednica Emanuel nastala je 21. kolovoza 2001. nakon nekoliko seminara duhovne obnove na području Hercegovine, koje su imali članovi zajednice Dobri Pastir i o. James Manjackal. Nekoliko se članova zajednice okupilo u želji da nakon ovih seminara duhovno raste, jer su smatrali kako se ne smije stati i ostati samo na tom prvom koraku. Željeli su produbiti svoje iskustvo Boga kroz molitvu, sakramente, Sveto Pismo i zajedničko druženje. Zajednica je rasla i duhovno i u ljubavi i želi to još više. Stalno su se priključivali novi članovi, te se osjetila potreba sa svima podijeliti ono što smo i sami doživjeli: susret sa živim Bogom. Počeli smo organizirati Seminare života u Duhu unutar zajednice i kroz taj stupnjeviti rast još smo više upoznali Boga, Božju snagu, Božju ljubav – ljubav koja liječi. Upoznali smo više Sveto Pismo, ušli dublje u spoznaju sakramenata, posebno svete Euharistije.

Znamo da ovdje ne smijemo stati. Želimo još više rasti. Poznato nam je kako je cijeli život od rođenja do smrti proces neprestanog obraćenja, znamo da još više trebamo rasti u ljubavi i radosti i zato želimo biti u Isusovoj školi, biti Njegovi učenici, ali i svjedoci Njegove prevelike ljubavi koju nam je iskazao predavši se za nas. Svjesni toga želimo mu uzvratiti svojom ljubavlju. U budućnosti imamo velike planove, karizmatske sastanke povezati s misnim slavljem i uz Božju pomoć nadamo se još većem rastu.

Svjesni smo i svoje snage i svojih slabosti. Snagu tražimo u Isusu Kristu, a za svoje slabosti molimo se da nas On sam usavrši i posveti i da se kroz naše ljudske slabosti očituje Njegova snaga i moć. Svjesni smo da bez Njega ne možemo učiniti ništa, stoga naše ime i govori sve: EMANUEL – BOG S NAMA. On je s nama i za nas i u Njemu možemo sve.

Emanuel je prije svega otajstvo utjelovljenja – Bog dolazi u susret svom narodu, u pomoć svojoj izgubljenoj djeci i da ih spasi postaje jedan od njih, Isus Krist, vječni Bog uzeo je naše ljudsko tijelo da nam bude blizu, da bude s nama, da uzme naše slabosti, bolesti, grijehe, da nas oslobodi.

Ono što smo iskusili na sebi ne želimo zadržati za sebe, želimo to dati i drugima da osjete Kristovu ljubav i nazočnost u svom životu i zato molimo stalno za Božji blagoslov i za trajni izljev Duha Svetoga da dođe i obnovi lice zemlje.

Članovi Zajednice su iz mnogih mjesta Hercegovine. Svima smo otvoreni i svi su dobrodošli. Za sve imamo otvoreno srce i na sve zazivamo Božji blagoslov.

Zajednica Emanuel

Free Image Hosting at www.ImageShack.us



Get your myspace counter


Visitor locations