< travanj, 2008  
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

E-mail

Slatka jela

Slano

Praktično

Linkovi

Slana Gužvara
23.04.2008., srijeda
Rižoto s gljivama

Prvo ozbiljni i poučni dio:

Riža je najrasprostranjenija žitarica na svijetu, a ljudi je za prehranu koriste već više od 4000 godina. Porijeklom je iz Indije i Kine, a u Europu ju je donio Aleksandar Makedonski pa se otada uzgaja i ovdje, ponajprije u Italiji.
Danas je riža osnovna namirnica gotovo polovice čovječanstva i u usporedbi s ostalim žitaricama ima najveću energetsku vrijednost (100 g sadrži 1510 kJ ili 361 kcal), ali spada u dijetalne namirnice jer je hranjiva i lako probavljiva – brzo daje energiju i dobro utječe na crijevnu floru.

Preporučljivo je konzumirati je zajedno s mahunarkama, čime se u organizam unose sve potrebne aminokiseline, koje sama riža nema. Bogata je mineralima, posebno fosforom i kalijem, a sadrži i magnezij, kalcij, željezo, bakar, cink i druge minerale. Od vitamina najviše ima vitamina E, posebice u klici, te skoro sve vitamine B skupine u ovojnici.
Budući da bi ljudsku prehranu u većem dijelu trebala sačinjavati lužnata hrana, preporučuje se što češće konzumiranje jer je riža lužnata žitarica. Također, dobra je za sve koji moraju paziti na unos natrija i kalija – idealna je za one koji pate od bubrežnih bolesti.

Riža regulira krvni tlak te povećava elastičnost krvnih žila, smiruje živce, štiti od srčanih oboljenja, nervoze, komplikacija u trudnoći. Idealna je i kao hrana za dojenčad.

Postoje više od tisuću vrsta riže i nekoliko klasifikacija a najčešća podjela je na rižu dugog, srednjeg i kratkog zrna.
Riže dugog zrna poput recimo indijske basmati riže su duguljaste i aromatične, podsjećaju okusom na pržene lješnjake. Prije kuhanja uglavnom ihse mora detaljno oprati i nije ih poželjno miješati i prekuhavati jer se počnu raspadati i lomiti.
Riža srednjeg zrna nešto je oblija ali i sočnija od duguljaste. Kod nas najdostupnije vrste su talijanske arborio i carnaroli. Ova riža pogodna je za pripremu rižota recimo.
Riža kratkog zrna gotov je u potpunosti okrugla, puna je škroba, dosta je ljepljiva pa je stoga pogodna za jedenje štapićima ili za pripremu sushija.
Kod nas u dućanima uglavnom ćete pronaći tzv. Integralnu (tamnu) rižu i rafiniranu (bijelu). Tamna sadrži više vlakana, vitamina E, fosfora i kalcija, ali i bijela je riža dobar izvor vitamina B, željeza, fosfora i magnezija.

Ali dosta o mojoj riži, pričajmo malo o meni:

Velika sam obožavateljica riže i često je pripremam u salatama, rižotima, a algama i slično, napisat ću jednom i recepte za sve to, trenutačno sam toliko opterećena poslom da jedva stižem išta skuhati.

Ovo je moj recept za rižoto (od smeđe riže, meni bijela bezukusna).

Sastojci:
sastojci za rižoto

35 dkg riže
1 l vode
1 žlica vegete
5 dkg maslaca
50 dkg gljiva (po izboru, a najviše volim „šampijone“ i bukovače skupa)
pola glavice luka
8 žlica ulja
10 dkg parmezana (ili nekog drugog sira)
1/2 dcl bijelog vina

Priprema:

Nasjeckam luk, ali ne na skroz male komadiće, volim malo veće komadiće. Ostalo mi par zelenih dijelova mladog luka pa sam i to nasjeckala.
reckanje luka
Gljive izrežem na listiće.
reckanje gljiva
Na ulju ih popržim.
ulje i vino
Zalijem ih vinom i pustim da ono ispari, par minuta to traje.

Nakon toga dodam rižu koju sam prethodno skuhala u vodi s vegetom ili nekim nasjeckanim povrćem (mrkvom, peršinom, ako imate vremena i volje) i vodu.
dodavanje riže

Nakon dodavanja riže, smanjim vatru na pola i ostavim da lagano krčka nekih 20 minuta (smeđa riža se dulje kuha, bijela kraće, nekih 15 minuta).
krčkanje
Bacim pogled na Bosnu (možete se smijati, ovo remekdjelo je poklon i super mi je u kuhinji), iju, moglo bi mi zagoriti.
Bosna
Bosna za dvajst minuta

Lagano promiješam, dodam maslac i sir. Služim uz razne salate, najčešće zelenu.
Photobucket

Dobar tek!
Tedica Mesonejedica

- 12:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #
09.04.2008., srijeda
Piletina s pancetom

Nisam znala kaj bi radila za ovaj Uskrs, pa sam iskombinirala ovaj recept inspiriran Španskim pticama od Jane B.

Ispalo je tak dobro da sam ga jučer radila opet zubo

No, krenimo redom...

Potrebno vam je:

400g pilećih prsa (za dve osobe)
malo sira
malo šunkice
6 šnita pancete
čačkalice
malo vegete
ulje
mladi krumpir


Priprema:
Pileća prsa razrežete tako da dobijete 6 plosnatih "šnicli". Na sredinu stavite malo šunke i sira.



Zarolate i omotate s jednom šnitom pancete pa ušvrstite čačkalicama.



U većoj posudi zagrijte oko prst debljine duboko ulje (ja obično pomiješam maslinovo i obično).

Kad se zagrije, spustite u njega "paketiće" i "posolite" s malo vegete. Povremeno okrenite da se ravnomjerno speče. Gotovo je za cca 10-15 minuta.



Panceta će pustiti prekrasne mirise po cijeloj kući, a piletina će upiti slanoću.

Za prilog napravite pečeni krumpir tako da mladi krumpir narežete na manje, jednake dijelove, stavite u malo ulja, prekrijete s komadićima margarina i pečete u pećnici na 200 stupnjeva dok se lijepo ne zarumene.





Poslužite uz zelenu salatu i uživajte.

Kao prilog je odličan i krumpir ispod peke, pire krumpir ili povrće.

Dobar tek!

choco

- 15:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #
04.04.2008., petak
Kiflice sa šunkom i sirom

Prije gotovo godinu dana je bio EUROSONG. Izazvalo je to pozornost svih, pa i blogera. U takvoj jednoj raspravi sam opisala ozračje u kojem se kod nas doma prati to međunarodno natjecanje. Na stranu u što se taj medijski događaj pretvara iz godine u godinu... na stolu se nađu neizostavne kiflice!
Ja od tih kiflica ne radim veliku filozofiju i što su jednostavnije to su finije!

Sastojci za 24 komada
60 dkg mekog brašna
1 suha germa /kvasac
3 - 3,5 dl tople mješavine vode i mlijeka (pola-pola), količina ovisi o vrsti brašna
1/2 dl ulja
1 žličica soli
1 žlica šećera
12 šnita šunke (po pola šnite u svaku kiflicu)
8 šnita sira (svaku šnitu sira sam razrezala na 3 dijela)

Izmiješaju se suhi sastojci, uz miksanje na maloj brzini se dodaje ulje i na kraju voda s mlijekom. Miksa se nastavcima za mijesenje (one kao svrdla) dok se ne dobije kompaktno, ne pretvrdo tijesto.

Image Hosted by ImageShack.us

Pokrije se krpom i ostavi oko 1 sat na toplom da uzađe.
Malo se podmijesi, razdijeli u 4 podjednake kugle. Svaku kuglu razvaljati i razrezati na 6 dijelova.

Image Hosted by ImageShack.us

Na svaku "šnitu" se stavi malo šunke i sira. Može se kombinirati sa bilo čime što vam je na raspolaganju: hrenovke, špek, dimljeni sir, friški kravlji sir, umak od paradajza s malo origana...

Image Hosted by ImageShack.us

Kod zamatanja trokuta, dobro je vrhove malo preklopiti prema sredini kako se kod pečenja ne bi posušili.

Image Hosted by ImageShack.us

Zamotamo tijesto s nadjevom od kraja prema sredini razvaljanog tijesta.

Image Hosted by ImageShack.us

Kiflice slažemo na tepsiju koju smo prethodno malo namazali uljem. Ja tepsiju obložim aluminijskom folijom i tako izbjegnem mukotrpno ribanje nakon finog obroka! rofl

Image Hosted by ImageShack.us

Kiflice namažemo razmučenim žumanjkom ili cijelim jajetom, a poslije toga ih posolimo. Može ih se posuti i vegetom (posebno je fino kad se kiflice nadjenu hrenovkama!!!), kimom, sezamom, makom...

Image Hosted by ImageShack.us

Kiflice se peku u prethodno zagrijanoj pečnici na 200 C oko 15 minuta.

Image Hosted by ImageShack.us

Jedu se bez priloga, ali i sa senfom, majonezom, kečapom, dižonezom... ili sve skupa promiješanim!
Ova količina je za otprilike troje do četvero (barem kod nas se traži kiflica više)!

Dobar tek vam želi

LORNA

- 22:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se