< ožujak, 2008 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

E-mail

Slatka jela

Slano

Praktično

Linkovi

Slana Gužvara
17.03.2008., ponedjeljak
Španske ptice

Ovo sam jelo upoznala kao mala. Mama nije kuhala u tjednu pa je vikendom obično skuhala nekaj drugačije...

Onda sam se zabrinula kad sam skužila da puno ljudi za ovo nikada nije čulo (uključujući mog muža), vidjela sam slična jela nazvana po raznim barunima i grofovima, ali me u jednoj slučajno pogledanoj epizodi "Večere za 5" zagolicala najava kuharice toga dana koja je najavila da će pripremati Španjolske ptičice.

Vjerujte, napeto sam iščekivala što će to ona skuhati, a kamen mi je pao sa srca kad je skuhala upravo ovo!

Dakle slobodno i ja svoje jelo nazovem imenom pod kojim za njega znam već 40 godina (godina, sim tam ;))

Potrebno vam je:
- teleći ili juneći šnicli (količina po želji, meni je od 5 šnicli ispalo 7 španskih ptica)
- 7 jaja (količni jaja ovisi o broju šnicli, 1 jaje za jednu "pticu")
- hamburger špek (ali može i slanina suha, panceta)
- 2 luka
- 2-3 žlice senfa
- 3-4 lovorova lista
- oko 3/4 litre vode (i malo temeljca od juhe, ako imate u fružideru, ako ne, može i bez temeljca)
- 2-3 mrkvice (za zgusnuti umak)
- 25 dkg šampinjona (može i više ako volite)
- sol
- papar
- ostali začini po želji i ukusu

Poslužite uz dinstanu rižu ili knedle od kruha

Pripremanje:

1. istucite šnicle
Image Hosted by ImageShack.us
a da ne bi špricalo na sve stane, pomozite si vrećicom!
Ispod daske krpa da ne lupa, posolite i pobiberite šnicl da se bolje upije i prožme s mesom, prekrijte čistom vrećicom za zamravanje i zamislte da lupate po šefu (svekrvi, šogorici, porofesoru, bivšem dečku,... skužili ste poantu)
Image Hosted by ImageShack.us
Kad se šnicli barem udvostruče, izračunajte za koliko jaja imate "omote!

2. skuhajte jaja (tvrdo)

3. narežite hamburger-špek (ili suhu slaninu, pancetu, što već imate ili što ste izabrali) na šnitice
Image Hosted by ImageShack.us

4. kad su jaja kuhana, ohladite ih i ogulite pa na svaki šnicl prvo posložite špek, u sredinu stavite jaje i sve zarolajte kao sarmu.
Image Hosted by ImageShack.us
Možete se za pričvršćivanje poslužiti čačkalicama, ali ja više volim konac.

Dobro obmotajte koncem u svim smjerovima da se meso spoji pa ćete lako odmotati kad bude kuhano i moće ćete poslužiti bez skrivenih zlobniih opasnosti od špricanja po odjeći ;))
Image Hosted by ImageShack.us

5. nasjeckajte i zdinstajte luk.
(kad se zazlati ja ga obično još malo zgnječim gnječilicom za krumpir ili možete štapnim mikserom
Image Hosted by ImageShack.us)

6. svaku "pticu" stavite na luk na pobijeli sa svih strana
Image Hosted by ImageShack.us
pa ako vam je izabrana posuda premala, izvadite van dok ih sve ne zabijelite. Ako je posuda dovoljno velika, uštedili ste si posao :))

7. dodajte vodu, sol, lovor, papar, slatku papriku, začine po želji, mrkvicu (može i peršin i celer da bude više a'la vild aroma) i ostavite krčkati...

8. kad zakipi dodajte 2-3 žlice senfa

9. pred kraj (za oko pola sata krčkanja) izvadite mrkvice, zmiksajte ih i kremu vratite "pticama"... ako nije dovoljno gusto, izvadite malo safta u posudu pa umješajte žlicu brašna i malo crvene paprike (ne preporčujem ajmprem - zapršku, ipak nije zdrava), dodajte očišćene i narezane šampinjone i ostavite kuhati još bar 15 -20 minuta.
Image Hosted by ImageShack.us

10. Odmotajte konce, pripremite prilog i salatu po želji (zelena, sezonska, kiselina) i uživajte!
Image Hosted by ImageShack.us

File105!
- 13:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #
09.03.2008., nedjelja
Rižoto - svinjetina u umaku od soje sa povrćem

I opet nam se pridružila Vedrana s (navodno) izvrsnim recpetom:

Sastojci za dvoje:
svinjetina (mi smo dobili komad od mame, tako da ne znam koliko toga je bilo)
malo više od pola šalice riže (dobro bi bilo skuhati prije priopreme jela)
od povrća što se već ima u frižideru- ja sam imala kupus, karfiol, luk, smrznute mahune, mrkvu i krompir
umak od soje
sol, biber, peršin, češnjak i žličica vegete

Najprije se svinjetina izreže na kockice, stavi u posudu i polije sa nekoliko žlica umaka od soje - pa odstoji poklopljeno u frižideru 24 sata.

Photobucket
Sastojci

Photobucket
U loncu je juha, u tanjuru pečena svinjetina

Photobucket
Pirjanje


U tavi (ili woku, ali ja nemam wok) na malo ulja se ispržite kockice svinjetine. Kada je svinjetina gotova, izvadite ju van i na ulju koje je u tavi ostalo ispržite povrće - od tvrđeg prema mekanom. Kada je i to gotovo, vratite meso u tavu ubacite kuhanu rižu, podlijte sa žlicom umaka od soje i malo vode ako treba, začinite, još malo neka se krčka - i gotovo!

Photobucket
Gotovo!


Uz ovaj rižoto jeli smo juhu od gljiva iz vrećice (neka jeftina iz Kauflanda, ali ok je) i zelenu salatu začinjenu solju, maslinovim uljem i acetom balsamicom.

Mljac!
- 18:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #
03.03.2008., ponedjeljak
Portuglaska salata na Banditin način

Neke od sastojaka sam znala otprije, neke sam ideje skupila čitajući forume i stranice namijenjene receptima. Može li se to nazvati portugalskom salatom ili ne, prepuštam dežurnim kritičarima.

Sastojci (za dvije osobe, za dva dana):

sastojci

  • 1 pakovanje tjestenine po izboru (ja uzimam trobojnu jer mi time salata bude puno ugodnija oku, ali tko je ne voli, i obična tjestenina će poslužiti vrlo dobro)
  • 3 pakovanja majoneze u vrećici (preporučam light da salata ne bude preteška)
  • 1 vrhnje (za razblažiti majonezu)
  • 2 konzerve tunjevine
  • 1 konzerva sardina (ubacim radi okusa)
  • 20 dkg tvrdog sira (stavila sam goudu ali može bilo što slično)
  • 1 pakovanje očišćenih maslina (može i onih s paprikom ili sirom unutra)
  • 1 manja tegla krastavaca (Konzum cca 8kn, zaboravih je uslikati)
  • 1 glavica luka (crveni, ljubičasti, srebrenac- svejedno)
  • 1 konzerva kukuruza
  • 1 svježa paprika (najljepše izgleda crvena ali nisam je taj dan mogla naći)
  • začini: sol, biber, peršin


    Recept:
    U zasoljenu vodu stavite kuhati tjesteninu na srednju vatru oko 9 minuta.
    Kad se skuha, gurnete je nakratko pod hladnu vodu. Ne radim to uvijek jer nije potrebno, ali rekoše mi da je za tjesteninu koja se koristi za salatu to dobro napraviti.

    Narežete sir na kockice.
    Narežete krastavce, papriku i luk na kockice
    Usitnite šaku svježeg peršina.
    Izgnječite tunu i sardine vilicom.
    U veliku posudu (koristim plastičnu, najveću što imam) ubacite sve narezano, zajedno s kukuruzom, maslinama i skuhanom tjesteninom. Dobro promiješate.

    promijesati

    Otvorite majoneze i vrhnje i sve ih isipate na smjesu. Dobro pobiberite, malo posolite.

    Opet dobro promiješajte. Probajte je li fino. Još malo pobiberite. Opet probajte. Sad je odlično.
    Premjestite ipak u malo ljepšu posudu i uživajte.

    Photobucket
    Photobucket

    Dobar tek vam žele Banditi :-)
  • - 18:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

    << Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>