< veljača, 2008 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29    


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

E-mail

Slatka jela

Slano

Praktično

Linkovi

Slana Gužvara
25.02.2008., ponedjeljak
Piletina s octom

Naša blogeljica koja se prije odazivala na ime Moje drugo ja poželjela je podijeliti jedan dobar recept s nama, pa evo, vjerujemo da je genijalan:


Ovako nešto dobro nisam jela jako jako dugo vremena, zato evo recepta, obavezno probajte jer je savršeno!

Photobucket

Sastojci:

4 komada pilećih prsa, bez kože i kostiju
1 žlica rastopljenog margarina
1 zgnječeni češanj češnjaka
sol i crni papar
2 žličice meda
1 žlica limunovog soka
1 žlica aceta balsamica


Pileća prsa se stave u tavu na otopljeni margarin. Ja sam još s jedne strane meso stavila u brašno, jer kako kaže mama, tako će meso ostati ravno. Meso treba lagano popapriti i posoliti,posuti češnjakom, te pokapati medom i limunovim sokom. Peći dok ne porumeni, zatim zaliti acetom balsamicom. Piletinu preokrenuti, podliti sokom od pečenja i peći dok iz mesa ne poteče sok kada ga probodete nožem.

Evo kako sam napravila prilog - skuhala sam krompir i mrkvu, pri kraju huhanja u vodu sam stavila malo vegete. Kad se skuhalo ocijedila sam, posula sam to acetom balsamicom, posolila i stavila peršina - kod mene je to bilo za ukras jer sušeni peršin očito, kako sam saznala, ne služi ničemu, mislim da bi svježi bio puno bolji. Tu je išao i jedan nasjeckani češanj češnjaka, a ubacila sam i prženih suncokretovih sjemenki.

Ovaj prilog sam improvizirala, ali je ispao odličan. Kako moja mama ne voli mrkvu u hrani, osim u juhi, ja tek sada otkrivam kako je mrkva odlična. Uglavnom, ovo treba probati OBAVEZNO, jer je prefino! To je recept iz jedne od onih ljetnih kuharica što su ljetos izlazile u 24 sata.

Photobucket

Sutra pravim ovo.
Mislim da će biti super. :)

Zahvaljujemo dragoj blogeljici i želimo da što više kuha i dijeli recepte s nama!
- 09:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #
19.02.2008., utorak
Toplo-hladna salata

Prvi put sam ovako nešto vidjela na jednoj od emisija Jamie Olivera. Učinilo mi se zanimljivo, ali nisam pridavala pažnju.
Ubrzo nakon toga sam bila na službenom putu u sjeverozapadnoj austriji gdje smo u Kitzbuhelu za predjelo dobili upravo tu salatu. Oduševila me toliko da sam je odmah i doma napravila. Kombinirala sam iskustvo viđenog i kušanog.
Ispalo je tako dobro da je to i danas mom dragom najdraži brzi obrok.

U obzir dolaze salate koje su malo kompaktnijih listova, kao što su matovilac, radič, rikola ili endivija. Ja sam ovdje stavila i malo kristalke koja može proći, ali puterica mi ne paše. Dobro je imati nekoliko vrsta salata izmiješanih, ali nije problem ako je samo jedna vrsta.

Dakle, očistimo, operemo i ocijedimo salatu.
Nrežemo špek, pancetu, slaninu.... važno je da nije premasna, tj. da je prošarana.

Photobucket

Špek pržimo na malo ili potpuno bez ulja da postane hrskav izvana.

Photobucket

Odložimo prženi špek sastrane da prestane krčkati.
Za to vrijeme začinimo salatu samo balzamičnim octom (aceto balsamico) jer će od špeka dobiti i slanost i masnoću.
Po salati rasporedimo špek istodobno pažljivo masteći listove.
Uz tu salatu prija kruh, a još bolje svježi prepečenac.

Photobucket

Ako si pripremite salatu (opranu i očišćenu) i narežete špek, recimo dan ranije, za ovo vam jelo neće trebati više od 15 minuta.
Idealno osvježenje nakon napornog radnog dana, a nećete imati ni pretjeranu količinu prljavog suđa!

Dobar tek vam želi Lorna

A Lorna mene zamolila da dopišem dio za vegetarijance. Ukratko: umjesto špeka u salatu nareckate dimljeni tofu, as simple as that. Sigurno jako fino.
Tedica
- 14:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #
12.02.2008., utorak
Agin rolat

Slatko, slatko i slatko, već tjednima. Kako sam ja uglavnom slanokusac, podijelit ću s vama jedan recept koji je i moja mama nedavno otkrila pa ga prenijela i na mene. zapravo, zbog brzine pripreme i finoće okusa, pravile smo ovo prije dva tjedna u Osijeku, kad smo imale hrpu nekih ljudi u kući, da sad ne duljim s prigodom.
Papica se zove „Agin rolat“. Aga je inače jedna od mojih teta, zapravo se zove Jadranka ali ja to nisam mogla naučiti kad sam bila mala pa sam je jednostavno zvala Aga a ostalima se valjda svidjelo. A rolat zato što je rolat, srolana papica.
Nisam bila dovoljno inteligentna da fotkam sve faze pripreme, pa sam fotkala samo krajnji rezultat i to mobom, pa otud lošija kvaliteta slike a i ruke su mi se tresle dok sam nestrpljivo čekala da se Agin rolat ohladi i da ga počnem jesti. Fin je, probajte, nećete pogriješiti.

Guzvara

Sastojci (za jednu od tri role koje sam pravila jer nas je bilo ko Rusa):
komplet kora

za premaz:
3 jaja
1 dcl vrhnja kiselog
1dcl ulja
po želji sol, papar, vegeta (ja ne stavljam, ali mama stavlja), peršin, paprikica

za fil:
250 dkg šampinjona dinstanih i/ili 15-20 dkg šunkice prešane (ja ni to ne stavljam, narafski jer je to mrtvo meso)
30 dkg sira, najbolje dvije-tri vrste, već po ukusu i željama, moji favoriti su gouda, tilzit i baranjski

Postupak izrade (ovo se ne kaže tako, ali bitno je da znamo o čemu se radi):
Premazom mažete koru po koru, svaki list dakle zasebno, i slažete jedan po jedan, po sredini stavljate dio koji sam nazvala fil i zamotavate, svakako i zadnji list premazati.
U tepsiju/lim/protvan sipnete još malkec ulja da se ne lijepi, ne bojte se nije masno, i slažete rolat, jednu ili više štruca, već po potrebi.

Peče se, kako moja mama kaže „ni pol sata al' pol sata najduže“ da ne bi bilo previše suho valjda.

Rolat je jako fin i the day after uz malo kisela mlijeka ili jogurt.

Guzvara

Njam.

Tedica

- 12:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>