luke skywalker

četvrtak, 01.12.2005.

Imovina folksdojčera

Ugovorom o reguliranju pojedinih imovinskopravnih pitanja s bivšom SFRJ, sklopljenim 19. ožujka 1980. godine, Austrija se odrekla svih potraživanja svojih državljana vezanih uz nacionaliziranu imovinu nakon Drugog svjetskog rata.

Istim dokumentom SFRJ - a time i jedna od njezinih sljednica Hrvatska - oslobođena je svih obveza prema Austriji i austrijskim državljanima oko isplate bilo kakvih naknada za imovinu oduzetu u postupku nacionalizacije

Ovaj ugovor u Saveznom izvršnom vijeću tadašnje SFRJ ratificiran je 26. lipnja 1980.

Državnim ugovorom o uspostavljanju nezavisne i demokratske Austrije iz 14.studenoga 1955. FNRJ se jamči pravo da "zaplijeni, zadrži ili poništi austrijsku imovinu, prava i interese koji se nalaze na jugoslavenskom teritoriju". Austrijska vlada, stoji dalje u Ugovoru, obvezuje se da će naknaditi štetu austrijskim državljanima čija je imovina nakon Drugog svjetskog rata oduzeta. Time se, de facto, domovi i imanja protjeranih folksdojčera oduzeti do 1955. kompenziraju kroz ratnu štetu koju je Treći Reich napravio tijekom Drugog svjetskog rata na području bivše Jugoslavije.

Dakle, tim dvjema ugovorima u potpunosti su riješena imovinskopravna pitanja folksdojčera i do 1955. godine i nakon toga pa ukoliko Hrvatski Sabor ratificira najnoviji sporazum sa R. Austrijom tada za R. Hrvatsku nastaje nova dodatna i nepotrebna obveza obzirom da je po prijašnjim ugovorima R. Austrija u potpunosti namirena.

S opravdanjem bi se onda mogli javiti Esuli jer je također SFRJ sa Italijom sklopila ugovore i njima riješila imovinskopravna pitanja (s time da R.H. još nije isplatila dug Italiji).

Stoga se možemo toplo nadati da će zastupnici Hrvatskog Sabora jednoglasno odbiti ratifikaciju tog sporazuma i time spriječiti nastanak nesagledive štete za Hrvatsku.

- 11:52 - Komentari (3) - Isprintaj - #