Image Hosted by ImageShack.us

06.08.2009., četvrtak

Direktna demokracija i direktna akcija u brodogradilištima!


Zbog hrvatske vlade i političkih elita, koje žele vidjeti Hrvatsku u Europskoj uniji, sva se brodogradilišta moraju privatizirati. Brodogradilišta, koja zapošljavaju desetke tisuća radnika, krcata dugovima i opljačkana, prodaju se doslovno za 1 kunu. Navodno, svaki kupac mora sačuvati većinu radnika i na taj je način vlada oprala svoje ruke. No, radnici znaju što ih čeka i svjesni su toga da ćemo uskoro imati reprizu Poljske u Hrvatskoj i to im se nikako ne sviđa. Sve više i više, radnici tonu u apatiju i beznađe.

Riječka lokalna grupa Mreže anarhosindilista i anarhosindikalistiknja (MASA), čiji članovi rade u jednom od najvećih hrvatskih brodogradilišta – 3. Maj - koje zapošljava preko 3 000 radnika, pokušava protresti radnike i ponuditi im „pojas za spašavanje“ iz apatije, otuđenja i beznađa u koje nas kapitalizam svakodnevno baca. Mi jedini mogući način za rješavanje ovog problema vidimo u direktnoj akciji radnika i radnica, kroz ideju direktne demokracije i organiziranje radničkih plenuma!

Studenti su, svojom pobunom i blokadama, u praksi iskoristili jednu od glavnih ideja anarhizma – direktnu demokraciju! Time su omogućili da ideja ispliva na površinu i, nadamo se, da posluži i za druge borbe. Kao organizacija, MASA promiče ideju direktno-demokratskog organiziranja društva i proizvodnje, nasuprot postojećeg državnog i kapitalističkog sistema .

No, organiziranje radničkog plenuma nije lagana stvar. Kako bi se ta ideja pretvorila u djelo, potrebno je mnogo rada, truda i borbe. Zato Vas ovim putem pozivamo na akciju solidarnosti.

Molimo sve organizacije, pogotovo one MASA-i sestrinske, koje promiču ideju direktne demokracije da napišu pismo potpore radnicima brodogradilišta u organiziranju radničkog plenuma. Pismo potpore ne mora biti dugačko, ne mora biti umjetničko djelo, bitan je sam čin solidarnosti s radnicima, da znaju da nisu sami, da znaju da su njihovi drugovi uz njih.

Pisma potpore šaljite na sljedeću e-mail adresu: rijeka[at]masa-hr.org

Do sada su svoju solidarnost iskazali drugovi iz sindikata Priama Akcija iz Slovačke, USI iz Italije, Solidarity Federation iz Velike Britanije, KRAS iz Rusije, AIT iz Portugala i NSF iz Norveške. Zahvaljujemo im na potpori.

Nadamo se da će radnici uspjeti u svojem naumu! Nadamo se da ćemo zajedno s njima uspjeti organizirati prvi radnički plenum u Hrvatskoj.

Direktna demokracija i direktna akcija!
Plenume na radna mjesta!


Mreža anarhosindikalista i anarhosindikalistkinja (MASA)
kontakt[at]masa-hr.org
(+ 385) 95 / 835-1085
www.masa-hr.org


- 17:10 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< kolovoz, 2009 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Image Hosted by ImageShack.us

Propagandni materijal

Linkovi: