Kako "izliječiti" skoliozu?

Skolioza nije bolest pa se nemože riješiti tabletama i sirupima. Iako bi nam svima bilo bolje da samo popijemo jednu tableticu i hop! kralježnica je ravna. Na ortopediji Rijeka (dječja bolnica Kantrida) veće skolioze rješavaju gipsanjem. To vam stave gornji dio tjela u gips (kao kad slomijete ruku) i to se nosi 6 tjedna, pa se jedan tjedan kralježnica odmara, pa opet 6 tjedana, pa jedan tjedan odmora i onda opet 6 tjedana. Iako je taj tretman funkcionalan, nije dobar zbog toga što kad vam zagipsaju tijelo mišići atrofiraju (dugo ne obavljeju svoju dužnost i onda kad ih opet hoćete stavit u pogon oni su jako slabi).
Druga opcija je nošenje ortoze. Ortoza sa ortopedije Rijeka je sastavljena od željeza i plastike, nemože se podesit širina što znači da kad se najedete i kad vam trbuh više ne stane u nju, morate ju skinut, a ta ortoza se treba nosit 23 sata na dan što je gotovo nemoguće ako netko nešto trenira. Ta željezna ortoza izgleda ovako:
Image and video hosting by TinyPic
Ovaj ortoza se zove Bostonski steznik ili Torako-Lumbo-Sakralna Ortoza (TLSO)
Kada se nagnete napred prednja šipka vam se zabije u grlo, a stražnja iskoči i diže vam majicu. Na ovoj slici je dio koji dođe spod pazuha povišen skroz gore što znači da je za neku veću osobu, a za manju osobu taj bi ispod pazušni dio bio dolje a onda bi vam se šipka zabijala u grlo jer postoji samo jedna veličina šipke. Sve to znam jer sam i ja trebala nosit tu ortozu. Takve ortoze izrađuje i većina bolnica u Zagrebu osim Klaićeve bolnice. Klaićeva bolnica surađuje sa Kućom Zdravlja koja radi puno humanije i ugodnije ortoze. Te ortoze su izrađene samo od plastike i zakopčavaju se na čičak što znači da je širina podesiva. Ovako izgleda ta ortoza:
Image and video hosting by TinyPic
Ova ortoza se zove Chenau.
Na ovoj se slici ne vidi cijela ortoza ali ja mislim da se vidi da je humanija. Ovu vrstu ortoze rade za svakog drugačije ovisno o vrsti i tipu skolioze. Uz nošenje ortoze je obavezno raditi vježbe primjerene skoliozi. Onaj tko ima desnu skoliozu će istezati lijevu stranu ( pogledaj pod "kako se dobiva skolioza" zašto).
Treća opcija i zadnja koja se nudi i prakticira iznad 50 stupnjeva iskrivljenosti kralježnice je operacija. Operacija se provodi između 12 i 16 godina kada rast polako prestaje a skoliotični zavoji su još uvijek elastični da bi se mogli koregirati. U određenim slučajevima se na operaciju ide i prije (ako se stanje skolioze drastično pogoršava), a u odrasloj dobi se na operaciju ide zbog bolova ili samo zbog estetike (ljepšeg izgleda npr. ako se iskrivljenje vidi). Operacija se dijeli u dva dijela (ne ide se na dvije operacije): 1. korekcija deformacije i 2. Učvršćivanje korekcije. Poslije taj dio koji su "ukočili" da se kralježnica opet ne iskrivi se više nemože micati, ali u pravilu ne koči se onaj dio kralježnice koji je u pokretu osim u iznimnim slučajevima kada je skoro cijela kralježnica kriva.

  veljača, 2008  
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29    


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Linkovi

Kuća zdravlja
Još jedan blog o skoliozi
I još jedan....
Vježbe za skoliozu

Što je skolioza i kako i zašto se dobiva se dobiva?

Skolioza je iskrivljenje kralježnice u obliku slova S (dupla skolioza) ili C(normalna, s jednim lukom). To iskrivljenje se može nalaziti na sredini, u gornjem dijelu kralježnice ili na doljnjem dijelu kralježnice. Moguća je i dupla skolioza tj. skolioza na dva mjesta npr. u gornjem i doljnjem dijelu kralježnice.

Skolioza nije bolest! Skolioza nije zarazna! Najčešće se dobiva putem gena. I to prenošenje putem gena je moguće čak za 4 naraštaja unatrag, tj. ako je tvoj pra pra djed imao skoliozu moguće je da je ti dobiješ od njega. Skolioza se može dobiti od slabih kičmenih mišića tj. mišića koji ti podupiru kralježnicu. Skolioza dolazi zbog skraćivanja kičmenih mišića (tome nije poznat uzrok) koji svojim skraćivanjem usporavaju rast tijela ali ne i kralježnice. Kralježnica se razvija ali ne u skladu s tijelom. Kada se kralježnica nema kamo razvijati, uvija se prema suprotnoj strani i nastaje skolioza. Upravo zbog toga se vježbama isteže suprotna strana od one na kojoj je skolioza. Ovako izgleda iskrivljena kralježnica (skolioza): Image and video hosting by TinyPic


Vrste skolioze:
do 30 stupnjeva - skolioza 1. stupnja
od 30 do 50 - skolioza 2. stupnja
preko 50 - skolioza 3. stupnja

Tipovi skolioze:
strukturalne - koje se nemogu ispraviti aktivnosti mišića
nestrukturalne (skoliotična držanja) - koje se ispravljaju aktivnošću ispravnih mišića, labave skolioze

Prema vremenu nastanka:
infantilne - prve 3 god. života
juvenilne - između 3 god. i početka puberteta
adolescentne - pojavljuju se početkom puberteta
adultne - nakon završenog procesa okoštavanja

ponedjeljak, 11.02.2008.

Skolioza

Bok! Ja sam Maya! Vodit ću ovaj blog zbog pomoći i poticaja onima koji nose ortozu ili idu na operaciju jer imaju skoliozu. Znam kako je to jer ju i sama nosim. Živim u Rijeci, do 12 mj. 2007 sam se liječila na ortopediji Rijeka. Kada su mi napravili ortozu sa premalenim zdjeličnim djelom ja i moji roditelji smo odlučili uzeti stvar u svoje ruke, jer smo znali da ortoza nesmije biti tako uska zbog toga što ju je i moja starija sestra nosila. Ortopediju smo promijenili zbog toga što su doktori na ortopediji Rijeka govorili da to tako treba biti. Moja mama je tražila po internetu i naišla na kuću zdravlja koja također radi ortoze ali bez željeznih šipki, nego samo s plastikom. Kuća zdravlja surađuje samo sa Klaićevom bolnicom koja se nalazi u Zagrebu. Od kad sam dobila tu ortozu bolje sam počela bolje gledati na to da moram nositi ortozu. I zbog toga sam jako zahvalna osoblju kuće zdravlja. Nemojte da vam nositi ortozu bude problem. Nakon nekog vremena ćete se naviknuti. Ja imam torakalno - lumbalnu skoliozu (na sredini kralježnice) i to 42 stupnja. Ortozu nosim već mjesec dana i prezadovoljna sam. Svi koji imaju skoliozu mi se mogu obratiti jer moji roditelji imaju dosta iskustva sa sestrom koja je također nosila ortozu, a pošto sam i ja čula sestrinu priču 1000 puta i ja imam iskustva.

Paaa....bye bye do sljedećeg posta!



Zar samo.... 59?