Skice Slavonije

01.10.2008., srijeda

Listopad u povijesti moga grada

Listopad je dobio ime po tome što je u tom mjesecu najveće opadanje lišća u biljaka. U slovenskom, poljskom i češkom jeziku listopad je izvorno ime za 11. kalendarski mjesec (studeni u Hrvatskoj). Stari hrvatski nazivi za listopad u nekim su krajevima bili: Miholjščak (po blagdanu sv. Mihaela Arkanđela kojim zapravo 29. rujna završava prethodni mjesec) i desetnik.

Latinsko ime mjeseca October dolazi od riječi “octo“ (osmi mjesec) u Rimskom kalendaru.

A da ne duljim, evo kraći prikaz povijesnih zbivanja u mjesecu listopadu u mom kraju:



1. listopada 1450.- Opustošen je i zapaljen Benediktinski samostan Sv. Mihajla u Rudinama (kod sela Čečavac) od strane Turaka .


1. listopada 1926.- Franjevci u Požegi svečano i dostojanstveno proslavili 700. obljetnicu svog reda.


1. listopada 1926.- Lokalne komunističke vlasti u Požegi zabranile održavanje vjeronauka u školama samo katoličkim svećenicima.


3. listopada 1904.- Eduard Kürschner izabran za gradonačelnika Požege.


5. listopada 1847.- Vjekoslav Babukić održao prvo predavanje na hrvatskom jeziku u Zagrebu na Pravoslovnoj akademiji.


6. listopada 1912.- Počinje elektrifikacija Požege puštanjem u rad električne centrale (“munjare”) u Kuzmici koja je koristila vodu rijeke Orljave. Centrala je osim vodene turbine imala i dizelski agregat nešto manje snage. Za otvaranje centrale zaslužan je tadašnji gradonačelnik i ujedno tehnički stručnjak dr. Eduard Kürschner..


8. listopada 1994.- Arheolozi Gradskog muzeja u Požegi pronašli tragove stračevačke kulture u središtu grada, a koji datiraju iz mlađeg kamenog doba (cca. 6000 godina prije Krista).


9. listopada 1687.- Počela je bitka za oslobođenje Požege od Turaka. Nakon oslobođenja Turci grad ugrožavaju sve do 1688. kada ga oslobađa vojska predvođena Lukom Ibrišimovićem, a Požegu Turci ponovo osvajaju listopada 1690. da bi tek 1691. dva mjeseca nakon Slankamenske bitke (opet u listopadu) grad konačno bio oslobođen od 150 - godišnje turske vladavine.


15. listopada 1994.- Prvi puta obilježen Dan zaštitnice grada Požege Svete Terezije Avilske svetom misom i koncertom orguljaša Anđelka Klobučara u župnoj crkvi Sv. Terezije Avilske


20. listopada 1921.- Osnovana je tvornica tršćanske firme “Stock” u Požegi, koja je otkupila već započete radove na izgradnji pecare za preradu šljive. Tim povodom novine su zabilježile: “U Požegu su stigla 3 ili 4 čovjeka i javila se Gradskoj općini da žele osnovati jednu pecaru konjaka. Gradska općina je tim ljudima izašla u susret (gle čuda, nisu pobjegli iz Požege kao današnji privrednici - bit će da je tadašnja vlast bila manje samodopadna, a više radila za opće dobro) i tako je postala tvornica “Stock cognac Medicinal”. Danas je to tvornica “Zvečevo”.


24. listopada 1953.- Izašao prvi broj tjednika "POŽEŠKI LIST".


25. listopada 1765.- Carica Marija Terezija odobrila Požegi pravo ubiranja maltarine.


31. listopada 1876.- Osnovana Ženska građanska škola u Požegi.






"Grad" i "utvrda"



Evo, (uh) nije se lako vratiti nakon dugog (ko prizna pola mu se doda) izbivanja, a ovaj kratki podsjetnik neka nam bude vodilja za buduća djela… Ostajte mi zdravi, veseli, siti i debeli.

<< Arhiva >>