Skice Slavonije

31.01.2008., četvrtak

Mali odmor

E, pa društvo, ode ja malo na Festu sv. Vlahe , a prije malo ć' skoknit do Smokvice na Korčuli na svetkovinu Gospe Kandelore kod dobrih prijatelja iz Kumpanjije... Lipo mi ostajte, ako budem imao prilike čita'ću vas, a ako ne, nadoknadit ću kad se vratim....


22.01.2008., utorak

Za Vincelovo

Da, nije me malo duže bilo, ali zato evo sada jedan lijepi objavak u čast Sv. Vinka i današnjeg dana - Vincelova. Ne bojte se neću piasti o životu, djelu i zaslugama Sv. Vinka, već ću vam samo dati jedan, naš, slavonski, stari recept za Slavonski čevap koji se inače radi na ražnju (plosnatom ili kutnom), ali zbog praktičnosti, sve više se radi u ovom obliku, i na način kako ću vam pokazati.

Dakle, sastojci su:
svinjske šnicle
juneće šnicle
slanina
rajčice
paprike
luk
celer, mrkva, list peršina
sol, biber, najgvirc (piment)
vegeta
još po želji ko šta voli - ja stavim i malo pečurki...

Priprema:
U nauljenu posudu, na dno stavi malo slanine i na nju slaži svinjske šnicle, povegeti, naslaži redom slaninu, luk, rajčicu na kolute (ja ju nisam imao pri snimanju), papriku, na trakice celer i mrkvu, i pospi sa peršinovim listom, biberom i najgvircom.




"Svinjski" red


Na to slaži juneće odreske, a njih opet povegeti, naslaži redom slaninu, luk, rajčicu na kolute, papriku, na trakice celer i mrkvu, i pospi sa peršinovim listom, biberom i najgvircom.




"Juneći" red


p align="justify">Redaj tako dok ne potrošiš sastojke (u pravilu najbolje se ispeče kad se naslažu tri reda svinjetine i dva reda junetine), ali zadnji (kao i prvi) sloj mora biti svinjetina (junetina bi se previše stisla kod zapecivanja. Podlij sa malo junećeg temeljca, ostavi da odstoji par sati, prekrij alu-folijom i peci 1,5 - 3 sata (ovisno o količini, oko 2 sata za 3 kg mesa) na 150 - 180 C, nakon tog skini foliju, oko mesa (koje se skupilo) stavi pečurke i zapeci 0,5 - 1 sat. Na kraju bi to trebalo izgledati kao dolje na slici ili ljepše (ovo je ipak rađeno u ove škrte zimske dane i za dvoje odraslih i dva djeteta).



Pred pečenje i Gotovo


I da na kraju, da ne zaboravim, naspi rakijcu i pij polako dok usitnjuješ peršinov i celerov list za juhicu...




Svako dobro!


Ostajte mi zdravi, lipi, veseli i debeli i što ljepše se zabavite na današnji vinogradarski blagdan...

03.01.2008., četvrtak

O siječnju u Požegi

Siječanj, rekli bi mjesec sječe (iako još nitko nije uspio povezati sječu sa siječnjem), a stari nazivi su još malobožićnjak (po blagdanu Bogojavljanja), pavlovščak (prema blagdanu sv. Pavla), prezimec, svečan, svičen, sičan (Ianuarius- latinsko ime ovog mjeseca, po rimskom božanstvu vrata i ulaza, sunca i svjetlosti - JANUSU) vrlo sadržajan i značajan mjesec u povijesti grada Požege, ali da ne duljim, evo kraći prikaz:



1. siječnja 1883.U Požegi su počela praćenja meteoroloških prilika, za prvu ruku samo padalina, a od 1. siječnja 1885. godine i temperature, naoblake i vjetra .


3. siječnja 1911.Skupština Požeške županije donijela je zaključak da se zabranjuje pušenje djeci do 16 godina starosti. U to vrijeme pod Požešku županiju potpadaju kotari: Požega, Brod, Nova Gradiška, Novska, Pakrac i Daruvar, a oko 1900. g. osnovano je još niz općina.


4. siječnja 1648.Sa sjedištem u Požegi osnovan Apostolski vikarijat za Slavoniju..


5. siječnja 1971.Otvorena prva izložba originalnih djela požeškog slikara Miroslava Kraljevića, a organizatori iste bili su Povijesni arhiv i "Požeški list" uz izdašnu i posvemašnju potporu brojnih sponzora.


6. siječnja 1643.U programu putovanja bečkog nuncija Jakoba Boncarpia od Beča do Beograda određeno da putuje preko Požege i Velike.


8. siječnja 1888.U Narodnoj knjižnici i čitaonici u Požegi obilježena 300. obljetnica rođenja Ivana Gudnulića.


9. siječnja 1849.Gimnaziji u Požegi "ravnanja radi do znanja se stavlja" kako je mađarski jezik prestao biti obavezan i u ovoj školi, a kao nastavni jezik umjesto latinskog jezika uveden je hrvatski. Požeška gimnazija bila je središte domoljubnog vrenja u burnoj 1848. godini.


10. siječnja 1863.Izašao prvi broj "Slavonca", jedinog časopisa u Slavoniji na hrvatskom jeziku.


11. siječnja 1227.Prvi put se u pisanim dokumentima spominje Požega kao "CASTRUM DE POSEGA".


13. siječnja 1210.Prvi pisani trag u dokumentaciji u kojemu se spominje Požeška županija kao "COMITATUS DE POSEGA".


14. siječnja 1905.U Požegi je osnovan i počeo sa radom sklizalački klub i otvoreno je gradsko sklizalište..


15. siječnja 1537.Grad Požegu osvojili Turci, a žestoke bitke vode se do 25. siječnja kada pada pod tursku vlast i požeška tvrđa..





"Grad" i "utvrda"



18. siječnja 1934.Otvorena je dvorana za operacije u staroj požeškoj bolnici u Vučjaku.


18. siječnja 1938.Osnovano je Ribičko društvo u Požegi.


20. siječnja 1723.Kralj Karlo VI odobrava prava grada Požege na okolna sela: Arslanovce, Drškovce, Emovce, Komušinu, Laze, Vrhovce i Vidovce.


21. siječnja 1528.Kralj Ferdinand potvrđuje povlastice požeškog zbornog kaptola – daće žitelja kao zemaljskom gospodaru, sudstvu i pravo na maltarinu sajma na Petrovo 29. lipnja.


22. siječnja 1935.Vinarsko – voćarska zadruga u Kutjevu uvodi tradicionalno ocjenjivanje vina – Vincelovo.


23. siječnja 1708.Hrvatski sabor prihvatio imenovanje Petra Keglevića za velikog župana Požeške županije.


25. siječnja 1864.U Požegi rođen Julije Kempf, učitelj, povjesničar i gradonačelnik.


27. siječnja 1917.Gradsko poglavarstvo u Požegi dodjelilo je livadu kod Glogovca za sklizalište društvu "Ibrišimović".


30. siječnja 1888.U Požegi je osnovana podružnica društva Crveni križ.


31. siječnja 1897.Tamburaški zbor "Bisernica" požeške gimnazije održao je koncert za građane u zgradi Kolegije.





Zgrada Orfanotrofija (Kolegije)



Evo, (uh) nije bilo lagano uz sve obveze koje sam imao ovih dana, al neću s' žalit, već idem dalje i pripremam novi objavak, a ovaj lagani podsjetnik neka nas sve podsjeti na velike događaje u našoj prošlosti… Uz, još jednom, velike i iskrene najljepše želje svima vama, dragi moji, u Novoj godini, ostajte mi zdravi, veseli, siti i debeli.

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>