within myself's blog

26.07.2008. 18:03

Dvorac Lužnica


Dvorac Luznica smatra se „jednim od najslikovitijih dvoraca Hrvatskoga zagorja“. Okruzen je perivojem koji skriva dvorac i koji se primjecuje tek s ceste koja ide Zapresic-Brdovec. Impresivnu sliku uveliko uvecava i zitna polja izmedu ceste i dvorca. Dvorac je sagraden u 18.st. u baroknom stilu, a 1791. godine je preureden i povecan. Ukrašen je cilindričnim kulama, balkonskom ogradom od kovana željeza kao i reljefnim ukrasima s poprsjima muških i ženskih likova. Okružen je engleskim perivojem s jezerom, poljima, vrtom i gospodarskim zgradama koji zauzimaju osam hektara i zajedno s dvorcem čine funkcionalnu i slikovitu cjelinu. U unutrašnjosti dvorca nije bilo značajnih građevinskih promjena. Na prvom katu nalazi se grofovska kapela posvećena Svetom Križu i Svetom Ivanu Krstitelju. Građena je u baroknom stilu. Očuvani su takoder ugrađeni ormari, kamena stubišna ograda, stubište, a u dvoranama se nalaze dobro očuvane kaljeve peći.
Image Hosted by ImageShack.us


Prvi vlasnici lužničkog posjeda bili su plemići iz obitelji Čikulin koji se u Hrvatskoj pojavljuju u 16. stoljeću. U 18. stoljeću lužnički posjed je nakon dioba i parnica pripao obitelji Rauch. 1925. godine dvorac je na dražbi kupila Družba sestara milosrdnica. Nakon Drugog svjetskog rata sestrama je onemogućena odgojno-prosvjetna djelatnost. Otada je Lužnica bila dom za umirovljene sestre i duhovni centar.

izvor: Wikipedia 11 Komentara | Print | # | ^

16.07.2008. 16:45

Stonehenge

Image Hosted by ImageShack.us


Svima nama poznata gradevina neolitika i broncanog doba u okolici Amensburya u Engleskoj je Stonehenge. Graden je od velikih kamenih blokova koji je svaki za sebe tezio 4 tone i unatoc tome sto se ne zna tocna svrha ovog spomenika, smatra se da je sluzio za vjerske ceremonije i obrede. Nastajao je izmedu 3000. pr. Kr. do 1000. pr. Kr. U 17. stoljecu pojavljuje se teorija da je Stonehenge druidski hram, koju sliejdi druga teorija da je taj spomenik sagraden sa strane Rimljana. No, u 20. stoljecu te dvije teorije bijahu pobijene s jer se pojavljuju dokazi da u to vrijeme niti Druidi niti Rimljani nisu bili na tim podrucijima i pocinje se smatrati da je to ipak spomenik sagraden od neolitskih naroda britanskog otocja.

Polovicom prosloga stoljeca pocinju iskopavanja Stonehenga. Tim iskopavanjima utvrduje se da je spomenik graden u tri faze. Prva faza zavrsava otprilike oko 2900. godine prije Krista i u njoj nalazimo kruzni jarak promjera 110 m i dubine 1.5 m. u drugoj fazi postavljaju se vise drvenih debla u srediste jama a na ulazu sa sjevera podignute su i grede. Treca faza najvise pridonosi gradnji ovog velicanstvenog spomenika koja traje od oko 2550. godine prije Krista do 1600. godine prije Krista. Tu je podignuto oko 80 stupova vulkanskih stijena u koncentricne krugove u sredistu. Stupovi su dovozeni s planine Preseli udaljen oko 220 km. Sve se to odvijalo preko vode, rijeka i kopna.

Zasto je Stonehenge sagraden?

To pitanje nepoznato je mnogima. Jedni smatraju da je to zbog vjerskih rituala. Dok drugi smatraju da je iz stovanja bogu Sunca. Jer otvor jer okrenut prema ljetnom izlasku Sunca, dok je u Irskoj slican spomenik pod imenom Newgrange sagraden s otvorom prema zimskom izlasku Sunca. U '60-im godinama proslog stoljeca pojavljuje se teorija da je Stonehenge zvjezdarnica i kalendar izuzetne slozenosti.

Taj velicanstveni spomenik iz vremena prapovijesti svrstan je u UNESCO-ov popis Zasticene bastine tijekom 1986. godine. Danas je veoma popularan i posjecuje ga mnogo turista ali mi i dalje mozemo samo nagadati cemu je zapravo sluzio.

izvor:Wikipedia 12 Komentara | Print | # | ^

13.07.2008. 15:27

+ + +


Dances with Satan into pentagram..
Drink the blood of virgin...


Osjecaj slobode je ne opisiv...odlazak na mracnu stranu...
Destrukcija svega djevicanskog...kao okus svjeze krvi...
U ustima...dok jedes srce tek rodenog djeteta...netaknuto...
Ljudi...dok su u stanju mirovanja...od ljubavi...
Ne ocekuj previse...u zivotu prije zivota...prokletstvo je...
U sjeni koja te slijedi...osjecas miris truloga mesa...

Rape a noun on the altar...
Your mind out of conttrol...


Postajes svijestan svoje nesvijesti...rob zivota...
Ustajes kasno u noc...da dozivis savrsenstvo...
Kada ne funkcioniras kao nekada...nego spaljen i kao pepeo prosut...
U beznadu mjeseca...dok obasjava tijelo u zemlji...
Nije svijestan sto se dogada...saznavsi da nije sam...
Ispod zemlje zavezan za okove...dok ga spremaju zrtvovati...
Za ono sto ne zna nije trazio odgovor...mirno sjedeci...
Rekavsi sam sebi...da gotovo je...


29.01.2008., Juraj 2 Komentara | Print | # | ^

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

  srpanj, 2008  
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Srpanj 2008 (3)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv



Komentari da/ne?

Opis bloga

Novo radanje...novi pokusaji necega davno prekinutoga a ne zavrsenoga...vrijeme bude reklo svoje i ono ce odluciti sto u zivotu potrebno je a sto nije...ta ipak je mala granica izmedu pada i uspjeha...zato nemojmo misliti i razmisljati nego znajmo i ucinimo to...



O Meni

Zovem se Juraj, 19 mi je godina, zivim unutar zidina vlastite sobe. Upisao sam arheologiju i uzivam. Trudim se ne dirati u tude poslove i izbjegavati sukobe. Volim kada me puste da zavrsim misao i da me poslusao kao i ja njih, da me postuj ukoliko i ja druge, recimo da volim i pisati nekada, volim svoj balkon, sobu, pjesme koje slusam i zivot kojeg zivim, crninu i groblje...Ne volim ljudsku , da to nazovemo, zadrtost u jedan svijet, da ne vide dalje od svoga nosa i misle da samo ono sto lijepo je da i dobro je, ne volim jos neke stvari koje mozda sada nisu bitne ali saznat ce se iz konteksta...Za kraj slusam uglavnom gothic rock, gothic metal, black metal i ponesto dead metal, no u sklopu toga mogu poslsuati dobri stari rock kojeg smatram najkvalitetnijom glazbom iako sam se nasao u potpuno drugim smjerovima te umijetnosti. Ako vas sto jos zanima slobodno pitajte.


"Čovjek je biće na Zemlji
Zemlja je planet u svemiru
Čovjek je malen na Zemlji
Zemlja je malena u svemiru
Za mene nitko nece znati
Osim onih kojima je stalo do mene
I do kojih je meni stalo
Život je iluzija, živiš da umreš
Sve što imaš u životu je prolazno
Nakon smrti postaješ samo prah i pepeo
Kao da te nikad nije ni bilo
Ostat će samo zapisi
Zapisi koji će negdje kupiti prašinu
I nitko ih neće očistiti
Nitko se neće sjetiti da ih pročita
A od mene će ostati samo veliko ništa"


Rujan, 2006., by: Juraj

Linkovi

Dnevnik.hr
Video news portal Nove TV

Blog.hr
Blog servis

Forum.hr
Monitor.hr

Zahvale