NASTUP ZA NASTUPOM.....

13.03.2018.


Sve do 8. svibnja 1971. godine Društvo je djelovalo nastupajući na svim prigodnim svečanostima. No rad nije bio intenzivan zbog nedostatka financijskih sredstava. Iako se nekoliko puta obraćalo za pomoć, na sve strane, pomoći nije bilo. Sljemenaši su desetljećima gajili ljubav za pjesmu i postigli velike rezultate. Njihovo pjevanje je dobilo laskave ocjene, ne samo kod nas nego i na turnejama po inozemstvu (Prag, Bratislava i prilikom posjete bernskog društva u hotelu “Esplanadi” u Zagrebu). Sljeme je požrtvovnim radom svojih članova ponovno oživjelo uglavnom stvarajući sredstva velikom članarinom od 50 dinara mjesečno. Takvom žrtvom stvorena su sredstva za zborovođu i podmirenje ostalih najneophodnijih materijalnih troškova. U toj kriznoj situaciji pritekla im je u pomoć Mjesna zajednica “Medvedgrad” za mjesta Mikulić, Bijenik i Lukšić, dok konačno nisu nastupili na proslavi jubileja u PIK-u “Sljeme” i na taj način stvorili najminimalnija sredstva za svoju egzistenciju. Društvo je time dobilo poticaj za intenzivniji rad i pokrenulo akciju za proširenje i pomlađivanje. To je uspjelo, zbor je povećan za 20 pjevača “uglavnom omladinaca”, te je tada brojio 42 pjevača.
S tako obnovljenim i povećanim zborom Društvo je sudjelovalo na proslavi 75.godišnjice osnutka Kulturno-prosvjetnog društva “Bosiljak” u Čučerju 4. srpnja 1971. godine.



Zatim 12.12.1971. godine sudjeluje na proslavi 50.godišnjice kulturno-umjetničkog rada našeg poznatog skladatelja Rudolfa Matza. Priredila ju je Zajednica kulturno-prosvjetnih društava Hrvatskog prigorja, čiji je član bilo i HSPD “Sljeme”. Na tom koncertu Sljeme je izvelo pjesmu “Pred berbu” koju je prof. Matz za ovu prigodu skladao za njih. Sljeme prof. Matzu duguje mnogo, jer je njegova velika ljubav prema ovom Društvu i njegova požrtvovna briga prokrčila put Sljemenašima na mnoge turneje po zemlji i inozemstvu.

Godinu zatim Društvo sudjeluje na koncertu u Glazbenom zavodu kojeg je pripremila Zajednica kulturno prosvjetnih društava Hrvatskog prigorja, gostuje na proslavi 65.godišnjice postojanja Hrvatskoga seljačkog pjevačkog društva “Podgorac” iz Gračana, 1. i 2. srpnja 1972. godine, otpjevavši: ”Poputnicu” J.Slogara, “Pozdrav domovini” V.Novaka, “Večernju pjesmu” i “Pred berbu” Rudolfa Matza , “Težačka” Z.Grgoševića, te “Naše snehe i naše dekline”. Isti dan, prije polaska u Gračane u svečanim narodnim nošnjama odalo je Sljeme počast palim borcima, mještanima Šestina na Himperu ispod bivšeg Kulmerovog dvorca. Na komemorativnoj svečanosti otpjevalo je pjesmu “Sloboda”.
1972. godine HSPD “Sljeme” Šestine obilježava 75. godina osnutka i rada. Iako se proslava trebala održati početkom siječnja 1971. godine, odgođena je zbog nedostatka financijskih sredstava potrebnih za njenu organizaciju i održavanje, kao i zbog obnavljanja aktivnosti Društva.
Do kraja godine Društvo je sudjelovalo na nekoliko nastupa, što su ih organizirale društvene i političke organizacije. Koncem 1972. godine održana je tradicionalna priredba na rastanku sa starom godinom. Pripremljen je zajednički program u kojem je sudjelovao zbor društva, tamburaški sastav i folklorna sekcija škole u Šestinama.

<< Arhiva >>