Nova era poučavanja

Dijaprojektor, episkop, grafoskop, videorekorder, televizor i radio uređaji su kojima sam se služila pri radu u školi u svojoj mladosti. Njih su polako zamijenili projektor i računalo.

U pilot projektu e-Škole uvode se pametne ploče, pametni ekran, hibridna računala i tableti. Trenutno to je najviša razina digitalnog okruženja u našim školama.

Svi su zamijetili da su nove generacije više okrenute digitalnom svijetu. Njihov interes za nastavu u klasičnom obliku sve je manji. Novim generacijama prilagođava se i sustav obrazovanja. Uvode se e-udžbenici i e-poučavanje. Učitelji sve više postaju e-učitelji. Škole koje su prošle CSUED edukaciju i koje su dobile status e-Škole obavezne su provoditi e-poučavanje.


Zeleni dnevnik i imenik zamijenio je e-Dnevnik. Dakle vrijeme je da se i mi stariji učitelji prilagodimo novoj eri poučavanja.

Office 365 učiteljima nudi mogućnost izrade različitih obrazovnih materijala koje putem poveznice (linka) dijele učenicima. Primjer takvog načina rada je rad u kartici (aplikaciji) Forms u kojoj možete napraviti kviz namijenjen ponavljanju i provjeravanju gradiva. Kada se sva djeca prijave u Office 365 i grupiraju po grupama (razredima ili posebnim grupama) tada učitelj za vrijeme sata odmah dobije povratnu informaciju kako je koji učenik riješio kviz ili test. Učenici također nakon riješenog kviza pošalju odgovore i odmah dobiju povratnu informaciju o postignutom rezultatu.
Dok se svi korisnici ne prijave u sustav kvizovi se mogu raditi s opcijom „za svakoga“ tako da svatko može pristupiti njemu uz pomoć poveznice.


Office 365 besplatno na svoje računalo ili tablet mogu instalirati svi učitelji i svi učenici i to više puta (svi koji imaju svoj akademski račun AAI@EduHr). Ako ga ne želite instalirati na svoje računalo možete u njemu raditi online.

Svakodnevno se izrađuju novi alati za izradu digitalnih obrazovnih sadržaja. Libar, Moodle , Moovly, Plickers primjer su alata u kojima se može napraviti prezentacija s umetnutim videom i zvukom, digitalni priručnik ili udžbenik, animacija… Kahoot je alat na kojem se mogu izraditi kvizovi za djecu koje igraju pojedinačno ili u grupama na tabletima ili mobitelima. Kvizovi su natjecateljskog tipa pa ih djeca rado igraju.

Sve što učitelji naprave u svrhu obrazovanja mogu podijeliti unutar grupe ili sa svim korisnicima. Na taj način stvara se arhiva digitalnih materijala kojima se možemo koristiti u nastavi (CARNetov edutorij.e-skole.hr).


Evo vam 3 linka koji su poveznica na 3 kviza. Poigrajte se ako želite. (Upisuju se u prostor za link, u gornjem lijevom kutu.)

MATEMATIKA bit.ly/2CskGcL
PRIRODA I DRUŠTVO bit.ly/2xwF39q
HRVATSKI JEZIK bit.ly/2zabOWy


Jedini problem kod stvaranja digitalnih obrazovnih sadržaja predstavljaju fotografije. Od danas krećem u pohod sa fotoaparatom kako bih stvorila svoju datoteku fotografija.

Iako nisam u području STEM (matematika, fizika, kemija, biologija) koji su obavezni da se obrazuju u projektu e-Škola, obrazujem se i ja kako bih ukorak pratila suvremene oblike poučavanja. Tko zna kakve me još promjene čekaju do mirovine?


30.12.2017. u 22:37 | 10 Komentara | Print | # | ^

Patuljci

Oduvijek sam prakticirala da djeca kući ponesu neki svoj uradak. Ponekad to iziskuje puno truda za učitelja, ali u konačnici sretna lica djece koja doma odnose svoj uradak dovoljna je nagrada.
Da nije bilo pomoći moje pripravnice patuljci bi se lijepili danima.Vrijeme utrošeno u rad:

- 2 sata traženja šišarki i žirevih čupavih kapica
- 3 školska sata izrade patuljaka.


Za djecu tu je bilo malo posla pa su imali zadatke za tihi rad. Naravno da su ih brzo završili, a onda su pratili izradu patuljaka i obavili svoj dio posla (bojanje i crtanje očiju).

Zamislite kako su ih ponosno nosili kući. Eto, baš toliko ponosne smo bile i pripravnica i ja.

Sretne blagdane, mir i veselje, želi vam Mela.

20.12.2017. u 22:12 | 19 Komentara | Print | # | ^

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< prosinac, 2017 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Srpanj 2018 (1)
Svibanj 2018 (2)
Prosinac 2017 (2)
Studeni 2017 (1)
Lipanj 2017 (1)
Ožujak 2017 (1)
Veljača 2017 (1)
Prosinac 2016 (2)
Studeni 2016 (1)
Listopad 2016 (1)
Rujan 2016 (1)
Kolovoz 2016 (1)
Srpanj 2016 (1)
Svibanj 2016 (4)
Ožujak 2016 (3)
Veljača 2016 (3)
Siječanj 2016 (3)
Studeni 2015 (1)
Listopad 2015 (1)
Rujan 2015 (1)
Kolovoz 2015 (10)
Srpanj 2015 (5)
Ožujak 2015 (2)
Veljača 2015 (1)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Crtice iz školskog života viđene očima učitelja i učenika.
Samohvala koja će nekima smetati pa me možete kuditi.

Linkovi

Obožavam svoj posao zato mu posvećujem ovaj blog.

Nastava ne mora i ne smije biti dosadno i prezahtijevno prenošenje poruka, informacija iz raznih izvora, a nažalost ponajčešće iz glave učitelja u glavu učenika. Osvježenja kojima učitelj razbija monotoniju čine doživljaj škole lijepim i poželjnim. Nitko nama učiteljima neće zamjeriti ako u svoj posao unesemo malo razbibrige, neobičnosti, rukotvorina, zabave i igre. Dapače. Takvi oblici nastave su poželjni jer opuštaju i odnose stres.

Stoga drage mlade kolegice i kolege, opustite se i osluškujte svoju djecu. Ispunite svoj razred veseljem i smijehom jer će jednog dana eho njihovih glasova postati i vaša sreća. Provodimo s tom dječicom velik dio njihova života, oblikujemo ih i fizički i mentalno i naša odgovornost je velika. Iako važim za vrlo strogu učiteljicu, pravila se znaju i poštuju, važim i za "puknutu" i cool ili zakon učiteljicu ( riječi djece).

Nije oduvijek bilo tako. Djeca su me načinila takvom. Kao što ja klešem njih, tako su oni oblikovali mene. Nisu dozvolili da nestane dijete u meni i zato im veliko hvala.

Pišem ovaj blog da podijelim svoja iskustva i da dam krila mladim snagama, da znaju da smo mi učiteljice i učitelji kreatori svojega sata i sretnog dječjeg djetinjstva.

HJ
Rasprava
Stvaranje sastavka
Prvo pisano stvaranje

LK
Rad u paru
Kiparska škola - Montraker
Maske
Dizajn - Narukvice i broševi
Dizajn - SandaleGK

MAT
Tri metra

PID

TZK

SR
Moj hobi

LIKOVNA GRUPA
Pokloni za Dan žena
Maske
Snjgović - čestitka

GOO
Sudjelovanje u odlukama
Rasprava
Projekt "Najbolji navijači"
Šikaniranje
Ekološki odgoj - Izrada kamenjara
Ekološki odgoj - Recikliranje
Manipulacija
Odgoj za humanost
Uzgoj lavande i ružmarina

ZO
Projekt "Srdela"


INTEGRIRANI NASTAVNI DAN
Za najboljeg tatu
Dan životinja
Dan laganja

TERENSKA NASTAVA
Terenska nastva - Pazin
Kiparska škola - Vrsar

IZLETI
Dvodnevni izlet 4. razreda

PROJEKTI
Projekt tolerancije - Kako je biti drugačiji
Projekt "Srdela"
Projekt "Najbolji navijači"
Projekt "Narodna baština zavičaja" - Usmena narodna predaja
Projekt "Narodna baština zavičaja" - Običaji pred Božić
Projekt "Narodna baština zavičaja" - Štrige, štriguni, vukodlaci i babaroge
Projekt "Nardona baština zavičaja" - Izrada suvenira kažuna
Knjiga - Narodna baština zavičaja
IGRE
Igra vjenčanja

SURADNJA S RODITELJIMA
Suradnja s roditeljima

POSEBNI DANI
Dani koji se pamte - Dan ludih frizura

OSTALO
Pametna ploča u nastvi
Kako od Wordovog dokumenta napraviti sliku
Oproštaj s jednom generacijom
Školska vrata u blagdanskom ruhu
Intelektualno vlasništvo na Internetu
Proceduralna pogreška