30. World best teachers

Danas je bilo veselo u cijeloj školi. Imali smo projektni eko dan, a tema je bila izrada igračaka i uporabnih predmeta od različitog otpada i utjecaj otpada na naš planet Zemlju. Svaki učitelj je prema vlastitom nahođenju odabrao što će i kako će, a i djeca su sudjelovala u izboru motiva.

Priprema je bila velika, al' trud je urodio plodom: djeca su radosno prionula radu, u školi je vladalo radno veselo ozračje, svi su bili zadovoljni svojim uratkom, a i učitelji su bili sretni odmaknuvši se od svakodnevne obrade i provjeravanja. Satovi stvaranja bili su ležerni. Razredna nastava posvetila je radu 2 šk. sata dok je predmetna radila 1 ili 2 sata, ovisno o težini odabranog zadatka. Neki su radili pojedinačno, a neki u skupinama.


Ako malo prošvrljate internetom vidjet ćete da se u svim školama učitelji trude nastavu osvježiti kreativnošću u svim sferama odgoja i obrazovanja. Tako se osim zadanog plana i programa u kojem prevladava obrada, vježbanje i provjeravanje odrađuju raznorazni projekti, projektni dani, terenska nastava, istraživanja, predavanja; uči se i kroz igru i zabavu… U te projekte učitelji unose svoju dušu i srce nastojeći unijeti veselje u učionice. Nerijetko se narade kao magarci ne razmišljajući kako za taj posao nikada neće biti financijski nagrađeni. Ti isti učitelji svoju nagradu imaju u ishodu radnog dana.

Projekti, terenske nastave, istraživanja, igre… svi ti oblici učenja koji su kod nekih učitelja postojali i prije HNOS-a traže veliki angažman učitelja. Za neke projektne aktivnosti se pripremamo satima, a neke i danima. Zadovoljstvo učitelja proporcionalno je zadovoljstvu učenika.

Jedne davne godine dobila sam od svoje rođakinje iz Australije, koja je također učiteljica, privjesak na kojem je bila sova sa olovkom i pločom na kojoj je pisalo: „World best teacher“. Bila sam sretna dobivši taj privjesak i odmah sam ga stavila na ključeve. Imponiralo mi je što sam dobila baš takav privjesak, taknuo me je baš u žicu. Pitala sam se kako bi to bilo imati titulu najboljeg učitelja na svijetu.

Nakon nekog vremena na privjesku se izbrisala riječ world i ostalo je „best teacher“. Malo mi je bilo žao, al i dalje sam ga nosila. Nakon nekoliko godina izblijedjelo je i ono best i ostalo samo „teacher“. Tad sam bila nesretna zbog privjeska i nisam shvatila poantu, no zato je sada jako dobro shvaćam.

Svaki teacher je prvenstveno teacher, a „best“ i „world best“ nisu titule samo pojedinca. Svaki učitelj je best svome učeniku. Svaki učitelj je world best ako ga se djeca s veseljem sjećaju. U nama djeca osim učitelja imaju i prijatelja, suigrača pa čak i zamjenske roditelje. Nerijetko nas učiteljice zazovu mamom, a ja sam doživjela čak i bakom.

I tako, kao samo tičerica, odlučila sam se na pisanje ovog bloga da svijetu odškrinem vrata najobičnijih učitelja kojih je u svijetu jako puno. Želja mi je bila podijeliti svoja iskustva i materijale i odškrinuti vrata učionice da se vidi što se to tamo katkada zbiva. Naravno da vam predstavljam samo zanimljive sate i dane, koje sam uspješno odradila.

Vaši komentari me jako vesele i obraduju. Ponekad po sto puta odem na blog da vidim što ste rekli. No shvatila sam da prezentirajući sebe stvaram pogrešnu sliku u vašim očima da samo ja tako radim. Samo u radu s mojim kolegicama susrela sam bezbroj zanimljivih radnih dana. Dakle, nisam jedina koja je kreativna. I zato vam danas prezentiram rad cijele škole da vidite što sve world best tičeri rade.

Drage kolegice i kolege, ponosno nosite svoje titule „teacher“ , a ako u rad unosite smijeh i veselje, vaša djeca će znati da ste „world best teacher“.


PRVAŠIĆI
društvena igra sa zadacima


DRUGAŠIĆITREĆAŠI

bubnjevi koje su nam narezali domar i Bellartedruštvena igra sa zadacimaČETVRTAŠI
PETAŠI


Profesorice Informatike, Matematike, Kemije i Biologije su odradile anketu o utjecaju ljudi na planet Zemlju svojom potrošnjom, obradile podatke te načinile plakat pod nazivom Ekološki otisak.S profesorom Tjelesno zdravstvene kulture djeca su okopala kamenjar i lavandu, a bio otpad odložili u kompostište.


ŠESTAŠI

SEDMAŠI

OSMAŠI

Osmaši su profesorom Povijesti odradili temu: "Vrijedni metali u otpadu".

LIKOVNA GRUPA


PRODUŽENI BORAVAK

A ja, ja sam doma pokušala napraviti melu (jabuku), a ispao je malac Franjo.


17.03.2016. u 23:36 | 39 Komentara | Print | # | ^

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< ožujak, 2016 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Prosinac 2017 (2)
Studeni 2017 (1)
Lipanj 2017 (1)
Ožujak 2017 (1)
Veljača 2017 (1)
Prosinac 2016 (2)
Studeni 2016 (1)
Listopad 2016 (1)
Rujan 2016 (1)
Kolovoz 2016 (1)
Srpanj 2016 (1)
Svibanj 2016 (4)
Ožujak 2016 (3)
Veljača 2016 (3)
Siječanj 2016 (3)
Studeni 2015 (1)
Listopad 2015 (1)
Rujan 2015 (1)
Kolovoz 2015 (10)
Srpanj 2015 (5)
Ožujak 2015 (2)
Veljača 2015 (1)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Crtice iz školskog života viđene očima učitelja i učenika.
Samohvala koja će nekima smetati pa me možete kuditi.

Linkovi

Obožavam svoj posao zato mu posvećujem ovaj blog.

Nastava ne mora i ne smije biti dosadno i prezahtijevno prenošenje poruka, informacija iz raznih izvora, a nažalost ponajčešće iz glave učitelja u glavu učenika. Osvježenja kojima učitelj razbija monotoniju čine doživljaj škole lijepim i poželjnim. Nitko nama učiteljima neće zamjeriti ako u svoj posao unesemo malo razbibrige, neobičnosti, rukotvorina, zabave i igre. Dapače. Takvi oblici nastave su poželjni jer opuštaju i odnose stres.

Stoga drage mlade kolegice i kolege, opustite se i osluškujte svoju djecu. Ispunite svoj razred veseljem i smijehom jer će jednog dana eho njihovih glasova postati i vaša sreća. Provodimo s tom dječicom velik dio njihova života, oblikujemo ih i fizički i mentalno i naša odgovornost je velika. Iako važim za vrlo strogu učiteljicu, pravila se znaju i poštuju, važim i za "puknutu" i cool ili zakon učiteljicu ( riječi djece).

Nije oduvijek bilo tako. Djeca su me načinila takvom. Kao što ja klešem njih, tako su oni oblikovali mene. Nisu dozvolili da nestane dijete u meni i zato im veliko hvala.

Pišem ovaj blog da podijelim svoja iskustva i da dam krila mladim snagama, da znaju da smo mi učiteljice i učitelji kreatori svojega sata i sretnog dječjeg djetinjstva.

HJ
Rasprava
Stvaranje sastavka
Prvo pisano stvaranje

LK
Rad u paru
Kiparska škola - Montraker
Maske
Dizajn - Narukvice i broševi
Dizajn - SandaleGK

MAT
Tri metra

PID

TZK

SR
Moj hobi

LIKOVNA GRUPA
Pokloni za Dan žena
Maske
Snjgović - čestitka

GOO
Sudjelovanje u odlukama
Rasprava
Projekt "Najbolji navijači"
Šikaniranje
Ekološki odgoj - Izrada kamenjara
Ekološki odgoj - Recikliranje
Manipulacija
Odgoj za humanost
Uzgoj lavande i ružmarina

ZO
Projekt "Srdela"


INTEGRIRANI NASTAVNI DAN
Za najboljeg tatu
Dan životinja
Dan laganja

TERENSKA NASTAVA
Terenska nastva - Pazin
Kiparska škola - Vrsar

IZLETI
Dvodnevni izlet 4. razreda

PROJEKTI
Projekt tolerancije - Kako je biti drugačiji
Projekt "Srdela"
Projekt "Najbolji navijači"
Projekt "Narodna baština zavičaja" - Usmena narodna predaja
Projekt "Narodna baština zavičaja" - Običaji pred Božić
Projekt "Narodna baština zavičaja" - Štrige, štriguni, vukodlaci i babaroge
Projekt "Nardona baština zavičaja" - Izrada suvenira kažuna
Knjiga - Narodna baština zavičaja
IGRE
Igra vjenčanja

SURADNJA S RODITELJIMA
Suradnja s roditeljima

POSEBNI DANI
Dani koji se pamte - Dan ludih frizura

OSTALO
Pametna ploča u nastvi
Kako od Wordovog dokumenta napraviti sliku
Oproštaj s jednom generacijom
Školska vrata u blagdanskom ruhu
Intelektualno vlasništvo na Internetu
Proceduralna pogreška

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se