6. Suradnja s roditeljima

Suradnja s roditeljima jedan je od važnih čimbenika uspješnosti u nastavi.

Roditelji su nekoć samo dolazili na roditeljske sastanke i svima su tada obznanjivanje ocjene svih učenika. Jedni su roditelji cvjetali, drugi se crvenjeli.

Pošto to nije human način komunikacije škola-roditelj, uvedene su informacije – pojedinačni razgovori s roditeljima. Roditeljski sastanci dobili su drugačiju dimenziju. Na njima se roditeljima uopćeno govori o uspješnosti razrednog odjela, izvode se razne radionice i održavaju predavanja te dogovara o izboru udžbenika ( zbirki zadataka, dodatnih materijala i ispita) i izleta.lutke koje su načinili roditelji s djecom (u školi) za projekt Tolerancije

Pojavom HNOS-a ( oko 2006. nisam baš sigurna jer s brojevima i godinama nikad nisam sigurna) pojavljuje se jedan novi oblik suradnje s roditeljima uvođenjem roditelja direktno u nastavu. Neki su učitelji tu praksu već provodili pa im je HNOS bio samo potvrda da su preteče modernijeg načina obrazovanja.


humanitarna radionica u školi na kojoj su roditelji zdušno sudjelovali

Od kada radim, s roditeljima sam dobro surađivala pa su za potrebe škole: pilili, rezali, prikupljali raznorazne materijale, pekli i donosili kolače, dolazili na radionice, na informacije i roditeljske sastanke…

U HNOS-u čiji je zagovornik bio ministar Dragan Primorac bilo je podosta problema. „Škola po mjeri učenika“ trebala je zaživjeti u Hrvatskoj i to pod ODMAH. Tako nam je barem prezentirano.


keksi koje su načinili roditelji i djeca

Nas učitelje bombardirali su svakodnevno sa: metodama, načinima, kurikulima ( planovima), ciljevima, zadacima, kompetencijama ( sposobnostima), ključnim riječima, mentalnim mapama, integriranim satima i danima, projektima, projektnim danima, timskom,istraživačkom i terenskom nastavom, rasterećenjem… Znali smo odlaziti sa aktiva i stručnih vijeća kao potpune neznalice, duboko frustrirani i nezadovoljni neshvaćanjem što to sve mi moramo raditi i kad ćemo mi to sve napisati, isplanirati i odraditi.


svi su se htjeli šišati

Škole u kojima su ravnatelji „teški“, izluđivali su svoje učitelje da se ODMAH prilagode i sve nabrojano primjenjuju. Prilagodljiviji ravnatelji nisu opterećivali svoje kolegice pod odmah već su nam dali slobodu da se postupno, bez stresa, prilagodimo i počnemo primjenjivati HNOS. Taj humaniji način, urodio je plodom.

No svejedno i kod nas je bilo puno stresa da se pridržavamo svih promjena i da ih primjenjujemo. Ja sam se bila sva razbacala sve dok se nisam razboljela. Sada sam stala na loptu i polagano primjenjujem sve moderne oblike rada koji se djeci i meni sviđaju.


odlazak na farmu konja i magaraca, osim domaćina nekoliko roditelja pomagalo je izvesti terensku nastavu

Svakodnevno tzv. „cjeloživotno obrazovanje“ nas učitelja o primjeni HNOS-a polagano, ali sigurno kod mene se iskristaliziralo u jasnu predodžbu što to uistinu jeste. U začetku, kao prava kvočka kokodakala sam:“Jesu li oni pali s Marsa? Što još, i to moramo? Zašto nas stalno maltretiraju?“ No ubrzo sam u nastavi počela primjenjivati sve što mi se svidjelo, a s vremenom svidio mi se skoro cijeli HNOS. Neke metode rada i pristup primjenjivala sam i prije HNOS-a. Čim sam čula“…integrirati ( uvesti ) roditelje u nastavu…“ rekla sam:“Yes! Dobro radim.“
radionica izrade fuži za Dane zahvalnosti za plodove Zemlje


U 2. i 3. razredu osnovne škole idealne teme za integraciju roditelja u nastavi jesu teme „Zanimanja ljudi“, i „Zanimanja u zavičaju“. Tako sam do sada imala sljedeća zanimanja u nastavi: konobar, konobarica, kuharica, frizerka, dizajnerica, ribar, pročelnik, policajac, slastičar, kapetan broda, uzgajivač konja i magaraca, trenerica rukometa, trener tenisa i vozačica autobusa. Jednom smo kod ribara bili na rivi, a drugu generaciju bio je u učionici. Kod slastičara smo bili u slastičarni i gledali kako nastaje sladoled. Na farmi jahali, timarili, hranili, crtali, opisivali… U sportskoj dvorani upoznavali se s rukometom, a na sportskim terenima po grupama igrali tenis, odbojku i košarku.

Trebam li napomenuti da smo uvijek bili i počašćeni.

Pri integraciji roditelja, roditelji trebaju znati: s koliko vremena raspolažu, što sa sobom trebaju ponijeti, koja pitanja mogu očekivati i što će praktično raditi.


ribar na svojem radnom mjestu

I prije, nego što se građanski odgoj pojavio mi smo naučili čime se bavi pročelnik i vijećnica u Gradskom vijeću, koje su njegove odluke važne za grad i građane i tajno glasovali želimo li da se u našemu gradu izgradi bolnica ili zabavni park. Tada su naučili kako građani odlučuju na referendumu, osjećali su se važni pri tajnom glasanju i bili vrlo uzbuđeni pri prebrojavanju glasova. Mislim da je pobijedila bolnica, jer mi je ostalo u sjećanju da smo se mi odrasli iznenadili. Naravno da sam ih ja prethodno pripremila; razgovarali smo o važnosti jednog i drugog objekta. To je bila moja predizborna kampanja.
tajno glasovanje


Uvođenje roditelja u nastavu djeci je zanimljiv i zabavan oblik rada. Vole postavljati pitanja, slušaju i gledaju s puno interesa, a dijete čiji je roditelj u nastavi osjeća se važno što je dobro za njegovo samopouzdanje pogotovo za djecu koja su sramežljiva, zatvorena i puna treme.


uz naš projektić Srdele, gost tata ribar donio je i zakusku


U dosadašnjoj nastavi imala sam puno projektića i ozbiljnih projekta i roditelji su me i tu podržavali. Djeca su uz pomoć roditelja kod kuće odrađivala svoje miniprojektiće; dolazili su u školu sa ludim frizurama i odjeveni kao navijači te slali u školu brdo kolača kad je npr. bio Dan jabuka ili Dan božićnih keksića. Uvijek su me podržavali pri stvaranju grupnih maski za maškare.
Na radionicama kojih je bilo podosta odazivalo se puno roditelja, i mama i tata. Dok sam bila mlađa više je bilo tata. Sada ih više nema. He, he, he… Pitam se zašto ?roditeljske kreacije za Dan ludih frizura


E moram vam reći ovo. Još kao djevojka, dakle kad je učionica bila puna tata, jedan mi reče:“Vi bi ste se trebali baviti politikom!“ Nisam ga nikada poslušala. Totalno sam apoltična. Ni jedna stranka mi nije po mjeri. Možda jednog dana budem članica Slonova ili Dinosaurusa.

Više puta roditelji su nas častili: čokoladicama, sladoledom, pizzom, koktelom, fritulama, kolačima, tortama… Na radionicama na kojima smo izrađivali lutke ili čestitke uvijek su se odazivali u velikom broju.

Ove godine, odlučila sam da jedan dan imamo 2 šk. sata i poslije marende, da 4 šk. sata plivamo. Odmah su se uključili roditelji. Jedna mama donijela je pizze i sokove, jedan tata počastio nas je koktelima u svojem kafiću na plaži, a drugi je na plažu donio frutule koje je sam ispekao. Sve su to odradili samoinicijativno s puno ljubavi i srdačnosti.za šminkanje i odijevanje i navijačke rekvizite potrudili su se roditelji


Premalo je da kažem hvala. Moram reći cijelome svijetu:“ Moji su roditelji zlata vrijedni!“

Znam da mnoge kolegice rade slično i bolje od mene. Većina ih je samozatajna i nikada se neće pohvaliti.

Znam da su mnogi roditelji za suradnju i da cijene i poštuju učiteljice.

Znam i da su mnogi vječno nezadovoljni, bilo učitelji, bilo roditelji.

Znam i za sukobe i strahove i nesuglasja.

Svašta sam doživjela, ali ovdje, na ovome blogu, iznosit ću svoja pozitivna iskustva.


veliko zanimanje pobudila je dizajnerica


Možda sve ovo pisanje djeluje kao samohvala i uzdizanje vlastitog ega.

Istina, jeste da se hvalim. Želim pokazati kako uživam u svojemu poslu.

Blog mi je pomogao da odškrinem vrata svoje učionice.

U povjerenju, nisam ni dr., ni mr., pa čak ni mentorica. Ja sam 25 godina najobičnija učiteljica i time se ponosim.mama, trenerica rukometa uči nas osnovama toga sporta

26.07.2015. u 23:39 | 29 Komentara | Print | # | ^

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< srpanj, 2015 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Prosinac 2017 (2)
Studeni 2017 (1)
Lipanj 2017 (1)
Ožujak 2017 (1)
Veljača 2017 (1)
Prosinac 2016 (2)
Studeni 2016 (1)
Listopad 2016 (1)
Rujan 2016 (1)
Kolovoz 2016 (1)
Srpanj 2016 (1)
Svibanj 2016 (4)
Ožujak 2016 (3)
Veljača 2016 (3)
Siječanj 2016 (3)
Studeni 2015 (1)
Listopad 2015 (1)
Rujan 2015 (1)
Kolovoz 2015 (10)
Srpanj 2015 (5)
Ožujak 2015 (2)
Veljača 2015 (1)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Crtice iz školskog života viđene očima učitelja i učenika.
Samohvala koja će nekima smetati pa me možete kuditi.

Linkovi

Obožavam svoj posao zato mu posvećujem ovaj blog.

Nastava ne mora i ne smije biti dosadno i prezahtijevno prenošenje poruka, informacija iz raznih izvora, a nažalost ponajčešće iz glave učitelja u glavu učenika. Osvježenja kojima učitelj razbija monotoniju čine doživljaj škole lijepim i poželjnim. Nitko nama učiteljima neće zamjeriti ako u svoj posao unesemo malo razbibrige, neobičnosti, rukotvorina, zabave i igre. Dapače. Takvi oblici nastave su poželjni jer opuštaju i odnose stres.

Stoga drage mlade kolegice i kolege, opustite se i osluškujte svoju djecu. Ispunite svoj razred veseljem i smijehom jer će jednog dana eho njihovih glasova postati i vaša sreća. Provodimo s tom dječicom velik dio njihova života, oblikujemo ih i fizički i mentalno i naša odgovornost je velika. Iako važim za vrlo strogu učiteljicu, pravila se znaju i poštuju, važim i za "puknutu" i cool ili zakon učiteljicu ( riječi djece).

Nije oduvijek bilo tako. Djeca su me načinila takvom. Kao što ja klešem njih, tako su oni oblikovali mene. Nisu dozvolili da nestane dijete u meni i zato im veliko hvala.

Pišem ovaj blog da podijelim svoja iskustva i da dam krila mladim snagama, da znaju da smo mi učiteljice i učitelji kreatori svojega sata i sretnog dječjeg djetinjstva.

HJ
Rasprava
Stvaranje sastavka
Prvo pisano stvaranje

LK
Rad u paru
Kiparska škola - Montraker
Maske
Dizajn - Narukvice i broševi
Dizajn - SandaleGK

MAT
Tri metra

PID

TZK

SR
Moj hobi

LIKOVNA GRUPA
Pokloni za Dan žena
Maske
Snjgović - čestitka

GOO
Sudjelovanje u odlukama
Rasprava
Projekt "Najbolji navijači"
Šikaniranje
Ekološki odgoj - Izrada kamenjara
Ekološki odgoj - Recikliranje
Manipulacija
Odgoj za humanost
Uzgoj lavande i ružmarina

ZO
Projekt "Srdela"


INTEGRIRANI NASTAVNI DAN
Za najboljeg tatu
Dan životinja
Dan laganja

TERENSKA NASTAVA
Terenska nastva - Pazin
Kiparska škola - Vrsar

IZLETI
Dvodnevni izlet 4. razreda

PROJEKTI
Projekt tolerancije - Kako je biti drugačiji
Projekt "Srdela"
Projekt "Najbolji navijači"
Projekt "Narodna baština zavičaja" - Usmena narodna predaja
Projekt "Narodna baština zavičaja" - Običaji pred Božić
Projekt "Narodna baština zavičaja" - Štrige, štriguni, vukodlaci i babaroge
Projekt "Nardona baština zavičaja" - Izrada suvenira kažuna
Knjiga - Narodna baština zavičaja
IGRE
Igra vjenčanja

SURADNJA S RODITELJIMA
Suradnja s roditeljima

POSEBNI DANI
Dani koji se pamte - Dan ludih frizura

OSTALO
Pametna ploča u nastvi
Kako od Wordovog dokumenta napraviti sliku
Oproštaj s jednom generacijom
Školska vrata u blagdanskom ruhu
Intelektualno vlasništvo na Internetu
Proceduralna pogreška

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se