opis slike

ARHIVA:pričam ti priču
dr1
sdpMilanovićSanader mora položiti račun hrvatskoj javnosti!Pecek, Kapraljević i Milanović o lokalnim izborima u Pitomači
hdzFeketić
hSPŠimićBez glasovanja o Šimićevoj ostavci, umalo zvani zaštitari,SDP: Šimić nije bio zgranut kada je na teret drugih sebi priskrbio desetine tisuća kuna,HSS: Šimić ne poznaje poslovanje županije i u javnost iznosi neistine,Šimić o namjeri kupnje Požeško-slavonske županijeSaslušani svjedoci u slučaju Šimić protiv SDP-aNepravomoćno: SDP nije oklevetao župana
hslsKoić
hdzKirin ministarski hara kirinKirinu zbog YouTubea zabranili javne istupeKirin želi velike kazne za medijeKirinovo objašnjenje Sanaderu: Nisam ja tražio nikakve zabraneIvicu Kirina »izdalo« vlastito ministarstvoKirinov izum Jubito postao traženi brendKirinu zvuk palice najljepša pjesma
hdzMatovina Oni koji ga napadaju zaboravljaju da je Đakić ratnik i dokazani borac
hssHrala
sdpVukušićGradonačelnik Kožnjak nije dorastao funkciji koju obavlja
hdzĐakić oduzimanje plakete PecekuĐakić pod istragom zbog ratnog zločinaŠef Hvidre službenim autom srušio motociklisteGrad strahaProgovorile žrtve Đakićeve bande
Đakićev sin se tukao, a jedini nije dobio prijavuNitko se ne sjeća kako je ozlijeđen MihelčićU policiji zataškali prijavu protiv ĐakićaMaček: Nismo znali o ĐakićuŠef HVIDR-e i zastupnik osuđeni je nasilnikDr. Filka Galešev: Mihelčić je ozlijeđen udarcima rukomSkandal u Virovitici: Zataškana tučnjava hadezeovacaPodmeću mi, moguće i iz HDZ-aĐakić pojašnjava vlasništvo u "Škrinjici"
Radio 101: Mračna prošlost šefa HVIDRA-e i HDZ-ovog zastupnika Josipa ĐakićaPolicija istražuje Josipa ĐakićaŽupanijski sud potvrdio: Novogradec nije oklevetao Đakaća kada je govorio o broju kaznenih prijava
hdzGrgačićCrna točka na Podravskoj magistrali zbog parkirališta mesnice "Grgačić"Nesposobno pitomačko vodstvo za svoje probleme krivi HDZ
hssPecek"Virovitička vlast će na tržnici prodavati političku mrkvu na štapu"Željko Pecek «zatvorio» radove na virovitičkoj obilazniciPecek predlaže da ministar Primorac vrati županijsko priznanje?Pecek najavio tužbu protiv Đakića, naknadu poklanja IharošuHSS: Zašto je brza cesta Zagreb-Bjelovar-Virovitica nestala iz prioriteta
hssBegovićIvan Begović ostaje virovitičko-podravski županHDZ neutemeljeno i zlonamjerno protumačio donaciju šećerane za katastarsku izmjeruŽupan Begović uputio otvoreno pismo premijeru SanaderuHrvatski blok: Pomozite županu Begoviću da ode!Župan Begović na mobitel mjesečno trošio pet tisuća kuna ?Službeni županijski auto trošio 23 litre goriva na 100 kilometaraŽupan Feketić: Nikome ne mogu zabraniti da govori u ime županije
hssDijakovićGrad strahaDr Jergović djeci Pitomače poklonio violinu, gitaru i pianinoPitomača seli u Koprivničko-križevačku županijuHSS traži od državnog odvjetništva da prespita učestale ostavke općinskih vijećnika
bigbradr
hdzKožnjakU Virovitici nema mjesta za osobe koje veličaju Tita
Kožnjak odgovara kritičarima i poziva medije da više ne prenose neistineGradska vlast nije pogodovala rođacima i prijateljimaTri blagdanske laži gradonačelnika Kožnjaka! Sapunica Kožnjak – SićSDP: Kožnjak drsko i bahato pokušava onemogućiti iznošenje drugačijeg stavaĐakić i ja nismo opljačkali Stojića
dcNovotnyKirinovo napredovanje iz izbacivača u ministra je hrvatska noćna moraBalašević napravio više za Viroviticu nego ŠeksKirin osim što ima puno gafova sklon je i laganjuU policijskom zataškavanju Đakićevih nedjela odgovoran je Ivica Kirin
ichy

NašE političke SitnE RIbeTinE

23.11.2007., petak

Gdje su biračka mjesta u našem kraju i kako se glasa?

pitomačaIzboti07



PITOMAČA Podravske Sesvete Kloštar Podravski Kalinovac ĐURĐEVAC
Špišić Bukovica Suhopolje VIROVITICA
Cijela 2.izborna jedinica
Cijela 4. izborna jedinica

V A Ž N O !
Biračka mjesta se otvaraju u 7.00 sati,a zatvaraju u 19.00 sati!
Ne zaboravite ponijeti važeći identifikacijski dokument (osobnu iskaznicu, putovnicu, vozačku dozvolu ili vojnu iskaznicu).



Postupak glasovanja
Nakon dolaska na biračko mjesto, birač se identificira biračkom odboru (važećom osobnom iskaznicom, putovnicom, vojnom iskaznicom ili vozačkom dozvolom). Nakon evidentiranja (zaokruživanja imena) u Izvatku iz popisa birača, izdaje mu se glasački listić. Na njemu su otisnuti serijski broj te popis stranačkih/koalicijskih/nezavisnih lista i njihovih nositelja po rednim brojevima. Glasovanje se obavlja osobno, zaokruživanjem jednog rednog broja ispred imena liste. Ispunjeni glasački listić ubacuje se u glasačku kutiju na kojoj se nalazi zalijepljen isti onakav listić kakav se u nju ubacuje.

Kako glasuju posebne kategorije birača?
Birač s tjelesnom manom i nepismena osoba može osobno doći na biračko mjesto s osobom od povjerenja koja je pismena i koja će po ovlaštenju birača zaokružiti jedan redni broj.
Birač koji nije u mogućnosti pristupiti na biračko mjesto zbog teže bolesti ili nepokretnosti obavijestit će o tome na izborni dan birački odbor koji će odrediti dva člana ili zamjenike članova da posjete birača u mjestu gdje se nalazi i omogućiti mu glasovanje, vodeći računa o tajnosti glasovanja.
Birač na službi u oružanim snagama, birač koji se kao član posade pomorskog ili riječnog broda pod hrvatskom zastavom na dan izbora zatekne izvan granica Republike Hrvatske te birač lišen slobode glasuje na posebnim biračkim mjestima koja će odrediti nadležna ministarstva.
Prognanici glasuju na biračkim mjestima koja će odrediti Državno izborno povjerenstvo.
Svi navedeni birači glasuju za zastupnike svoje izborne jedinice ili, ukoliko su pripadnici nacionalnih manjina, za kandidate za zastupnike nacionalnih manjina, prema svom prebivalištu, a ne za zastupnike izborne jedinice na čijem se području nalazi biračko mjesto na kojem će glasovati.


V A Ž N O !
Ako iz opravdanih razloga (teža bolest, tjelesna mana)
niste u mogućnosti pristupiti biračkom mjestu, najavite
to svom biračkom odboru što ranije na dan izbora!
Birački odbori dužni su, sukladno mogućnostima i
dostupnosti, organizirati dolazak do birača.



(Ne)važeći glasački listići

Važeći glasački listić jest onaj iz kojega se nedvojbeno može utvrditi za koju je listu ili kandidata birač glasovao.
Nevažeći glasački listić jest neispunjeni glasački listić, listić na kojem je zaokruženo više lista ili listić iz kojeg se ne može sa sigurnošću utvrditi za koga je birač glasovao.

Koja je uloga nestranačkih promatrača na izborima?
Prisutnost nestranačkih promatrača i njihovo poznavanje izbornih pravila i procesa mogu pomoći sprječavanju i/ili otkrivanju kršenja izbornog zakona i pravila (neregularnosti i manipulacija), a informacije koje će prikupiti pomoći će u izvještavanju domaće i međunarodne javnosti o tijeku izbornog
procesa. Prisutnost promatrača ojačava povjerenje građana u izborni proces i u demokratske institucije. Važeći izborni zakon nije predvidio mogućnost stranačkih promatrača.

Koja su prava i dužnosti promatrača?
Promatrači imaju pravo pratiti provođenje izbora tijekom cijelog izbornog postupka, a izborna tijela dužna su im omogućiti promatranje njihovog rada. Promatrači imaju pravo upozoravati na uočene nepravilnosti i zahtijevati njihovo otklanjanje, a svoje primjedbe stavljati u zapisnik o radu izbornih tijela. Promatrači ne smiju ometati rad izbornog tijela, odgovarati na upite birača, tonski ili video snimati te na bilo koji način utjecati na birače.


NAKON IZBORA

Tko može podnijeti prigovor radi kršenja izbornih pravila?
Prigovor radi kršenja izbornih pravila u postupku kandidiranja ili izbora Državnom izbornom povjerenstvu mogu podnijeti kandidati, stranke, 100 birača ili 5% birača izborne jedinice i to u roku od 48 sati od radnje na koju se stavlja prigovor. Zaštita izbornog prava ostvaruje se i podnošenjem žalbe Ustavnom sudu protiv rješenja DIP-a o prigovoru, u roku od 48 sati od primitka rješenja. Teža kršenja izbornih pravila propisuju se Kaznenim zakonom.

Koja su kaznena djela u vezi izbornog procesa?
Povreda slobode odlučivanja birača – utjecaj na birača da glasuje za ili protiv određenog kandidata ili uopće ne glasuje; kažnjivo novčanom kaznom ili kaznom zatvora do 1 godine.
Uskrata izbornog prava – protuzakonito brisanje iz popisa birača ili drugi način uskrate biračkog prava; kažnjivo novčanom kaznom ili kaznom zatvora do 1 godine.
Zlouporaba biračkog prava – dvostruko glasovanje ili glasovanje pod tuđim imenom; kažnjivo novčanom kaznom ili kaznom zatvora do 1 godine.
Povreda tajnosti glasovanja – pokušaj saznavanja kako je drugi birač glasovao te prijetnja ili prisila nad biračem da otkrije kako je glasovao; kažnjivo novčanom kaznom ili kaznom zatvora do 1 godine.
Uništenje izbornih isprava – uništavanje, prikrivanje, oštećenje ili neovlašteno odnošenje isprave o izborima ili glasovanju ili predmeta koji služi za izbor ili glasovanje; kažnjivo novčanom kaznom ili kaznom zatvora do 1 godine.
Izborna prijevara – dodavanje, oduzimanje, brisanje glasova ili na drugi način krivotvorenje ishoda izbora ili glasovanja; kažnjivo kaznom zatvora od 3 mjeseca do tri godine.

Svaki građanin može samostalno podnijeti kaznenu prijavu zbog uočenih kaznenih djela dolaskom u policijsku postaju ili nadležno državno odvjetništvo.

U kojim se slučajevima poništavaju i ponavljaju izbori?
Na pojedinom biračkom mjestu izbori će se poništiti zbog nepravilnosti koje su bitno utjecale ili mogle utjecati na rezultat izbora, npr. kad se u glasačkoj kutiji nađe veći broj glasačkih listića od broja birača koji su glasovali na tom biračkom mjestu. Na tom biračkom mjestu ponavljaju se izbori u roku koji odredi Državno izborno povjerenstvo.

Kako se utvrđuju i objavljuju izborni rezultati?
Državno izborno povjerenstvo nakon zatvaranja birališta može objavljivati privremene i neslužbene rezultate izbora prema
svom nahođenju. Službeni rezultati objavit će se nakon što se iscrpe sva pravna sredstva u zaštiti biračkog prava ili proteknu rokovi za njihovo podnošenje.

Kako i u kojem roku će se konstituirati novi saziv Hrvatskoga sabora?

Predsjednik Republike Hrvatske saziva Hrvatski sabor na prvo zasjedanje najkasnije 20 dana nakon objave službenih rezultata izbora. Hrvatski sabor konstituira se izborom predsjednika na prvoj sjednici na kojoj je nazočna većina zastupnika.

Komu Predsjednik Republike Hrvatske povjerava mandat za sastavljanje Vlade?
Predsjednik Republike Hrvatske povjerava mandat za sastavljanje Vlade osobi koja, na temelju raspodjele zastupničkih mjesta u Hrvatskome saboru i obavljenih konzultacija, uživa povjerenje većine svih zastupnika.
izvor:GONG

- 22:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv