imalo bi smisla kad bi imalo smisla

srijeda, 02.02.2011.

PA ŠTA?!


Srpska štampa danima je, pred gostovanje Tereze Kesovije u Srbiji, pisala da Tereza podržava nastup na Maksimiru Svetlane Cece Ražnatović, potom kako je protekao Terezin koncert u Srbiji. Kada se to ispucalo, nađena je nova tema: Tereza je protiv nastupa Svetlane Cece Ražnatović na Maksimiru. Obavezan uvod je "posle Terezinih koncerata u Beogradu i Novom Sadu, pevačica je protiv Cecinog nastupa u Hrvatskoj". Pa šta? Da li su na estradi bilateralni odnosi. Reciprocitet? Kao da je Ceca dobila tapiju od Tereze, kao da je Tereza bila uslovljena: hoćeš u Beogradu da imaš koncert, e onda mora i Ceca u Zagrebu. Ako je to bio uslov, onda je to podlo, ali ne verujem da bi Tereza pristala na takvu ucenu.

Ne znam šta je Tereza rekla tim povodom, ni da li je istina što sada tvrde po novinama, ni da li je pevačica stvarno protiv, ni da li je moguće da je za. Tereza, ili bilo ko drugi, može danas pre podne da bude za, popodne protiv. Može i obrnuto. Može kako hoće, ako hoće. Stavovi su odraz ličnosti, karaktera, etike. Moje pravo je da čitam bljuvotine po srpskoj štampi ili da se zgadim. Da odobravam ili da ih se gnušam. Ne mogu da utičem na kolektivnu histeriju, posebno ne onu koja nastaje medijskom bukom i novinarskom brukom. Mogao bih da pratim amplitudu te histerije, mada sam nemoćan pred njenim oscilacijama. Zato gledam svoja posla. Ne zanima me kud plovi ovaj brod jer se nisam ukrcao.

Potpuno je svejedno šta mediji javljaju, kao što mi je sve ravno da li Ceca Ražnatović nosi Arkana u srcu ili gde. Ne tumačim snove i ne znam zašto čitaoci novina treba da znaju da se Ceci u snu javlja Arkan ( i kakve su posledice) i da Ceca ima novog dečka. Ni mere me zanimaju, ni odnosi. Ni koliko joj je srce kada su joj onolika pluća.

U okruženju, ili zagađenju, ne možete pod stakleno zvono pa tako saznajem da je Milić Vukašinović sebe proglasio Bogom "tu pesmu je za Cecu napravio Bog, a ona je odbila". Reč je o nekoj pesmici o Arkanu, koju je nadrljao Vukašinović. I šta sad? Niti mogu, niti hoću da se mešam u šta to pod šeširom kaže, da li je neko po vlastitom nahođenju Bog ili Vrag, hitmejker ili analfabeta. Jedno je sigurno: Crkva je u čabru ako je M.V. Bog.

Takođe sam uveren da izjave Tereze Kesovije ili Cece Ražnatović, ili bilo kojeg lika na kugli zemaljskoj neće promeniti svet. Uzgred, do pre nekoliko dana nisam ni znao – a nisam ni sada siguran da sam prosvetljen – šta je to Milić Vukašinović.

Pročitao sam ili čuo od nekoga, u prolazu, da je Tereza rekla da neće biti na Cecinom koncertu (ako ga bude) na Maksimiru. I šta je tu sporno? Tereza, i bilo ko drugi, ima svoj stav, i tu činjenicu, ma koliko neko bio mrzovoljan, taj neko mora da uvaži.

Moja skromnost nije bila na Terezinim koncertima u Srbiji, ne iz ličnih, ideoloških, patriotskih, partijskih ili muzičkih razloga – jednostavno: nisam bio. Bilo mi je komotnije da uključim tv. Ako ne zaboravim.






Za neobaveštene: nikada nisam bio – ako nekoga zanima: niti ću – na Cecinim nastupima. Ni pre ni posle Arkana. Ne zanima me da li Ceca, na koncertima (i inače) nosi donje rublje ili je luftira, što je srpsku štampu, posle jednog koncerta dovelo u stanje kolektivnog ludila i onanije, ni da li su joj vilice namerno napravljene broj veće, a sise i za više numera. Generalno, ne marim žene koje zanovetaju pa se time i diče: ja sam cvetak zanovetak. To, dabome, ne znači da sam protiv njenih nastupa, ma kakvu mučninu izazivali.

Takođe sam uveren da Ceca, zato što joj je Arkan u srcu, ne sme da bude sputavana: ako hoće neka peva, ako neće ne mora. Ako je publika želi, ako organizator računa da će mu to doneti profit, ni Tereza, ni moja skromnost, ni pokojni Arkan, ni njegovi Tigrov, ni Giška ne mogu to da promene. Uzgred, srpskoj štampi je važnije ko je ubio Arkana nego Đinđića.

Ako pak srpska štampa misli da Tereza sada treba, zato što je imala koncerte u Srbiji, da se revanšira radeći kao Alija Sirotanović na Cecinom marketingu, neka misli što joj milo. Ako je istina da je pre gostovanja u Srbiji Tereza govorila jedno, a sad drugo – znači da žena misli; nije na sprskoj štampi da o tome tambura. Štampa nastoji da formira javno mnjenje, do čitaoca je da izabere svog zagađivača mozga, ili da fućka na sve to. Čitaoci su pokusni kunići, pacovi za seciranje.

Što bi rekao jedan mrski lik: "A sad, svi na svoje radne zadatke!"

02.02.2011. u 13:37 • 1 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.



< veljača, 2011 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28            

Siječanj 2012 (1)
Ožujak 2011 (17)
Veljača 2011 (5)
Prosinac 2010 (5)

Komentari da/ne?

Opis bloga

vremenom će se sam opisati

Linkovi

Dnevnik.hr
Video news portal Nove TV

Blog.hr
Blog servis

Igre.hr
Najbolje igre i igrice

Forum.hr
Monitor.hr