imalo bi smisla kad bi imalo smisla

četvrtak, 16.12.2010.

DVA PATRIJARHA U JEDNOJ SAKSIJI ZEMLJE



U Srbiji, zemlji čuda i neverovatnih mogućnosti na pedalj ozemlja moguće je držati dva patrijarha. Jednog hirotonisanog, drugog u senci. Irinej (Miroslav Gavrilović) i Irinej (Mirko Bulović) kao braća rođena, milina ih pogledati. Oba velikodostojnika su najpre završila Gimnaziju potom Bogoslovski fakultet pa doktorske studije u Atini. Obojica su bili veoma bliski s patrijarhom Pavlom. Svi siti, svi namireni, sujete kaluđerske donekle stišane. Bački episkop je mlađi bezmalo 20 godina od sadašnjeg patrijarha pa će možda za koju godinu da dođe do patrijarhovog trona. Jedina smetnja je što kaluđer snuje, a Bog odlučuje.

Svi bi kaluđeri da budu vladike i sve vladike bi da budu patrijarsi.

"Suštinski nema mnogo značaja ko je na čelu crkve" rekao je pre izbora za patrijarha, tadašnji episkop niški Irinej. I ja bih isto rekao kada bih znao da mi se zasigurno smeše patrijarhove insignije.

Sad na scenu stupa episkop (raščinjeni) raško–prizrenski Artemije (Mirko Radosavljević) rođen u Leliću kao i episkop Nikolaj, novokanonizovani svetitelj srpski. Doktorirao u Atini kao oba Irineja.

Nikolaj (Nikola Velimirović) počeo je gimnaziju potom konkurisao na Vojnu akademiju. Zbog sitne građe nije primljen, a umalo i Bogoslovija da ga odbije zbog rđavog pevanja.

Da se žestoke koncentracije ne drže u malom pakovanju Artemije bi bio ozbiljan kandidat za patrijarha. On je učinio što je do njega bilo da se to ne desi, a ostali su pripomogli.

Artemije je bio preglasan glede Kosova. Drznuo se da piše i patrijarhu Pavlu, a potrudio se da se u medijima pročuje. Eto ti nevolje. Prilikom posete potpredsednika Sjedinjenih Država, Džoa Bajdena vladika Artemije pomislio je da zaista upravlja svojom eparhijom pa uskratio blagoslov za Bajdenovu posetu manastiru Visoki Dečani izdavši i saopštenje "Dečani i Bondstil— najpre Tadić sada Bajden". Sinod nije sedeo prekrštenih ruku: odmah je episkopovu odluku poništio i izrazio žaljenje. Bajden je tako mogao sa suprugom, da je hteo, i na Svetu Goru. A našao bi se ko iz vrha da mu i bešto mlađe navede kao svojedobno onom šarlatanu Šiferu. Za njegovu ljubav prema Srbiji podveli su mu udatu gospođu.

Kasnija priča je znana, jedina korist je od toga što je vladika Filaret (ljubitelj vrlina) mirsko ime Jelenko Mićević, kada je video da je postalo gusto – umukao. Nije mu bilo teško. Nekadašnji bonvivan i mondenski kaluđer, potonji zamašćeni vladika s ukrštenim redenicima preko prsa imao je razne gafove: najpre je obukavši rizu dugo premišljao "ko đevojka, bi se udala, ne bi dala" oli u manastir ili i dalje da živi kod tete.

Razočarao se, tvrdi, u opoziciju, mada sveštena, pogotovu monaška lica ne bi trebalo da se bave politikom. Ali kad je mogao patrijarh Pavle da ide po mitinzima, što ne bi i klirici, pogotovu vladike.

Filaret je preduzimljiv i poslovan kaluđer. Kada Narodna banka nije legla na rudu i platila da na platnim karticama bude freska Belog anđela iz Mileševe ljubitelj vrlina je zabranio da se koristi. I tako, ono što bi svet voleo da ima, Filaret je proglasio ličnom svojinom. Pa i da je patrijašija to tražila bilo bi neumesno, nema crkva tapiju na anđele ili to ja nisam obavešten.

Onda je radišni Filaret napravio ribnjak uz manastir. Bio je, verujem, na putu da napravi i tor jer u pravoslavlju je jaganjac božji niko drugi do Isus.

Filaret je, videći da patrijarh Pavle ide kod Miloševića na posedak u pratnji Irineja bačkog, shvatio da nije zgoreg da i on podrži Slobodana Miloševića "lično ga podržavam i čestitam mu i želim uspeh u radu". Onda se pojavio u TV Dnevniku s lobanjom i automatskom puškom. Pravi božji čovek, pun razumevanja i ljubavi. Postoji i Jelenkova fotografija u mantiji, na tenku, s mašinkom preko grudi.

Kada je Sloba otišao u Hag, ili čak i nešto pre toga, Filaret je zamolio braću u Sinodu da mu oproste. I oprostiše, šta je to za srpski Sinod.

Naravno, Crkva može što niko ne može: Sveti duh je izabrao, a ona hirotonisala Artemja za episkopa. Kada je videla da Artemije nešto misli svojom glavom, oduzela mu eparhiju, potom čin. Sveti duh više nije važan. Važna je politika. Kako god, Filaret vide da je vrag odneo šalu, pa umuknu. Osta nejasno kako neko, na koga je Sveti duh sišao i izabrao da služi Bogu, sad može u penziju. Dakle, puj pike, neće taj više služiti Bogu kad je neposlušan.

A šala nije: sad su dva patrijarha, jedan na tronu, drugi iza! S tim se nije šaliti, ako ti je do episkopskih dvora, makar ne bili raskošni kao Kačavendini.

Leka Kolašinac, bivši potpredsednik Skupštine opštine Nova Varoš o žalbama parohijana na preosvećenog Filareta: Zna se da zvona zvone kad u manastir dolazi patrijarh ili kralj. A po naređenju Filareta zvona su zvonila kad je svojevremeno u Mileševu došao Vojislav Šešelj. Valjda iz zahvalnosti što mu je kao potpredsednik one takozvane vlade srpskog jedinstva poklonio džip "pajero" i pomogao da dobije i obnovi bivšu policijsku stanicu i pretvori je u svoj raskošni vladičanski dvor.

Tim Šešeljevim džipom, kažu, Filaret je svojevremeno prijateljicu doktorku Leposavu Milićević, bivšu ministarku zdravlja Srbije i člana Direkcije JUL-a, vozio od manastira do manastira i gostio je danima. Kad su mu to zamerili, odgovorio je: "Šta hoćete? Ja sam je obožio".

Prema onome što je sam Filaret činio, dok nije raščinjen episkop Artemije, katolička sodomija i ljubav prema dečacima je bogojavljenska vodica. Naravno, ako zaboravimo vladiku Pahomija, koji, tek koliko da se zna, nije usamljen u ljubavi prema guzi.

Nisam ekspert za oproštaj grehova, ni za grehove, pa ne znam da li bi srpskim episkopima bilo upisano u greh da koriste lutke: neke i govore, okreću glavu na sve strane i rade sve radnje. Jeste da koštaju, ali ako vladike to sebi ne mogu da priušte, onda je došao kraj sveta. Kad smo kod sveta, taj sve vidi pa i kad vladike pošalju kola po neku popadiju, koliko da ih želja mine!


16.12.2010. u 13:40 • 0 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.



  prosinac, 2010 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Siječanj 2012 (1)
Ožujak 2011 (17)
Veljača 2011 (5)
Prosinac 2010 (5)

Komentari da/ne?

Opis bloga

vremenom će se sam opisati

Linkovi

Dnevnik.hr
Video news portal Nove TV

Blog.hr
Blog servis

Igre.hr
Najbolje igre i igrice

Forum.hr
Monitor.hr