utorak, 28.03.2006.

lalalala

- 19:42 -

Komentari (12) - Isprintaj - #

srijeda, 10.08.2005.


ANARHIJA
Simbol koji je danas poznat medu skolarcima, a takoder je cest u filmovima, serijama i racunalnim igricama. Crte slova A cesto izlaze i izvan kruga. Mnogim sotonistima i drugim brzorastucim okultnim grupama predstavlja njihov slogan „cini sto zelis“. Neki prijasnji okultisti objesnili su ga kao znako koji posjeduje demonsku silu koja tinejdere tjera na seksualnu perverziju i samoubojstva.

- 16:06 -

Komentari (4) - Isprintaj - #


ANKH
Egipatski kriz koji simbolizira vjecan zivot, ponovno rodenje, snagu sunca koja daje zivot, odnosno plodnost te zudnju u osobi. Koristio se i kao hijeroglif i predstavljao je razmnozavanje i sekdualno ujedinjenje. Neki tvrde da j eznacio zivot i odusevljenje njime.
Hathor, koja je bila bozica zivota i bozica smrti nosila je ankh i njime je davala zivot. Suprotnost njoj odgovara Veneri, Ateni, afroditi i nekim drugim. Ponekad se taj hijeroglif naziva kljucem Nila a povezuje se i s Imkotepom koji je zivio oko 3 000 prije Krista a bio je lijecnik faraonove obitelji. Dugo nakon njegove smrti postavili su ga kao bozanstvo medicine i ozdravljenja u Egiptu. Zato se taj simbol danas koristi kao logotip za multinacionalne farmatceutske kompanije.
Isti takav znak samo sto mu je supljina bila obojana, pronaden je u Peruu. Zbog takvih se veza vjeruje da su mediteranske kulture i prije-kolumbijska Amerika bile u kontaktu vise nego to danas znanost priznaje.

- 16:05 -

Komentari (2) - Isprintaj - #

HEKSAGRAM ili SESTOKRAKA ZVIJEZDA ili DAVIDOVA ZVIJEZDA
Kad je okruzena kruznicom predstavlja bozanski um. Koristi se i danas u okultnim ritualima. Za Zidove to je Davidova zvijezda. Jednostavniji je od pentagrama pa se smatra da je napravljen prije. No, poviesni dokazi govore suprotno, pojavio se 3 000 godina kasnije od pentagrama. Bio je simbol Zidovskog carstva. Nakon sto je carstvo osvojeno, zidovi su se rasirili po svijetu, kao i heksagram. Takoder je poznat kao davidova zvijezda. Smatralo se da je heksagram Solomonov znak no E. Zehren naglasava da je Solomonov znak bio pentagram. Kao i pentagram, koristi se u magicnim formulama, a naden je i u staroj knjizi vjesticarenja, Solomonov kljuc.
Alkemicari su ga koristili u 2 svrhe; prva i nejcesca uporaba bila je simbol umjetnsti alkemije, a druga kao kombinacija vode (trokut prema dolje) i vatre (trokut prema gore) . Predstavljali su vatrenu vodu, alkohol.
Koristio se i kao znak srzi, sustine, peti element.

- 16:04 -

Komentari (0) - Isprintaj - #


PENTAGRAM-okrenut prema gore
Standardni simbol vjestica, masona te mnogih drugih grupa. Vjesticama predstavlja cetiri osnovna elementa (zrak, vodu, zemlju i vatru) plus duhovno bice kao sto je Majka Zemlja ili Gaija. Cesto se koristi za zastitu, za protjerivanje ili dovodenje energije.
Njegovo originalno znacenje je drugacije, on predstavlja sjedinjeje muskog i zenskog svijeta te izbalansiranost sila.
Vjeruje se da nije nastao slucajno, vec da je najvjerojatnije bio otkriven/napravljen kao rezultat anstonomijskih istrazivanja na podrucju Eufrata i Tigrisa prije oko 6 000 godina.
Postoji pretpostavka da je tada predstavljao cetiri strane svijeta te nebeski luk. No. To je misljenje malo nategnuto jer im je za to mogao posluziti i znak kriza. Poslije sumerana ne postoje ociti dokazi o znacenju pentagrama, sve do pojave Pitagorejskog misticizma. Tamo je receno da predstavlja ljudsko bice, a njegovi krakovi su glava, ruke i noge ljudkog tijela. Ipak, ta interpretacija kao da podcjenjuje znanje Pitagorejaca. Oni su, doduse, koristili znak cesto te se vjeruje da su ga koristili kao potpis na pismima oko 400. prije Krista. Ono sto je sigurno jest da je pentagram bio glavni ideogram u sluzbenom pecatu grada Jeruzalema od 300. – 150. prije Krista. U srednjevjekovnom Zidovskom misticizmu predstavlajo je Solomonov stit. Tek se u srednjem vijeku poceo povezivati s magijom i Vragom. U sjevernoj Europi crtao se na vratima i zidovima kao zastita od trolova i zlih sila. Kad se znak okrenuo, predstavljao je Vraga. Danas ima puno razlicitih tumacenja, od dobrih do losih, no meni se ipa najvise svida ono da predstavlja jednakost, jedinstvo muskog i zenskog i ravnotezu u svijetu.

- 16:03 -

Komentari (2) - Isprintaj - #


PENTAGRAM-okrenut prema dolje
Koristi se u okultistickim ritualima da bi se odredio smjer energije. Cest je i u sotonizmu gdje predstavlja rogatog boga. Simbolizira jutarnju zvijezdu, ime koje si je Satan prisvojio. Koristi se u vjesticarenju i okultizmu da bi se prizvali zli duhovi

- 16:02 -

Komentari (3) - Isprintaj - #


KRUG, PRSTEN
Anticki i univerzalni simbol jedinstva, cjeline, vjecnosti, bozice, zenske snage. Mnogim paganskim vjerama kroz proslost, te mnogim religijama koncentriranim na zemlju krug je predstavljao zenski duh snage, svemir ili dusevni oblik Majke Zemlje u svetom prostoru. Gnosticke tradicije povezivale su ga s nelomljivim krugom „svjetske zmije“ koja formira krug jeduci vlastiti rep.

- 16:01 -

Komentari (0) - Isprintaj - #


KRUG SA TOCKOM U SREDINI
Kompleksan simbol Hinduizma i Budizma, bindu(tocka) predstavlja musku silu. Zajedno, krug i bindu predstavljaju sjedinjenje muske i zenske sile. Takoder, u povijesti je predstavljao Sunce i zrak.

- 16:00 -

Komentari (0) - Isprintaj - #


KRUG S UNUTARNJIM KRIZEM
Sveti krug ispunjen krizem sadrzi cetiri jednake linije koje se iz centra pruzaju prema duhovima sjevera, istoka, juga i zapada – ili prema cetiri osnovna elementa : zemlja, voda, zrak(vjetar) i vatra. U tradicijama Indijanaca formirao je osnovni uzorak za kolo ozdravljenja. Mnogi pagani smatrali su da je to glavni simbol za prijenos energije bozice. Crkva takoder koristi varijacije.

- 15:59 -

Komentari (0) - Isprintaj - #


KAOS
Neki tvrde: “Kaos je suprotan redu. Posto se sve mijenja, ne postoji pravo i krivo, dobro ili lose. Postoji jedino traganje za uzitkom. Osmokraka zvijezda predstavlja razne smjerove kaosa, i mnoge nacine na koje ga mozemo slijediti. Mi stujemo demone i andele, a kad umremo kaos nas nagraduje s uzicima koje smo voljeli u zivotu. Kaos je svugdje, puse u vjetru...“ Drugi kazu: “Kaos je tocno ono kako zvuci. Kaos nije ni dobro ni lose. Kaos jednostavno jest. On je suprotan redu. U raznim igrama pojavljuje se kao simbol zla. I da istina je da stujemo i demone i andele, ali nijedan nije ili zao ili dobar. Kaos je nemir covijeka i snaga koja dolazi od Oca Kaosa, od samog covijeka. Jer kaos je prirodan, red je neprirodan i potiskuje nasu pravu prirodu. Ljudi koji stuju kaos mogu biti zli ili dobri, ili oboje.
Boja kaosa nije crna, mi nismo sotonisti ili nesto slicno, boja kaosa je uvijek drugacija i zauvijek se mijenja.“

- 15:58 -

Komentari (0) - Isprintaj - #


KAOS 2
Znak sunca (krug s tockom) sa znakom za planet Zemlju (krug s krizem) iznad njega. Ta kombinacija je ideogram za kaos i pomutnju. Pojavljuje se u knjigama kemije napisanim 1728. Posto Zemlja dominira Duhom-postavljena je iznad-znaci da su materijalisticke spoznaje u prednosti sto rezultira kaosom.
Ako je okrenut naopako znaci savrsenstvo, quinta essentia.

- 15:57 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

ELEMENTI
Cetiri osnovna elementa su zemlja, voda, zrak (vjetar, duh) i vatra. Mnogi smatraju da su prva dva pasivna i zenska, a druga dva aktivna i muska..

- 15:56 -

Komentari (0) - Isprintaj - #


POLUMJESEC
Simbol bozice koja stari (ili ostarjele vjestice) mnogim vjesticama, a Muslimanima znaci pobjedu nad smrcu. U Islamskim zemljama polumjesec se moze pojaviti kako okruzuje pentagram.

- 15:55 -

Komentari (0) - Isprintaj - #


STRELICA
Ove dvije slike prikazuju Strijelca –znak zodijaka. No, kroz povijest strelica je takoder simbolizirala rat, snagu, brzinu, znanje, zrake sunca... kao i bozanstva, npr. Grckog boga Apola i bozicu Artemidu (oboje lovci), Hinduistickog boga vremena Rudru, te razne bogove seksualne privlacnosti: Eros (Grcki), Kupid (Rimski), Kama (Himduisticki). Na antickim kovanicama rimljana predstavljao je boga Mithru. Indijanci su cijenili „svetu strijelu ozdravljenja“ kao simbol muske snage. Strelice nadene u rukama kostura aludirale su na bolest ili smrt.

- 15:54 -

Komentari (0) - Isprintaj - #


BLAIR WITCH
Petokraki slozeni simbol sa sredisnjim trokutom okrenutim prema dolje. Pet linija nalikuje na covijeka sa nogama i rukama istegnutim unutar kruga (s pentagramom u pozadini) – magicni simbol medu srednjevjekovnim alkemicarima i carobnjacima

- 15:53 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

ALL SEEING EYE
Univerzalan simbol koji predstavlja duhovnost, vizionarstvo, vise znanje, uvid u okultne znanosti.

- 15:52 -

Komentari (2) - Isprintaj - #


OKO U TROKUTU NA VRHU PIRAMIDE
Simbol masona za bozje oci koje sve vide. Krscani smatraju da je to izoblicena slika biblijskog Boga. Nalazi se na novcanici od 1 americkog dolara. To je i jedan od simbola Iluminata te jedna od osnova za Novi Svijetski Poredak

- 15:51 -

Komentari (2) - Isprintaj - #


LEPTIR
Simbol koji krscane podsjeca na Kristov otkup ljudskih grijeha i uskrsnuce. Za mnoge pagane, njegovo mitsko znacenej povezano je s dusom pokojnika u potrazi za reinkarnacijom. Postoji i novo znacenje koje se pojavljuje i u novom filmu, Butterfly effect koje kaze: „Postoji teorija prema kojoj ako jedan leptir zamahne krilima recimo, u Kini, zbog promjene u zraku to mkoze izazvati oluju u Kanadi mjesec dana kasnije.“ Ako je tako, zamislite moc vlastitih i tudih ideja da se poboljsa kvaliteta zivota!

- 15:50 -

Komentari (2) - Isprintaj - #

KRIZ
Danas gotovo svi koriste kriz, krscani kao simbol vjere, ostaliu kao dekoraciju ili okultni simbol. Krscansko znacenje kriza povezano je s Isusom i njegovim razapecem.
Znak kriza ima jako puno znacenja i tumacenja, o cemu cu se mozda raspisati jednom prilikom.

- 15:49 -

Komentari (0) - Isprintaj - #


OKRENUTI KRIZ
U pocetku je predstavljao poniznost apostola Petra u njegovu mucenistvu. On je inzistirao da buse okrenut naopako na krizu, jer je osjecao da nije vrijedan umrijeti u istoj poziciji kao Krist. Danas, opcenito predstavlja suprotno navedenom; sotonizam te ismijavanje Isusa.

- 15:48 -

Komentari (0) - Isprintaj - #


KELTSKI KRIZ
Simbol kulturnog stapanja katolizma i antickih keltskih tradicija. Cest je bio u Srednjem vijeku u skandinavskim zemljama. Bio je posignut na mjestima gdje je pocinjeno nasilje ili se dogodila nesreca.

- 15:47 -

Komentari (1) - Isprintaj - #


KRIZ STRELICA
Omisljen znak fasista jer simbolizira sirenje u svim smjerovima.

- 15:46 -

Komentari (0) - Isprintaj - #


TAU KRIZ
Simbol boga Matrasa kod Perzijanaca i Arijansa u Indiji. Za njih je Matras andeo svijetla, nebesko svijetlo.

- 15:45 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

SIMBOL MIRA-NERONOV KRIZ
Prelomljen, okrenut kriz unutar kruga. Rimskom caru Neronu koji je mrzio i progonio Krscane, znacio je unistenje Krscanstva. Opet je ozivio je u sezdesetima (hipiji i drugi koji su protestirali protiv nuklearnog oruzja). Danas predstavlja utopijsku nadu za novim dobom globalnog mira i jedinstva.

- 15:44 -

Komentari (3) - Isprintaj - #

SVASTIKA 1
Prve svastike nadene su u dolini Eufrata i Tigrisa. Cini se da su starije od 3 000 godina no tek se oko 1 000. prije Krista pocela koristiti, najvjerojatnije u Troji. Bila je simbol sunca i cetiri smjera; predtavljala je suncevu putanju, simbol najviseg Boga, bozanske moci i zivotne snage.
Ozivio ga je Hitler i danas predstavlja rasizam i nadmoc bijelaca.
Kao i drugi okultni simboli, cesto se postavlja unutar kruga.

- 15:43 -

Komentari (0) - Isprintaj - #


SVASTIKA 2
Anticka svastika koja simbolizira cetiri vjetra ili smjerove i njihove odgovarajuce duhove. Takoder, bila je simbol vatre i sunca a pojavljivala se u Aziji i kasnije u Germanskim plemenima. Tumace ga i kao znak koji varira izmedu kruga i kvadrata sto naglasava sjedinjenje nema i zemlje, te savrseno ljudsko bice.
Napomena:svastika ima puno varijacija na temu, ali u globalu je znacenje jednako.

- 15:42 -

Komentari (0) - Isprintaj - #


SAUVASTIKA
Okrenuta verzija svastike, kao da se gleda u ogledalu. Cesto je povezivana s nesrecom.U srednjem vijeku u Japanu bila je simbol odlicne srece i zastite od zlih sila, a zvani su je manji.

- 15:41 -

Komentari (1) - Isprintaj - #


TROJNI SVIJET
Originalno je bio orijentalan simbol a zatim su ga prisvojili Gnostici kao simbol kozmicke kreativnosti, trostruke prirode stvarnosti i vjere, te vijecnosti vremena... U Japanu je to bila maga-tama ili mitsu tomoe, svijetska dusa. Takoder predstavlja vjecnost.

- 15:40 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

kiss
:))

- 15:38 -

Komentari (3) - Isprintaj - #


YIN YANG
Predstavlja opci sklad i jedinstvo izmedu dvije suprotnosti; svijetlo/mrak, dobro/zlo, musko/zensko, itd. Yin je mracan, pasivan, primatelj, popustljiv, negativan, zenski. Simbolizira ga prekinuta horizontalna linija - - Yang je svijetli, aktivan, energican, topao, duhovan, pozitivan, muski. Simbolizira ga neprekinuta horizontalna linija ____ (zakaj su u simbolima zenske uvijek losije od muskih????) Takoder, vjeruje se da ne postoji nista sto je u potpunost yin ili yang a to potvrduje mala bijela, odnosno crna tocka u svakom polju. Posto predstavlja monizam (sve u jednom) i panteizam (sve je Bog) suprotstavlja se Krscanstvu, koje tvrdi da postoji samo jedan Bog (monoteizam) i da jedino u Isusumi mozemo biti jedno. Yin Yang je veoma popularan zbog svog znacenja jer se uklapa u viziju globalnog jedinstva.

- 15:38 -

Komentari (3) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< ožujak, 2006  
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

simboli