STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA - SHZ

25.02.2018., nedjelja


DODIKOV SIGURNI AUTOPUT
STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

DODIKOV SIGURNI AUTOPUT



Nakon što su sredstva informiranja objavila da je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik na autocesti u Hrvatskoj kod Vinkovaca platio kaznu zbog prebrze vožnje pri povratku iz Beograda, a u vezi toga Dodik je novinarima naveo „da ga ne treba štititi hrvatska policija i da se ne osjeća sigurno kada ga oni štite i da vjeruje da će vrlo brzo biti izgrađen autoput od Banje Luke do Bijeljine, do granice sa Srbijom, i neće biti potrebe za putovanje kroz Hrvatsku”.

Dodiku još nije jasno da hrvatska i bošnjačka vojska mogu u svakom momentu prekinuti koridor u Posavini i kontrolirati ga do granice sa Srbijom. Dakle, mogući izgrađeni autoput od Banje Luke do Bijeljine, do granice sa Srbijom mogu uvijek kontrolirati Hrvati i Bošnjaci u BiH. Dodik igra na kartu intriga i zamora, jer misli da će se svijet umoriti od BiH-a, odnosno vara međunarodnu zajednicu.

O srpskoj agresiji na BiH engleski publicista i povjesničar Noel Malcolm, član Britanske akademije, zapisao je u knjizi Bosna-kratka povijest, koja je objavljene u Londonu 1994. godine, a potom prevedena na hrvatski.

U knjizi engleski istraživač Noel Malcolm piše „ Najzlokobniji dogođaji zbili su se u prvim danima aprila, kad su Arkanove paravojne formacije stigle u Bijeljinu u sjevernoistočnoj Bosni...Oni stigli u mirni i pretežno muslimanski gradić Bijeljinu i počeli ga „osobađati“ ... Bilo je očito da su glavni ciljevi bili najprije zaplašiti Muslimane i natjerati ih u bijeg, a onda podjariti srpsko stanovništvo i regrutirati neke od lokalnih mladića u tu bajnu novu okupaciju kako bi Srbi zagospodarili cijelim područjem. U jednom kasnijem izvještaju procijenjeno je da je tom prilikom pobijeno gotovo stotinu Muslimana. Događaji u nekoliko sljedećih sedmica pokazali su da je Bijeljina izabrana ponajprije zbog svoje strateške važnosti. Ona se nalazi na ključnom mjestu blizu granice Srbije, od kojeg se šire dva glavna kraka teritorja koje će zauzeti srbijanske snage: dugačak pojas zemlje u sjevernoj Bosni kojom se Srbija povezala s vojnom bazom u Banja Luci, s bosanskom krajinom i okupiranim područjem Hrvatske, i pojas uz Drinu na istočnoj strani Bosne, što se proteže uz bosansko-srbijansku granicu (uključujući tu i vitalne točke za linije opskrbe iz Srbije) sve do srpskih područja u istočnoj Hercegovini. U idućim danima podvrgnuto je još nekoliko gradova s brojnim muslimanskim stanovništvom u tom istočnom pojasu Bosne istom tretmanu...

Uz Arkanove tigrove uključene se u tu akciju i druge srbijanske paravojne jedinice, među njima „Beli orlovi“ Mirka Jovića i Šešeljevi četnici. U nekoliko navrata, na primjer u napadu na Zvornik u drugoj sedmici mjeseca aprila upotrijebljenje su i artiljerijske jedinice JNA da granatiraju grad, a zatim, kad se grad predao, ušle su u njega paravojne formacije da se obračunaju sa stanovništvom... Dakako da je teren bio pripremljen emisijama Radio-televizije Beograd, koje su upozoravale Srbe na opasnost od ustaških pogroma i fundamentalističkih džihada.

Koristeći se prednostima iznenađenja i apsolutne superiornosti, JNA i njeni paravojni pomoćnici zauzeli su u prvih pet-šest sedmica područje koje je obuhvatalo više od 60 posto ukupnog teritorja Bosne i Hercegovine... To je bila uglavnom invazija na Bosnu i Hercegovinu, planirana i dirigirana iz Srbije“.

Od 220.000 Hrvata u RS ostalo je 8000. Dakle, od 220 tisuća koliko ih je bilo do 1992. godine, 92 posto Hrvata protjerano je iz Republike Srpske.

Eto kako je Dodikova RS došla do područja, na etničkom čišćenju i zločinima, preko kojega namjerava izgraditi autoput od Banje Luke do Bijeljine, do granice sa Srbijom, a preko kojega će se Dodik osjećati sigurno.


Zagreb-Zadar, 25. veljače 2018. godine



STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA

- 13:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.