STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA - SHZ

28.12.2017., četvrtak


Sustavno potiskivanje hrvatskog pučanstva
STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST


Sustavno potiskivanje hrvatskog pučanstva




Ovih dana dogodio se brutalan napad na mlade Hrvate u Vojvodini. Hrvatska uz podršku EU treba što prije vratiti Sontu, Suboticu, Zemun…, koji su joj uvijek pripadali.

Još 1699/1718. godine u hrvatski prostor ušao je cijeli Srijem, dakle do samoga Beograda. Tako su hrvatske granice prema Srbiji bile oblikovane stotinjak godina prije nego što se počela obnavljati srpska država (1804), nakon višestoljetne turske vlasti. S takvim granicama Hrvatska je dočekala stvaranje jugoslavenske države 1918. godine. Gledajući s povijesnog stajališta, razgraničenje u Srijemu provedeno je na štetu Hrvatske. Također, s etničkog gledišta za Hrvatsku su nepovoljna rješenja u Bačkoj, gdje se vrši sustavno potiskivanje hrvatskog pučanstva.

Čitatelji mogu i sami usporediti to razgraničenje s različim razgraničenjema na tom području nakon stvaranja jugoslavenske države, te ga sagledati u usporedbi sa stanjem iz 1918. godine u vrijeme stvaranja jugoslavenske države.
Hrvatske su granice pri raznim teritorjalnim podjelama nakon stvaranja jugoslavenske države redovito krojene bez sudjelovanja hrvatskih političkih faktora. Nametane su joj voljom beogradskih hegemonističkih vlasti. Beogradska je hegemonistička politika uporno nastojala apsorbirati područja koja su do 1918. godine bila izvan Srbije, anulirati sve posebnosti i od jugoslavenske države stvarno stvoriti Veliku Srbiju.

Tako treba razumjeti brutalan napad na mlade Hrvate u Vojvodini.


Zagreb -Zadar, 28. prosinca 2017. godine.


STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA

- 19:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #

24.12.2017., nedjelja


ZA BOŽIĆ I BOŽIĆNE BLAGDANE PUNO ZADOVOLJSTVA I VESELJA SVIM HRVATIMA U DIJASPORI I HRVATSKOJ
ZA BOŽIĆ I BOŽIĆNE BLAGDANE
PUNO ZADOVOLJSTVA I VESELJA SVIM HRVATIMA
U DIJASPORI I HRVATSKOJ ŽELI
STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA

- 13:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

U SKLADU S TALENTIMA U ORKESTRU ZA OPĆE DOBRO
SVIM HRVATIMA U DIJASPORI I U HRVATSKOJ
ČESTITAMO BOŽIĆ I NOVO LITO. . .
ČOVJEK UZORNIM DJELOVANJEM DOŽIVI PROSVJETLJENJE – NOVOROĐENJE, . . . ZADOVOLJSTVO. . . !
Pokret za preporod hrvatskog duha i poticanje nataliteta u Hrvatskoj – Život

U SKLADU S TALENTIMA U ORKESTRU ZA OPĆE DOBRO

http://www.makarska-post.com/index.php/ilija-barjasic-u-skladu-s-talentima-u-orkestru-za-opce-dobro/



Kada ne koordinira glava, čovjek obično postane rob strasti, želja, materije ..., pa iz neznanja sam sebe obezglavi – po osobnoj volji proturječeći ustrojstvu duše, pravilima Života i darovanim talentima. Dakle, čovjek u ime svoje djeluje, pokazuje što zna, po sudbini se očituje što jest. A zlorabeći talente,egoistički djeluje protiv pravila Života, luciferski proturječi Ocu, pa umjesto zahvalnosti postane opomena. Čovjek je odgovoran po talentima, po sudbini ima mjesto i ulogu za uzorno - skladno djelovanje u vlastitoj zajednici. Suprotno, svojim tendencijama egoistički, inverzijom zakona Stvoritelja, čovjek se nezasluženo, strasno određuje po vlastitoj volji i željama, što čovjeka ili narod, obezglavi, pa se brišu sa Zemlje. To se dogodilo starim Grcima, Egipćanima, Rimljanima ..., oligarsi orgijajući obezglavljivali su narod, pa bi propadao, što se iz istih razloga događalo i događa i drugim narodima.

Strasti, želje posljedica su nereda, prepreka razvoju po spoznaji - što je opomena ... Jer pojedinac zaobilazeći načela Života, maskiran, ističući sebe opterećuje narod ... Zlorabeći talente, pod svojom bakljom, glumi i egoistički se izdiže iznad općeg dobra, naroda, pastiri umišljaju, dok lažu, kradu, orgijaju ..., a sve se vraća kao bumerang, kako siju ... Što kada čobani izgube – unište stado, narod ..., odgovorni su po dužnostima ..., ili kada umišljaju sebi da su i dalje pastiri i nakon što izgube ovce – opće dobro – narod ..., znači pastiri bez stada. Zbog toleriranja preko mjere postaju odgovorne i neodlučne ovce, jer i dalje slijede vođu ovcu kao koordinatora. Dakle, odgovorne su i ovce - podanici kada dozvole pojedincu čobanu da zlorabi talente pa u zajednici naginje luciferstvu ..., kada po očiglednom, stvara disharmoniju ...

Dakle, strastveno zaneseni, prepoznaje ih se po lažima, krađi dok urušavaju narodu dostojanstvo ..., takvi kao vladari po dužnostima sude sebi, a za opterećivanje općeg dobra moraju odgovarati.

Robovi strasti egoistički, po željama umišljaju, ne znaju da je Život dar što se slavi dok se žive pravila Života, kojem čovjek ne može suditi. Treba shvatiti da su talenti kovači spoznaje – sreće, za koje se zahvaljuje, a koji obvezuju za skladno djelovanje u orkestra zajednice. Kad se talenti lukavo koriste bez odgovornosti, oponaša se nerazumnu životinju, koja urušava sebe i koga može u svjetovnoj – goloj egzistenciji – osjetilnoj razini ..., a što je čovjeku prepreka da spozna da su načela iznad želja pojedinca.

Tako se opterećuju i Hrvati i od 1991. godine, pojedinci iz svjetovnih i duhovnih „elita“ ne poštuju načela u hrvatskoj zajednici. Ne shvaćaju da je nezavisna država Hrvatska dar i po milosti Stvoritelja, da ne shvaćaju i danas se potvrđuje i po posljedicama na hrvatskim prostorima, jer pastiri nisu u službi općeg dobra. Nisu svjesni da obezglavljuju hrvatski narod i urušavaju opće dobro. Znači, strastveni, zlorabeći talente svrha su sami sebi, dok urušavaju opće, štite se svojim zakonima pa ne odgovaraju za urušavanje općeg dobra ..., izostaje i zahvalnost.

Svi „mudraci“ znaju da je hrvatsko podneblje izrazito dobro, što je i dalje kušnja živjeti s poturicama koje treba kontrolirati koordinator – predsjednik, jer izobilje prirode izaziva uljeze i nezahvalne Hrvate. Navikli orgijati sa strastvenim okupatorima Hrvatske kroz povijest i dalje ustraju, ne žele se odviknuti, raznim prevarama grabe, stilom iz prošlih vremena, zlorabe talentirane koordinatore po dužnostima. Dakle, strastveni oslijepe po željama u neredu, neznanju i ..., Eto, preko kakvih se likova zamračuje bitno – opće ..., svojim zakonima kupuju oprane glave, dok „talentiraniju opoziciju“ obezglavljuju kao „koordinatori“.

Dakle, narod treba reagirati odlučno, kada se ispuni dovoljan razlog, radi općeg dobra. Predsjednici koji ne poštuju načela ne znaju što je opomena ..., i pored pravila života koja opominju kada se urušavaju uvjeti za zadovoljstvo ... Zato pojedinac s talentima kao egoist i više sebe osuđuje, jer ne živi iskonska načela koja opominju da ne postane žrtva - tragična opomena na Zemlji ..., Kada u zajednici nastane agonija - posljedica je ponašanja neurednih pojedinca ..., teret je koji urušava obitelji i narod ... Pojedincima, trovačima roda i poroda ..., nije mjerilo natalitet koji opominje u ime Života ..., kao pokazatelj zdravlja društva.

Dakle, opomena i uzrok urušavanja općeg dobra su pojedinci u Hrvatskoj, kao što su bili i u staroj Grčkoj i ...., koji sebe oplakuju nakon orgijanja, jer su zatečeni na spavanju. Služeći se, prozirno, nekim logikama i asocijacijama nesvjesno postvarenim, samo su im osobne koristi cilj, a ne i vrijednosti. Eto,kako se na Zemlji širi egoizam, koji zastupaju koordinatori bez talenata ili koji ih luciferski koriste ..., a da nisu svjesni da se zbog želja ne služe glavom.

Po volji i željama čovjek se propadajući i navikava da ograničeno - nečasno životari, uz to nije slobodan ..., jer sloboda je spoznata nužnost, ako nije tako onda je teret, nered, neznanje - prekida dah.


Zadar – Zagreb, prosinac 2017. godine

dr.sc. Ilija Barjašić
predsjednik Pokreta za preporod hrvatskog duha i poticanje nataliteta u Hrvatskoj Život
predstojnik HAZUD-a za poticanje nataliteta u Hrvatskoj


- 12:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

19.12.2017., utorak


ZAŠTO SRBIJA NE KAŽNJAVA ONE KOJI SU OZLJEDILI HRVATE?
STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

ZAŠTO SRBIJA NE KAŽNJAVA ONE KOJI SU OZLJEDILI HRVATE?



Ovih dana predsjednik Srbije Aleksandar Vučić unaprijed osuđuje na kaznu zatvora šestoricu Hrvata koji se zadobili teške tjelesne ozljede na utakmici Partizan - Crvena Zvezda u Beogradu. Tako Vučić navodi „da je netko te kriminalce pustio s lanca i da je vrijeme da ih se priveže“.

Umjesto da se u Beogradu kaznu oni koji su šestorici Hrvata nanijeli teške tjelesne ozljede, Vučić i slični u Srbiji stvaraju linč protiv Hrvata te ih unaprijed osuđuje na kaznu zatvora. Hrvatska i Ministarstvo vanjskih poslova RH trebaju zaštiti hrvatske državljane, šestoricu Hrvata, a ne padati na srpsku propagandu da su to kriminalci i dr. Možete vidjet da jedan Vučić za Hrvate navodi da su kriminalci, a isti taj Vučić dolazio je u Hrvatsku tijekom agresije na RH i dizao oružanu pobune protiv Hrvatske. Zato predlažemo da Hrvatska pohapsi abolirane četnike u Hrvatskoj koje je predvodio Vučić u Glini, kada je navodio „da Glina nikada neće biti Hrvatska i da nikada Banija neće nazad u Hrvatsku“ , a ne da se pada na Vučićevu propagandu koju provodi protiv šestorice Hrvata. Od svih navijača na utakmici samo se sudi šestorici Hrvata i to jedini koji su ozljeđeni na utakmici. Tko je njih ozljedio? Jesu li se sami ozljedili. Zašto Srbija ne kažnjava one koji su ozljedili Hrvate? To je očigledno da se preko njih napada Hrvatska.


Zagreb -Zadar, 19. prosinca 2017. godine.


STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA

- 10:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

13.12.2017., srijeda


Općina Poličnik ne provodi izbore za članove VMO-a

Zadarski list, 7.i 9. prosinca 2017.

- 20:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

10.12.2017., nedjelja


Općinski odbor HDZ-a Poličnik kompromitirao HDZ
STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA
Podružnica SHZ-a Zadarske županije

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

Općinski odbor HDZ-a Poličnik kompromitirao HDZ

http://www.tjedno.hr/shz-hdz-i-reformisti-u-polocniku-su-imali-jednu-zenu/



Mnoge političke stranke i nezavisne liste (grupe birača) za lokalne izbore u svibnju 2017. godine izbjegavale su predložiti kandidacijske liste jer nisu imali uravnoteženu zastupljenost ravnopravnosti spolova, a sve kako ne bi kršili odredbe Zakona o lokalnim izborima i Zakona o ravnopravnosti spolova i da ne bi plaćali kazne. Međutim, zbirna kandidacijska lista HDZ-a i Narodne stranke - reformisti toga se nisu držali jer su za izbor članova Općinskog vijeća općine Poličnik za lokalne izbore, koji su se održali u svibnju 2017. godine imali samo jedno ženu i to Nadu Lončar članicu Narodne stranke - reformisti, a HDZ niti jednu. Predlagatelji kandidacijske liste HDZ i Narodne stranke - reformisti nisu tada poštivali načelo ravnopravnosti spolova, sukladno posebnom zakonu. Članak 9. st.3. Zakona o lokalnim izborima (NN 144/12,121/16) navodi „da su predlagatelji kandidacijskih lista dužni poštivati načelo ravnopravnosti spolova, sukladno posebnom zakonu“.

Na listi predlagači HDZ i Narodna stranka - reformisti trebali su imati najmanje 6 žena od 13 predloženih kandidata za izbor članova Općinskog vijeća općine Poličnik za lokalne izbore, koji su se održali u svibnju 2017. godine. Predsjednik Općinskog odbora HDZ-a Poličnik je Davor Lončar, koji je ujedno tada bio i nositelj kandidacijske liste HDZ-a i Narodna stranke - reformisti za izbor članova Općinskog vijeća općine Poličnik koja je imala samo jednu ženu, odnosno kršila je odredbe iz članaka 9. st.3. Zakona o lokalnim izborima, koje se odnose na ravnopravnost spolova i odredbe članka 15. st.1. i st.2. Zakona o ravnopravnosti spolova.

Prema članku 21. Statuta HDZ-a jedna od zadaća Općinskog odbora HDZ-a je određivanje predložnika na izborima za tijela lokalne samouprave općine. Dakle, Općinski odbor HDZ-a Poličnik na čijem je čelu Davor Lončar je odredio kandidate za zajedničku listu HDZ-a i Narodna stranke - reformisti za izbor članova Općinskog vijeća općine Poličnik na kojoj se kandidirala samo jedna žena, i to iz Narodne stranke – reformisti, a HDZ nije kandidirao niti jednu ženu. Ovakvim činom Općinski odbor HDZ-a Poličnik na čijem je čelu Davor Lončar kompromitirao je HDZ kao najveću političku stranku, jer su sve druge manje stranke po broju članova poštivale načelo ravnopravnosti spolova koje su tada kanidirale liste za izbor članova Općinskog vijeća općine Poličnik. Vjerojatno ni Glavno tajništvo HDZ-a ni predsjednik HDZ-a nisu tada bili upoznati s time da ih je lokalni ogranak HDZ-a naveo da HDZ kao politička stranka krši dva zakona i to odredbe Zakona o lokalnim izborima i Zakona o ravnopravnosti spolova, koje se odnose na poštivanje načela ravnopravnosti spolova. Davor Lončar sada obnaša funkciju načelnika općine Poličnik i zastupnik je u Hrvatskom saboru. Očito da HDZ i Narodna stranka – reformisti imaju novaca kad su se odlučili da na zajedničku listu predlože samo jednu ženu i da plate prekršajnu kaznu od 20.000,00 kuna koliko iznosi za izbore za članove općinskog vijeća. Sve u krajnjem slučaju plaćaju porezni obveznici.

Prema članku 15. st.1. i st.2. Zakona o ravnopravnosti spolova, odredbe glase:

(1) Prilikom utvrđivanja i predlaganja liste kandidata/tkinja za izbor zastupnika u Hrvatski sabor, za izbor članova predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave kao i za izbor članova u Europski parlament političke stranke i drugi ovlašteni predlagatelji dužni su poštivati načelo ravnopravnosti spolova i voditi računa o uravnoteženoj zastupljenosti žena i muškaraca na izbornim listama sukladno članku 12. ovoga Zakona.

(2) U cilju provedbe stavka 1. ovoga članka političke stranke i drugi ovlašteni predlagatelji pri utvrđivanju izbornih lista dužni su uvoditi posebne mjere na način da zastupljenost muškaraca i žena na listama za izbor zastupnika u Hrvatski sabor, članova u predstavnička tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave i članova u Europski parlament ne bude osjetno neuravnotežena, sukladno članku 12. stavku 3. ovoga Zakona. Sukladno članku 12. stavku 1. ovoga Zakona postupno povećanje podzastupljenog spola mora se postići najkasnije prigodom provedbe trećih redovitih izbora od dana stupanja na snagu ovoga Zakona.

Prilog:

1. Zbirna kandidacijska lista HDZ-a i Narodne stranke - reformisti za izbor članova Općinskog vijeća općine Poličnik za lokalne izbore, koji su se održali u svibnju 2017. godine na kojoj su imali samo jedno ženu i to Nadu Lončar članicu Narodne stranke - reformisti, a HDZ niti jednu, link liste:

https://www.opcina-policnik.hr/images/dokumenti/izbori13/ZBIRNA%20LISTA.pdf

Poslano:

1. Uredu za ravnopravnost spolova

2. Pravobraniteljici za ravnopravnost spolova

3. Državnom izbornom povjerenstvu

4. Glavnom tajništvu HDZ-a



U Zadru, 10. prosinca 2017. godine.


STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA
Podružnica SHZ-a Zadarske županije

- 17:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

07.12.2017., četvrtak


Zadarska županija na prvom mjestu u državi po broju ovisnika
Zadarska županija na prvom mjestu u državi po broju ovisnika

http://www.zadarskilist.hr/clanci/07122017/okrugli-stol-zadarska-%C5%BEupanija-na-prvom-mjestu-u-dr%C5%BEavi-po-broju-ovisnika



Kao da nije svjesna hrvatska vlada da stranci pomoću maloumnih Hrvata, zbog strateških interesa, drogom desetkuju hrvatski narod. Nevjerojatno, nisu u funkciji niti državne institucije koje su zadužene kao „servis,“ koji plaćaju roditelji. Neprijatelj se nametnuo specijalnim ratom – drogom protiv hrvatskog naroda, oslanjajući se na institucije roditelji bez borbe prepuštaju svoju djecu krvoločnim zvijerima, koje ih nemilosrdno šalju u smrt, uništavajući tako cijelu obitelj – ognjište. Kada su u pitanju djeca i kada ih se treba zaštititi kao život i nosioce općeg, Hrvatsku, hrvatski narod bez oklijevanja treba se ustati i sa svim raspoloživim sredstvima boriti se protiv trovača naše djece, da se nikada više ne usude! ! ! Protiv Hrvata specijalni je rat na sceni, krajnje je vrijeme za borbu protiv smrti u Hrvatskoj. Roditelji trebaju biti odlučni protiv onih koji su u funkciji smrti. Nikada kroz povijest, nijedno oružje do danas kao droga nije sijala smrt na hrvatskim prostorima, koje se širi geometrijskom progresijom. Nosioci smrti su trgovci drogom, instruirani čak u institutima pojedinih (svojih) država u svijetu. Čudno da su Hrvati kroz povijest i zbog manje žrtava ustajali u borbu protiv neprijatelja, a da još nisu otvoreno u ratu s trovačima – ubojicama, dok su u agoniji smrti s vlastitom djecom, tu pored ubojica u vlastitom dvorištu. Dakle, krenimo u otvoreni obračun protiv stranih uljeza - trovača s drogom i suludih Hrvata (suvremenih janjičara) koji im pomažu ubijati Hrvate.

Još 2015. pokrenuta je inicijativa za izmjene Zakona o suzbijanju zlouporabe droga. Traži se uvođenje definicije "novih droga" kao tvari bez terapijske vrijednosti koja ima učinak kao zabranjene tvari i mogućnost anonimnog prikupljanja uzoraka novih droga

U smart shopovima i na brojnim prodajnim intenetskim stranicama moguće je legalno, za svega 60 kuna, kupiti razno bilje spakirano u privlačnu ambalažu s natpisom "osvježivač prostora", a zapravo je riječ o vrlo opasnim, pa i smrtonosnim tvarima, takozvanim novim drogama. Većina štetnih sastojaka proizvodi se u Kini i Indiji, a onda u praškastom obliku ili tekućem stanju dolaze u europske zemlje, gdje se potom dorađuju, pariraju i distriburaju na tržište kao sasvim legalni proizvodi. Prodavači takvih tvari u korak su ispred svih onih koji se bore protiv zlouporabe droga, a uporište za tu prednost nalaze, među ostalim, i u tromosti sustava i nefleksibilnosti zakonodavaca u donošenju izmjena. Stoga je pokrenuta inicijativa za izmjene Zakona o suzbijanju zlouporabe droga. Traži se uvođenje definicije NPT-a, novih psihoaktivnih tvari na način da se definira kao tvar bez terapijske vrijednosti koja utječe na mentalno zdravlje, ponašanje i percepciju i predstavlja prijetnju javnom zdravlju usporedivu s tvarima koje se nalaze na popisu opojnih droga, psihitropnih tvari i biljaka iz kojih se može dobiti droga te tvari koje se mogu upotrijebiti za izradu droga. Traži se i definiranje obaveze dionika Sustava ranog upozoravanja u slučaju pojave novih psihoaktivnih tvari u RH te mogućnost anonimnog prikupljanja uzoraka novih psihioaktivnih tvari u svrhu praćenja tržišta droga i zaštite javnog zdravlja. Sve to moglo se čuti na jučerašnjem Okruglom stolu na temu „Problematika novih psihoaktivnih tvari“ održanom u Gradskoj knjižnici u povodu Mjeseca borbe protiv ovisnosti čiji su suorganizatori Povjerenstvo za suzbijanje zlouporabe droga Zadarske županije i Ured za suzbijanje zlouporabe droga Vlade RH.

Podatci o broju ovisnika

Smilja Bagarić iz vladina Ureda i Stela Klepac Erstić iz Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti iznijele su, svaka iz svog kuta, konkretne podatke o broju ovisnika o novim, ali i već poznatim drogama, kao i konkretne primjere na koji način se nove droge legalno prodaju.

Zadarska županija je, prema najnovijim podacima o broju ovisnika, ponovno na prvom mjestu u Hrvatskoj, gdje se zapravo cijelo vrijeme izmjenjuje s Istarskom županijom koja je sada na drugom mjestu.

- Imamo oko 600 registriranih ovisnika. To je veliki broj, ali i nije tako loše jer to znači da su naši ovisnici pod kontrolom, da se liječe i da nisu prepušteni ulici i kriminalu, rekla je Klepac Erstić iznoseći podatak kako najmlađi registrirani ovisnik ima 19 godina, a najstariji 66. Oko 85 posto ovisnika su muškarci, 35 posto ih je u braku, neto više od 40 posto ih ima djecu, a kako je s žaljenjem konstatirala Klepac Erstić, oko 44 posto ih je nezaposlenih. Voditeljica Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti osvrnula se i na drugu domenu kojom se u toj ustanovi bave - mentalno zdravlje. Kalaza je kako su samo u prošloj godini imali oko dvije tisuće dolazaka, od čega je dvije trećine žena, zbog ovisnosti o internetu, računalnim igrama, društvenim mrežama, kocki i slično. Njezina kolegica Marija Pupić Bakrač osvrnula se na nove droge za koje je kazala kako se vrlo teško otkrivaju u krvi i urinu postojećim testovima.

Teško otkrivanje

- Te tvari se vrlo kratko zadržavaju u ljudskim tekućinama i zato ih je teško otkriti. Ukoliko bi bilo moguće anonimno poslati uzorke na testiranje, to bi nam puno pomoglo da brže otkrijemo o čemu je riječ, što su naši pacijenti uzeli, kazala je Pupić Bakrač.

Poražavajući podatak, da je Hrvatska po broju ovisnika o novim drogama, iznad prosjeka u europskim zemljama iznijela je Smilja Bagarić iz vladina Ureda.

- Najviše je onih u dobi između 15 i 24 godine, čak 6,9 posto. Nekakav "boom" u konzumaciji psihoaktivnih droga imali smo 2010. godine kad je u Europi otkrivena 41 nova psihioaktivna tvar a kod nas 12. Ekspanzija je trajala do 2016. kao i pomama za fentanilom, a najrasprostranjeniji su psihokanabinoidi te potom katinoni.

- Prodavači te tvari koje još uvijek nisu na popisu zabranjenih jako dobro kamufliraju. Naizgled su to paketići mirisnog bilja, a na ambalaži stoji najčešće kako je potrebno otvoriti paket i staviti ga na prozračno mjesto. Imaju i oznaku 18+ čime se trgovci štite jer, što oni znaju za što netko taj proizvod koristi, istaknula je Bagarić prezentirajući potom neke od načina prodaje, sasvim javne. Ured u kojem radi ušao je tako u trag komunikaciji na stranicama smart shopova na društvenim mrežama gdje kupci otvoreno pitaju za neki proizvod - osvježivač, a zapravo je to bilje poprskano nekom psihoaktivnom tvari.

- Upravo tu je i zamka, opasnost. Nitko ne zna koliko je pri pakiranju te tvari gore naprskano pa zato dolazi do predoziranja, a u Zagrebu smo prije par godina imali i smrtni slučaj kad je preminuo 15-godišnjak. u Zadru su počeli koristiti sprej istog naziva kao što je bilje, poznati Galaxy pa je to nazvano "glejdanje". Ravnateljica zadarskog Doma za odgoj tražila je od nas pomoć. Primjetila je da su štićenici čudni, kao da su "napušeni" a to opet nije bilo to. Pitala ih je što su uzeli i rekli su joj, priznali su da je to Galaxy i da je on legalan pa da im nitko ništa ne može, ispričala je Bagarić iznoseći i zanimljiv primjer sa zagrebačkih ulica. Preko interneta se, naime, reklamitrao mali crveni autić makre kia s lokacijama gdje je i ponudom osvježivača.

Padaju cijene

- Dok je on otkriven i eliminiran s ulice probrujao je on zagrebačkim ulicama ohohooo, dobacila je Bagarić iznoseći i primjer jednog smart shopa koji je reklamirao Galaxy. Pozivao je na konzumaciju u jedan kafić ali i promo akciju vikendom gdje se za veću količinu nudio popust, kazala je Bagarić iznoseći i podatak o cijenama tih tvari koje su unatrag par godina pojeftinile. Nudile su se po 100 kuna za paketić, a danas za svega 60.

Okrugli stol je završen jednim zajedničkim zaključkom, odnosno nadom da će prijedlog izmjena postojećeg zakona biti što skorije prihvaćen, ako ne do konca ove godine, a onda barem početkom iduće s obzirom da je predložen još 2015. godine.

Puše li zadarski osnovnoškolci e- marihuanu?

Nadu Meštrović, dipl. socijalnu pedagoginju, koordinatoricu za preventivne programe u osnovnim školama Zadarske županije, zanimalo je korištenje, odnosno zlouporaba e-cigareta.

- Primjetila sam da učenici donose u školu te e-cigarete. Nije to baš učestalo, ali me zanima postoji li mogućnost da učenici ipak na taj način koriste neku drogu u tekućem stanju. Nemamo načina za provjeriti što je u tim bočicama, a čula sam da se pojavio kanabioid u tekućem obliku, upitala je Meštrović. Smilja Bagarić iz vladina Ureda za suzbijanje zlouporabe opojnih droga odgovorila je kako se iskreno nada da nije riječ o zlouporabi premda opreza nije nikada dosta.

- Nemamo podatak da je na naše tržište došao kanabioid u tekućem stanju. Iako, te tvari se brzo šire. Nakon što se otkije primjerice u Švedskoj, za mjesec dana već je u Njemačkoj, pa u Sloveniji i onda kod nas. Ne prođe ni tri mjeseca, rekla je Bagarić.

- 16:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #

06.12.2017., srijeda


I OPĆINA POLIČNIK NE PROVODI IZBORE ZA ČLANOVE VIJEĆA MJESNIH ODBORA
STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA
Podružnica Zadarske županije

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST


I OPĆINA POLIČNIK NE PROVODI IZBORE ZA ČLANOVE VIJEĆA MJESNIH ODBORA

https://www.opcina-policnik.hr/vijesti/izbor-clanova-vijeca-mjesnih-odbora



Jedinice lokalne samouprave općine i gradovi u svojim statutima predviđaju uređenje mjesne samouprave. Prema članaku 61.a Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi jedinica lokalne samouprave koja ima osnovane mjesne odbore dužna je provoditi izbore za članove vijeća mjesnih odbora, a izbore za članove vijeća mjesnih odbora raspisuje predstavničko tijelo.
U Hrvatskoj je u više desetaka općina i gradova istekao mandat za članove vijeća mjesnih odbora osnovanih na njihovu području, ali njihovo predstavničko tijelo i dalje ne raspisuje izbore za članove vijeća. Bilo je prilike za raspisivanjem izbora, ali to jednostavno nije učinjeno. Predstavničko tijelo pojedinih općina i gradova ne postupa po zakonu, odnosno ne donosi odluku o provedbi izbora za članove vijeća mjesnih odbora.

I dalje se krši se Zakon o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi jedinica lokalne samouprave. U Hrvatskoj o ovome nitko ne vodi računa, niti postoje sankcije za pojedine jedinice lokalne samouprave koje imaju osnovane mjesne odbore, a ne provode izbore za članove vijeća mjesnih odbora. Zato se tako i ponašaju. Uvidjevši kako nema nikakvih sankcija sve se više povećava broj jedinica lokalne samouprave koje ne provode izbore za članove vijeća mjesnih odbora. Evo najsvježije i Općina Poličnik ne provodi izbore za članove Vijeća mjesnih odbora.Zadnji put je provela izbora za članove Vijeća mjesnih odbora 01. prosinca 2013. godine.

Mnogi načelnici općina i gradova u RH su ujedno i zastupnici u Hrvatskom saboru. Postavlja se pitanje ako se ne provode izbore za članove vijeća mjesnih odbora zašto ti isti načelnici/ gradonačelnici općina i gradova koji su i zastupnici čije lokalne jedinice ne provode izbore ne predlože ukidanje članaka 61.a Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi jedinica lokalne samouprave koji se odnosi da su dužni provoditi izbore za članove vijeća mjesnih odbora.

Čudno da novim zakonom „lex šerif“ nisu predviđene nikakve sankcije za neprovođenje izbora za članove vijeća mjesnih odbora. Kako se sve više povećava broj jedinica lokalne samouprave koje ne provode izbore za članove vijeća mjesnih odbora moguće je da se ukini članak 61.a Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi jedinica lokalne samouprave koji se odnosi da su jedinice lokalne samouprave dužne provoditi izbore za članove vijeća mjesnih odbora i da više neće postojati mjesni odbori.

Zadar, 6. prosinca 2017. godine

Stranka hrvatskog zajedništva
Podružnica Zadarske županije

- 10:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #