STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA - SHZ

28.04.2013., nedjelja


Vratiti Zadru i Zadarskoj županiji industrijsku i poljoprivrednu proizvodnju
Vratiti Zadru i Zadarskoj županiji industrijsku i poljoprivrednu proizvodnju

http://www.zadarskilist.hr/clanci/30012013/vratiti-zadru-i-zadarskoj-zupaniji-industrijsku-i-poljoprivrednu-proizvodnju



Petar Smokrović je rekao kako je podnio kaznene prijave protiv županijskog državnog odvjetnika Ivana Galovića zbog toga što je godinama držao u ladici papire koji su dokazivali nepravilnosti i kriminal u pretvorbi i privatizaciji. Također je za suodgovornu prozvao predsjednicu Trgovačkog suda Ardenu Bajlo

Predsjednik Stranke hrvatskog zajedništva Zadarske županije Miljenko Marić bit će zajednički kandidat za gradonačelnika grada Zadra SHZ-a i Udruge "Solidarnost" koju čine bivši radnici uništenih zadarskih poduzeća. Rezultat je to sporazuma o formiranju zajedničkih izbornih lista za Grad Zadar i Zadarsku županiju za lokalne izbore 2013. godine. Uime stranke hrvatskog zajedništva sporazum je potpisao mr.sc. Miljenko Marić, a za Udrugu "Solidarnost" predsjednik te bivši djelatnik likvidiranog poduzeća Transport Zadar Petar Smokrović. Supotpisnici su bili također biši djelatnici likvidiranih poduzeća Petar Vuksan (Bagat - šivaći strojevi), Mile Marić (Bagat - drvni pogon), Ivica Pulić (GP Jadran), Matko Perica (Donat Boats) i Luka Rogić (Zadranka).

Kako je jučer predstavljeno na tiskovnoj konferenciji u Zadru, cilj sporazuma je vratiti gradu Zadru i Zadarskoj županiji industrijsku i poljoprivrednu proizvodnju kroz stvaranje novih vrijednosti.

- To je jedini put napretka i razvoja. SHZ je već održao prezentacije u gradu Zadru i Zadarskoj županiji, kako je i zašto došlo do kolapsa industrijske i poljoprivredne proizvodnje, ali i programa za stvaranje tvorničke i poljoprivredne proizvodnje, koja je nužna za opstanak hrvatskog naroda na ovim prostorima. Također, SHZ je u lipnju 2012. godine podržao prosvjedni skup bivših radnika likvidiranih tvrtki pred zadarskim Trgovačkim sudom gdje se i pojavila suradnja, a sadašnji sporazum je samo kontinuitet uzajamnog djelovanja, rekao je kandidat za zadarskog gradonačelnika Miljenko Marić.

Zajednički će se poticati institucije na procesuiranje osoba koje su vodile kriminalnu pretvorbu, uz zahtijevanje revizije i sankcioniranje svih spornih radnji u privatizaciji. Smokrović je rekao kako je podnio kaznene prijave protiv županijskog državnog odvjetnika Ivana Galovića zbog toga što je godinama držao u ladici papire koji su dokazivali nepravilnosti i kriminal u pretvorbi i privatizaciji. Također je za suodgovornu prozvao predsjednicu Trgovačkog suda Ardenu Bajlo. Nadalje, inzistirat će se na pravnoj pomoći oštećenima u pretvorbi za obeštećenjem, ali uz otvaranje novih proizvodnih radnih mjesta, posebice u metalopreradi, preciznoj mehanici i elektronici, preradi proizvoda iz poljoprivrede i ribarstva, preradi plastike i drva te nautičkoj i pomorskoj opremi.

- Gradska uprava i administracija potpuno će biti otvorena prema usluzi građana. Bit će efikasna i brza s potpunom odgovornošću svakog službenika te će se utvrđivati njihova stručnost, kompetencija i nadzor svaki mjesec kako bi se zahtjevi građana rješavali u što kraćem vremenu, dodao je Miljenko Marić.

Uz sve to išlo bi racionaliziranje gradskih komunalnih tvrtki koje moraju biti efikasne prema građanima te ponašanje njihovih djelatnika stručno i odgovorno prema struci i poduzeću u kojem su zaposleni. U mandatu od četiri godine svi će objekti u prostoru grada Zadra biti priključeni na kanalizaciju i vodoopskrbu. Riješio bi se problem odlagališta i otpada kao i otpadnih voda za čitav prostor grada Zadra uz uređenje poplavnih točaka grada Zadra koje se javljaju u vrijeme većih kiša. Ako bude izabran, Marić obećava otvaranje 10.000 radnih mjesta.

Marić jamči izgradnju mosta kopno - otok Pašman

Prezentirajući program SHZ-Solidarnost, Miljenko Marić je iznio nekoliko jamstva koja će ostvariti u svom mandatu. Promet bi se riješio izgradnjom dviju prometnica kroz grad Zadar po osovini Istok - Zapad u četverotračnom profilu cijele trase: Zagrebačka - Benka Benkovića - Stadionska - Stjepana Radića - Petra Skoka - Marina Getaldića, a i konačno bi se premjestila željezničke pruge iz naselja Bibinje, dijela Sukošana i Zadra. Zajedno sa susjednim općinama izgradio bi se most kopno - otok Pašman. Lučki promet Luke Zadar osigurao bi se na godišnje 2.000.000 tona.

- 21:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #

18.04.2013., četvrtak


Predstavljanje SHZ Zadarske županije na Vox televiziji Zadar
Predstavljanje SHZ Zadarske županije na Vox televiziji Zadar

Dostavljamo hrvatskoj javnosti link predstavljana SHZ Zadarske županije na Vox televiziji Zadar.

http://www.youtube.com/watch?v=VFp_Hd63RFg



SHZ Zadar Fortunal Vox TV
Politički magazin Fortunal na Vox televiziji : gosti mr. sc. Miljenko Marić kandidat SHZ-a za gradonačelnika Zadra, Miro Klarić kandidat SHZ-a za gradonačelnika Benkovca, ing. prof.Josip Jović koordinator SHZ-a za gospodarstvo Zadarske županije.
- 18:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Gdje je nestalo 88 milijardi kuna iz javnih poduzeća koja su bila u sklopu bivšeg ministarstva na čijem je čelu bio Božidar Kalmeta?
STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA
PODRUŽNICA ZADAR


Zadarski list
Glavni urednik

Gdje je nestalo 88 milijardi kuna iz javnih poduzeća koja su bila u sklopu bivšeg ministarstva na čijem je čelu bio Božidar Kalmeta?



Prema Zakonu o medijima molimo Vas da objavite demant informacija u Vašem mediju Zadarski list, dana 17. 04. 2013. godine, a koji je dao Božidar Kalmeta, kandidat HDZ-a za gradonačelnika Zadra u tekstu pod naslovom Zadar ne smije stati .

Netočna je informacija koju u članku Božidar Kalmeta navodi da je njegova borba za nezaposlenost od najveće važnosti. Pred svake izbore u RH, bilo parlamentarne ili lokalne, u Zadarskoj županiji, Božidar Kalmeta veliku nezaposlenost u gradu Zadru i Zadarskoj županiji nastoji prikriti raznim smicalicama.

Za vrijeme njegova mandata u gradu Zadru i Zadarskoj županiji ugašena su sljedeća proizvodna radna mjesta:
Bagat (4.143 radnika), Jugoplastika - pogon Zadar (706 radnika), tekstilni kombinat Boris Kidrič (2.252 radnika), Vinilplastika (1.285 radnika), Mljekara (240 radnika), SAS (400 radnika), tvornica duhana Zadar (187 radnika), Otočanka (1.800 radnika), tvornica kože Zadar (245 radnika), Mesopromet ( 90 radnika), Elektronika (187 radnika), Zadranka (1.500 radnika), Kepol Benkovac (70 radnika) Poljoprivredni kombinat Zadar (1.989 radnika), Poljoprivredna zadruga Vukšić (300 radnika) i dr.

Smatramo da njegove prazne priče neće više prihvaćati hrvatski narod i neka odgovori gdje je nestalo 88 milijardi kuna iz javnih poduzeća koja su bila u sklopu bivšeg ministarstva na čijem je čelu bio Božidar Kalmeta.


Zadar, 18. travnja 2013. godine


mr.sc. Miljenko Marić
kandidat SHZ-a za gradonačelnika Zadra

- 12:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

17.04.2013., srijeda


KALMETA KAO BIVŠI GRADONAČELNIK ZADRA NIJE ODGOVARAO ZA NEPRAVILNOSTI U SVOM MANDATU, A HOĆE OPET MANDAT
STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA
PODRUŽNICA ZADAR

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST


KALMETA KAO BIVŠI GRADONAČELNIK ZADRA NIJE ODGOVARAO ZA NEPRAVILNOSTI U SVOM MANDATU, A HOĆE OPET MANDAT

NEPRAVILNOSTI I NEDOSTACI U TIJELIMA GRADA ZADRA ZA VRIJEME MANDATA GRADONAČELNIKA BOŽIDARA KALMETE



Upravna inspekcija Ministarstva uprave Republike Hrvatske izvršila je nadzor u tijelima grada Zadra, 1996. godine za vrijeme mandata Božidara Kalmeta te je utvrdila sljedeće nepravilnosti i nedostatke:

1. Glede nadzora nad zakonitošću akata koje je donijelo Gradsko vijeće, utvrđeno je da te akte Uredu župana dostavlja Referada za pripremu sjednica Gradskog vijeća, što je suprotno članku 79. stavak 2. Zakona o lokalnoj samoupravi i upravi, kojim je propisano da je gradonačelnik dužan u roku od 8 dana od dana donošenja dostaviti županu, statut odnosno opće akte koje donosi predstavničko tijelo grada.

2. Glede članova Poglavarstva, u članku 36. Statuta grada Zadra propisano je da Poglavarstvo grada Zadra broji od 7 do 11 članova. Ovo je suprotno članku 37. stavak 3. Zakona o lokalnoj samoupravi i upravi, kojim je propisano da se broj članova poglavarstva utvrđuje statutom jedinice lokalne samouprave u skladu s ovim zakonom. Poglavarstvo ima 7 članova. Poglavarstvo nije donijelo svoj poslovnik, što je suprotno članku 42. Zakona o lokalnoj samoupravi i upravi, kojim je propisano da « ustrojstvo, način rada i odlučivanja poglavarstva jedinica lokalne samouprave, uređuje se njegovim poslovnikom u skladu sa statutom jedinice lokalne samouprave». Zapisnici sa sjednica Poglavarstva su nepotpuni, budući se iz njih ne vidi način rada i odlučivanja poglavarstva.

3. Gradonačelnik je aktom od 24. lipnja 1996. godine podnio Ministarstvu uprave zahtjev za izdavanje odobrenja za grb i zastavu koje odobrenje još nisu dobili. Međutim, tijela Grada rabe grb iako nemaju odobrenje, što je vidljivo i iz zahtjeva kojim se traži odobrenje za uporabu od ovog Ministarstva, gdje zaglavlje navedenog akta sadrži grb Grada. Ovo je suprotno članku 9. Zakona o lokalnoj samoupravi i upravi, kojim je propisano da općine, grad, županije, mogu, uz odobrenje tijela (organa) središnje državne uprave nadležnog za poslove lokalne samouprave, imati svoj grb i zastavu, odnosno Pravilniku o postupku za utvrđivanje grba i zastave jedinice lokalne samouprave («Narodne novine», broj 80/94 i 26/95).

4. Uvidom u upravne akte, utvrđene su sljedeće nepravilnosti:

- rješenja imaju nepropisno zaglavlje-suprotno članku 8. Uredbe o sadržaju naziva tijela državne uprave, lokalne i mjesne samouprave («Narodne novine», broj 25/94), jer nedostaje grb Republike Hrvatske;

- dio radnika koji radi na upravnom rješavanju nema ovlaštenja za poduzimanje radnji do donošenja rješenja, sukladno članku 39. Zakona o općem upravnom postupku;

- u uvodima rješenja nepravilno i nepotrebno poziva se na članak 202. Zakona o općem upravnom postupku;

- iza upute o pravnom lijeku nedostaju podaci o naplaćenoj upravnoj pristojbi, odnosno o oslobođenju od obveze plaćanja upravne pristojbe s naznakom pravnog temelja za isto.

5. Uvidom u rad pisarnice utvrđeni su sljedeći nedostaci:

- u pisarnici se ne vodi registar (kazalo) što otežava pronalaženje predmeta;

- interne dostavne knjige ne vode se sukladno propisima, budući u istim knjigama nije vidljivo tko je zadužen za predmet, te nedostaju podaci o vraćanju dovršenih predmeta pisarnici;

- u arhiviranim predmetima nedostaju propisane upute pisarnici;

- urudžbeni zapisnik i upisnik predmeta za prethodnu godinu zaključeni, ali nisu ispisane sve klasifikacijske oznake neriješenih predmeta iz prethodne godine, te precrtavanje predmeta nakon što su isti riješeni.

6. U Pravilniku o unutarnjoj organizaciji i načinu rada tijela gradske samouprave i uprave za pojedina radna mjesta alternativno je određen potrebni stupanj stručne spreme. Alternativno određivanje potrebnog stupnja stručne spreme za obavljanje poslova pojedinog radnog mjesta protivno je važećim propisima.

7. Nazvi određenih zadataka i poslova nisu u skladu sa jedinstvenim nazivima zadataka poslova određenih Uredbom o jedinstvenim nazivima zadataka i poslova te o stručnom osposobljavanju i usavršavanju radnika u organima uprave («Narodne novine», broj12/84).

8. Nije uređeno pitanje obveze polaganja stručnog ispita djelatnika koji ne ispunjavaju taj uvjet.

9. Djelatnici koji nemaju položen stručni, odnosno državni stručni ispit, a Pravilnikom o unutarnjoj organizaciji i načinu rada tijela gradske samouprave i uprave, nije utvrđena obveza polaganja, što je protivno odredbama članka 56c. Zakona o lokalnoj samoupravi i upravi, članku 318. Zakona o upravi («Narodne novine», broj 16/78, 50/78, 29/85, 48/85, 41/90 i 47/90), te odredbama Uredbe o jedinstvenim nazivima zadataka i poslova te o stručnom osposobljavanju i usavršavanju radnika u organima uprave, a među djelatnicima u vrijeme nadzora koji nemaju položen državni stručni ispit u Uredu grada je i Dolores Grdović, stručni suradnik za informiranje i odnose s javnošću, sadašnja supruga bivšeg gradonačelnika Kalmete.



U Zadru, 17. travnja 2013. godine



STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA
PODRUŽNICA ZADAR


- 13:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #

15.04.2013., ponedjeljak


TKO ŠTITI KALMETU I KRAĐU 88 MILIJARDI KUNA IZ JAVNIH PODUZEĆA
TKO ŠTITI KALMETU I KRAĐU 88 MILIJARDI KUNA IZ JAVNIH PODUZEĆA



KALMETA PODRIVAO SUSTAV - KRAĐA 88 MILIJARDI KUNA IZ JAVNIH PODUZEĆA

OTVORENO PISMO BOŽIDARU KALMETI, BIVŠEM MINISTRU

Znam, vi ste svih ovih godina podrivali sustav iznutra

Kao na tekućoj traci nižu se krucijalni akteri fantazmagorične storije o krađi 88 milijardi kuna iz javnih poduzeća, mahom onih što su bila natiskana, ne bez smisla i namjere, pod kapu vašeg megaresora zahtjevne kapitalne infrastrukture.

Čovjek se doista ne može domisliti kakva vam to ezoterična sila kožu čuva!

Prijatelje ste odbacivali kad vam više nisu bili od koristi, a oni su šutjeli o tome dok im nije počelo gorjeti pod nogama.



Slobodna Dalmacija
Davorka Blažević
- 15:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #

14.04.2013., nedjelja


TOMISLAV PERICA I KRISTIJAN VUKIĆ kandidati za zamjenika gradonačelnika Grada Zadra
STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA
PODRUŽNICA ZADAR

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST


TOMISLAV PERICA I KRISTIJAN VUKIĆ
kandidati za zamjenika gradonačelnika Grada Zadra




Upravni odbor podružnice SHZ-a Zadar odlučio je da će za lokalne izbore u svibnju 2013. godine za zamjenika gradonačelnika Grada Zadra kandidirati Tomislava Pericu i Kristijana Vukića iz Zadra.

Kandidat SHZ-a za gradonačelnika grada Zadra je mr.sc. Miljenko Marić.



U Zadru, 14. travnja 2013. godine




Gašpar Bilić
Zamjenik predsjednika
Upravnog odbora podružnice SHZ-a Zadar

- 18:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #

11.04.2013., četvrtak


VELETRŽNICA BENKOVAC OŠTEĆENA ZA NAJMANJE 3.000.000,00 MILIJUNA KUNA
STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA
PODRUŽNICA BENKOVAC

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST


DOSTAVLJAMO HRVATSKOJ JAVOSTI IZVJEŠĆE O RADU REGIONALNE VELETRŽNICE BENKOVAC ZA 2010. GODINU KOJE JE SEKTOR ZA OPĆE PRAVNE I KADROVSKE POSLOVE VELETRŽNICE DOSTAVIO NADLEŽNIM HRVATSKIM INSTITUCIJAMA ZA OTKRIVANJE I PROGON POČINITELJA KAZNENIH DJELA.
PREDSJEDNIK NADZORNOG ODBORA JE TADA BIO ŽELJKO LONČAR.

VELETRŽNICA BENKOVAC OŠTEĆENA ZA NAJMANJE 3.000.000,00 MILIJUNA KUNA



SEKTOR ZA OPĆE PRAVNE

I KADROVSKE POSLOVE

Benkovac, 28. veljače 2011.g.


IZVIJEŠĆE O RADU za 2010.g.

- na sjednici N.O.-a jednoglasno su povukli tužbu za uknjižbu
zemljišta zv. Sajmište (27000 m2) na kojem je i danas upisan posjed u
katastru na ovoj tvrtci. Štoviše, isto je ušlo u procjenu temeljnog
kapitala tvrtke. Zemljište je uzurpirao Grad Benkovac koji je bio
tuženik u ovom sporu. Svi članovi su podignuli ruku za povlačenje
tužbe po nagovoru gradonačelnika, a odluku o povlačenju tužbe sročila je pravnica Grada Benkovca Dakle, zlouporabom položaja i ovlasti počinjeno je kazneno djelo s kojim je ovo Društvo oštećeno za 3 milijuna kuna.



Poslano

1. Predsjedniku Hrvatske
2. Vladi Republike Hrvatske
3. Ministarstvu unutarnjih poslova RH
4. Državnom odvjetništvu RH


U Benkovcu, 11. travnja 2013. godine

STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA
PODRUŽNICA BENKOVAC

- 14:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #

08.04.2013., ponedjeljak


KOMENTARI NA TEKST PRIJAVA KRIMINALA NIJE KLEVETA, NEGO GRAĐANSKA DUŽNOST
KOMENTARI NA TEKST PRIJAVA KRIMINALA NIJE KLEVETA, NEGO GRAĐANSKA DUŽNOST

https://blog.dnevnik.hr/komentari/post/1631628182/prijava-kriminala-nije-kleveta-nego-gradanska-duznost.html

Petrol
Kako je Vinilplastika ili bivši član poglavarstva općine Poličnik kupio općinsko zemljište ta ga zatim prodao. Sada je na tom mjestu izgrađena benzinska pumpa Petrol (desno pumpa, od Murvice prema Zadru).
Uskoro objava imena prodaje.
07.04.2013. (15:11) - - - -



Metro
Petrol objasni još kako je bivši član poglavarstva općine Poličnik (Viniplastika) prodao neko fiktivno zemljište kao pokriće a samo da mu agencija može dati proviziju - mito za kupovanje zemljište za Metro u Murvici gdje je sada i izgrađen Metro.
08.04.2013. (15:47) - - - -

- 16:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #

05.04.2013., petak


PRIJAVA KRIMINALA NIJE KLEVETA, NEGO GRAĐANSKA DUŽNOST
STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA
PODRUŽNICA ZADAR
I
PODRUŽNICA BENKOVAC


PRIOPĆENJE ZA JAVNOST



PRIJAVA KRIMINALA NIJE KLEVETA, NEGO GRAĐANSKA DUŽNOST



Dostavljamo hrvatskoj javnosti privatnu tužbu koju je podnio Željko Lončar, bivši predsjednik nadzornog odbora Regionalne veletržnice Benkovac i sadašnji član predsjedništva ŽO HDZ-a Zadarske županije protiv Mira Klarića, predsjednika podružnice SHZ-a Benkovac i Miljenka Marića, predsjednika podružnice SHZ-a Zadar iz članka 200.st.2 Kaznenog zakona – kleveta.

http://www.zadarskilist.hr/clanci/07042010/shz-organizirane-skupine-prale-novac

Lončar u privatnoj tužbi traži 50.000, 00 kuna sa zakonskim zateznim kamatama po stopi od 14 godišnje počev od dana 13. travnja 2010 godine pa do isplate.
Regionalna veletržnica Benkovac je sada u predstečaju s dugom od oko 25 milijuna kuna. Tko je odgovoran?

U Hrvatskoj je postalo učestalo kad netko uništi tvornicu, proizvodni pogon i dr. te ih građani prijave za kriminal, isti odmah podnose privatne tužbe protiv prijavljivača, a sve da bi opravdali uništenje hrvatske ekonomije. Zadnjih nekoliko godina svi pojedinci, koji su u ime hrvatskog zajedništva htjeli prijaviti kriminal i korupciju, izvrgnuti su linču policije i sudstva.

Nedavno je i sutkinja Općinskog kaznenog suda u Zagrebu Ivona Horvatić oslobodila “zviždača“ i bivšeg pravnika zagrebačkog javnog poduzeća URIHO Vlatka Klarića, kojega je ravnatelj URIH-a Josip Držaić optužio za klevetu nakon što je Klarić javno iznio sumnje na kriminal u tvrtki. U obrazloženju presude sutkinja je istaknula kako prijava kriminala nije kleveta, nego građanska dužnost.
http://www.jutarnji.hr/-prijava-kriminala-nije-kleveta--nego-gradanska-duznost--prvi-put-u-povijesti-sudac-ohrabrio-zvizdaca/1092811/

Lončareva privatna tužba protiv čelnika SHZ-a






Poslano

1. Hrvatskom saboru
2. Predsjedniku Hrvatske
3. Vladi Republike Hrvatske
4 Ministarstvu unutarnjih poslova RH
5. Državnom odvjetništvu RH


Zadar -Benkovac, 5. travnja 2013. godine

STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA
PODRUŽNICA ZADAR
I
PODRUŽNICA BENKOVAC





- 15:50 - Komentari (2) - Isprintaj - #

04.04.2013., četvrtak


Dragan Ledenko predsjednik mjesnog ogranka SHZ-a Vukšić
STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA
PODRUŽNICA BENKOVAC

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

Dragan Ledenko predsjednik mjesnog ogranka SHZ-a Vukšić



Upravni odbor podružnice SHZ-a Benkovac izabrao je Dragana Ledenka za vršitelja dužnosti predsjednika benkovačkog mjesnog ogranka SHZ-a Vukšić.

Novoizabrani predsjednik ogranka pripremit će ogranak za lokalne izbore 2013. godine, a sve kako bi imao značajne rezultate.



U Vukšiću, 4. travnja 2013. godine



Predsjednik podružnice SHZ-a Benkovac
Miro Klarić

- 18:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #

03.04.2013., srijeda


Miljenko Morić kandidat za načelnika Općine Stankovci

Miljenko Morić kandidat za načelnika Općine Stankovci

http://www.zadarskilist.hr/clanci/04042013/miljenko-moric-kandidat-za-nacelnika-opcine-stankovci



Stranka hrvatskog zajedništva i Udruga Solidarnost za predstojeće lokalne izbore za načelnika Općine Stankovci kandidirat će Miljenka Morića, predsjednika stankovačke podružnice SHZ-a, obznanjeno je na konferenciji za medije jučer održanoj u prostorijama zadarske Udruge invalida rada.

- Na kandidaturu smo se odlučili jer je veliki broj općinskih žitelja sasvim nezadovoljan radom načelnika Željka Baradića koji je zbog nezadovoljavajućih moralnih kvaliteta srozao ugled načelnika, rekao je Morić te nastavio:

- Iako prima mirovinu kao ratni vojni invalid, u iznosu od 8.100 kuna, Baradić prima i plaću-naknadu u iznosu od 8.400 kuna koju je prikazao u imovinskoj kartici, ukupno 16.500 kuna mjesečno, tvrdi načelnički kandidat.
Na prostoru Stankovaca ukupno je uloženo, kaže, 300 milijuna kuna, a zaposlenja nema. Općina broji 1.981 stanovnika.

- Jedna od posljedica takve vladavine je zastrašujuća, stotinjak nezaposlenih, a poslovna zona Stankovci proglašena je 2009. godine kao najuspješnija zona u RH-a. Otvorili su skladišta koja zjape prazna i u kojima nema zaposlenih, nevjerojatno, govori Morić.

Pritom je pozvao nadležne institucije da provjere i ispitaju realiziranu poslovnu zonu Stankovci te reviziju prostornih planova.
- Budućnost i prosperitet u kojima se vidi nada i svjetlo može ostvariti tim poštenih, vrijednih i radišnih općinskih žitelja koji predvodi Stranka hrvatskog zajedništva, naglasio je Morić.

Veliki zamah zapošljavanja vidi u otvaranju radnih mjesta u prehrambenoj industriji, odnosno u proizvodnji voća i povrća.

- Potrebno je izgraditi općinsku knjižnicu, školsku sportsku dvoranu, urediti prilazne putove do obradivih poljoprivrednih zemljišta te izgradnja doma za stare i nemoćne, jedni su od ciljeva iz predizbornog programa Miljenka Morića.

Na konferenciji za medije nazočio je i predsjednik SHZ-a Miljenko Marić, kandidat za gradonačelnika Zadra, Rosanda Mladenovski, predsjednica podružnice Sukošan, Danijela Matešić, predsjednica mjesnog ogranka Plovanija, dok su Udrugu Solidarnost predstavljali Čedo Alić i Matko Perica.

- 22:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #

02.04.2013., utorak


HRVATSKI GRB JE SIMBOL HRVATA KROZ POVIJEST
HRVATSKI GRB JE SIMBOL HRVATA KROZ POVIJEST

Današnji hrvatski prepravljeni grb uglavnom prezentira hrvatski duh. Za konstatirati je kako je formom od misaone sfere degradirao u osjetilnu. Diverzija se dogodila inverzijom; kada je početno bijelo polje zamijenjeno crvenim na šahovnici od dvadeset i pet polja, od trinaest bijelih i dvanaest crvenih, točno za dvadeset pet suglasnika hrvatskoga jezika.

Diverzija se dogodila i u sadržaju tj. od misli preko riječi do djela točno onda kada se krenulo sa crvenog polja, što je rezultiralo da se na vrh najdomišljajnijeg grba na Zemlji postave životinje koje simboliziraju puku osjetilnost. Od samog iskona uvijek, zbog smisla, počinjalo se s bijeloga polja mislima pomoću glasova (slova) činiti riječ koja bi adekvatno sačinjena djelom pokazala i potvrđivala čovjeka. Kako je po Stvoritelju nastao čovjek tako je i izvorni hrvatski grb simbolično potvrđivao i slavio život.

Dakle, izvorni neprepravljeni hrvatski grb bio je slika i odraz čiste ideje – duha i riječi koja je spajala čovjeka s Apsolutnom idejom – Bogom, samim izvorom čovjeka. Dvadeset pet polja za dvadeset i pet suglasnika hrvatskoga jezika smješteno je na ploči oblika velikog slova U samoglasnika hrvatske abecede, koje je za Hrvate simboliziralo ustajanje, potom kretanje što je za čovjeka život i živjeti. Slovo U Hrvatima je i kao potkova simbol za sreću. A iz kuta ukusa, estetski valovite linije najviše se mile duši čovjeka od kakvih je sačinjeno i slovo U.

To svjedoči da su Hrvati kao narod i kao kršćani adekvatno evoluirali po Novom zavjetu, kao odrazu duha, po mudrosti čovjeka kao odrazu razuma; spoznalo se da se zlo pomoću zla ne uništava već potencira. Isus Novim zavjetom ističe čovjeka kao razumno biće koje praštajući drugom čovjeku jest više u funkciji života. Ovo sve skupa može se iščitati u starom nemodificiranom hrvatskom grbu, koji je po formi još više po sadržaju toliko poticajan u pravcu dobra – života.

Međutim u srazu kako su Hrvati zaboravljali poruke svoga grba – tako su okupatori mijenjali formu hrvatskog grba pa se tako izgubio prvobitni smisao. Na kraju hrvatski grb kakav je danas, uglavnom je po volji i spoznaji Hrvata, što je odraz uvjeta i . . . . ali i dovoljan razlog za dekadentno stanje na terenu. I dovoljan razlog za veselje Hrvatima jer su spoznali uzroke vlastitog posrtanja: privid kao odraz osjetilnosti zagospodario je Hrvatom, dakle stari hrvatski grb je odraz razuma isto kao što je verzija modernog grba odraz osjetilnosti.

Očito zbog privida, Hrvat zapostavlja smisao – život kakav priliči čovjeku, zaboravlja da duša, djeca i ognjište zahtijevaju i potiču k vječnom životu. Zato duša, djeca i ognjište, potrebuju činjenu urednost što je po angažiranju adekvatno, pravedno kakva god je . . . Eksploatatori su se ustajali i pozivali samo materiju, po volji - u osjetilnoj sferi na konačnom putu postali smrtni i tako izgubili smisao na putu beskonačnom.
Dok se okupatori ustaše zbog porobljavanja, porobljeni su se ustajali protiv eksploatatora, važno je i pojasniti zašto se tko ustajao.

Eksploatatori, porobljavajući obično zbog žena i zlata kao odraza osjetilnosti, određuju svoju propast, kao i narod koji mu dopusti da ga porobi. Na tuđem ognjištu to čini navikavajući na modu i neku emancipaciju, što je uvijek kao odraz osjetilnosti, lukavošću zavodi po prividu i ostavlja pustoš. Tako su žena i muškarac suodgovorni za jadno stanje u koje su dovedeni po nekom okupatoru, obično kada osjetilnost, umjesto duhovnosti zauzme prvo mjesto, što se danas pokazuje i preko hrvatskog grba.

Čovjek prije svega kao duhovno biće kreće s bijelog polja koje simbolizira čistoću, tako otvarajući se dobronamjerno na zemlji podržava bit čovjeka, dakle u biti podržava bitno, zboreći čuva drugog čovjeka i sebe – konkretno. Dakle, to može kada duhovnošću - mudrošću pomoću riječi kontrolira potencijalno osjetilnog čovjeka.

Ovim slijedom redanjem čovjek spozna da je utoliko jak koliko je zaslužio dok prašta i spašava, što je pravedno i priliči uspravno - dostojnom stilu, da se tek od misli preko riječi poznaje po imenu što je i konkretno biće na Zemlji, uglavnom sve skupa čovjeku i mističnost.

Spoznavajući se, sam sebe čovjek tako nagrađuje i pravda prema iskonskim pravilima. Dakle, na ognjištu, po Ocu nastaviti promišljati kako činiti od glasova riječ kojom se dobro poziva što je predradnja čovjeku na putu za vječnost. Tko se angažira za život ima život, što je njegova sudbina po činjenju, ukoliko mislima djela usklađujemo po riječima kao vezom Stvoritelj - čovjek.

Tako se čovjeku i čini kako pravilno djelujući zarađuje za vječno, dok nečovjeku kako sve čini zbog materijalnog, nesvjestan na putu konačnosti. Koliko čovjek drugom čovjeku činjenjem pokušava pomoći, samokritički treba poći od sebe, povezan riječju – i brigom za čovjeka i svoju zajednicu, tako pomažući osvješćuje se, a želje se ostvaruju na kraju.

A ova pravila vrijede i za zajednice na Zemlji jer imaju svoj izvor u Jednom zajedničkom. Čovjeku pripada brižnost i težnja za većom spoznajom dok kategoričnost pripada samo Bogu. Jer čovjek je biće uvjeta u harmoniji koju i ne poznaje puno, ni sebe kao odraz uvjeta o kojima i dalje ovisi a o kojima previše ne brine, što je pokazatelj osjećaja za bitno. A sve je tu i pored iskustva opet nas vara osjetilnost, materijalno šarenilo. Čovjek sebe ne shvaća kao dar – datost, da su svaki pojedinac i svaka zajednica utkani brižno u harmoniji skupa u Jedno. Uvjetovani su uvjeti, a čovjek koji ih svojim učešćem tvori sam je po slobodnoj volji uzrok i posljedica dobra.

Također isto pravilo vrijedi za zajednicu ili zajednice na Zemlji, od misli – riječi – djela, ukoliko spoznaje nema, Oprosti im Oče jer ne znaju što čine . . . . Stvoritelj kao iskon . . . Oče naš je pjesma najbolja kada čovjeku nedostaje spoznaja . . . spasit će ga vjera, spasit će ga mudrost kao odraz razuma.

Hrvatski grb odraz je duha preko riječi i mudrosti Hrvata, što je i odraz sačinjenih uvjeta dok se činilo tako. Konkretno svaki Hrvat trebao bi vidjeti krajeve od Nina do Knina preko Donjeg Lapca do Bihaća, put hrvatskih kraljeva. Na spomenutim područjima se iskristalizirao grb kao odraz hrvatske duhovnosti. Ali nakon nestanka loze kraljeva hrvatske krvi, područja od Nina do Knina kako sa zapada tako i s istoka toliko su okupatori ugnjetavali hrvatski narod da se može i preko današnjeg hrvatskog grba pokazati koliko su pritiskali hrvatsku dušu.

Stoga bi se danas crkvene institucije u Hrvatskoj skupa s Hrvatima trebale bez odlaganja pobrinuti i angažirati da se zadarska nadbiskupija iz Vatikana vrati i ustoliči u Kninu - Zagreb. A hrvatska svjetovna vlast s hrvatskim narodom da se dodatno angažira za oživljavanje najljepših hrvatskih krajeva . . . . . dužnost nam je vratiti se na pravi put upravo tamo gdje smo skrenuli s pravog puta k Izvoru.

Neka ova ideja znači spoznatu nužnost za ovo podneblje, jer je spoznata od strane Hrvata i realno viđena, ali i poticajna u ime dobra za one koji imaju mrenu osjetilnosti na duši pa ne vide kao ljudi. Ova ideja Hrvate upućuje po spoznaji na veću budnost, zbog dosadašnjih nagomilanih pritisaka, ali i daljnjih pretenzija (nekih zajednica vođenih osjetilnošću – pomoću križara) prema ovim područjima, da se zbog svekolikih uvjeta dostojnih čovjeka trebaju dodatno angažirati u ime života, prije svega duhovnog.


U Zadru, 2. travnja 2013. godine



POKRET AKTIVNIH VETERANA BRANITELJA REPUBLIKE HRVATSKE


- 20:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #