STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA - SHZ

29.11.2010., ponedjeljak


SANACIJA DIVLJEG ODLAGALIŠTA OTPADA ŠKULIĆA GLAVICA
STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA
ZADARSKE ŽUPANIJE – PODRUŽNICA RAŽANAC

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST


Trolist ima i četvrti list - četverolist

Trolist naveden u Slobodnoj Dalmaciji od 25.10.2010. godine naveden pod naslovom: «Mladineo omogućio milijunski biznis na smeću», dodajemo i četvrti list, a to je tvrtka Eurko d.d. iz Vinkovaca.

Eurko se pojavio na poslovima sanacije divljeg odlagališta Škulića glavice u općini Ražanac.
I u ovom poslu su uključeni svi listovi četverolista.
APO d.o.o. iz Zagreba je izradio plan sanacije i zatvaranja odlagališta. Sirovina d.d. je kooperant na odvozu, Eurko d.d. Vinkovci je glavni izvođač, a Fond za zaštitu je financijer. Općina Ražanac je formalni investitor.Cijena ovog posla predviđena je u iznosu 489.000 kuna.

Ukupna količina deponiranog materijala iznosi prema planu 16.500 m3. Prema procjeni APO-a tek je 63 m3 klasificirano kao opasan otpad. Sav ostali materijal (otpad) je klasificiran kao inertan bezopasan materijal.

Osamdeset posto (80%) ukupno zatečenog materijala na divljem odlagalištu Škulića glavica je odloženo (ukopano) u prirodnu depresiju dimenzija 60 x 40 metara, što čini preko 8.000 m3, a što sugerira da bi ga tu trebalo i ostaviti in situ. Sav ostali inertni materijal također je najbolje s obzirom na konfiguraciju terena zaravnati i ostaviti in situ.
Tek otpadna vozila cca 200 m3 zajedno sa 100 m3 miješanog metala pustiti sakupljačima metala.
Miješanu ambalažu 24 m3, miješani komunalni otpad 100 m3 i drvo 10 m3 odvesti na deponiju grada Zadra.
Na ovaj način sanacija i zatvaranje divljeg deponija Škulića glavica bi stajala 163.263 kuna.

Na način kako sugerira APO d.o.o. cijena iznosi 489.663 kune.
APO d.o.o. sugerira sav inertan materijal odvesti na takozvani Ražanački kolovoz (Stublinsko polje).

Ražanački kolovoz po riječima najstarijeg stanovnika općine Ražanac prioritetno je uvijek bio kanal za odvodnju oborinskih voda iz viših dijelova Stublinskog polja prema centralnoj jaruzi. Tek u proljetnim radovima seljaci bi ga zajednički uređivali i popravljali za potrebe kolskog puta. S obzirom na strukturu zemljišta isti je bio upotrebljiv čim bi kiše prestale.

APO d.o.o. ni jednom riječi ni slikom ne navodi niti presjek niti trasu niti visine Kolovoza nakon uređenja. Nema niti slova o uređenju postranih uzdužnih kanala za odvoz oborinskih voda kao ni o uređenju poprečnih propusta za odvoz vode.

Stoga smo posve uvjereni da će sugeriranim načinom sanacije odlagališta Škulića glavice u prostoru biti učinjene veće štete nego ih sada čini divlje odlagalište.

Navodimo da se radi o 760 hektara prvoklasnog polja za sve kulture, polju koje leži na spužvastoj podlozi (vode u svim bušotinama dubljim od 6 metara).

I konačno, sam projekt uređenja Kolovoza dužine 4 kilometra bio bi hvale vrijedan. No taj posao zahtjeva bolju studiju i ozbiljniji pristup, a i puno više novca.

Nije nam poznato da postoji studija i projekt uređenja Kolovoza. A sve dok nije izgrađen projekt predmnijevamo da bi mu cijena izrade i izrade radova po istom nadmašila troškove plana sanacije i zatvaranja divljeg odlagališta Škulića glavica, to smatramo opravdanim tražiti od Ministarstva okoliša da zabrani vezivanje ova dva projekta na bilo koji način.

Konačno za predviđeno nasipanje Kolovoza sa prosječnom visinom od dva metra i širinom od 3,5 metara te dužinom od 4.000 metara na spomenutom deponiju nedostaje preko 18.000 m3. Ovo sugerira APO d.o.o. na planu sanacije.

Zaključno, divlji deponij Škulića glavice sanirati i zatvoriti na način utvrđen u planu pod točkom 2.1 pod C je najjednostavnije, najjeftinije, tehnološko-tehnički i inžinjerski najopravdanije. Svako drugo rješenje stvorit će nesagledive štete u polju, a Kolovoz se neće riješiti kombinacijom s ovim poslom.

Konačno i Fond zaštite okoliša ne bi trebao financirati nečiji nemar, nerad i neodgovornost za organizaciju transfer centra na razini općine za inertni građevni i ini inertni otpad.

U Ražancu, 29. studenoga 2010. godine

Poslano

1. Vladi Republike Hrvatske
2. Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva
3. Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost
4. Hrvatskoj javnosti


STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA
ZADARSKE ŽUPANIJE
PODRUŽNICA RAŽANAC








- 17:46 - Komentari (2) - Isprintaj - #

27.11.2010., subota


RAZLOG NEKOALIRANJA
STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA

ZADARSKE ŽUPANIJE – PODRUŽNICA ZADAR

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST


Ovih dana pojedini zadarski mediji izvješćuju da manje političke stranke (HSP dr.Ante Starčević, SHZ i HČSP) i nezavisne liste (A. Rubeša) neće koalirati s vladajućim strankama u gradu Zadru u vezi konstituiranja vlasti u mjesnim izborima.

Navedene manje političke stranke i nezavisne liste su konačno shvatile i neće da koaliraju zbog totalne devalvacije kvalitete hrvatskih stranaka, naročito SDP i HDZ, koje su preko vlasti demonstrirale tendencioznost, zapostavivši moralne vrijednosti u nedostatku ideja, zavarani prividom ruše hrvatsku bazu i nadgradnju.

Tako navikavajući hrvatski narod, devastirali su u Hrvatskoj život, život koji je devalvirao baš proporcijalno devalviranim strankama koje ubuduće Stranci hrvatskog zajedništva i hrvatskom narodu ne mogu biti niti kao opozicija, već samo kao opomena.


U Zadru, 27. studenoga 2010. godine


STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA

ZADARSKE ŽUPANIJE

PODRUŽNICA ZADAR

- 16:07 - Komentari (1) - Isprintaj - #

SKUPLJA RAZGRADNJA I SANACIJA NEGO IZGRADNJA – OBROVAC II
STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA

ZADARSKE ŽUPANIJE – PODRUŽNICA OBROVAC


PRIOPĆENJE ZA JAVNOST



Ovom prigodom podsjećamo na podatke da je cijena izgradnje cijele bivše Tvornice glinice Obrovac iznosila 3.400.000.000 dinara bivše SFRJ –a ili 192.000.000 američkih dolara po srednjem tečaju za razdoblje 25.08.1975. do 25.08.1978. godine (1dolar = 17,7 dinara).

Investiciju su s jednakim udjelima financirale vlade Mađarske, SR Hrvatske i bivšeg DDR-a.


Tek usporedbe radi, razgradnja hala i tvorničke opreme te sanacija bazena crvenog mulja i bazena s lužnatim muljem koštat će do kraja preko 1.000.000.000 kuna ili 179.000.000 američkih dolara po srednjem tečaju.

Dakle, sanacija tvornice glinice Obrovac prema planu i programu trolista stajat će isto koliko i sam Obrovac kao sinonim za neuspjeh i neodgovornost.


Stojimo sa stručnom i odgovornom tvrdnjom da će razgradnja stajati isto koliko i izgradnja. Odgovorni u Vladi i Ministarstvu Republike Hrvatske ne bi smjeli žmiriti na ove tvrdnje već se hitro dati na teren s eminentnim stručnjacima iz područja kemije i tehnologije te zaustaviti jalovo i nepotrebno trošenje sredstava građana na jedan posve promašen i bezvezan plan sanacije.

Mi smo to napravili s odgovornim stručnjacima iz područja inžinjerske tehnologije.

Vlada Republike Hrvatske i resorno Ministarstvo pod hitno bi trebali raskinuti sve ugovore u kojima se pojavljuje trolist: APO d.o.o. Zagreb, Fond za zaštitu okoliša i tvrtka Sirovina Zadar te pokrenuti inspekcijske izvide na sve projekte u tijeku koje obavlja ovaj trolist.

APO d.o.o. iz trolista nije nikakva Agencija za posebni otpad već dioničko društvo s ograničenom odgovornošću za usluge zaštite okoliša. Druga dvojica su ispravno navedena u dnevnim tiskovinama.

Jučer smo obišli gradilište sanacije bazena lužine sa skupinom eminentnih stručnjaka te vidjeli skupinu radnika s malom miješalicom za žbuku koja radi nekakav ogradni zid.

Nismo se mogli oteti dojmu da će se tako slabašan zid izgrađen iz betonskih blokova pod pritiskom malo jačih oborina i dizanja razine vode u unutrašnjosti sarkofaga potrgati i nezaustavljivo pustiti lužinu s velikom koncentracijom u okoliš, a time u rijeku Zrmanju i Novigradsko more.

Krenuti ispravnom tehnologijom iz sadašnje stvarne slike stanja daleko je teže i mnogo skuplje nego da se to učinilo prije dvije godine, a za naredne dvije godine, ako do tada izdrži ogradni zid, bit će enormno skuplje.

Nakon obilaska nismo se mogli oteti dojmu neodgovornosti za ekološku štetu koja prijeti opasnošću dovoljne vjerojatnosti da se u bliskoj budućnosti dogodi. Da nitko ne sagledava razmjere prijetnje i ne nadzire plan i projekt sanacije te naročito plan trošenja enormnih društvenih sredstava. Ima li netko u ovoj administrativnoj i društvenoj vlasti tko se smatra nadležnim za bezvezno trošenje sredstava građana? Nastavljanjem radova ovom tehnologijom troškovi buduće sanacije enormno se povećavaju.

Je li ikog briga? Bože naš pomozi razbuditi savjest neodgovornih u ovoj nam dragoj domovini Hrvatskoj.


Poslano

1. Predsjedniku Hrvatske

2. Vladi Republike Hrvatske

3. USKOK-u

4. Županijskom državnom odvjetništvu u Zadru


U Obrovcu, 26. studenoga 2010. godine



STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA

ZADARSKE ŽUPANIJE

PODRUŽNICA OBROVAC


- 15:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #

26.11.2010., petak


HRVATSKA PRAVOSLAVNA CRKVA KAO DUHOVNA POTREBA
STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST


OBJAVLJENI TEKSTOVI STRANKE HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA ZA OPRAVDANU OBNOVU HRVATSKE PRAVOSLAVNE CRKVE U HRVATSKOJ


Kakva je to Srpska pravoslavna crkva, koja se ne pridržava osnovnih načela pravoslavlja u svijetu. Ali Hrvati su to zadnjih 150 godina osjetili na vlastitim leđima, kulminacijom terora od 1918. do1941. godine potom od 1945. do 1990. godine uključujući i rat koji su Srbi vodili od 1990. do 1995. godine opet na hrvatskom teritoriju, sve kako bi i dalje Hrvate eksploatirali i držali u pokornosti. Hrvati znaju i nije tajna da Srpska pravoslavna crkva sukreira skupa sa svjetovnom vlasti Srbije, što je i normalno, ali je i glavni savjetnik u srpskoj politici koji tendenciozno potiče ratove protiv Hrvatske zbog eksploatiranja, nanijevši hrvatskom narodu toliko stradanja.

Nakon što je stvorena kraljevina SHS na tim područjima silom ili milom ujedinile su se sve pravoslavne crkve sa sjedištem u Beogradu ( glavnim gradom velike Srbije).
Danas kao i prije 100 godina nitko ne zamjera Srbima što ne žele biti pod Grčkom ili Bugarskom pravoslavnom crkvom, još od propadanja Bizanta pravoslavne crkve se vežu uz vlastitu državu, a ne kao katolici, bilo koje države uz duhovni centar Vatikan.

Dakle, nije vlada Nezavisne Države Hrvatske 1941. godine kršila pravila hrvatskih pravoslavaca ili pravila pravoslavne crkve u svijetu, naprotiv poštivala je pravila pravoslavne crkve, omogućivši Hrvatima pravoslavne ispovijest da imaju svoju crkvu koja se vezala uz Zagreb i hrvatsku svjetovnu vlast, kao što je pravilo pravoslavnih crkvi uopće, kao što se Srpska pravoslavna crkva vezala uz Beograd ili Bugarska pravoslavna crkva uz Sofiju.
Drugo je što se Srpska pravoslavna crkva teže odriče svojih kolonija nego svjetovna vlast u Srbiji, koju je ona i poticala protiv Hrvata još od 1879. od svoje autokefalnosti, i više od stvaranja Jugoslavije 1918. godine, još drskije nakon što se Srbima svidjela Hrvatska kao kolonija.

Ako je riječ o samoj duhovnosti, zašto se Srpska pravoslavna crkva ne pripoji npr. Grčkoj pravoslavnoj crkvi, Srbe i Srpsku pravoslavnu crkvu kakvi jesu to ne zanima, jer znaju da bi takvim potezom postali grčka kolonija.

Nije slučajno da Srpska pravoslavna crkva stvara probleme i u Crnoj Gori gdje također želi zauzeti mjesto Crnogorske pravoslavne crkve.

Znaju Srbi da se pretpostavljalo kada je Srpskoj pravoslavnoj crkvi sjedište u Beogradu, da je automatski Hrvatska srpska pokrajina ili kolonija, i evo odgovora što se događalo i zašto se događalo s Hrvatskom sve do 1990. godine od strane Srba.

Ovo sve skupa hrvatski predsjednik kao znanstvenik trebao bi znati a ne da mu kao paravan služi članak tri stavak jedan, koji je davno smišljen u Beogradu, potom navikavanjem hrvatski predsjednik misli da tako nešto treba prijeći pomoću ustanka 1941. godine u Srbu u tradiciju, što su Srbi uz pomoć janjičara taj članak tri stav jedan potvrđivali u Borićevcima, Zrin, u podkozarju i još puno mjesta u Hrvatskoj, fizički uništivši sve Hrvate pravoslavne i katoličke vjeroispovijesti, isto su učinili i 1945. godine pobivši ukupno svećenstvo Hrvatske pravoslavne crkve i katoličke koliko su stigli, i to na hrvatskom teritoriju koju su ponovo okupirali do 1990. godine.

Istina je da Srpska pravoslavna crkva direktno sudjeluje i u svjetovnoj vlasti države, što je i demonstrirala zadnjih 100. godina nad kolonijama koje su tvorile Jugoslaviju, odnosno Veliku Srbiju.

Nevjerojatno, znanstvenik - pravnik, aktualni predsjednik Hrvatske tumačeći članak tri stavak jedan kao da želi pomoći Srbima, da Bugarska, Grčka, Makedonija čak i Rumunjska preko Srpske pravoslavne crkve postanu srpske kolonije.

Josipović misli da bi Srbe u Hrvatskoj, kako ističe, Hrvatska pravoslavna crkva uznemirila, kao produžene ruke matice Srbije, tu je u pravu.
Nije se sjetio kao pravnik da Srbima kaže kako proturiječe sami sebi svojim ponašanjem zbog Udruge Hrvatske pravoslavne crkve.

Gdje je tu demokracija? Ipak, XI. dalmatinsku danas više ne može poticati Srpska pravoslavna crkva na akcije od Kočevskog roga do Širokog brijega i Mostara.
Na kraju Josipoviću, u Srbiji postoji katolička crkva, Luteranska i. . . a ipak se Hrvati u Srbiji zbog toga ne ljute, a niti im srpski predsjednik Tadić pomaže člankom tri stavom jedan zakona . . . države.

DOLAZAK SRBA U NIN IDEJA JE SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE

Od Srbije do Bosanskog Petrovca i dalje do Nina Srbi su se tendenciozno naseljavali kako bi kontrolirali Nin i okolicu. Zbog zacrtanog cilja na tom pravcu, kao i svi osvajači, plaćali su za tako nešto najslabije pojedince iz hrvatskog korpusa. Između ostalih, kao produžene srpske ruke, za istaći je Marka Kožula iz Ražanca i Krstu Predovana iz Vrsi. Hrvati s ovih područja ističu da su oni za srpske interese radili isključivo zbog osobnih interesa. Marko Kožul postao je član Jevtićeve stranke radikala na šibenskom području. Nakon što je ta stranka silom i prevarama pobjeđivala na izborima, Marko Kožul imenovan je čak za ministra graditeljstva Kraljevine Jugoslavije.

Paralelno dok je Marko Kožul radio za kralja i Srbiju i Krste Predovan zaposlen kao poslovođa mlina na Miljšić-jarugi u Ninu, disident Hrvatske seljačke stranke, također je radio za kralja i Srbiju. Nije slučajno da je Nin hrvatski kraljevski grad bio posebno interesantan za Srbe. Marko i Krste kao polupismeni Hrvati nisu bili svjesni uloge koju su odigrali protiv Hrvata. Nin je za Srbe bio poseban trofej, pa su imali i silan razlog materijalno stimulirati Marka i Krstu.

Kada je Marko Kožul „reponja“ imenovan za ministra građevinarstva, Krste Predovan „reponja“ kao pomoćnik Marka Kožula bio je zastupnik u Skupštini Kraljevine Jugoslavije. Toliko zaslužni za svoj rad da je Marko imao mjesečnu plaću 15.000 tisuća dinara kojom je u to vrijeme mogao je kupiti 17 ( sedamnaest) volova, dok Krste kao Markov pomoćnik za svoju mjesećnu plaću mogao je kupiti 10 (deset) volova, uz sve moguće benificije koje su imali. Radi usporedbe, u to vrijeme radnik je mjesečno mogao zaraditi oko 600 (šest stotina dinara.
Pomoću volova Srbi ostvarili san . . .

Doista oni su to i zaradili, čak i više, što se na terenu očituje, osjeti i zna koliko su oni doprinijeli realizaciji Srpske pravoslavne crkve, tj. velikosrpskoj ideji, koja se nastavila preko raznih modificiranih ideja i naziva u težnji za Velikom Srbijom.

Evo razloga i uzroka za tolike žrtve u Hrvatskoj od 1918. godine i do 1941. godine pa sve od 1941. godine do 1990. godine, koji su stvorili Marko, Krste i njima slični Hrvati.

Poznato je, dok je Marko Kožul prebivao na šibenskom području ( svojoj izbornoj jedinici ) da je posjećivao manastir srpske pravoslavne crkve u društvu sa Šupom i drugima, manastir s kojim sada rukovodi pop „Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj“ Fotije, koji razmišlja kako i pomoću Ive Josipovića zaustaviti djelovanje Hrvatske pravoslavne crkve u Hrvatskoj . . . , neka on razmišlja da sve nekretnine i pokretnine Srpska pravoslavna vrati koje su kao ideolozi Srba okupirali i pograbili u hrvatskim zemljama.

Isti Marko na području Ražanca, Krneze, Selina, Podgradine imao je drugove V. Kožula, Miočića (Miminu), Jurline iz Selina, Šalinu iz Podgradine i drugi koji su Hrvate ubijali čekićem po glavi, pokraj jama Golubinke, jame uz more kod Starigrada i drugih.
Zato je u Ražancu i Ninu UDB-a toliko djelovala . . . (vidi dokumente UDB-E u Zadru), strašno trovala hrvatsko biće. . .
Ideja pravoslavne crkve, toliko je razarala Hrvatski kraljevski grad Nin s namjerom da mu se uništi svaki trag i zauvijek padne u zaborav.
Mještani spomenutih srpskih radikala svjedoče kako su isti kasnije osjećali grižnju savjesti i psihički stradali, kao i Franjo Supilo, dakle spas je u obraćeništvu i vlastitoj zajednici, . . . lustracija. . . lustracija. . .


HRVATSKA PRAVOSLAVNA CRKVA ZBOG OBNOVE I DALJNJEG FUNKCIONIRANJA U HRVATSKOJ, NAKON SILNIH PRITISAKA TRAŽI ZAŠTITU I POMOĆ OD HRVATSKE VLADE

Hrvatska vlast i vlasti uopće su po preuzetim dužnostima odgovorne, kao i pojedinci, kada naprave nedjelo protiv općeg dobra.

Dakle Hrvatska, tj. hrvatska vlast, odnosno pojedinci koji su u funkciji institucija države, dužni su zastupati hrvatski narod, a po preuzetim dužnostima su i odgovorni.

Ukoliko nosioci hrvatske vlasti nisu sposobni da to čine prema hrvatskoj specifičnosti na hrvatskim prostorima, onda to trebaju činiti po uzoru urednih država koje su poticajne, u suprotnom su odgovorni kada se narušava opće dobro.

U ovom tekstu je riječ o hrvatskim pravoslavcima, odnosno Hrvatskoj pravoslavnoj crkvi koja se do sada tendenciozno i zlonamjerno zapostavlja, kako se to činilo naročito od 1918. – 1941. godine i od 1945. - 1990. godine po uputama Srpske pravoslavne crkve kao glavnog ideologa Srba, zadnjeg okupatora Hrvatske, a kojeg je poticala, baš „elita“ Srpske pravoslavne crkve kroz povijest.

Srbi kao nacionalna manjina u Hrvatskoj predvođeni Srpskom pravoslavnom crkvom kao koordinatorom pod maskom „duhovne institucije“, šablonama svjetovnih stranaka, a sve zbog okupacije i eksploatacije hrvatskih zemalja. Svi okupatori kroz povijest zaposjedali su tuđa ognjišta na taj način, kao manjina, pomoću nekih svojih programa i statuta kako bi realizirali svoje svjetovne želje. Srpska pravoslavna crkva kao „duhovna institucija“ i više je za osudu kada pod takvim nazivom perfidno i neprirodno potiče svoj narod protiv života drugih naroda, koja se zbog svjetovnih koristi služi pogubnim stilom protiv čovjeka.

Istina, pravoslavne crkve vezane su direktno uz svoje države i glavni grad (Grčka, Rusija, Bugarska. . . ), ali prije svega im je zadaća da potiču na duhovnost, što nije slučaj kako se pokazalo kroz povijest sa Srpskom pravoslavnom crkvom koja je u funkciji izričito zbog svjetovnih interesa i koristi. Srpskoj pravoslavnoj crkvi, što se i pokazalo na terenu, duhovnost je samo pokriće, kojom bi se trebala prije svega baviti. Stoga je prozrijeta, tj. nametnula se u srpskom orkestru kao prva violina s ciljem porobljavanja i eksploatiranja naroda u okruženju Srbije.
Da nije toliko u relativno kratkom vremenu htjela, možda bi i uspjela neke narode . . . i uništiti.

Nakon poraza, koji je relativno doživjela zadnja dva desetljeća, opet iznova starom šablonom zamagljivanjem, a ne duhovnošću pokušava nametnuti već viđene scenarije. Dakle, Srpska pravoslavna crkva po formi i sadržaju u funkciji je Srbima kao obična svjetovna stranka, čije su vođe zamagljene navodnom duhovnošću, dok ulaze u tuđa dvorišta, doslovce kao što je radio i pop Đujić. Njih nije briga što pijani i drski, u tuđim kućama samo razbijaju tuđe, kao što su činili Hrvatima i neki drugi okupatori. To najbolje potvrđuju ratovi koji su se uvijek vodili na hrvatskom teritoriju, što na Zemlji uljezima dozvole samo naivni narodi.

Očito, preko repova Srba pravoslavne vjeroispovijesti koji su nažalost i danas u Hrvatskoj, nesrazmjerno svojoj brojčanosti, nosioci vlasti, i danas stvaraju agoniju koja se nastavlja, uz pomoć kojekakve hrvatske mutljevine u Hrvatskom saboru, koja toga jest i nije svjesna ovisno o genima istih, što adekvatno po djelima pokazuje njihova biografija i djela, jer se tako pokazuje i prikazuju na terenu konkretno.

Hrvati pravoslavci su već od 1918. -1941. godine i od 1945. - 1990. godine ugroženi od strane srpskog okupatora, silom i milom ih se asimilira preko Srpske pravoslavne crkve, pod pritiskom zbog „života“ poneki su čak po navici služili zbog mrvica srpskoj mašineriji, stvaranoj po Srpskoj pravoslavnoj crkvi daleko od duhovnosti, izričito zbog ovosvjetovnih koristi (okupacijom Hrvatske i drugih zemalja u okruženju Srbije), kao konkurenciju ubijali su i asimilirali Hrvate pravoslavne vjeroispovijesti i totalno zameli Hrvatsku pravoslavnu crkvu koja je starija od Srpske pravoslavne crkve.

I pored tolike dokumentacije i argumenata što ide u prilog Hrvatima pravoslavne ispovijesti ista se i dalje zlostavlja i progoni, samo zato što traže ono što im je zagarantirano Hrvatskim ustavom i pravilima pravoslavne crkve kao institucije na Zemlji.

Zato kao nedužnu žrtvu Hrvate pravoslavce, Hrvatsku pravoslavnu crkvu Hrvatska je dužna kao država i logistički podržavati,. Očito Hrvati u Hrvatskom saboru nisu svjesni da pod sugestijama i dirigiranjem pravoslavaca Srba, šablonama iz propale im Jugoslavije (Velike Srbije) pokušavaju održavati mrtvu Jugoslaviju, pomoću repova iz njihovih jugoslavenskih institucija (UDB-e, JNA i dr. ).

Pravoslavna crkva svake države, veže se uz svoju državu, tj. svjetovnu vlast, što znači da se u stranoj državi ne može ponašati kao produžena ruka, tj. okupator matične države. Dakle, kao i ostale u svijetu pravoslavne crkve, u ovom slučaju Hrvatska pravoslavna crkva, direktno je vezana uz Hrvatsku, Zagreb, koju kao takvu logistički je dužna pomagati Hrvatska.

Kada je riječ o Srbima pravoslavne vjeroispovijesti, koliko god ih je, fizički oni su za sada manjina, koji bi po nekom atributu pravoslavlja miješali kruške i jabuke samo zbog ovosvjetovnih koristi, kao okupatori htjeli bi i dalje u Hrvatskoj Srpsku pravoslavnu crkvu kao nosioca ukupnog pravoslavlja u Hrvatskoj, kao i na Zemlji.

Za razliku od Srba, Hrvati pravoslavne vjeroispovijesti u Hrvatskoj nisu manjina već sastavni dio korpusa hrvatskog bića, kako smo pojasnili bez miješanja kruška i jabuka, Hrvatski pravoslavci su sastavni dio hrvatskog korpusa.

Stoga, Hrvatska pravoslavna crkva bezrezervno zaslužuje pomoć svih institucija države Hrvatske, kao sastavni dio hrvatskog bića. Danas dok se obnavlja Hrvatska pravoslavna crkva u vlastitoj domovini Hrvatskoj nevjerojatno, popovima se već prijeti i stvaraju se razni pritisci, jer u Srpskoj pravoslavnoj crkvi misle da će ih omesti dok obnavljaju Hrvatsku pravoslavnu crkvu za pravoslavce Hrvate u Hrvatskoj. Da ne bi zlo ojačalo potrebna im je zaštita Države Hrvatske.


Poslano

1. Hrvatskom Saboru
2. Predsjedniku Hrvatske
3. Vladi Republike Hrvatske
4. MUP-u Republike Hrvatske




Zagreb-Zadar, 26. studenoga 2010. godine



STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA







- 17:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #

25.11.2010., četvrtak


ZAŠTO SE NE VJERUJE U OPORAVAK REGIONALNE VELETRŽNICE BENKOVAC
STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA
ZADARSKE ŽUPANIJE – PODRUŽNICA BENKOVAC


PRIOPĆENJE ZA JAVNOST


Ovih dana pojedini hrvatski mediji stvaraju klimu i izvješćuju da nije moguć oporavak Regionalne veletržnice Benkovac. Iz priloženih priopćenja vidljivo je da navedeni nastoje opravdati sadašnju blokadu veletržnice Benkovac.

Nakon što su prema Zakonu o trgovačkim društvima bivši nadzorni odbori najodgovorniji za blokadu veletržnice Benkovac, Vlada RH je nedavno predložila novi nadzorni odbor. Sam sastav novog nadzornog odbora je zanimljiv iz razloga što predloženi članovi nemaju nikakvog stručnog dodira s poljoprivrednom problematikom na području Zadarske županije.

Osim navedenog problema s nadzornim odborima postavlja se pitanje zbog čega većinski vlasnik veletržnice dopušta da neznatni - ostali dioničari kontroliraju veletržnicu preko kriminalnih skupina i tako onemogućavaju stručnim osobama da revitaliziraju poljoprivrednu proizvodnju na području Benkovca.

Građani se sve više obraćaju Stranci hrvatskog zajedništva te uvjeravaju da je nemoguće da se jave na sljedeći natječaj za prodaju veletržnice zbog utjecaja navedenih kriminalnih skupina od kojih su neki i financirali pojedine stranke čiji su pojedinci bili u nadzornim odborima.

Također postavljaju pitanje zašto nije proglašen stečaj i tko je odgovoran za to iako veletržnica već godinama posluje s gubitkom i državi duguje znatna sredstva. Zašto se ne raspisuje novi natječaj za prodaju, zbog čega se i dalje odugovlači, za koga se čuva i dr.

Danas, udružene „elite“ u Hrvatskoj koje vladaju same su sebi svrha. Pojedinci bez srama samo zbog osobnih koristi, pomoću „kumova“ u Zadarskoj županiji najprije su uništili veletržnicu, a sada čekaju da je kupe u bescjenje i zatim preprodaju za desetke puta skuplje. Posljedice se tek vide - Hrvati su izgubili radna mjesta.

Nažalost, uglavnom politika „političari pojedinci“ nezavisne Hrvatske su stimulirali i odgovorni za stanje u Zadarskoj županiji kakvo je danas.

Tendenciozno, ali i bez ideja na ovim prostorima, ne žele ništa promijeniti kako bi se organizirano otvarala radna mjesta u poljoprivredi. Danas samo domoljubne – stručne snage mogu revitalizirati poljoprivrednu djelatnost u Zadarskoj županiji.


Poslano

1. Predsjedniku Hrvatske
2. Vladi Republike Hrvatske
3. USKOK-u
4. Županijskom državnom odvjetništvu u Zadru



U Benkovcu, 25. studenoga 2010. godine


STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA
ZADARSKE ŽUPANIJE
PODRUŽNICA BENKOVAC









- 20:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #

24.11.2010., srijeda


ZAPOVJEDNA ODGOVORNOST
STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA
ZADARSKE ŽUPANIJE – PODRUŽNICA ZADAR


PRIOPĆENJE ZA JAVNOST


Ovih dana skandal potresa zadarsku Županijsku upravu za ceste iz razloga što je u poduzeću radio djelatnik koji je primao plaću za odgovarajući posao pet godina, a nije ga obavljao. Zovu ga novi zadarski «Buljubašić».

Djelatnik ŽUC-a koji je obavljao i njegov posao uputio je zahtjev predsjedniku Upravnog vijeća Županijske uprave za ceste Željku Lončaru da mu plate što je pet godina obavljao i taj posao za koji je plaću primao navedeni ŽUC-ov Buljubašić.

Isti je pretežito vrijeme provodio u Županijskom odboru HDZ-a, a primao plaću Županijske uprave za ceste. Predsjednik ŽO HDZ-a je Božidar Kalmeta, a zamjenik predsjednika je gore navedeni Željko Lončar. Hrvatska javnost postavlja pitanje i u ovom slučaju da li će se odgovarati i po zapovjednoj odgovornosti.

Navedeni slučaj dokazuje na koji su način vladajuće stranke zbrinjavale svoje ljude. Kako bi se zataškao slučaj, premješten je sada kao vojnik stranke (član ŽO HDZ-a) za jednog od šefova zadarskog gradskog poduzeća.
Oni koji su mu to omogućili posjeduju političku moć te u svojim rukama imaju i metode kako skriti kriminalna djela i ostati nekažnjen.

Poslano

1. Predsjedniku Hrvatske
2. Vladi Republike Hrvatske
3. USKOK-u
4. Županijskom državnom odvjetništvu u Zadru


U Zadru, 24. studenoga 2010. godine



STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA
ZADARSKE ŽUPANIJE
PODRUŽNICA ZADAR





- 17:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #

23.11.2010., utorak


SHZ PODRUŽNICA OBROVAC
STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA
ZADARSKE ŽUPANIJE – PODRUŽNICA OBROVAC

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

DANA 23. STUDENOGA 2010. GODINE ZADARSKE ELEKTRONSKE NOVINE «ZNET» OBJAVILI SU ČLANKE POD NASLOVOM: “Mladineo je namještao natječaje zadarskoj Sirovini!” i Zeleni podižu ustavnu tužbu zbog cementare u Kruševu

DOSTAVLJAMO HRVATSKOJ JAVNOSTI OBJAVLJENE TEKSTOVE STRANKE HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA – PODRUŽNICE OBROVAC

SHZ PODRUŽNICA OBROVAC

Nakon srpskog eksploatatora do 1990. godine u gradu Obrovcu i obrovačkom području, koji je s idejom trajne okupacije, novcem Hrvata, gradio tvornicu za preradu glinice. Novi potencijalni eksploatatori također zbog svojih strateških interesa, očito su i drskiji, danas u Obrovcu i obrovačkom području, pomoću vlasti i preko iste devastirane tvornice kontroliraju obrovačko područje, dok navodno saniraju bazen s lužnatim vodama i crvenim muljem koje je u sklopu bivše tvornice za preradu glinice, započeto još 2006. godine. Sanaciju obavlja s brojnim kooperantima, iz Hrvatske i svijeta, Sirovina odlagalište d. o. o.
Razni radovi, naročito zbog njihovih strateških interesa, hrvatske porezne obveznike će koštati 80. 677.800 kuna (osamdeset milijuna šesto sedamdeset sedam tisuća osamsto kuna). Po istoj šabloni 2003. godine na područje Obrovca dolazi tvrtka „Fasa d. o. o. „ iz Spresiana koja je kupila Dalmatinske rudnike Obrovac. Dobivši dozvolu i za proizvodnju žbuke, međutim, odustala je od proizvodnje, sada namjerava u selu Kruševu Gradu Obrovac graditi tvornicu cementa i vapna. Kako mještani ovih područja izjavljuju, talijanski investitor kao da se služi stilom srpskog eksploatatora, zbog kontroliranja hrvatskog teritorija, a ne otvaranja radnih mjesta i zapošljavanja mještana.

Božidar Kalmeta, 16. 5. 2008. godine nakon što je srušen dimnjak tvornice za preradu glinice u Obrovcu izjavio je da će na tom prostoru od 500 000 m2. ( petsto tisuća četvornih metara ) biti izgrađena termo elektrana na plin. Međutim, isto zemljište prodano je Luki Jeriću, vlasniku hotela President u Splitu, za 8.500. 000 kuna ( osam milijuna i petsto tisuća kuna ). Pitanje je po čijem su diktatu HDZ-ov gradonačelnik Grada Obrovac Ante Župan i tajnik Slobodan Jurjević prodali Luki Jeriću toliku površinu zemlje tako jeftino, kada je vještačenjem utvrđeno kako je realna cijena zemljišta 60. 000. 000 kuna, (šezdeset milijuna kuna). Dakle gradu Obrovcu je napravljena šteta preko 50. 000. 000 kuna ( pedeset milijuna kuna).

Gradska vlast kao da ne primjećuje da će se, nakon Tvornice - TRIO, ugasiti posljednja radna mjesta u Gradu Obrovac. Tradicionalno na ovom području, zbog dobrih uvjeta, stanovništvo je uzgajalo i stoku. Prije Domovinskog rata na obrovačkom području bilo je preko 100.000 (sto tisuća) ovaca i koza, danas na ovom području je samo neznatan broj ovaca, koza, i goveda, ( broj u uredu za poticaj stočarstva mnogostruko uvećan?).

Ovih dana Argentina, poučena vlastitom naivnošću, savjetuje Hrvatskoj da se kani svjetskih varalica – mešetara, da se ne zadužuje po želji MMF, već da ih odbaci kao što su i oni učinili, jer kako nitko bolje od samih Hrvata ne poznaje vlastitu specifičnost i potrebe, te kako oni nakon što se više ne zadužuju, pomoću vlastitog rada, samoinicijative i vlastitih planova, uspješno se ekonomski oporavljaju i oslobađaju suvremenih eksploatatora – mafije.

Hrvati imaju i veći problem, zbog totalne devalvacije kvalitete hrvatskih stranaka, naročito SDP i HDZ, koje su preko vlasti demonstrirale tendencioznost, zapostavivši moralne vrijednosti u nedostatku ideja, zavarani prividom ruše hrvatsku bazu i nadgradnju. Tako navikavajući hrvatski narod devastirali su u Hrvatskoj život, život koji je devalvirao baš proporcijalno devalviranim strankama, koje ubuduće Stranka hrvatskog zajedništva i hrvatskom narodu, ne mogu biti niti kao opozicija, već samo kao opomena.

Droga kao najveći problem u RH izrazit je na obrovačkom području, a kojeg su i na ovom području stvorili potencijalni porobljivači, dok truju hrvatsku djecu.
Stranki hrvatskog zajedništva, zbog navedenog problema, roditelji s ovog područja sve se više obraćaju i traže pomoć da zaštite vlastitu djecu.
Naročito, zbog trovanja hrvatske djece, Stranka hrvatskog zajedništva u narednom razdoblju predložiti će prema članku 43. Ustava Republike Hrvatske da imaju pravo osnovati udrugu i slobodno se udruživati u skladu sa zakonom, preko koje će čuvati svoju djecu.

Posljedica neznanja vlastodržaca u Gradu Obrovac je pad nataliteta, i emigracija. Prema statistici Kruševo 1971. godine je imalo 2370 stanovnika, 1981. godine, 1978 stanovnika. 1991. godine, 1671 stanovnika, 2001. godine, 1078 stanovnika.

FASSA

Hrvatski narod mora pomoću vlastitog rada, samoinicijative i vlastitih planova, uspješno se ekonomski oporavljati i oslobađati suvremenih eksploatatora – mafije te nedopustiti zastrašivanje od strane istih, koje su im omogućili vlastodršci Zadarske županije.

Na psihološkom nivou, u masama građana Zadarske županije stvorili su strah pomoću kojega održavaju poslušnost i pasivnost stanovništva. Iz toga razloga mnogi građani neće da se angažiraju te zatvaraju oči pred problemima.

Talijanska tvrtka „Fassa d. o. o. „ iz Spresiana, 2003. godine, kupila je Dalmatinske rudnike Obrovac. Dobivši dozvolu za proizvodnju žbuke, međutim, odustala je od proizvodnje, sada namjerava u selu Kruševu Gradu Obrovac graditi tvornicu cementa i vapna. Kako mještani ovih područja izjavljuju, talijanski investitor na obrovačko poručje došao je zbog kontroliranja hrvatskog teritorija, a ne otvaranja radnih mjesta i zapošljavanja mještana.

Talijanski investitori su bili izuzetno velikodušni u prezentiranju tvornice izaslanstvu Zadarske županije, koje je početkom ožujka 2010. godine boravilo u Republici Italiji.

Navedeno izaslanstvo pozvali su u goste da uvide na koga mogu računati u svojim planovima spram Zadarske županije, a sve kako bi kontrolirali obrovačko područje (dovoz i skladištenje otpada, pranje novca i dr). Također da preko istih dobiju podršku stanovništva grada Obrovca i da talijanskog investitora predstave u vrhunskom svjetlu.

Pomoću kupljenih medija hvale talijanski projekt, te preko neke studije o zaštiti okoliša opravdavaju gradnju, koja im ne može proći kao zagađivaču u Republici Italiji, ali može u RH.

Realizaciju talijanskog projekta na obrovačkom području omogućile su pojedine osobe koje su obnašale vlast u Zadarskoj županiji i u Gradu Zadru. Isti su u projekte uključili i osobe sklone organiziranom kriminalu s ciljem da zajedno stječu moć i bogatstvo i da lakše talijanski investitori postanu vlasnici najkvalitetnijih i najvrijednijih nekretnina u Zadarskoj županiji.

Može se reći da postoji neraskidiva spona između politike i kriminalnih skupina u Zadarskoj županiji, čija je žeđ za novcem i moći jača od moralnog kodeksa.

Vlast u Zadarskoj županiji nije takva kvaliteta da bi se mogla oduprijeti potencijalnim lukavim okupatorima, koji će je iskoristi za svoje ciljeve.


Poslano

1. Predsjedniku Hrvatske
2. Vladi Republike Hrvatske
3. USKOK-u
4. Županijskom državnom odvjetništvu u Zadru

U Obrovcu, 23. studenoga 2010. godine

STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA
ZADARSKE ŽUPANIJE
PODRUŽNICA OBROVAC








- 17:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #

21.11.2010., nedjelja


ISTICANJE NA JAVNIM MJESTIMA NAZIVA TVRTKI NA STRANIM JEZICIMA NIJE U SKLADU S HRVATSKIM ZAKONIMA
STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA
ZADARSKE ŽUPANIJE – PODRUŽNICA ZADAR

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST


U Republici Hrvatskoj na javnim mjestima nazivi tvrtki na stranim jezicima postalo je pravilo bez obzira što Hrvatski ustav člankom 12. regulira da je u Republici Hrvatskoj u službenoj uporabi hrvatski jezik i latinično pismo.

Kršenje navedene odredbe te ne reagiranje državnih institucija radi zaštite hrvatskog jezika doveli su do toga da se građani sve više obraćaju Stranci hrvatskog zajedništva u svezi navedenog problema, a naročito što se sve više zaobilazi hrvatski jezik dok na javnim mjestima ističu nazive tvrtki na stranim jezicima.

Također učestalo se krše i odredbe Zakona o trgovačkim društvima čiji članak 20. regulira da naziv tvrtke trgovačkog društva mora biti na hrvatskom jeziku i latiničnom pismu. Naziv tvrtke trgovačkog društva može sadržavati pojedine strane riječi ako one čine ime, odnosno tvrtku člana društva ili robni ili uslužni žig člana zaštićen u Republici Hrvatskoj, odnosno njegova društva registriranog u RH ili ako su uobičajene u hrvatskom jeziku ili ako za njih nema odgovarajuće riječi u hrvatskom jeziku ili ako se radi o riječima na mrtvom jeziku.

Danas u Hrvatskoj mnoga poduzeća i obrti ističu na javnim mjestima nazive tvrtki na stranim jezicima čime se krše odredbe hrvatskog ustava i Zakona o trgovačkim društvima. U svezi kršenja navedenih odredbi još nitko nije odgovarao.
Da bi se uspostavila pravilna primjena hrvatskog jezika, kažnjavati bi se trebale pravne osobe i samostalni poduzetnici registrirani na području RH koji ne poštuju zakonske odredbe o javnoj uporabi hrvatskog standardnog jezika kao službenog jezika RH.

U svojim pravnim dokumentima i Europska unija jasno se odredila prema njegovanju i poštivanju kulturne i jezične raznolikosti koju baštini povijesna, ali i suvremena Europa. Kad je riječ o statusu službenih jezika, europsko zakonodavstvo navodi da svi službeni jezici zemalja članica imaju status službenih jezika.

Svaka zemlja članica samostalno odlučuje o tome koji će od njezinih nacionalnih jezika biti službeni jezik ili službeni jezici u EU. S obzirom da je prema ustavu RH hrvatski jezik službeni jezik, smatramo da će tako hrvatski jezik postati jednim od službenih jezika Europske unije.

Svima nama u Hrvatskoj mora biti jasno da je jezik za jednu zajednicu i mjerilo vitalnosti. Jezik je rad duha. Kada se jednom narodu zabrani upotreba vlastitog jezika i nametanjem stranog okupacija je na djelu, a stanje za potencijalnu žrtvu alarmantno. Zatiranje jezika jednom narodu je stvarni pritisak na duh istog – nema jezika – nema naroda – nema života.

Naročito, zbog kršenja odredbi hrvatskog ustava i Zakona o trgovačkim društvima, Stranka hrvatskog zajedništva u narednom razdoblju predlagat će građanima da imaju pravo podnijeti prijavu o odgovornosti pravnih osoba koje ističu nazive na stranim jezicima svojih tvrtki i obrta u RH.


Poslano

1. Predsjedniku Hrvatske
2. Vladi Republike Hrvatske
3. Hrvatskom saboru
4. Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa
5. Ministarstvu pravosuđa

U Zadru, 21. studenog 2010. godine

STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA
ZADARSKE ŽUPANIJE
PODRUŽNICA ZADAR
















- 17:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #

20.11.2010., subota


NUŽNO NAM TREBA STO DVADESET DVIJE MILJARDE AMERIČKIH DOLARA
STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA

ZADARSKE ŽUPANIJE – PODRUŽNICA RAŽANAC


PRIOPĆENJE ZA JAVNOST


Godine 1990. nova vlast, predvođena HDZ-om, izvršila je pretvorbu društvenog vlasništva u državno na štetu gospodarskih subjekata koji su ovim potezom ostali bez vlastite imovine i prava tvrtke te dotadašnjeg menadžmenta da istom upravlja. Država je time preuzela sudbinu tvrtki i zaposlenika u svoje ruke, kao svojinu. Dakle, država je postala vlasnik sveukupne aktive i svih osnovnih sredstava gospodarstva.

Nakon toga slijedi mrak i nepoznato, kako državi kao novom vlasniku tako i dotadašnjim vlasnicima i uposlenicima – tvrtki.

Tvrtke bez vlastite imovine isto su što i ženidba bez neke stvari. Dakle, sva aktiva i sva stvorena društvena vrijednost i imovina od 1945. do 1990. preko noći su prešli u ruke oligarhije koja se time nije znala nositi, te je pod hitno ozakonila procese da bi se toga riješila i nešto zaradila. Ništa čudno za naše podneblje!

Očekivalo se da će se država kao novi vlasnik resursa ponašati i upravljati pažnjom i odgovornošću dobrog gospodara. Uposlenici, a naročito menadžment, nikako se nisu mogli snaći – tko je čiji i tko kome odgovara. Dobar gospodar se nije dogodio. Prevladala je politika 200 naših (HDZ - ovih) bogatih. Kako ih obogatiti? Zakonima loše pisanim i još lošije provodivim. Tako su neki postali vlasnici i preko 200 tvrtki , a da u džepu i hrvatskoj lisnici nisu imali ni škude.

Ovim je završila privatizacija. Da bi postali stvarni vlasnici, koristili su se Stečajnim zakonom. Kako?

Proces je tekao tako da su gospodarske subjekte iz privatizacije zaduživali nekoliko puta više od stvarne vrijednosti tvrtki kod banaka koje su vrlo brzo vidjele način lakog stjecanja.

Sredstva banaka koja su opteretila tvrtke u većini slučajeva nisu ni sjela na račune zaduženih tvrtki već su nestala ZNA SE gdje. Potom nelikvidna poduzeća u stečaj! Tijekom trajanja stečajnih procesa vrijednost tvrtki se urušava do granice bezvrijednosti.

Nakon svega propalu tvrtku kupuju «našim» novcem, koji su ranije spremili ZNA SE gdje. Ovakvi procesi traju do potpunog uništenja imovine stvorene do 1990. godine. Neki stečajevi traju čitav ovaj period od dvadesetak godina.

Na sve ovo nijemo gledaju Sabor, saborski zastupnici, Vlada i sve institucije zadužene za nadzor i zaštitu državne i privatne imovine.

Približimo redoslijed i veličine uništenog:

godine 1990. RH je imala 1.968.000 (milijun devetsto šezdeset osam tisuća) zaposlenih i 656.000 (šesto pedeset šest tisuća) umirovljenih građana.

godine 2010. RH ima 1.425.000 (milijun četiristo dvadeset pet tisuća) zaposlenih i 1.187.000 (milijun sto osamdeset sedam tisuća) umirovljenih građana.

Dakle, u dvadeset godina stečajnih i stjecajnih procesa u Republici Hrvatskoj uništeno je 543.000 radnih mjesta (uposlenih) i prevedeno u mirovinski korpus 531.000 radno sposobnih građana.



Kad je pak u pitanju aktiva vrijednosti poslovnih subjekata uništena u ovom razdoblju cifra se penje na fantastičnih 122.000.000.000 američkih dolara. Ovaj bi nam iznos danas trebao u keš investiciji da zaposlimo 543.000 radno sposobnog stanovništva koje smo izgubili stečajnim ili stjecajnim procesima.

Dakle, nužno nam treba 122.000.000.000 američkih dolara da bismo se u idućih četiri - pet godina vratili na pozicije iz 1990. godine.

Sve ostalo je lupetanje i puste tlapnje očajne oligarhije vlasti i bespomoćnih građana o gospodarskom oporavku i mjerama za izlazak iz krize, demagogija politikanata kojima je samo stalo do vlasti.

Svih smo se ovih priča o štednji i uštedama naslušali u ranom socrealizmu. Kao da noge može štedjeti onaj tko ih nema.


U Ražancu, 20. studenoga 2010. godine


Poslano


1. Predsjedniku Hrvatske

2. Vladi Republike Hrvatske

3. USKOK-u

4. Županijskom državnom odvjetništvu u Zadru




STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA

ZADARSKE ŽUPANIJE

PODRUŽNICA RAŽANAC













- 18:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

10.11.2010., srijeda


PRIJETE ONIMA KOJI SU IH RAZOTKRILI
STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA
ZADARSKE ŽUPANIJE – PODRUŽNICA RAŽANAC

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST


DOSTAVLJAMO VAM OBJAVLJENE TEKSTOVE STRANKE HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA – PODRUŽNICA RAŽANAC KOJI SU IZVJEŠĆIVALI HRVATSKU JAVNOST O NEZAKONITIM RADNJAMA OPĆINE RAŽANAC. ČELNICI NAVEDENE OPĆINE PRIJETE ONIMA KOJI SU IH RAZOTKRILI, A SVE S CILJEM DA IH SE ZASTRAŠI.

POREZ NA DOHODAK - PLAĆE

Harač jednima, kruha bez motike drugima.


Porezom na dohodak (plaće i sva druga primanja) radnika i druge sirotinje centralna administrativna vlast definitivno zadržava ustroj jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave kakav je sad. Time definitivno iskazuje nesposobnost i neznanje organizirati efikasnu i primjerenu administraciju na razini cijele države koja po broju stanovnika odgovara srednjoeuropskom gradu ( npr. Berlin).

Ne radi se samo o neznanju i nesposobnosti već poglavito o STRAHU. Centralna administrativna vlast ima strah biti sama nazočna u servisu i službi građana. Vrlo često se čuje kako nismo narod sposoban voditi samostalnu državnu zajednicu. Takva razmišljanja dolaze poglavito iz centra državne administracije.

Čujemo neki dan jednu našu ministricu, da joj ime ne spominjemo, oko javne polemike na događanja u Varšavskoj ulici u Zagrebu, kako ona i njeno ministarstvo o tome imaju stajalište kao da su iz Zanzibara. Sve bi bilo isto da se pokrene bilo koja druga društvena polemika.

Prije nekoliko dana jedan od ministara kazao je kako nam je na vratu i grbači administrativna vlast europske zajednice. Da pukneš od jada i jadnika u vrhu centralne administrativne vlasti. Kako bi njemački narod reagirao da kojim slučajem nije njihova kancelarka zaštitila posrnule gospodarske subjekte prošle godine, već da im je pružila odgovor da to ne smije od Zanzibara. Isprike srcem i dušom svakom čovjeku iz Zanzibara.

Pravdanje centralne državne administracije za održavanje 576 jedinica lokalne i područne samouprave služi im kao alibi za svu nesposobnost, neznanje i javašluk.

Centralna administracija je načistu da takav ustroj ne vrijedi ni pišljiva boba. Stoga je i sama ustrojila na razini županija državne urede uprave za sve potrebne resore ovlasti. No i dalje zadržava ustroj jedinica lokalne i područne samouprave na razini 576 kako bi imala kakav takav alibi za sve propuste i sav nemar u primjeni Zakona i nadzora nad primjenom zakona.

Kako god je državna administracija ustrojila urede državne uprave za sve potrebne resore isto tako je i lokalna i područna samouprava kako županija i gradovi isto tako i općina ustrojila svoje urede za iste resore.

Jedinice lokalne samouprave su naročito glasne svake četiri godine prilikom izbora oko toga tko će voditi koji resor. Kao da nije svejedno tko će voditi resor praznih mogućnosti i još praznijih i jalovijih poslova. Svejedno tko je u općini Galovac resorni čelnik za prosvjetu i zdravstvo. Posve isto vrijedi i za Ražanac i druge općine u RH.

Građani imaju jedinu i stalnu komunikaciju sa državnim uredima te niti ne pitaju jesu li državni ili gradski ili općinski. Državni uredi jedini su u kojima mogu dobiti uslugu i servis, a lokalni su sami sebi svrha.

Sugeriramo centralnoj administraciji što hitnije zatvaranje nepotrebnih jedinica lokalnih i područnih samouprava. Svrhu imaju samo u toliko koliko su već dojadili seoskom puku sa silinom laprdanja. Državna centralna administracija ako joj treba određeni broj novih djelatnika za razine županija i gradova neka ih popuni javnim natječajem.

Obrazložimo ovakvo stajalište i nužnost ukidanjem poreza na dohodak koji i onako nitko ne zna je li obveza poslodavca ili djelatnika jer je solidaran. U svakom slučaju nepotreban.

Primjer općina Ražanac. Općina Ražanac ima primitke iz poreza na dohodak na iznosu od 1.850.000 kuna godišnje ili 155.000 kuna mjesečno. Ovaj iznos se naplati mjesečno od prosječnih 890 poreskih obveznika. Ovo nije dosta za održavanje hladnog pogona općine već nužno svake godine prodaju preko milijun kuna građevinskog zemljišta, a k tome i donacije države. Dakle trošak 12 uposlenih u toj nepotrebnoj općini građanima jest harač zaposlenim radnicima RH-e, a zaposlenima u općini kruha bez motike za koješta i kojekakve troškove.
Namjensko trošenje sredstava te lokalne samouprave nitko u ovoj domovini ne kontrolira osim Državne revizije, a i to je nekakav odgovor (doći ćemo, pripremite se). Ni najmanje to nije kontrola sadržaja troškova i namjene utroška sredstava.

Ukupna sredstva poreza na dohodak za RH-u iznose 5.200.000.000 kuna.
Država za potrebe državne administracije zadržava 29,5%, gradovi i općine imaju 55%, županije 15,5%, a grad Zagreb 79,5%. Dakle prosječni poreski obveznik po ovom porezu izdvaja mjesečno 305 kuna.

Na općinu Ražanac iz ovog primjera otpada 168 kuna po prosječnom poreskom obvezniku ili 890 obveznika za financiranje te općine plaća harač. Kako se time gospodari i tko ima koristi najbolje ćete se uvjeriti popivši kavu na trgu u Ražancu i popričavši sa pukom.

Napominjemo da velika većina poreskih obveznika nije niti stalno nastanjena u Ražancu te im je sasvim svejedno. Sve je građanima RH-e postalo svejedno, pa i plaćati porez zajednici u kojoj ne žive i ne rade zbog, recimo, poreza na vikendicu.

Zaključimo: hitno ukinuti sve nepotrebno pa tako i veliki broj jalovih i nekorisnih jedinica lokalnih i područnih samouprava. Tako ćemo rasteretiti poreske obveznike harača, a narod silne polarizacije do razine zaseoka temama «tko to tamo vlada».

Organizirajmo državnu upravu bez izbora i bez tenzija po svemu primjerenu mogućnostima i potrebama našeg čovjeka i njegovih zahtjeva.

Uredimo društvo zanosnim entuzijazmom kojim smo osvojili neovisnost. Ne dajmo se smetati i tražiti alibije kako to ne znamo i kako smo mlada demokracija. Nismo u dvadeset prvo stoljeće razvoja ljudske vrste ušli iz špilje. Pa još prije pet stoljeća naš Matija Ivanić Pučanin digao je bunu za pravednije i bolje društvo.

Oslobodimo se prizivanja ropstva neke strane administracije. Mijenjajmo se brže i bolje i bit će nam bolje.

Petnaest godina iskustva s ovolikim brojem općina sasvim je dosta. U promjene i u novu pravednost neka nas povede Bog i hrvatsko znanje.


POLA PIJE, POLA ŠARCU DAJE


Dragutin Miočić, načelnik naše male pitoreskne i svakim danom pukom sve siromašnije općine Ražanac (sad nas je tisuću manje nego 2001. na popisu), zaključio je 18. lipnja 2010. godine Ugovor o zastupanju i uređenju međusobnih odnosa sa vrlom odvjetnicom Katijom Jajaš iz Rijeke. Čija li je i tko stoji iza nje čut će se.

Doduše, nisu naveli gdje se zastupaju i pred kojim tijelom državne ili upravne vlasti. Ista zastupa i druge općine u Zadarskoj županiji.

Nije rečeno ni kakav međusobni odnos uređuju. Moguće su svakakve kombinacije. Tek je navedeno da je zastupnik obvezan za nalogodavca izraditi i u njegovu poslovanju osigurati mu sljedeće odvjetničke usluge:
- Usmeno savjetovanje
- Sastav dopisa radi naplate tražbina
- Dopis hrvatskom Zavodu za mirovinsko osiguranje radi pribavljanja podataka o zaposlenju obveznika plaćanja katastarske izmjere

O čemu bi se savjetovali zastupnik i načelnik nije rečeno. Možda znaju, a možda i ne znaju o čemu.

Sastaviti dopis radi naplate tražbina općine valjda bi trebali znati sami djelatnici općine. Ukupno ih je dvanaest (12) sa raznim primanjima, kao apostola. Među njima tajnik, viši upravni pravnik, pročelnik inženjer, načelnik električar, dipl.oec, još jedan viši upravni pravnik itd.

Kakve pak veze ima hrvatski Zavod za mirovinsko osiguranje o obveznicima plaćanja katastarske izmjere bilo bi ih ludo i pitati.
Provjereno nemaju takvu statistiku.

Vrlo važno i najvažnije u ugovoru je definirana cijena tog posve jalova i nepotrebna posla. Utvrđena cijena za svaki pojedini dopis iznosi 123 kune plus troškovi materijalne naravi.

Zvuči vam premalo i nikakav posao. Šipak. Prosječna neto satnica u RH iznosi 28 kuna što znači da za svako odaslano pismo naplaćuju cirka pet (5) sati rada. Nije malo vidjet ćete kako slijedi.

Evo kako glasi taj famozni cirkularni dopis.
Poštovani, obraćam vam se glasom nam iskazane punomoći moga klijenta općine Ražanac na način kako slijedi:
ugovorom o sufinanciranju dužni ste uplatiti 4.000,00 kuna u četiri rate itd. Ako ste uplatili hvala, a ako niste, uplatite jer će biti OVRHA (FRKE).

Dakle nema navedena iznosa tražbine već općenito. Stoga je posve razvidno da je pismo cirkularno istog sadržaja odaslano na adrese dostavljeno iz općine Ražanac.

Štovani naši sugrađani, živimo li mi u Ražancu u vrijeme elektronske pošte ili u 18.stoljeću?
Je li naša općinska vlast mogla taj pismuljak sastaviti sama i dostaviti nam ga s redovnim računima za čistoću u pismu s povratnicom i s naznačenim iznosom stvarnog pojedinačnog duga?
Mogla je i trebala biti, a nije. Zašto? Zato što tada ne bi postojala mogućnost naše narodne mudro zločaste «Pola pije,pola šarcu daje».

Pisma, dopisi i slične gluposti već imaju cijele knjige špranci, to i žapci znaju. Imaju cijele knjige, poslovna pisma i dopise.
No, mali žapci ne znaju narodne mudre «Pola pije, pola šarcu daje». E sad ono što vam se činilo premalo i bez veze.
Eto vidite da nije.

Naša vrla odvjetnica i naš niski načelnik već su naplatili po ovom poslu ukupno 132.360,30 kuna. Jeste dobro pročitali? Jeste. Je li malo? Nije. Po ovom u svemu lošem i sumnjivom ugovoru naplata će se popeti na 400.000,00 kuna ako se ne nađe netko pametan i nadležan staviti ga van snage, a načelnika za štetu prijaviti državnom odvjetništvu.

Postavlja se konačno pitanje: pred kime nas odvjetnica Jajaš zastupa? Ni pred kime i ni pred jednom vlasti. Ni u upravnom sporu, ni pred sudom, ni pred upravnim sudom, ni trgovačkim sudom. Dakle nigdje.
Pa gdje zastupa općinu Ražanac? Pred načelnikom u usmenom savjetovanju oko zna se čega. Koliko pije, a koliko šarcu daje!


OPĆINA RAŽANAC

« PRESKUPO NEZNANJE ILI ? «


Općinsko vijeće općine Ražanac na prijedlog Općinskog načelnika Dragutina Miočića donijelo je ODLUKU o prihvaćanju ponude tvrtke «OIKON» iz Zagreba za sastav zahtjeva za ocjenu procjene utjecaja na okoliš, za poslovnu zonu Vukovac, za iznos od 52.890 kuna (pedeset dvije tisuće i osamsto devedeset kuna).

Općinsko vijeće ovlastilo je svoga načelnika da zaključi Ugovor. Ugovor je i zaključen i potpisan. Zahtjev je sastavljen i dostavljen Ministarstvu zaštite okoliša RH.

Zahtjev je naplaćen i ima točno pet /5/ rečenica poredanih redom na A4 formatu, (rečenice su jednostavne i kratke») za iznos 52.890.- (pedeset dvije tisuće i osamsto devedeset kuna).

Ugovorni sastavljač je sastavio ZAHTJEV /dopis/, a ugovorni investitor ga je pečatio i potpisao, kao da ga je sam sastavio.

Sramota i bruka bila bi manja da općina Ražanac nema u stalnom radnom odnosu: Općinskog načelnika Dragutina Miočića, pročelnika jedinstvenog upravnog odjela, tajnika općine, administrativnog referenta, samostalnog računovodstvenog referenta, komunalnog redara, zamjenika načelnika sa polovicom radnog vremena, profesora bibliotekara, vatrogasca, i svih 15 vijećnika sa po 500 kuna po sjednici Općinskog vijeća.

Dakle svedeno na prosječnu NETO plaću RH u općini Ražanac ima ukupno dvanaest /12/ uposlenika.

Dakle svi zajedno ne znaju sastaviti jedan ZAHTJEV. Sva tragedija nepismenosti poglavito se očituje u neradu, neznanju i neodgovornosti prema sredstvima poreznih obveznika. Mogu se dodati i elementi kriminala. Ovo drugo posve je očito, neće biti procesuirano niti sankcionirano, bez obzira na štetu i veličinu štete. Opravdat će se i pokrivati Odlukom Općinskog vijeća koju je predložio Načelnik, koji bi po Zakonu upravo trebao suspendirati protuzakonite i nemoralne odluke.

Zakon o zaštiti okoliša, Uredbe i Pravilnici po tom Zakonu su precizno naveli sadržaj ZAHTJEVA iz ovog pisma te propisali sve potrebite priloge uz taj ZAHTJEV.

Ovako visoke cijene za ništa rada i ovakvo neznanje su naša stvarnost.

Na kraju pitanje glasi: Tko je više jamio od navedenih 52.890 kuna za pet rečenica, sastavljač teksta OIKON Zagreb bez potpisa ili potpisnik bez znanja teksta, ili možda porezni obveznici?

I na kraju tko se smatra nadležnim izvršiti kontrolu prethodne dvojbe, u ovoj nam našoj jedinoj i najljepšoj Hrvatskoj. Dokumenti iz ovog teksta su javni i mogu se dobiti na uvid u općini Ražanac.


OPĆINA RAŽANAC – PREVARE S NEKRETNINAMA


U Republici Hrvatskoj prevare s nekretninama i zemljištem postalo je pravilo, biznis isprepleten podzemljem, a naročito je to prisutno u jedinicama lokalne samouprave.

Institucije koje su dužne reagirati protiv počinitelja kaznenih djela već godinama su nezainteresirani, na prijave građana Ražanca zbog kriminalnih radnji načelnika općine Ražanac, koji već godinama protuzakonito rasprodaje općinske parcele zemljišta izabranim i povlaštenim pojedincima. Šteta takvim radnjama mjeri se u milijunama kuna, kako za općinu Ražanac tako i za Ministarstvo financija RH.

Načelnik općine Ražanac djeleći mrvice pojedincima u općini nastoji dobiti podršku stanovništva i predstaviti se u pravom svjetlu, a sve kako bi nesmetano rasprodavao općinsko zemljište. Nije se zadovoljio protuzakonitom prodajom općinskih parcela već je za 2009. godinu potrošio i 150.000,00 tisuća kuna reprezentacije ili 2% svih prihoda općine Ražanac.

Dakle, pošteni građani prepušteni su sami sebi i prisiljeni boriti se protiv vjetrenjača.

SHZ Zadarske županije, Ogranak Ražanac raspolaže s prijavama i dokumentacijom, koju su građani dostavljali nadležnim institucijama u RH (predsjednici Vlade RH, Općinskom državnom odvjetništvu u Zadru, USKOK –u i dr.) u svezi protuzakonite prodaje općinskog zemljišta i enormnih trošenja sredstava za reprezentaciju.

To se sve događa što korumpirani političari navedenih institucija u Zadarskoj županiji vide u lokalnim jedinicama samouprave financijski interes, moć i izborne glasove.

Može se reći da je veza između kriminalnih skupina i politike jaka, što znači da utječu i na izborne rezultate.

Lokalna vlast u Ražancu bez ikakve grižnje savjesti u rukavicama surađuje s organiziranim kriminalom, a na račun mještana općine Ražanac.

Poslano

1. Predsjedniku Hrvatske
2. Vladi Republike Hrvatske
3. USKOK-u
4. Županijskom državnom odvjetništvu u Zadru



U Ražancu, 10. studenoga 2010. godine



Stranka hrvatskog zajedništva
Zadarske županije
Podružnica Ražanac



- 15:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #

04.11.2010., četvrtak


INA - Nacionalna veleizdaja
STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA

Priopćenje za javnost


Saborsko povjerenstvo za INU završilo je s ispitivanjem dijela sudionika u toj najvećoj gospodarskoj i političkoj aferi u Hrvatskoj. I što je zaključilo? Uskoro će se vidjeti. Ali, prema onom što smo vidjeli i čuli u medijima, ništa spektakularno se neće dogoditi niti poznatim sudionicima, a niti onima nepoznatima koji su stajali u sjeni. A strašne stvari su se dogodile ovom najvećom kriminalnom radnjom koja će imati nesagledive posljedice, kako za hrvatsku državu, tako i za njezino gospodarstvo.

Strašna je spoznaja:

- da je 25% vrijednosti Ine darovano mađarskoj državi za 500 milijuna dolara!
- da prema procjeni neovisnih stručnjaka Ina vrijedi ne 2,5 nego 25- 30 milijadi eura!
- da tih 500 mil.dolara, prema iskazima sudionika afere, nikada nisu doznačeni u Hrvatsku!
- da je hrvatski pregovarač koji je poznat hrvatskoj javnosti, prema vlastitom priznanju, 2003. godine odbio višu ponudu neusporedivo kvalitetnijeg i sigurnijeg austrijskog OMV-a!
- da nitko ne zna kako je mađarska država dobila dodatne dionice i postala najvećim vlasnikom Ine (Uprava i Nadzorni odbor)!
- da Hrvatska preko mađarskog rukovodstva u Ini kupuje najskuplje gorivo pored vlastitih 70% plina i 30% nafte!
- da mađarska vlada preko jedne male tvrtke MOL (tri puta manje od Ine) dolazi do vlasništva najvećeg hrvatskog gospodarskog giganta, okosnice hrvatskog gospodarstva i garanta energetske neovisnosti države!
- da je ovo klasičan primjer ne samo neprijateljskog nego i kriminalnog preuzimanja najveće hrvatske tvrtke!
- da je glavna strategija mađarske vlade u odnosu na Hrvatsku preko MOL-a ovladati Inom i vratiti Hrvatsku na pozicije apsolutne gospodarske ovisnosti slične onoj s početka 20.stoljeća!
- da je Mađarska uz plin i naftu postala vlasnikom svih izvora pitke i termalne vode koje je imala u vlasništvu Ina, a koji su najveće nacionalno bogatsvo!
- da će bušotine otkrivene hrvatskim novcem i znanjem u Siriji davati Mađarskoj 80 milijuna eura čiste dobiti mjesečno ili okruglo 24 milijarde eura za rok koncesije od 25 godina!
- da je hrvatska Vlada Mađarskoj darovala visoko isplativu proizvodnju plina, a nerentabilnu prodaju zadržala za sebe!
- da je Ina nakon ulaska mađarske uprave u 2009. godini napravila (namjerno!) gubitak viši od 2 milijarde kuna dok su sve slične tvrtke u regiji poslovale s enormnom dobiti!
- da većinska mađarska Uprava uz to nije državi plaćala poreze i trošarine, a da nadležne institucije hrvatske države nisu prstom makle da ovaj bjelodani kriminalni čin potkopavanja države sankcioniraju i spriječe daljnu propast!
- da se iza ovih namjernih gubitaka krije strategija mađarske vlade da Inu baci na koljena i tako u potpunosti otkupi preostale dionice!
- da je nejaki MOL za plaćanje poreza i trošarina dao Ini tzv. korporacijski kredit od 1,1 milijarda kuna kako bi kroz ovaj podli potez potpuno onesposobio Inu i tako došao do preostalih dionica, a da to nitko pismen u Ini i Vladi ne vidi!
- da je 25 mađarskih uposlenika Ine radilo na crno zajedno s mađarskim predsjednikom Uprave i Nadzornog odbora, te da isti nisu uhićeni i prema hrvatskom zakonu protjerani iz zemlje sa zabranom ulaska, kao što se to radi u svim ostalim slučajevima rada stranaca na crno!
- da mediji i doslovce sve političke stranke hrvatsku javnost zabavljaju osobnim sudbinama pojedinih sudionika afere umjesto da ukažu na pogubne učinke ovog kriminalnog djela i povratak pravne države radi hrvatske budućnosti.

Stoga predlažemo:

- da hrvatska Vlada u cilju zaštite najviših nacionalnih interesa ne pregovara o eventualnoj izmjeni ugovora nego žurno poduzme pravne mjere s ciljem vraćanja na kriminalan način poklonjenih dionica MOL-u i mađarskoj vladi.
- da hrvatska Vlada kao prvi korak odmah i bezuvjetno otkupi razliku od cca 7% preostalih dionica koje još nisu u mađarskom vlasništvu te tako opet postane većinski vlasnik!
- da se svi sudionici afere, pojedini bivši i sadašnji dužnosnici koji su bili povezani s ovim kriminalnim radnjama, budu predmet istrage nadležnih hrvatskih institucija.

Ukoliko hrvatska Vlada ne povuče radikalne poteze te tako sačuva nacionalni dignitet i najznačajniju nacionalnu imovinu, javnost će sigurno uskoro reagirati na odgovarajući način.

Poslano

1. Predsjedniku Hrvatske
2. Vladi Republike Hrvatske
3. USKOK-u
4. Saborskom povjerenstvu za Inu



Zagreb-Zadar, 4. studenog 2010. godine



STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA



- 12:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

02.11.2010., utorak


NADZORNI ODBOR SAM SEBI PODIJELIO NOVCE
STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA, ZADARSKE ŽUPANIJE – PODRUŽNICA BENKOVAC

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST


Zbog planskog uništenja poljoprivredne proizvodnje na području grada Benkovca, građani se sve više javljaju Stranci hrvatskog zajedništva zbog pranja novca kroz Regionalnu veletržnicu Benkovac.

Nedavno smijenjeni predsjednik nadzornog odbora Regionalne veletržnice Benkovac Željko Lončar, sada zamjenik Županijskog predsjednika HDZ-a, dana 7. travnja 2010. godine dao je izjavu Zadarskom listu o nezakonitoj prodaji pršutane koja je bila u sastavu poduzeća Regionalne veletržnice Benkovac d.d. koju je po njemu prodao prethodni nadzorni odbor 2003. godine za samo 700 tisuća kuna iako je vrijedila više milijuna kuna na čijem je čelu bila Omerka Šarić, SDP-ova vijećnica u Gradskom vijeću Zadra.

Na nedavnom suđenju bivšem direktoru Regionalne veletržnice Benkovac vještakinja financijske struke Majda Korljan utvrdila je da je uvidom u poslovne knjige računovodstvo benkovačke veletržnice isplaćivalo novčane iznose u gotovini za članove Nadzornog odbora, a ne preko žiro računa članova Nadzornog odbora.

Na konferenciji za novinare 10. kolovoza 2007. godine bivši predsjednik Županijske organizacije stranke DC-a Joško Morić izjavio je da je Nadzorni odbor na čelu s Željkom Lončarom, bivšim predsjednikom Regionalne veletržnice Benkovac koji je postao predsjednikom 2005. godine, sam sebi odredio naknade i podijelio novce u iznosu 450.000 tisuća kuna (četiri sto pedeset tisuća kuna).

Nikome u Hrvatskoj nije jasno što je nadzorni odbor nadzirao.
Prema Zakonu o trgovačkim društvima nadzorni odbor nadzire vođenje poslova društva. Može pregledavati i ispitivati poslovne knjige i dokumentaciju društva, blagajnu, vrijednosne papire i druge stvari. U tu svrhu odbor može koristiti svoje pojedine članove ili stručnjake. Podnosi glavnoj skupštini pisano izvješće o obavljenom nadzoru. U izvješću dužan je posebno navesti djeluje li društvo u skladu sa zakonom i aktima društva te odlukama glavne skupštine, jesu li godišnja financijska izvješća napravljena u skladu sa stanjem u poslovnim knjigama društva i pokazuju li ispravno imovinsko i poslovno stanje društva te stav koji ima o prijedlogu uprave glede dobiti i pokrića gubitka u društvu i dr.

Sadašnje brojne afere kao što je slučaj s Regionalnom veletržnicom Benkovac potvrđuju da samo direktori odgovaraju za kaznena djela, a Nadzorni odbori koji su politički postavljeni ostaju nekažnjeni.

Više nije tajna da su nekad uspješna poduzeća kao Regionalna veletržnica Benkovac djelovala pod zaštitom kriminalnih skupina i zarađivala monopolističku rentu koja ih je zbog toga činila stalnim pristašama organiziranog kriminala. Te kriminalne aktivnosti umjesto da su na vrijeme uklonjene, postale su isprepletene s politikom i zbog toga ih je teško razlikovati.

Sada kada je uništeno hrvatsko gospodarstvo, protiv korupcije treba se boriti reformom poreznog sustava, kao što je bio slučaj 30-ih godina prošlog stoljeća u SAD-u koje su zatvorile okorjelog kriminalca Al Caponea zbog utaje poreza jer mu nisu prethodno mogli dokazati razna kaznena djela prohibicije i ubojstava.

Poslano

1. Predsjedniku Hrvatske
2. Vladi Republike Hrvatske
3. USKOK-u
4. Županijskom državnom odvjetništvu u Zadru


U Benkovcu, 2. studenog 2010. godine

STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA
ZADARSKE ŽUPANIJE
PODRUŽNICA BENKOVAC


- 16:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #

01.11.2010., ponedjeljak


ODGOVORNOST BIVŠEG NADZORNOG ODBORA ZA UNIŠTENJE REGIONALNE VELETRŽNICE BENKOVAC
STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA
ZADARSKE ŽUPANIJE – PODRUŽNICA BENKOVAC


PRIOPĆENJE ZA JAVNOST


Propadanje poljoprivredne proizvodnje na području grada Benkovca – ekonomska je trauma, što je posljedica uništenja Regionalne veletržnice Benkovac d. d. koja je trebala biti okosnica poljoprivredne proizvodnje u Ravnim kotarima.

Regionalna veletržnica Benkovac d. d. jedna je od veletržnica iz nacionalnog Projekta izgradnje mreže veletržnica kojeg je pokrenula Vlada RH u suradnji s Organizacijom ujedinjenih naroda za poljoprivredu i prehranu (FAO) i Europskom bankom za obnovu i razvitak (EBRD). Europska banka osigurala je i djelomičnu financijsku potporu Projektu.

Ovih dana bivši predsjednici Nadzornog odbora Regionalne veletržnice Benkovac d. d. daju pojedinim hrvatskim sredstvima priopćavanja izjave da ih istražuju nadležne hrvatske institucije zbog uništenja veletržnice.

Iz priloženih priopćenja vidljivo je da navedeni nastoje opravdati svoju odgovornost u vođenju nadzornog odbora. Također isti prijete prijavama onima koji su ih razotkrili, a sve s ciljem da ih se zastraši.

Prema Zakonu o trgovačkim društvima isti ne mogu opravdati odgovornost za propast veletržnice. Tako po istom zakonu direktore veletržnice imenuje nadzorni odbor koji je mogao opozvati svoju odluku o imenovanju kada za to postoji važan razlog. Važnim razlogom naročito se smatra gruba povreda dužnosti, nesposobnost za uredno obavljanje poslova društva i dr.

Uprava, odnosno direktor po navedenom zakonu mora izvješćivati nadzorni odbor o: poslovnoj politici i o drugim načelnim pitanjima budućeg vođenja poslova; rentabilnosti poslovanja društva, a napose rentabilnosti upotreba vlastitoga kapitala; tijeku poslova, napose prihoda i stanja društva; poslovima koji bi mogli biti od velikog značaja za rentabilnost poslovanja i za likvidnost društva.

Uprava podnosi izvješće o poslovnoj politici najmanje jednom godišnje (ako izmjena stanja ili nova pitanja ne nalažu da se o tome izvjesti bez odgađanja), izvješće o rentabilnosti društva i o upotrebi kapitala na sjednici nadzornog odbora na kojoj se raspravlja o godišnjim financijskim izvješćima, izvješće o tijeku poslova i o stanju društva najmanje tromjesečno, a izvješće o poslovima koji bi mogli biti od velikog značaja za rentabilnost poslovanja i za likvidnost društva pravodobno kako bi nadzorni odbor mogao o njima zauzeti stav. Izvješća se moraju sastavljati savjesno i istinito.

Također prema zakonu nadzorni odbor može zahtijevati od uprave da ga izvješćuje i o drugim pitanjima koja su od značaja za poslovanje i stanje društva. Nadzorni odbor može u svako doba tražiti od uprave da ga izvijesti o pitanjima koja su povezana s poslovanjem društva i koja značajnije utječu na položaj društva ili se razumno može očekivati da bi na to mogla utjecati.

Dalje, prema zakonu nadzorni odbor nadzire vođenje poslova društva. Može pregledavati i ispitivati poslovne knjige i dokumentaciju društva, blagajnu, vrijednosne papire i druge stvari. U tu svrhu odbor može koristiti svoje pojedine članove ili stručnjake. Podnosi glavnoj skupštini pisano izvješće o obavljenom nadzoru. U izvješću dužan je posebno navesti djeluje li društvo u skladu sa zakonom i aktima društva te odlukama glavne skupštine, jesu li godišnja financijska izvješća napravljena u skladu sa stanjem u poslovnim knjigama društva i pokazuju li ispravno imovinsko i poslovno stanje društva te stav koji ima o prijedlogu uprave glede dobiti i pokrića gubitka u društvu i dr.

Osim prema Zakonu o trgovačkim društvima, bivši nadzorni odbor ne može opravdati odgovornost i prema Kaznenom zakonu RH (članak 300.) za neprijavljivanje počinjenja kaznenog djela. Kaznom će se kazniti odgovorna osoba koja ne prijavi počinjenje težeg kaznenog djela za koje je saznala obavljajući svoju dužnost, a radi se o kaznenom djelu za koje pokretanje kaznenog postupka nije prepušteno privatnoj tužbi ili povodom prijedloga. Odgovorna osoba u smislu navedenog zakona je osoba kojoj je povjeren određeni djelokrug poslova iz područja djelovanja pravne osobe.


Poslano

1. Predsjedniku Hrvatske
2. Vladi Republike Hrvatske
3. USKOK-u
4. Županijskom državnom odvjetništvu u Zadru



U Benkovcu, 1. studenog 2010. godine



STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA
ZADARSKE ŽUPANIJE
PODRUŽNICA BENKOVAC








- 14:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #