Aloha - Ljubav na havajski način!

.
Image Hosted by ImageShack.us


Odjevene u zelene suknjice načinjene od lišća, okićene pojasevima i vijencima od cvjetova hibiskusa (''Lei''), prelijepe dugokose havajke obnaženih grudi, dok zamamno njišu svojim bokovima kao da su jedno, uz pomoć gracioznih pokreta ruku oslikavaju svete priče – ''Mele''; neverbalno govore o Ljubavi i šalju blagoslov. Svojim plesom štuju Hinu – Veliku Boginju Ljubavi i Majku havajaca, Laku – Boginju Hula plesa, Pele – Boginju vulkana, strasti, plodnosti i vatre, te Haumeu – Boginju plodnosti i poroda. Za njih imaju izgrađene posebne oltare u šumama, na koje prinose, poslije plesa, svoju svježe napravljenu plesnu odjeću.

Hula Kahiko je sveti ples havajskog naroda, netaknut zapadnjačkim utjecajem. Izražava duboku povezanost sa Prirodom i govori o Ljubavi kao glavnom i temeljnom sastojku svih djelovanja u svakodnevnom životu. Hula-hula ples je u srcu i duši svakog havajca.
Havajci su dobroćudan narod pun Ljubavi i dobrodošlice, koji svojim pjesmama i plesom dijele ljubav dok izvode rituale ljubavi i zavođenja, molitve raznim božanstvima, te dok opisuju svakodnevni život na otoku – morske valove, šuštanje lišća, šum vodopada, sjaj zvijezda, drhtanje cvijeća i sl.

Za havajce Ljubav je najvažnija i ona prožima sve aspekte njihova života. Čak i njihov pozdrav ''Aloha'' u prijevodu znači ''ljubav'', iako postoji i dublje značenje same riječi:

A: ala - svjetlost
L: lokahi, - jedinstvo
O: oiaio, - istina
H: ha aha a, - skromnost
A: Aahonui, - strpljiva ustrajnost

Za njih Aloha označava mnogo više od uljudnog pozdrava; podrazumijeva ljubav i naklonost, pozitivan stav prema životu, prijateljski stav prema svim ljudima, veseo i vedar pristup prema svim stvarima i životnim situacijama, te blagoslov ljubavi u svemu što je i u svemu što se čini. Kao sam pozdrav znači, ''radosno (oha) pružanje (alo) životne energije (ha) u sadašnjosti (alo)'' i ''budi blagoslovljen ljubavlju''. Za njih voljeti znači razvijati sreću, a blagoslovljivanje Ljubavlju smatraju važnim sastojkom uspjeha u svim vidovima života.

Prema drevnom havajskom vjerovanju smatra se da kada čovjek nije u stanju ljubavi, ispada iz ravnoteže i blokirana mu je životna energija, koju nazivaju ''Mana''. Prema njihovoj ''Huna'' filozofiji nakupine te negativne energije (blokade) koncentrirane su u zglobovima i stoga su havajski vračevi osmislili posebnu ''Lomi-lomi'' ljubavnu masažu, koja eliminira negativnu energiju i opušta tijelo. Lomi-lomi u prijevodu znači ''ruke koje vole''. Lomi-lomi maserke i maseri moraju biti u čistom stanju Ljubavi dok izvode masažu. Izvedba ove posebne masaže Ljubavi, osim spretnog umijeća masiranja, zahtjeva još neke vještine. Maserka/maser moraju imati razvijenu intuiciju pomoću koje osluškuju reakcije tijela i duha, prema čemu određuju ritam masiranja i ritam disanja, te povezuju srce, ruke i dušu sa ''Izvorom života''. U nekim fazama pjevuše određene zvukove, uz iscjeljujuću glazbu, te izvode hula ples, koji sadrži u sebi iscjeljujuće pokrete. Cilj ove masaže jest vratiti čovjeka u njegovo prirodno stanje – stanje ljubavi.

Havajci vjeruju da ljubav dolazi samo ako je pozvana, stoga je pozivaju u svoj život na sve moguće načine: kroz pozdrav, blagoslov, ples, masažu…, kroz sve svoje svakodnevne akcije. Za njih je ljubav aktivno (nikako pasivno!) stanje koje ne dolazi samo od sebe ukoliko osoba ne postupa ljubavno. Ljubavno postupanje znači nesebično postupanje zbog ljubavi same, a ne zbog očekivanja nečeg zauzvrat. Oni kažu: '' Kada imate srce puno istinske ljubavi, nećete osjećati da vam nedostaju drugi koji vole. Oni će biti privučeni vama kao pčele najljepšem cvijetu.'' Smatraju da je ljubav bezgranična i dostupna svakome.

Da bi čovjek bio sposoban bezuvjetno dijeliti (davati) ljubav, mora prvo naučiti voljeti sebe. Ako ne volimo sebe, ako smatramo da nismo vrijedni ljubavi, nećemo znati kako voljeti druge i nećemo biti sposobni primati ljubav.
Havajci smatraju da je važno voljeti sebe, naučiti se razumijevanju i prihvaćanju, te da se nakon toga pojavljuje davanje, sa kojim se ljubav spontano poziva u život.
Razumijevanje nam je potrebno da bi mogli nadvladati strah od nepoznatog, koji prethodi prihvaćanju. Prihvaćanje nikako nije ravnodušnost (pasivnost), već otvaranje vrata naših srca i pozivanje ljubavi unutra. Kada jednom ljubav uđe, bezuvjetno davanje sebe stupa na snagu i život postaje blagoslov…

'' He punawai kahe wale ke aloha'' – ''Ljubav je izvor koji slobodno teče''.


.

12.08.2008. u 16:49 | 0 Komentara | Print | # | ^

<< Arhiva >>

< kolovoz, 2008 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tvKomentari da/ne?

Brojač posjeta:
Image Hosted by ImageShack.us


carobnica@email.t-com.hr

SHUKRA jest Sanskrtski naziv za Veneru.
Shukrin put jest put Ljubavi, Ljepote, Čistoće, , Istine, ispravnog ponašanja, umjetnosti, poezije, okultnog znanja...
Image Hosted by ImageShack.us

Više o Shukrinom putu naći ćete na stranicama:

http://www.prakriti.hr

Image Hosted by ImageShack.us

.

Facebook profil: Connie Đeneš

Nebeska Harmonija Osijek

Promovirajte svoju stranicu

Facebook

Conny Peto-Đeneš likes

Theta Iscjeljivanje OsijekTheta Iscjeljivanje Osijek
Create your Like Badge
Linkovi

Nebeska Harmonija Osijek

Udruga BOSINO

Energetska medicina

Somadance

Oslobadjanje od strahova

Theta iscjeljivanje

Đjotiš - astrološka medicina

Dance a lot

Dance a lot forum

Orijentalni ples

Trbušni ples

Društvo OAZA TOLERANCIJE

Neodance

APK blog

Safiris

Umjetnost davanja

Prijatelji životinja

.

Image Hosted by ImageShack.us
Shukrini postovi:

O plesu:

Terapija trbušnim plesom
Iskakanje iz torte!!!
Osvajačice srca - plesačice iz pradavnih vremena!
Neodance
EU ULIČNA FRKA
Terapeutski trbušni ples
Noor - klasični indijski ples Kathak
Radionica sa Vesnom Jevšenak
Prezentacija plesa uz malu priredbu
Bellydance medo i lutkice!
Ples
Terapeutski ucinak plesa
Ples sa macem
Belly Queen Dance Theater
Izbor za Miss Models 2008
Nesto dirljivo
Lotus Flower Dance


O Ljubavi...:

Ljubav kao lijek za strah
Ljubavno seksualni odnosi 1. dio
Ljubavno seksualni odnosi 2. dio
Sveto cvijece Ljubavi 1 - Lotos
Aloha - ljubav na havjski nacin


O zdravlju:

Mirisno-dodirna čarolija
KADA ALTERNATIVNA, A KADA KLASIČNA MEDICINA?
Mudrost u krevetu - siguran sex?
Biorezonantna terapija
Aromaterapija
Emocionalno iscjeljivanje


O strahu:

STRAH, PANIKA, AGORAFOBIJA
AGORAFOBIJA
PANIČNI NAPAD
ANATOMIJA STRAHA
Prva pomoć kod paničnog napada!
Kome su namjenjeni ovi postovi o strahu?
Strah kroz odvikavanje od sredstava za umirenje 1. dio
POSEBAN STRAH
Povratak u zivot

Razno:

A N T I H O R O S K O P
LEPTIR
U neograničenosti života
PROSLAVA JESENI
Udruga Prakriti

Stepenice za raj
Devet mjesecevih dana Bozanske Majke
Maharishi Mahesh Yogi
Poziv


.Autori ovih prekrasnih slika na blogu uglavnom su Jimm Warren i Gilbert Williams, te drugi meni nepoznati autori.

Image Hosted by ImageShack.us
Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se