Ususret Notoriousu: Najbolje filmske biografije glazbenikaFilmske biografije poznatih glazbenika u Hollywoodu uvijek predstavljaju velik izazov - potrebno je snimiti film koji će vjerno pratiti život ili bar dio života glazbenika, koji mora biti zanimljiv, a opet ne pretjerano dokumentarističan, mora zadovoljiti ljubitelje filma, ali i glazbe. Kako u svjetskim kinima već igra najnovija filmska biografija jednog od poznatih glazbenika, Notoriousa BIG-a, pod nazivom Notorious, odlučili smo napraviti presjek boljih filmskih biografija unazad tridesetak godina.

Priča o Buddyju Hollyju (The Buddy Holly Story, 1978.)Priča o Buddyju HollyjuU ovom filmu je Gary Busey pokazao sav raskoš svoga glumačkog talenta, kao jedan od najpoznatijih prerano preminulih glazbenika SAD-a, za što je i bio nominiran za Oskara. Naime, Buddy Holly je poginuo kao dvadesetdvogodišnjak u avionskoj nesreći, zajedno s kolegama Ritchiem Valensom i J.P. Richardsom, zvanim The Big Bopper. Busey je dobio vrlo visoke ocjene za ovaj film o jednom od utemeljitelja rock 'n' rolla, za čiji se dan smrti često govori kao za "dan kada je umrla glazba".






Amadeus (1984.) AmadeusMnogi kritičari smatraju ovaj film najboljim u svojoj kategoriji, što i nije daleko od istine. Priča o možda i najvećem glazbenom geniju svih vremena iskrena je i prikazuje život Mozarta bez imalo uljepšavanja. Wolfgang Amadeus Mozart prikazan je kao briljantni kompozitor nevjerovatnog talenta koji ga je doveo do ludila. Ovaj je film vrhunac karijere Toma Hulcea, F. Murray Abraham u ulozi Sallieria briljira, a zanimljivo je da su se oba glumca borila za Oskara za glavnu ulogu! Amadeus je jedan od filmova koji su obavezni za gledanje, za sve generacije, a govori o genijalnosti i ljubomori koja ona donosi. Film je režirao Miloš Forman, a zasnovan je na istoimenoj drami Petera Shaffera. Osvojio je čak osam Oskara.



Sid i Nancy (Sid and Nancy, 1986.)Sid i NancyPogledavši ovaj film zaključili smo kako je ljubav možda i najopasnija droga, a to su nam dokazali sami Sid i Nancy, ali i prvotni naslov ovoga filma - Ljubav ubija. Naime, Sid Vicious, basist grupe Sex Pistolsi, i Nancy Spungen definitivno su jedan od najkontroverznijih parova svih vremena, a film prikazuje njihovu vezu, Sidove glazbene dane i Nancynu misterioznu smrt. Gary Oldman je standardno odličan kao u biografiji jedne od najpoznatijih punk rock ikona, dok je Nancy utjelovila Chloe Webb. Da bi bio što sličniji Sidu, Oldman je bio na rigoroznoj dijeti, a u jednom je trenutku zbog premršavosti završio u bolnici.



La Bamba (1987.)La Bamba"Para bailar la bamba, para bailar la bamba se necesita una poca de gracia..." - uvjereni smo da ste ove stihove čuli, a i zapjevali više puta u životu. No, osim pjesme, La Bamba je i ime jednog od većih filmskih hitova na ovim područjima osamdesetih godina prošlog stoljeća, koji donosi priču Ritchiea Valensa. Iako je spomenut i u filmu Priča o Buddyju Hollyju, Ritchie je svakako zaslužio vlastiti film, zbog iznimnog glazbenog talenta i onoga što je predstavljao u svijetu glazbe, iako je imao tek 17 godina kada je umro. Međutim, uspio se, iako je bio stranac, probiti u Americi u pedesetima i biti među najvećim zvijezdama rock 'n' rolla. Ritchiea glumi Lou Diamond Phillips koji, nakon La Bambe, nikada neće odigrati veću i bolju ulogu u svom životu.



Bird (1988.)BirdForest Whitaker je osvojio svog prvog Oskara za ulogu Idija Amina u Posljednjem kralju Škotske, no mnogi misle kako ga je trebao dobiti davno prije, za izvedbu problematičnog saksofonista Charliea Birda Parkera. Pod sigurnom palicom Clinta Eastwooda, Whitaker nam donosi svu ljepotu jazz glazbe četrdesetih godina prošlog stoljeća. No Bird je, kao i mnogi njegovi kolege, pokleknuo pred heroinom, koji ga je stajao karijere, prijatelja, obitelji a na kraju i života. Iako Whitaker nije dobio Oskara za navedenu ulogu, Izvedba Foresta Whitakera donijela mu je nagradu za najboljeg glumca na Filmskom festivalu u Cannesu te nominaciju za Zlatni globus. Osim toga, film je osvojio Oskara za najbolji zvuk.



The Doors (1991.)The DoorsOliver Stone nam je donio ovaj odličan film, a Valu Kilmeru dao vjerojatno ulogu života kada ga je odabrao da nam odglumi jednu od najpoznatijih rock ikona svih vremena. Val je ne samo izgledom isti kao Jim Morrison, već i svojim vokalnim sposobnostima zvuči jednako kao pokoni frontmen Doorsa. Naime, Kilmer je otpjevao mnogo dionica u filmu sam, a članovi Doorsa rekli su kako im je teško razlikovati Valov glas od Jimmovog originala. No, iako su članovi grupe bili nezadovoljni finalnom verzijom filma, on je ponovno probudio zanimanje javnosti za Doorse. Bit će zanimljivo pogledati i novi film o bendu, dokumentarac klavijaturista Raya Manzareka, koji će navodno biti "istinita priča o Doorsima".




What's Love Got to Do with It (1993)
What's Love Got to Do with ItVjerojatno se slabo tko sjeća Laurencea Fishburnea prije Matrixa, ali on je ipak svoju ponajbolju ulogu u životu pružio kao bivši muž rock 'n' roll bakice Tine Turner. Laurence se u ovom filmu pojavljuje kao Ike Turner, a Angela Basset kao Tina Turner. Oboje su bili nominirani za Oskara za svoje izvedbe, a Angela je dobila Zlatnog globusa. Film prati mladu Annu Mae Bullock koja je svojim glasom privukla pozornost frontmana grupe Turner’s Kings of Rhythm. Anna Mae ubrzo postaje glavni vokal njegovog benda, ali i njegova životna suputnica. Međutim, Ike se pretvara u nasilnog i nestabilnog supruga kojega će ona napustiti i krenuti u samostalni život sa samo 36 centi i kreditnom karticom benzinske pumpe i uspjeti će napraviti izuzetnu solo-karijeru.



Ray (2004.)RayJamie Foxx, kao najpoznatiji slijepi pijanist na svijetu, Ray Charles, premašio je sva očekivanja, za što je dobio najpoznatiji pozlaćeni kipić u filmskoj industriji, Oskara. Film opisuje glazbene početke Raya Charlesa kojega njegov hendikep nije spriječio da postane jedna od najpoznatijih glazbenih ikona. Ali isto tako, kao i kod drugih glazbenika, i kroz njegov se život se protežu droga i promiskuitet. Film je osvojio Oskara za najboji zvuk, a sam Ray Charles trebao je prisustvovati premijeri, ali je, nažalost, umro prije nje.







Hod po rubu (Walk The Line, 2006.)Hod po rubuWalk The Line priča je o legendarnom country pjevaču Johnnyju Cashu koja se fokusira na njegov mlađi život i raniju karijeru, posebice na ljubav s June Carter. Casha je utjelovio Joaquin Phoenix kojemu je, navodno, nakon ove uloge trebalo dosta vremena da se vrati u normalu. "Čovjek u crnom" definitivno je najbolja uloga njegove karijere dosada i vjerujemo kako će ju teško0 nadmašiti. Reese Whiterspoon je također briljirala kao ljubav njegovog života, June Carter, zbog čega je nagrađema Oskarom, dok je film bio nominiran za ukupno pet Oskara. Film je prepun Casheve glazbe, a zanimljivo je što su glumci sve sami otpjevali.




La Vie En Rose (2007.)La Vie En RoseOskarovski lauerat iz pretprošle godine donosi na priču o Edith Piaf, velikoj francuskoj zvijezdi. Glavna glumica Marion Cotillard nagrađena je Oskarom za svoju izvedbu ove nesretne francuske dive. Život Edith Piaf bio je protkan mnogim tragedijama, usponima, padovima, alkoholom, no ona sve nadvladava svojim vokalnim izvedbama koje doslovce lede krv Francuzima. Film je nazvan prema jednoj od njenih poznatih tugaljivih pjesama koje su joj donijele svjetsku slavu. Ovo je prvi francuski film koji je osvojio dva Oskara - drugi je dobio za šminku.





Notorious (2009.)NotoriousOvaj je film o, kako mu samo ime kaže, zloglasnom reperu, Notoriousu BIG-u, pušten u američka kina sredinom prošloga mjeseca. Biggiea glumi Jamal Woolard, njegovu majku Angela Basset (koja je glumila Tinu Turner), a radnja se događa u devedesetima, sa sjećanjima iz osamdesetih godina. Film već sada ostvaruje solidnu zaradu, iako je dobio različite kritike. Osim filma, zanimljiv je i soundtrack, na kojemu se mogu čuti tri nove pjesme, kao i duet Biggiea sa sinom CJ-em.







Bender
13.02.2009. u 18:24 • 2 KomentaraPrint#