Sam' što nije Božić: Najbolji blagdanski filmoviEto, sam' što nije tu, za neke najljepši blagdan u godini kada slavimo ljubav, zajedništvo, rođenje Krista, kada darujemo i očekujemo poklone, kada se veselimo blagdanskome stolu, obitelji, prijateljima, kada neki nemilice pale petarde po ulicama kao da je to čar blagdana. Vrijeme je to i kada nagrabuse mnoga božićna drvca kako bi na trenutak pridonijeli atmosferi Božića, a poslije cijele te blagdanske euforije završavaju na smetlištima. Da, svatko slavi božićne blagdane kako najbolje voli i umije, a ono što mi svi volimo je pregršt božićnih, obiteljskih filmova koji se godinama sustavno emitiraju na našim programima. Pa, makar smo ih gledali bezbroj puta, uvijek nam je nekako toplo oko srca kada sjednemo u udobni naslonjač i s voljenom osobom, prijateljima, obitelji pogledamo toliko nam poznati božićni film. Ekipa Sam' što nije potrudila se izdvojiti vam neke božićne klasike, koji, ma koliko stari bili, uvijek su dobrodošli…
Divan život (It's a wonderful life)It's a wonderful lifeAmerički božićni klasik iz davne 1946. godine u režiji Franka Capre, temeljen na kratkoj priči The Greatest Gift. Radnja se odvija u zamišljenom gradiću Bedford Falls netom poslije Drugog svjetskog rata s Jamesom Stewartom u glavnoj ulozi. On je depresivan, ogorčen muškarac sklon samoubojstvu kojeg u zadnji tren dolazi spasiti njegov anđeo čuvar kako bi zadobio krila. Spoj čudesnog, nadnaravnog i stvarnog uvijek je primamljiv za sve uzraste i dobra zabava neće izostati.







Čudo u 34. ulici (Miracle on 34th Street)Miracle on 34th StreetPriča koja je zasjala na filmskim platnima 1947. godine u režiji Georga Seatona. Nedvojbeno priča koja je postala simbolom božićnih filmskih klasika. Radnja se odvija u New Yorku u vrijeme Božića, a protagonist je nitko drugi nego glavom i bradom pravi Djed Božićnjak, Kris Kringle. On pokušava uvjeriti ljude kako je on zaista pravi Djed Božićnjak, a jedina osoba koja mu vjeruje je šestogodišnja djevojčica Susan. Film koji će zasigurno podići vaše raspoloženje u božićnom duhu i uvjeriti vas da su čuda moguća, samo treba vjerovati…





Bijeli Božić (White Christmas)White ChristmasBožićni mjuzikl iz 1954. godine u kojemu glavne uloge tumače Bing Crosby i Danny Kaye. Autor glazbe za film je Irving Berlin, a između ostalog, u filmu je izvedena i naslovna pjesma, White Christmas. To je priča o prijateljstvu dvaju američka vojnika koji nakon rata postaju zabavljači u noćnim klubovima, na radiju, a zatim i na Broadwayu. Ubrzo upoznaju Betty i Judy koje također plove u zabavljačkim vodama te odluče s njima izvesti božićnu predstavu u Vermontu. Film preporučujemo onima koji vole mjuzikle, pjesmu i ples.






Božićna priča (A Christmas Story)A Christmas StoryTo je američka komedija iz 1983. godine u režiji Boba Clarka. Devetogodišnji Ralphie Parker za Božić želi pušku karabinku s dometom od 200 metara, model BB, s kompasom, koliko god to zvučalo suludo. Svi mu govore da to i nije baš najpametniji poklon za njega, da je puška opasna i da si može propucati oko. Radnja se odvija 40-ih godina prošloga stoljeća, nudi pregršt komičnih scena, a hoće li mali Ralphie dobiti svoj poklon na vama je da otkrijete i pogledate ovu fantastičnu komediju.





Sam u kući (Home Alone)Home AloneNekima se diže kosa na glavi pri spomenu ovoga filma, no njegova ogromna popularnost i božićna tematika stavlja ga svakako na listu najgledanijih božićnih filmova kako za djecu, tako i za odrasle. Zapravo ne možemo se sjetiti Božića kada ovaj filmski klasik nije bio emitiran otkad je nastao, a to je 1990. godine. Kevin McCallister (Macaulay Culkin) slatki je mali dječarac kojeg roditelji zaborave povesti na božićno putovanje, pa eto Kevin ostaje sam u kući. No, on nije bilo kakvo dijete, on je domišljati klinac koji dosadu ubija zagorčavajući život nespretnim lopovima koji mu dolaze opljačkati kuću. Bezbroj komičnih scena čini ovaj film urnebesno zabavnim, pa iako ima još 4 nastavaka, prvi nam je uvijek nekako najdraži.



(Zapravo ljubav) Love ActuallyLove ActuallyRomantična komedija u režiji Richarda Curtisa iz 2003. godine čija se radnja odvija par dana prije Božića. Priča o osmero ljudi koji slijede svoje želje, a kojima je u središtu ljubav. Za nepopravljive romantičare i sve one koji vjeruju u ljubav.





Kako je Grinč ukrao Božić (How the Grinch Stole Christmas)How the Grinch Stole ChristmasJoš jedan obiteljski božićni film Rona Howarda iz 2000. godine s Jim Carreyem u glavnoj ulozi. Grinch je mrzovoljni zeleni stvor koji živi nedaleko Tkograda. Pravi mrgud koji mrzi sve Tkograđane i njihov omiljeni blagdan Božić te im odluči ukrasti ono najmilije, dakako sam Božić. Iako se prikazuje kao čudovište i strašilo, Grinch i nije toliko loš, dapače smiješan je i groteskan. Teško je zamisliti da se ispod tog kostima nalazi Jim Carrey, no sudeći po glumi uvjerimo se da je to on.





Zovite me Djed Mraz (Call Me Claus)Call Me ClausŠašava komedija Petera Wernera iz 2001. godine s Whoopy Goldberg u glavnoj ulozi. Djed Božićnjak se nakon 200 godina svoga posla i rada umorio te mu je potrebna zamjena koju nalazi u Lucy Collins (Whoopy Goldberg). Hoće li Lucy uspjeti u potpunosti zamijeniti pravog Djeda Božićnjaka pogledajte sami.








Predbožićna noćna mora (The Nightmare Before Christmas)The Nightmare Before ChristmasZa one koji vole uvrnuti svijet Tima Burtona ovaj je film pravi odabir. Film iz 1993. povezuje Noć vještica i Božić pa se jednako može gledati za oba blagdana. Jack Skellington je vladar Halloween grada kojeg naseljavaju razna izobličena čudovišta, duhovi, vampiri, vještice i vukodlaci. Vladaru je dosadilo svake godine iznova slaviti Noć vještica i odlučuje nešto poduzeti u vezi toga. Pronađe portal koji ga odvede u Božićni grad te oduševljen proslavom Božića odluči isti blagdan proslaviti u svom gradu.






Kako preskočiti Božić (Christmas with the Kranks)Christmas with the KranksBožićna komedija iz 2004. godine temeljena na noveli Skipping Christmas, Johna Grishama. Glave uloge pripale su Tim Allenu i Jamie Lee Curtis. Zabavna priča koja će vam dočarati što se događa kada jedne godine preskočite Božić.




Pa, eto, želimo vam ugodnu zabavu za Božić uz vaš omiljeni božićni film. Filmova na tu tematiku ima cijelo jedno čudo, a koji ćete vi izabrati na vama je da odlučite. Važno je samo da zagrije božićnu atmosferu i podigne božićni duh u ovo zimsko doba.

Mya
23.12.2008. u 12:36 • 14 KomentaraPrint#