freddieNa današnji dan prije 17 godina je nestao jedan od najljepših glasova na svijetu. Možete ga voljeti ili ne, možete biti primitivni i smatrati ga pederom, ali nitko ne može zanijekati činjenicu da je glazbeni svijet izgubio mnogo kada je on otišao. Ujediniti karizmu, energiju, senzibilitet i originalnost nikome nije tako uspjelo kao Freddiju, jer je povezao ljude neraskidivom vezom, glazbom, što je neprocjenjivo. Prije nego što je Freddie Mercury postao jedan od najboljih vokala rock glazbe u povijesti, bio je sramežljiva i usamljena osoba svjesna svoje različitosti, ali to ga nije spriječilo da postane ono što želi - zvijezda, i to ona koja nikada ne blijedi... Freddie je oduvijek pokazivao zanimanje za glazbu, ali i za ostale umjetnosti, no njegovoj nadarenosti tu nije kraj - kasnije je završio fakultet za grafički dizajn i umjetnost. Prije nego što je postojala grupa Queen, bend se zvao Smile,a članovi grupe su bili Brian May, Roger Taylor, Tim Staffell. Tada se počeo oko grupe Smile motati Freddie, jer je žarko želio postati njihovim članom, ali ostatak grupe ga nije baš shvaćao ozbiljno, ali, naravno, to se promijenilo. Poslije raspada Smilea, Brian May, Roger Taylor i Freddie odlučili su se probiti u svijetu rocka s novim imenom Queen, koji je smislio Freddie. Sve je ostalo povijest. Na ovaj se dan želimo prisjetiti osobe koja se isticala svojim neponovljivnim glasom, spektakularnim nastupima, individualnosti te koja se usudila graničiti s ekstravagancijom i glamurom. Ako ne vjerujete, pogledate što znači upravljati publikom..


Jedna od najdirljivijih izjava poslije njegove smrti je bila od pjevačice Annie Lenox koja je rekla kako je Freddie za nju predstavljao vrijeme kada je svatko bio ono što želi. Fredddie je bio pravi hedonist, uživao je u životu i iskoristio svaku priliku koju je imao. Bio je poznat i po najluđim partijima, Queenovci su bili poznati po najspektakularnijim zabavama koje je itko napravio i uživali su reputaciju najboljih zabavljača. Freddiju su 80-ih godina neki zamjerili njegovu suradnju s opernom pjevačicom Montserrate Caballé, jer su smatrali da je na taj način izdao rock, dok su se mnogi divili Freddievoj hrabrosti, budući da nije bilo lako napustiiti žanr rocka i pokušati nešto poput opere. S druge strane, malo tko se danas može pohvaliti takvom vokalnom sposobnošću koju je on imao, tako da uopće ne treba čuditi ta činjenica da je svoj glas želio iskoristiti do kraja. Njegova šetnja kroz žanrove nešto je što kakrakterizira i grupu Queen, uvijek su pokušavali napraviti nešto što bi bilo svojstveno samo njima.


U jednom inetrvju, kada je pričao o svom solo-albumu, Made in Heaven, pitao ga je voditelj misli li da će ići u raj. Freddie se samo nasmijao i rekao: "Ne, ja ne želim ići u raj, pa sve zanimljive osobe su u paklu". Njegov privatni život još danas intrigira i zanima mnoge, pa još uvijek se prčka po njegovoj privatnosti. Međutim, činjenica je da je Freddie jako cjenio svoju privatnost i držao do svog privatnog života, što je čak potvrdio i u svojoj zadnjoj izjavi 23.11. 1991. godine, kad je služeno obajvio da boluje od AIDS-a. Samo je dan poslije preminuo. Freddie je do zadnjeg trenutka pisao pjesme, tako da ostavi što više materijala za ostale članove grupe Queen. Iako je odlučio kada će umrijeti, jer je dva tjedna prije prestao uzimati lijekove, on je u zadnjim trenutcima izabirao poklone za svoje bliske prijatelje, tako da su svi njegovi bližnji za Božić dobile poklon od njega, iako njega više nije bilo.

>

Iako ga treba gledati isključivo kao neponovljivog glazbenika, njegova seksualna orijentacija još uvijek zanima mnoge. Nažalost, njegov posljednji ljubavnik, Jim Hutton, iznevjerio je njegovo povjerenje, vjerojatno zbog pomanjkanja financija, zbog publiciteta ili zbog nepreželjanosti da je Mary Austin ipak bila Freddiejeva najveća ljubav. Jim Hutton odlučio je izdati knjigu Freddie and Me, u kojoj je povrijedio prava i želje osobe koja se više ne može braniti. Naime, Jim je u knjizi objavio laži/istine koje Freddie nije želio, i, što je najtužnije, u knjizi indirektno napada Freddijev najveći oslonac, Mary Austin. Jimova ljubav prema Freddiju prešla je u patetičnost u kojoj je poželio samo medijsku pažnju... Međutim, bez obzira na Freddijeve brojne avanture s muškarcima, uvijek je izjavljivao da nitko ne može, niti on to želi, zamijeniti Mary Austin, jer su oni bili poput muža i žene. Kad je Freddie rekao istinu Mary o svojoj seksualnosti, on nije želio da ona ode iz njegvog života, već joj je unajmio stan preko puta njegovog kako bi mu bila što bliže. Kasnije je Mary čak radila za njega, a Freddie je bio kum njezinom prvorođenom sinu. Njihova je povezanost nešto što je svakoga zanimalo, a da su bili iznimno bliski, pokazuje i činjenica da je Mary Austin poslije njegove smrti dobila njegovu vilu Grande Lodge, zaradu i nešto što neprocjenjivo - njegovo povjerenje. Naime, njegova posljednja želja bila je da samo Mary zna gdje je njegovo zadnje počivalište, ona je posula pepeo prema njegovoj želji tamo gdje je želio. Mary nikada nije odala tajnu, niti je ikada pričala o Freddiejvom privatnom životu, jer je znala kako je to njegova želja.


Iako bi danas Freddie bio živ s AIDS-om, zbog njegove je smrti je mnogo toga promijenjeno - od educiranosti do javnog govorenja o AIDS-u. Smrt megazvijezde poput njega angažirala je mnoge da se priča o toj bolesti, jer još uvijek postoje zemlje koje su needucirane o ovoj bolesti, a zamislite kako je bilo u osamdesetima. Godinu dana nakon njegove smrti držan je koncert pod nazivom Freddie Mercury Tribute i javni opraštaj od Freddija, na kojemu su nastupale osobe koje je Freddie cjenio poput Lize Minelli, Davida Bowiea, Roberta Planta, Georgae Micheala, Annie Lenox, Axela Rosea i još mnogih drugih. Za ovaj su koncert prodane karte u jednome danu, za samo nekoliko sati, a održan je na Wembleyu i broji preko 72.000 ljudi. Tada je zauvijek nestala grupa Queen, iako su Brian May i Roger Taylor nastavili svirati kao Queen i Paul Rogers, ali to je samo blijeda inačica onoga što su bili. Ipak na taj način još uvijek živi dio Queenove glazbe kao i Freddija.


Poslije Freddijeve smrti, John Deacon zauvijek je napustio grupu Queen kao i glazbu, a mnogi izvori kažu da je Freddie smatrao Johna mlađim bratom zbog čega je i napravio tako drastičan potez. Za kraj, izdvajamo pjesmu Love of my love, koju sada izvodi Brian May skoro na svakom koncertu, s naglaskom da ju je napisao Freddijev bliski prijatelj, John Deacon, i da ju je Freddie posebno volio. Ako niste možda pronašli još neke odgovore o njegovom životu, pronađite ih u pjesmama, jer one mnogo govore...




NN
24.11.2008. u 10:54 • 15 KomentaraPrint#