HalloweenBliži se Halloween iliti Noć vještica kada su kokice i horor film za neke neizostavan dio večeri. Pa bio taj film brutalan, poremećen, šokantan, sablastan ili jeziv važno je samo da nam utjera strah u kosti. Često je mišljenje da je horor film socijalno i moralno neprihvatljiv te da potiče ljude na devijantno ponašanje. Ipak, nemoguće je da čovjek počini neki zločin samo zato što je potaknut dobrim horor filmom, horor film zapravo može biti svojevrsna terapija nakon koje čovjek upozna svoje skrivene strahove, suočava se s njima i nastoji ih izbaciti iz sebe. Ovdje vam donosimo pregled tog, ponekad podcijenjenog filmskog žanra, stoga udobno se smjestite i upoznajte tamniju stranu filmske industrije!

Le Manoir du DiablePovijest horor filma započinje 1896. godinom kada se na filmskim platnima pojavio dvominutni nijemi film vampirske tematike Le Manoir du Diable francuskog redatelja Georgesa Meliesa. U samo dvije minute platno su preplavile raznorazne spodobe. Priča je to o šišmišu koji uleti u sablasnu dvoranu i preobrazi se u ljudsku spodobu. Zatim iz oblaka dima na njegov znak izroni mlada djevojka koju prate duhovi, vještice i akrobati, mahnito plešući. Tu je i vitez koji naglo prekida zabavu držeći križ koji spodobu i ostale potjera i oni nestanu u oblaku dima. Iako nijemi, film je vizualno uspio šokirati i zaintrigirati javnost. Publika je oduševljeno prihvatila novonastali žanr i horor film je rođen!

The Golem1913. godine njemački redatelj Paul Wegener stvorio je prvi pravi horor film The Golem i postigao velik uspjeh. Film je temeljen na židovskoj legendi, a mjesto radnje je srednjovjekovni Prag. Golem je glineni gorostasni čovjek, stvoren da spasi Židove, no kada to učini odbija svoje uništenje i pobješnjelo bježi sve dok ga ne porazi krhka mala djevojčica. S Golemom započinje i neizostavni motiv čudovišta u ranim horor filmovima.






The Cabinet of Dr. CaligariSlijedi The Cabinet of Dr. Caligari iz 1919. godine, djelo redatelja Roberta Wienea. Ovaj je njemački klasik često nazivan "pradjedom svih horor filmova" jer se spretno poigrava ljudskom psihom, pa gledatelji ne mogu olako zaključiti tko je tu lud, a tko normalan. Sadržaj priče je sljedeći: u dvorištu mentalne ustanove Francis priča o prijatelju Alanu. Njih dvojica na lokalnom sajmu upoznaju doktora Caligarija koji pomoću medija Cesarea proriče budućnost. Cesare proriče Adamu da će živjeti do zore i zaista, sljedeće jutro Alana pronađu mrtva, a Francis odluči pronaći doktora Caligarija kojeg smatra krivim za prijateljevu smrt.

Toliko za prvi dio povijesti horora, a u idućemu ćemo se pozabaviti razdobljem od dvadesetih do šezdesetih godina prošloga stoljeća.
Mya
25.10.2008. u 11:08 • 8 KomentaraPrint#