Teško je biti nekom nešto... ne, zapravo, it's fucked up!

24 listopad 2014

Iskorištavanje...
Iskorištavanje resursa, iskorištavanje u svrhu boljitka, podizanja standarda i sl. gluposti. To je valjda pozitivno namjensko iskorištavanje. U politici je to uvijek pozitivna riječ. Iskorištavanje...

Što je s ljudima? Partnerima? Prijateljima? Što je s odnosima....
To je misterij.
Reče jednom Immanuel Kant: : "Djeluj tako da tretiraš ljude, kako sebe tako i druge, uvijek kao cilj, a nikad kao sredstvo!"
I bijaše u pravu lik. Osoba je najuzvišenije biće kojeg si svjestan u svom malenom mizernom životu. OSOBA. Baš zato što imamo realnu slobodu, imamo i obvezu prema moralnom zakonu. Ako je um otvoren prema svijetu, naravno.

No, danas imamo svu slobodu svijeta. Sada je vrijeme u kojem ljudi pristaju na iskorištavanje samo u svrhu prikrivanja nekih svojih malih ružnih osjećaja. Npr. usamljenost. Sve više nas je samih, sjebanih i jebeno usamljenih... Svijet je ko mravinjak. Imamo veliki izbor. I užasan kaos. I onda smo se kolektivno počeli uzimati zdravo za gotovo. Osobu kao sredstvo.

U vezi smo. I super nam je. Dođe pizdarija i nema nas. Odustajemo jedni od drugih. Zato što je svijet tako i tako pun ljudi, pa onda se ništa radikalno neće desit ako zbog dotične osobe ne okrenemo svijet naopačke. I onda se ostavljamo, povrijeđujemo, inatimo. I ostajemo sami. I onda dolazi ova naša usamljenost.
I onda se pokušavamo riješit toga. Kako?
Jednostavno, sviđa nam se odnos žudnje za nekim trećim, preokupiranja misli, idealiziranja nekog petog ili drugi slučaj, da jednostavno nađemo nekog "za povlastice". Onako, ko desert poslije večere, iako smo na dijeti.
I dogovorimo pravila igre i sve je jasno. I igramo se. Znajući otpočetka da negdje mora stat.
Ali, zasad je predobro da bi bilo bitno.
Nema strasti, nema onih predivnih noći kad je jednostavno dovoljno da ležite na plaži, gledate zvijezde i stišćete se naježeni od morskog povjetarca. Nema poznatog mirisa kože, poznatog osmijeha, onog pogleda tijekom orgazma i sitnih malih zajedničkih sitnica.
To fali. Zapravo, ne fali to, fali ta osoba.
No, ujutro se probudiš kao i svako jutro i život ide dalje. I bez tebe. I s tobom. Tako da se spustiš na zemlju i odlučiš preživjet.
I onda se upustiš i u nešto sa strane. Bez neke strasti i emocija. Just because it feels good.
Danas imam prvi, nazovimo to date. I nemam nekih očekivanja ni neočekivanja. Nervozna jesam, leptirići su tu, ali ne oni zaljubljeni, nego oni nervozni jer idem upoznat neku novu osobu. Nije da mi se lik sviđa. Simpatičan je, sladak je, ima dobre fore, al to je to. Da je lik s kojim bih se htjela opće više puta nać- ne. Al nema veze, mlada sam, dajem stvarima priliku, dajem sebi priliku, koristim sve struje ovog svijeta na koje naiđem i dobro mi je. Dokad ide, ide. Kad nebude išlo, onda ću se preslagivat.

Nije dobro dat se iskorištavat, al je ok ako i ti imaš koristi od toga. Samo ti osobno kao osoba znaš svoje granice, Ako nešto ne usrećuje tebe i ne zadovoljava te, samo se okreni i nastavi u drugom pravcu. Ne vrijedi čekati neuzvraćene ljubavi, ali ni one prave. Osoba je cilj, ali ti si također osoba koja sama sebi mora biti prioritetni cilj. Prvo ti, onda svi drugi. Voli se, budi dobra prema sebi i razvijaj se kako god ti duša želi. Svoje resurse ti iskorištavaš. Koliko pametno, na tebi je.
Drži se Sjeno, nisi više mala crna curica kojoj je svijet scary mjesto. Diši duboko, zahvati mirise, okuse, ljepote, čistoće, boje, kaos, kozmos... sve dodiruj i neka dodirne tebe. Ne brini se oko mirisa kože ili lijepih mokrih ociju koje su ti se smijesile. Doci ce neko negdje čiji miris će potisnuti stare uspomene, i nečije oči će zakrpati stare rane. Glavu gore i živi i iskorištavaj kako god hoćeš.

Sjena

Oznake: iskorištavanje

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.