"GLASNICI" - NOVA 12. ZBIRKA POEZIJE

30.10.2017.


Image and video hosting by TinyPic
slika: Nenad Grbac

ISBN 978-953-354-076-4

''Nova knjiga na portalu

http://www.digitalne-knjige.com/naslovna.php

Zbirku poezije "Glasnici", Jadranke Varga, predstavit ćemo vam uz pomoć recenzije knjige:

RECENZIJA ZBIRKE POEZIJE "GLASNICI" HRVATSKE PJESNIKINJE JADRANKE VARGA

''Hrvatska pjesnikinja Jadranka Varga objavljuje svoje dvanaestu samostalnu zbirku poezije naslova "Glasnici". To je zbirka od 36 kratkih pjesama ili pjesama izraženih u kratkoj formi od kojih su neke gotovo nalik na haiku poeziju, ali to nije nikakva haiku poezija, nego jedan pokušaj da svoje misljenje i osjećanje izrazi na kratak način i kao što i pjesnikinja sama kaže:

"..... jer prvi puta zadržavam misao u kratkoj rečenici, zadržavam i sebe u kratkoj formi nekog postojanja bez puno raspisivanja i opisivanja pa mislim, da ću i tim kratkim pjesmama uspjeti doći do srca i duše mojih dragih čitatelja."

Po svom sadržaju to je egzistencijalno pjesništvo, ukoliko pod tim imenom mislimo na pjesništvo koje izražava mjesto subjekta bačenog u svijet, koji trpi, koji stradava, koji je strpljiv, koji je dobrostiv, koji ne zavidi, koji se ne hvasta i ne oholi, koji nije nepristojan, koji ne traži svoje, koji se ne razdražuje, koji zaboravlja i prašta zlo, koji se raduje istini, koji se raduje ljudima, koji vjeruje, koji se nada, koji podnosi i voli.

Prema tome, ova poezija bi bila više religijskog karaktera kao što je uostalom i čitavo pjesničko zdanje pjesnikinje unekoliko jedna pjesma o Bogu i ljubavi, ali i svjedočanstvo naše uporne borbe za smislom života kojem se suprotstavlja ništavilo i beznađe svijeta i jedan opis te borbe ovih posve suprotstavljnih veličina nalazi se i u pjesništvu Jadranke Varga.

Da bi se snašao u realnosti, čovjeku je potrebno više, nego općeniti subitak. Potrebno mu je pravo personalno Ti. Čovjeku ne treba samo nekakvo ono, ne samo nešto drugo ili neki drugi, potrebno mu je neko Ti, neko drugo Ja koje je sposobno za slobodu, pomoć, vjernost, dobrotu, razumijevanje, a u oslovljavanju postaje Ti, Ti koje prihvaća povjerenje i koje dariva povjerenje.

Sigurno je istina, da se na ovakav način ne mogu susretati svi ljudi, ali može bar nekolicina ili bi bar trebao postojati jedan čovjek koji bi mogao susretati čovjeka na taj skroz naskroz personalan način i na taj način stalno iznova stjecati i čuvati povjerenje u totalno upitnu našu zbilju, ali to je teško.

Odatle poezija koja se nada i koja vjeruje, koja se sjeća i ne zaboravlja kardinalne momente našeg života kada smo bili sretni, a sve kasnije što je došlo i što dolazi, samo je eksplikacija te temeljne strukture prvobitne ljudskosti koja je doduše izgubljena, ali će nanovo biti zadobivena u nekoj budućoj boljoj konstelaciji i to je fundamentalna poruka ove kratke zbirke pjesama koja se pojavljuje pred hrvatsko čitateljstvo kao glasnik te bolje budućnosti, a nama preostaje samo da se nadamo.

Dr Zlatan Gavrilović Kovač, Adelaide, 20.10.2017. ''


Onako uz put ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub formatu (format namijenjen čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).

Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link:

http://www.digitalne-knjige.com/varga12.php

te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.

Posebno ćemo spomenuti i činjenicu da su sve digitalne knjige objavljene na našem portalu uključene u sustav ISBN (International Standard Book Number ili međunarodni standardni knjižni broj).

Time se te knjige i pravno izjednačuju s tiskanim knjigama što je posebno važno za sve autore knjiga objavljenih na našem portalu, jer se time i digitalne knjige objavljene u našoj nakladi, odnosno na portalu

http://www.digitalne-knjige.com/naslovna.php

priznaju kao objavljena djela. Nadamo se da ćete posjetiti stranice našeg portala te da ćete biti zadovoljni kvalitetom i atraktivnošću materijala, koji vam nudimo.

Srdačan pozdrav

Uredništvo portala

http://www.digitalne-knjige.com/naslovna.php


Image and video hosting by TinyPic

https://www.facebook.com/groups/252210114806465/permalink/1825367557490705/

Dragi moji čitatelji,

ova 12. Zbirka poezije, „Glasnici“, nastala je u razdoblju od 15.08.2017. do 22.10.2017. kao posebna cjelina tematski neovisna od prve zbirke poezije „Sjena duše“, druge zbirke „Predvorje bijele tišine“ i davno napisane, a tek nedavno objavljene zbirke poezije iz moje mladosti „Gola žena“, kao i ostalih zbirki „Plesač na žici“, „Na trgu ptica“, „Duša anđela“, ''Izbrisano lice“, „Moj tajni svijet“, „Kamen nije sam“, „Oči pune zvijezda“ i „Tajna bijelih snova“ čineći period zapisivanja mojih razmišljanja izraženih u kratkoj formi pjesničkih minijatura o raznim životnim temama.

U ovoj 12. zbirci predstavljam potpuno nove pjesme pisane u kratkoj formi, a za razliku od mojih dosadašnjih pjesama koje su bile duže, ove su mi drage, jer prvi puta zadržavam misao u kratkom stihu, zadržavam i sebe u kratkoj formi nekog postojanja bez puno raspisivanja i opisivanja pa mislim, da ću i tim kratkim pjesmama uspjeti doći do srca i duše mojih dragih čitatelja.

Recenzent i ove zbirke je dragi prijatelj dr. Zlatan Gavrilović Kovač i opet je kao i uvijek nepogrešivo dodirnuo samu bit onog što sam htjela poručiti i reći ovom zbirkom poezije, „Glasnici“.

Jadranka Varga,
Zagreb, 15.10.2017.


https://www.magicus.info/sadrzaj/naslovnica/glasnici-nova-12-zbirka-poezije

Image and video hosting by TinyPic

napiši nešto, ako želiš: (17) * ispiši * #


@Copyright 2005. - 2023. Jadranka Varga - /shadow-of-soul / Blog je zaštićen zakonom o autorskom pravu. Svako kopiranje, prerada ili korištenje bloga u komercijalne svrhe je zabranjeno i zakonski kažnjivo.






<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.