http://blog.dnevnik.hr/diademae/ ŠTO MENI ZNAČI MOJ BLOG? - sjena duše - Blog.hr

ŠTO MENI ZNAČI MOJ BLOG?

21.04.2017.


slika: digital artist


''BLOG - Mrežni dnevnik, dnevak ili blog (anglizam, duži naziv weblog) je oblik objavljivanja informacija na internetu (web-u) te sadrži prvenstveno periodičke članke u obrnutom vremenskom slijedu - najnoviji članci nalaze se na vrhu stranice.
Blogovi mogu biti individualni i kolaborativni. Terminološki za sada nema dinstinkcije kao u engleskom jeziku gdje se termin weblog češće koristi za kolaborativne, a blog za individualne projekte. Mogu biti u obliku časopisa, tematski, osobni. Mogu biti povezani u skupine, tematski ili vezano uz domenu koju se nalaze - blogosfera.''

izvor: wikipedia


Što je blog, što nekome znači njegov blog, kako bi trebao izgledati, što bi trebao sadržavati?

Ako pogledamo desno, postoje rubrike - tematski podijeljene i kad kliknemo jednu od njih, automatski se naš zapis svrstava u tu rubriku gdje se nalaze i ostali zapisi-postovi.

Uvijek na ovom poetskom blogu odabirem "poezija", a na drugom nepoetskom blogu, odabirem tematski ono na što se post odnosi i gdje pišem sve, osim poezije (danas je iznimka).

Što meni znači moj blog?

Prije svega, meni je blog prozor u svijet, posebno ovaj poetski blog, na njemu pišem pjesme izdane u svih 10 zbirki poezije i iz 1 zajedničke zbirke.

Blog je odraz osobe koja ga piše: od teksta, dizajna, glazbe, slika i svih ostalih blogerskih komponenti koje on sadržava (naravno, ovisno o afinitetu bologera).

Postoje mnogi lijepi dizajni za blog kao i ovi zadani od portala blog.hr, za početnike je idealno uzeti zadani dizajn, a za one malo naprednije i inovativnije - neki drugi dizajn izrađen od strane osobe koja se razumije u dizajn bloga kao što je blogerica @TEUTA, Cvrkutić velikog srca, a sada SUKIYAKI.

Postoji još jedna blogerica, @evilfairy, koja je svoje dizajne besplatno ostavila ovdje na portalu, ima ih jako puno i svatko može pronaći za sebe odgovarajući dizajn, a onda u njemu može napraviti svoje promjene; jedini uvjet je da bloger ostavi komentar kod blogerice @evilfairy da je uzeo-la dizajn i po mogućnosti pod kojim brojem (piše iznad predloška dizajna).

Ovaj blog @sjena duše - postoji već skoro 12 godina (kreiran 2.9.2005.), sa pauzom negdje od 3-4 godine i od tad ga redovito posjećujem i taj blog je moja tzv. blogerska "osobna iskaznica" - dorađujem ga, preuređujem itd., ali osnovni darovani dizajn od drage @TEUTE, Cvrkutića tj. SUKIYAKI, blogerice velikog srca, ne diram: promijenim samo header i promijenila sam font, maknula sam okvire-bordere i drugo ništa, ali zato ovdje volim eksperimentirati i mijenjati dizajne tako da blog uvijek ima novo ruho.

Kad stavim pjesmu na ovaj poetski blog @sjena duše obvezno volim uz nju staviti i tematsku sliku koja prati sadržaj pjesme, naravno, uz izvor i link gdje i kad je pjesma napisana, a ako je pjesma objavljena na još nekom portlau i to dodajem, a dodajem i sliku knjige gdje je pjesma objavljena kao i link digitalne objave ili tzv. e-knjige, jer je time pjesma zaštićena od kradljivaca koji su beskrupulozni i uporni i da dalje ne pričam, zna se tko su i što rade.

U svakom slučaju, blog je odraz blogera, njegove mašte, kreativnosti i želje, da što ljepše prezentira svoj sadržaj-zapis-post i što je blog kreativniji, to me više privuče, naravno tekst je najvažniji, ali uz liijep tekst volim vidjeti i lijep dizajn i background glazbu, ako i to netko voli (ja volim).

Vidjeti lijep kompletan blog je kao vidjeti lijepu ženu: lijepa njegovana kosa, blistav osmijeh, uređena, dotjerana, plijeni pažnjom na prvi pogled, a kad progovori - potvrđuje, da je i vanjski izgled bitan kao i njena duša i osobnost i da nije samo prazna lijepa ljuštura ili lutka/marioneta.

To je samo moje mišljenje, drugi se ne moraju sa tim složiti, ali meni se sviđa kad napravim nekome lijep blog i dobivam povratne info od mojih curki pjesnikinja kojima i vodim blogove, da su sretne, jer nisu blogerice, ne znaju se snalaziti ovdje ili nemaju vremena, ali svaka na svom Fejs profilu voli vidjeti novi post sa svog bloga.

Volim ljude učiniti sretnima, kao što je mene usrećila darom 5.5.2013. blogerica @TEUTA-Cvrkutić tj. SUKIYAKI, blogerica velikog srca i divne duše, poklonivši mi ovaj predivan dizajn bloga @sjena duše, a i drugi (resposive), kojeg povremeno koristim, ovaj mi je draži, jer se u njemu bolje snalazim, a u onom baš i ne, ali stoji kod mene u arhivi.
i kako se vidimo na blogu?netko ovako kao na ovoj sličici, a netko najnormalnije, onakav kakav je

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.