OČI PUNE ZVIJEZDA - moja 10. zbirka

14.02.2017.





ISBN 978-953-354-014-6


http://www.digitalne-knjige.com/varga10.php

"Nova knjiga na portalu

http://www.digitalne-knjige.com/

Drago nam je da vas možemo obavijestiti da je na portalu

http://www.digitalne-knjige.com/

objavljena još jedna nova digitalna knjiga.

Zbirku poezije

"OČI PUNE ZVIJEZDA"

Jadranke Varga, predstavit ćemo vam uz pomoć recenzije knjige:


RECENZIJA ZBIRKE POEZIJE

"OČI PUNE ZVIJEZDA"

HRVATSKE PJESNIKINJE JADRANKE VARGA



Pred nama se nalazi deseta zbirka poezije hrvatske pjesnikinje Jadranke Varga imenom "OČI PUNE ZVIJEZDA". Izuzme li se osam recenzija autorice koje je napisala drugim autorima, ova knjiga predstavlja zbirku od dvadeset pjesama koje su uglavnom nastajale u novijem periodu 2016. i 2017. godine, iako ima i onih koje su nastale ranije.

To nije poezija ljubavne tematike, nije niti poezija koju kod nas zovemo duhovnom, nego je to oboje, skladno uobličena u doživljaj stvarnosti iznikao iz najnovijega burnoga perioda autoričina osobnoga života.

Ta je poezija sva pod dojmom velikih pitanja o prolaznosti našega života. Po tom svom osnovnom fundamentalnom pitanju ona se, dakle, ne razlikuje od ostalih pjesničkih pokušaja koji su kod nas nastali posljednjih decenija poraća, ali ono što je razlikuje od ostalih sličnih pokušaja svakako je poseban način obrade navedene tematike kao i izuzetnost poetskoga izraza kojim autorica tretira kardinalne životne dileme. Pri tome se pažnja usmjerava na pitanja svijeta, svijesti, postojanja, duha i duše, egzistencije, transcedencije, to su pitanja o sveobuhvatnosti ljudske egzistencije.

Sveobuhvatno je ono što se svagda samo najavljuje u onome što je predmetno prisutno i na horizontima, ali što nikada nije postalo predmet, to nije ono što se samo po sebi javlja, nego je to ono u čemu se sve drugo javlja. To je, dakle, ono posredstvom čega sve stvari ne samo da jesu ili ono što neposredno izgledaju da jesu, nego su ono što stvari postaju i što postaju kao sasvim jasne, to su dakle ona pitanja koja treba osvijetliti.

Ali kako čovjek nikada nije samo sredstvo, nego svagda i konačni cilj, to onaj tko filozofira ili onaj koji se predaje pjesništvu pred ovom dvostrukom mogućnošću i pred stalnom pretnjom od ništavila želi ostvarenje samoga sebe iz svoje vlastite sveobuhvatnosti, vlastitoga svijeta, svoga vlastitoga postojanja. Pri tome je najvažnija istina koja kao da obećava ono do čega nam je istinski stalo, a povreda istine truje čitavo naše biće i čitav naš bitak.

Istina može izazvati bol, može dovesti do očajanja, ali je ona kadra dati jedno veliko unutrašnje zadovoljstvo, a to je da istine ipak ima, zato nas istina ohrabruje. Ako smo je uspjeli shvatiti, javlja se neodoljiva pobuda da se ide za njom.

Isto tako istina daje uporište, ona je ono što se ne može razoriti, nego je ono što je najdublje povezano sa cjelokupnošću našega bića, svijeta i postojanja, ali što je to istina, to što nas tako snažno privlači, ne dakle neka određena istina, nego bitak istinitoga - to je naravno najveće pitanje i velika tajna, a o toj tajni naše istine i našega života progovara i ova zbirka pjesama autorice kojoj se konačno oči čine pune zvijezda sasvim suprotno velikim našim iskušenjima i patnji gdje su oči pune naših suza, jer istina ne mora nužno dovesti do očajavanja. Ona može naslutiti prostore uzvišenoga koji nam postaju bliski u onom mjeri u kojoj smo se odužili ljudima svojim riječima i svojim djelima.

Tako predočavanjem sveobuhvatnoga nismo našli ništa drugo, nego širinu prostora u kojoj nam mogući bitak dolazi u susret. Zato nam predočavanjem istinitoga dolazi do toga, da stječemo puteve do naših ljudskih mogućnosti, ali smisao poezije podjednako kao i filzofske refleksije jest da se ide dalje, jer ne želimo samo mogućnosti, nego i stvarnost.

Poezija međutim ne može proizvesti niti tu stvarnost niti je može dati onome kome ona nedostaje, ali zato može ići dalje. Može svagda prodirati naprijed, da bi se stvarnost sagledala i da bi se konkretni čovjek sa svojim vlastitim postojanjem sam i ostvario, a to je dovoljan zadatak."

Dr Zlatan Gavrilović Kovač, Adelaide, 25.1.2017.



Image and video hosting by TinyPic


Onako uz put ćemo spomenuti da je knjiga "OČI PUNE ZVIJEZDA", Jadranke Varge, dostupna i u Epub formatu (format namijenjen čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).

Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link:

http://www.digitalne-knjige.com/varga10.php

te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.

Posebno ćemo spomenuti i činjenicu da su sve digitalne knjige objavljene na našem portalu uključene u sustav ISBN (International Standard Book Number ili međunarodni standardni knjižni broj).

Time se te knjige i pravno izjednačuju s tiskanim knjigama što je posebno važno za sve autore knjiga objavljenih na našem portalu, jer se time i digitalne knjige objavljene u našoj nakladi, odnosno na portalu www.digitalne-knjige.com, priznaju kao objavljena djela.

Nadamo se da ćete posjetiti stranice našeg portala te da ćete biti zadovoljni kvalitetom i
atraktivnošću materijala, koji vam nudimo.

Srdačan pozdrav

Uredništvo portala

http://www.digitalne-knjige.com/

Kontakt:

Mobilni telefon: 095 / 853-03-40''



Image and video hosting by TinyPic



RIJEČ AUTORICE

Dragi moji čitatelji,

ova 10. poetsko-prozna zbirka,"OČI PUNE ZVIJEZDA", nastala je u razdoblju od 1.2.2016. do 25.1.2017. kao posebna cjelina tematski neovisna od prve zbirke poezije „Sjena duše“, druge zbirke „Predvorje bijele tišine“ i davno napisane, a tek nedavno objavljene zbirke poezije iz moje mladosti „Gola žena“, kao i ostalih zbirki „Plesač na žici“, „Na trgu ptica“, „Duša anđela“, ''Izbrisano lice“, „Moj tajni svijet“ i „Kamen nije sam“, čineći period zapisivanja mojih razmišljanja o duhovnim temama, bolima, zaboravu sebe i ponovnom pronalasku. To su teme koje su me oduvijek zaokupljale i time sam potvrđivala sebi ono što sam oduvijek znala u duši: anđeli su oko nas, duša im svaki puta zadrhti kad se zabrinu za nas.

Recenzent i ove zbirke, dr. Zlatan Gavrilović Kovač, je opet kao i uvijek nepogrešivo dodirnuo samu bit onog što sam htjela poručiti i reći ovom zbirkom poezije, a to je „Oči pune zvijezda“.

I sad, zašto sam izabrala baš ovaj naslov, „"OČI PUNE ZVIJEZDA"“?

Pa vrlo jednostavno: svaki puta kad je pogledam i dok gledam u te njene predivne oči, u njima je uvijek svjetlost milijarde zvijezda, svjetlost koja sjaji otkad nam je došla u naš mali dom 13.2.2016., rođena je 26.12.2015., točno mjesec dana nakon odlaska naše Šuškice i unijela je u naše živote dinamiku, svjetlost, veselje, radost, smijeh, trčanje, skakanje, posebno lajanje kad netko zvoni i posebno lajanje kad ona nešto hoće. Dakle, moja Maša i njene OČI PUNE ZVIJEZDA su inspiracija naslova ove 10. zbirke, „Oči pune zvijezda“:






http://www.digitalne-knjige.com/varga10.php


Image and video hosting by TinyPic


a evo što su rekli o mojoj poeziji i ovi tekstovi se nalaze u ovoj knjizi


"JEZGROVITOST


“Kad netko piše neku dugačku rečenicu, umetne mnogo detalja, asocijacija i pjesničkih slika, ali ipak slijedi unutarnju logiku rečenice, a pogledaj svoje stihove: koliko god bili obilati riječima, imaju svoju nit vodilju, glavnu poantu, smisao, ideju kao veliki grozd čiju svaku bobicu razaznaješ, vidiš joj boju, osjetiš miris, no vidiš i stapku za koju se drži, vidiš osnovu za kojom teče, sve te bobice, ti mali grozdići puni okusa, sačuvanog sunčevog sjaja, topline rane jeseni….eto, to su tvoji stihovi.

Kod tvojih se stihova jasno uočava jezgrovitost koju mnogi nisu u stanju koristiti u svojem izričaju pa im stihovi djeluju dispergirano i "odlutalo". Tebi nije potrebno da se podupireš nekakvim vanjskim utjecajima, citatima, asocijacijama na velikane koji bi dali "pouzdanu čvrstinu" nečijoj tuđoj riječi.

Tvoji tekstovi izviru iz same tebe, ulaze kroz tvoj potpuno osobni aspekt u vanjski svijet, obilaze ga, zaokružuju, dotiču i onda se vraćaju obogaćeni tim novim sadržajem, istovremeno samosazrijevajućim samospoznajnim zaokruženjem, simbolično sve to izražavajući kao osobni prikaz potaknut vanjskim izletom, zapravo, konkretnim iskustvom koje je pobudilo i tvoje unutarnje struje i kretanja, ti se referiraš uvijek na bliski događaj, konkretizaciju koju osjećaš kao samo svoje iskustvo i to pretačeš u riječi, intimnu ispovijest.

Tvoja mi je poezija jasnija u usporedbi sa nekim drugima, daleko manje metafizike i mistike, algoritam, sljedivost tvojih stihova je upravo onakav kakav se niz događanja u stvarnosti pojavljuje, samo zaogrnuto u detaljno cizeliranu ovojnicu, proširenje sadržaja je upravo onaj, samo tvoj kreativni zamah kojim obgrljuješ događaj, zapravo ga predočavaš čitatelju koristeći svoje mistične misaone sklopove, da objasniš tu stvarnost i ponudiš je onako kako si je ti doživjela sama: bujno, uskovitlano, često vrlo teško, tmasto i tamnih boja, prigušene atmosfere, ali konsekventno, misaono i osjećajno logično, bez krupnih odskoka sa kamena na kamen.

Tvoje su rečenice kao snažni potoci: ne široki kao rijeke, nego brzi, jakih struja i neminovni, ponekad mi se čine kao slapovi okruženi lepezom mnogobrojnih kapljica koje te smoče do kosti, a onda oteku i spuste se dalje kao da ništa nije bilo.”

Autorica teksta:
@stara teta




Image and video hosting by TinyPic



PISMO PJESNIKA DOBRA ROKE


Pjesnik Roko Dobra u privatnoj korespondenciji na Facebook-u, između ostalog uspoređujući moju poeziju i nečiju drugu “poeziju”, piše:


“26.4.2016 12:41 Poštovana i vrla poeteso Jadranka,

Inače, poezija vam se u mnogočemu podudara, prije svega, s obzirom na njenu liričnost, na fina joj raspredanja o emotivnom doživljavanju lirskog subjekta u prostorima najskrovitije intime, a što je, kako je znao reći poznati vojvođanski pjesnik Vasko Popa „daleko u nama“, pa otuda i kod jedne, i kod druge, toliko lirskog tkanja, u čemu Vi, ipak, prednjačite – na vlastito naslovom „sjena duše“ koja je, ustvari, na tragu one jedne faze, faze l'art four l'art-a Stéphana Mallarméa; ali i „sjena duše“ kao genitivne poredbe, kojoj je stalno imanentna – poetizacija i kao polazište i kao ishodište.

A što se pak tiče prijatelja Vam dr. Zlatana Gavrilovića Kovača i recenzije mu zbirke „Sjena duše“, mogu Vam reći da sam je pročitao netom što ste ju objavili, jer ako na netu tko zna djelovati u znaku one Ciceronove „Pro Domo sua“, onda ste, nesumnjivo, to Vi u prezentaciji svoje poezije i onog što je vezano uz nju. Naravno, recenzija je ova hvalospjev Vašoj poeziji koji je neminovnost percepcije i doživljaja u čovjeku, stvaratelju i literati, a koji nadasve cijeni Vašu poetsku produkciju te o njoj s radošću i s ushićenjem piše, jer mu je impresivna i jer mu je bliska.

Sve najbolje i srdačno!

Roko Dobra”



Image and video hosting by TinyPic

napiši nešto, ako želiš: (17) * ispiši * #


@Copyright 2005. - 2023. Jadranka Varga - /shadow-of-soul / Blog je zaštićen zakonom o autorskom pravu. Svako kopiranje, prerada ili korištenje bloga u komercijalne svrhe je zabranjeno i zakonski kažnjivo.






<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.