Sindikat učenika i studenata

utorak, 25.09.2007.

"Sveučilište i neoliberalizam", Beograd, 22.09.2007.

U subotu 22.9., delegacija SFUSa prisustvovala je u Beogradu na tribini pod nazivom «Sveučilište i neoliberalizam» u organizaciji Socijalnog fronta iz Srbije.
Kolege iz Srbije održali su predavanje o prosvjedima koji su se tokom listopada, studenog i prosinca 2006. održavali na beogradskim fakultetima, te o problemima sa kojima se suočavaju u provedbi obrazovnih reformi u Srbiji.

U ime SFUSa predavanje je održao Petar Pavlović, govoreći o trenutnom stanju studentskog pokreta u Hrvatskoj i iskustvima provedbe bolonje na hrvatskim sveučilištima kao i o nedavno održanom prosvjedu.

Zajednički zaključak ove tribine je taj da se studenti hrvatskih i srpskih fakulteta suočavaju sa sličnim problemima te kako je nužno potrebna međusobna suradnja u daljnjoj borbi za vlastita prava. Stoga smo ovaj posjet Beogradu iskoristili za izmjenu iskustava sa studentskim aktivistima iz Srbije i za dogovore o budućoj međusobnoj suradnji.

- 22:54 - Komentari (6) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 24.09.2007.

Prosvjed na Fakultetu političkih znanosti

- 20:46 - Komentari (4) - Isprintaj - #

četvrtak, 20.09.2007.

O SFUS-u i prosvjedu

Jučerašnji prosvjed je privukao dosta pažnje, a reakcije su bile različite. Neke od negativnih reakcija temelje se na neosnovanim teškim optužbama protiv organizatora u sklopu prljave kampanje protiv prosvjeda. Ovim tekstom želimo odgovoriti na te optužbe i razriješiti nerazumijevanja koja su nastala.

Jedna od prvih stvari koje treba razjasniti je karakter prosvjeda. Prosvjed je, naime, bio miran iako je bio bučan. Suprotno od mirnog je nasilni prosvjed, a ne bučni. Pošto nije bio nasilan, jučerašnji prosvjed je bio miran. Naravno da prosvjed mora biti bučan ako želi privući pažnju na neki problem, ali to svejedno ne znači da nije riječ o mirnom prosvjedu.

Što se tiče neosnovanih optužbi, one su se mijenjale, evoluirale s vremenom. Protivnici prosvjeda prvo su tvrdili da se nema zašto prosvjedovati i da su organizatori propali studenti koji iz lijenosti ili nesposobnosti nisu položili ispite. Ovom laži sebi su htjeli pripisati epitet dobrih studenata, nasuprot lošima koji su prosvjedovali.

Nakon te klevete, pojavile su se teorije zavjere prema kojima su organizatori zapravo studenti društvenih i humanističkih znanosti, jer su matematičari nesposobni sami postaviti zahtjeve i boriti se za svoja prava. Kako bismo potvrdili svoju autentičnost, čak nam se nudilo da riješimo diferencijalne jednadžbe! U tim konstrukcijama, SFUS je postao neka ”grupa avanturista“ koja se iz nepoznatih razloga “okomila“ na PMF-MO i postavlja “neostvarive zahtjeve“. Ti “avanturisti”, kako dalje kaže “legenda“, koriste PMF-MO za ostvarivanje nekakvih osobnih karijera. Najveća ironija je u tome što su takve optužbe upućivane od strane onih koji su u sukobu studenata i fakulteta odlučno branili institucije i oštro napadali svoje kolege, dakle karijerista par excellence. Cilj tih teorija zavjere je jasan - diskreditirati organizatore prljavim metodama, a time dovesti u pitanje i legitimnost prosvjeda.

Ipak, najodvratnija od svih optužbi jest ona da je SFUS instrument neke političke stranke. Iako je zbog skorih izbora razumljiva panika stranačkih aparatčika, ona je u pogledu SFUS-a potpuno neosnovana. SFUS je upravo i osnovan kako bi se stvorila nestranačka organizacija (kakva je prema našem sudu nedostajala) koja bi postavljala iste zahtjeve bez obzira na to tko je na vlasti, što je očito iz svake naše izjave i akcije.

Izjave kako će FV ionako odlučiti što god želi samo još jednom potvrđuju potrebu za ovakvim akcijama. Fakultetska pitanja su, naime, i stvar studenata i prijetnje prema studentima su, ako ništa drugo, neukusne. Isto tako, ljubomorna zanovijetanja samozvanih “veterana studentske scene“ samo potvrđuju ispravnost našeg opredjeljenja za organizaciju studenata na temelju ravnopravnosti i sudjelovanja umjesto “predstavljanja“ profesionalnih mesija.

SFUS svoj smisao vidi u isticanju svih problema s kojima se studenti suočavaju i akcijama koje će te problema pokušati riješiti. Podsjetili bismo na nekoliko problema koji su se i prije javljali, a na koje nije bilo studentskog odgovora upravo zato jer nije bilo organizacije: npr. neosnovano povećanje školarina prilikom uvođenja “bolonje“, nedostatak prostora na nekim fakultetima, nedostatak udžbenika za nove, bolonjske predmete, enormne cijene upisa godine ili prijavnica za ispite… Ukratko, nema fakulteta na kojem nema problema ili nema mjesta za poboljšanja, ima samo onih fakulteta na kojima organizirani studenti nisu istakli problematična pitanja. Drugim riječima, puno posla je još pred nama…

Živjela studentska borba! Živjela studentska solidarnost!

- 23:00 - Komentari (13) - Isprintaj - #

Sa prosvjeda

Zbio se i taj historijski događaj - studentski prosvjed ispred matematičkog odjela 19.9.2007. Na sreću, kiša koja je padala prethodnog dana je prestala, pa su uvjeti za održavanje prosvjeda bili dobri. Odaziv studenata je bio zadovoljavajući (naravno, uvijek bi mogao biti i bolji), skup je bio veseo i bučan, bile su prisutne zanimljive i provokativne parole, a novinari su pokazali relativno visoko zanimanje za cijeli događaj (premda nam nije bilo posvećeno baš previše medijskog prostora, no to je već stvar urednika).

Istaknimo nekoliko konkretnih stvari zbog kojih prosvjed možemo smatrati uspjelim i važnim:

1. Prosvjed je dao dobru “podlogu” studentima matematike da predaju svoje zahtjeve FV, tj. privukao je veću pažnju na probleme nego što bi to bila sama predaja primjedbi ili zahtjeva.

2. Ovaj prosvjed je bio prvo organizirano okupljanje na kojem se doveo u pitanje postojeći obrazovni sustav, te reforme koje se provode. Tiho mrmljanje uz pive i kave, te izražavanje nezadovoljstva psovkama u internom društvu u nekoj birtiji zamijenjeno je otvorenim i javnim protestom.

3. Prvi puta su studenti organizirano poručili da se protive ovakvom Bolonjskom procesu. Time se javno poručilo da postoji i alternativan način sagledavanja stvarnosti na fakultetima, osim poznatih bajki ministarstva o stvaranju Hrvatske - zemlje znanja, o Bolonjskom procesu kao nizu kvalitetnih, nužnih i profesionalno osmišljenih reformi, u skladu sa zahtjevima 21.stoljeća.
Posebno istaknimo neke parole koje su došle do izražaja na prosvjedu: ”Studenti - Bolonja 0-1”, ”Bolonju u zatvor”, ”Studenti svih fakulteta ujedinite se! Smijenite Primorca!”.

Do izražaja su došli i socijalni zahtjevi, koji su za nas kao socijalni front od velike važnosti: ”Ne pristojbama! Ne školarinama”.

4. Jedan od bitnih doprinosa ovog prosvjeda bilo je i jačanje studentske solidarnosti, koja je od neprocjenjive važnosti u našoj borbi za promjenu sistema. Konkretan povod za prosvjed bio je tretman studenata druge godine na matematičkom odsjeku. No, prosvjed je prerastao te uske okvire, te postao izraz pobune protiv općeg stanja na fakultetima i provedbe Bolonjskog procesa - on je, dakle, istovremeno ukazivao na probleme koji su zajedničkim studentima svih fakulteta. Studentska solidarnost došla je do izražaja u velikom broju studenata sa ostalih fakulteta, koji su se pridružili prosvjedu, na taj način iskazali svoje jedinstvo sa studentima matematike, te ukazali na nužnost studentskog otpora. Zahtjevi prosvjeda su, stoga, u isto vrijeme bili i univerzalni i konkretni. Zanimljivo je da su neki uoči samoga prosvjeda kritizirali ovakvu praksu, tvrdeći da se problemi matematičkog odsjeka tiču samo studenata matematike, da se u skladu sa nekim zahtjevima treba protestirati pred ministarstvom, a ne pred matematičkim odsjekom itd. Mi tvrdimo da su problemi jednog odsjeka problemi svih studenata, da oni proizlaze iz istog uzroka, te da se oni mogu riješiti samo najužom suradnjom studenata svih fakulteta. Za one koji su suprotstavljaju takvom gledanju na stvari, ne može se reći ništa drugo nego da su razbijači studentskog jedinstva, da su iz sitnih osobnih interesa čuvari postojećeg stanja, te svjesno ili nesvjesno neprijatelji studentskog pokreta.

Fakultet je mjesto na kojem se studenti okupljaju, na kojemu provode znatan dio vremena, te koji je njihovo prirodno okruženje. Zbog toga je sasvim logično da fakultet postane i mjesto izražavanja studentskog nezadovoljstva, jednako kao što tvornica postaje mjesto izražavanja radničkog nezadovoljstva. Time se ne kaže da bi prosvjed ispred ministarstva bio loša stvar, nego da je prirodno da se nezadovoljstvo izražava na fakultetima. Ne očekuje se od dekana da usvoji zahtjeve vezane uz kritiku bolonjskog sistema, budući da on za to ni nije nadležan, poruka se upućuje ministarstvu, ali ispred tradicionalnog životnog prostora studenata.

5. Nadamo se da će ovo biti samo prvi korak u buđenju studenata iz pasivnosti i dubokog sna malodušja i letargije. Također, nadamo se da će ovo biti skromni početak velikog i snažnog studentskog pokreta, mobiliziranja svih studenata u borbi za korjenitom promjenom obrazovnog sustava i stanja na fakultetima.
Vidimo se na drugim fakultetima, na novim prosvjedima!





Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

- 13:24 - Komentari (7) - Isprintaj - #

srijeda, 19.09.2007.

Mediji o prosvjedu

Iz medija ovdje, ovdje, ovdje i ovdje. Više od nas sutra...

- 23:33 - Komentari (21) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 17.09.2007.

Kako doći do PMF-MO?

Upute za studente/ice s drugih fakulteta.

Na Kaptolu ispred katedrale sjednete na autobus 106, 201 ili 226 koji voze od Kaptola kroz ulicu Nike Grškovića do Bijeničke ceste. Siđete na trećoj stanici. Zgrada matematike nalazi se prije (tj. južno od) zgrade fizike na broju 30.

Vidimo se tamo.

- 22:16 - Komentari (27) - Isprintaj - #

četvrtak, 13.09.2007.

NE ZABORAVI DOĆI 19.

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

- 11:03 - Komentari (46) - Isprintaj - #

srijeda, 12.09.2007.

BUDIMO JASNI, BUDIMO GLASNI!

Postani SPONZOR studentskog prosvjeda i sudjeluj u akciji:
"BUDIMO JASNI, BUDIMO GLASNI!"
Pitaš se kako? Ništa lakše, imaš tri opcije:

1. glasni paket
2. superglasni paket
3. xxl-glasni paket

Izaberi jednu opciju za simboličnu cijenu i svojim dolaskom zagrij atmosferu prosvjeda gromoglasnim zviždanjem, trubljenjem i pljeskom.
Svakom kupnjom i animiranjem drugih da učine isto, indirektno, postaješ mali veliki sponzor.

Akcija traje od 13.09. do početka prosvjeda 19.09. ispred i u zgradi fakulteta matematike (Bijenička 30) od 11-14 sati.

Vidimo se!

- 22:45 - Komentari (4) - Isprintaj - #