Sindikat učenika i studenata

nedjelja, 16.03.2008.

Web Site

- 15:38 - Komentari (5) - Isprintaj - #

srijeda, 20.02.2008.

JAVNI PROSVJED - RADNIČKE DEMONSTRACIJE

- 23:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

subota, 26.01.2008.

SFUS postao SUS

sssh

Socijalni front učenika i studenata postao je Sindikat učenika i studenata u sklopu Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.

Ovaj blog ćemo zadržati do izrade novih stranica Sindikata.

- 18:39 - Komentari (1) - Isprintaj - #

Što je to SINDIKAT UČENIKA I STUDENETA i za što se bori?

- Sindikat učenika i studenata je dio Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, te prvi studentski i učenički sindikat u našoj zemlji. U skladu s time on se po načinu vlastitog ustrojstva, metodama djelovanja, te ciljevima za koje se bori bitno razlikuje od svih postojećih studentski organizacija.

- Sindikat učenika i studenata se nastoji aktivno uključiti u borbu za promjenu ekonomskog i socijalnog stanja u Hrvatskoj, nastojeći što čvršće povezati borbu radnika, studenata i učenika; uviđajući da su provedba neoliberalnih reformi na štetu radnika i svih građana, te provedba Bolognskog procesa na štetu studenata, usko i nerazdvojno povezani.

- Sindikat učenika i studenata težište svoje borbe stavlja na poboljšanje socijalnog stanja studenata i učenika, odnosno na borbu za smanjenje školarina i troškova studiranja, povečavanje ekonomskih povlastica koje se pružaju studentima, te u konačnici za poboljšanje općih uvjeta studentskog života. Pri tome se poseban naglasak stavlja i na borbu protiv podređivanja fakulteta tržištu, zaustavljanje provođenja reformi koje očigledno smanjuju kvalitetu studija i otežavaju studiranje, a nalaze se u sklopu Bolognskog procesa, te borbu za dodatne rokove itd. SUS će se u potpunosti angažirati i u svakom slučaju u kojemu su prava studenata ugrožena i zakinuta.

- Sindikat učenika i studenata, za razliku od većine studentskih organizacija, nije pod kontrolom niti jedne političke stranke, niti neke grupe koja bi imala neke posebne interese u odnosu na interese učenika i studenata. Njegovo članstvo u SSSH-u mu pomaže da očuva svoju autonomiju i nezavisnost.

- Sindikat učenika i studenata će u svom radu djelovati kao angažirana, borbena, nebirokratska, te aktivistički orijentirana organizacija. U svome radu uvijek ćemo poticati aktivnosti koje se zasnivaju na neposrednoj demokraciji, nasuprot sterilnom studentskom parlamentarizmu i predstavništvu, te aktivnosti koje se zasnivaju na odlukama i želji neposredno- demokratskih organa, koji u svoj rad uključuju sve zainteresirane studente, za razliku od birokratiziranog studentskog parlamenta, podložnog političkim manipulacijama, te borbi pojedinaca za vlastite sitne interese.

Borba je počela i vodit ćemo je svim raspoloživim demokratskim sredstvima!
Pridruži nam se!

SINDIKAT UČENIKA I STUDENATA
sfus.blog.hr

- 18:27 - Komentari (5) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 26.11.2007.

Slovenija

Delegacija Socijalnog fronta učenika i studenata, zajedno sa delegacijom SSSH-a, pridružila se radničkim demonstracijama u Ljubljani, koje su se održale 17.11.2007. u organizaciji Zveze slobodnih sindikatov Slovenije, ostalih sindikalnih središnjica, te organizacija studenata i umirovljenika. Time smo nastojali pokazati našu solidarnost sa slovenskim radnicima i studentima, te ukazati na nužnost zajedničkog internacionalnog otpora studenata i radnika protiv neoliberalnog modela. Slovenski radnici i studenti su nas vrlo toplo dočekali.

Zahtjevi organizatora prosvjeda su bili usklađivanje rasta plaća sa troškovima života i porastom produktivnosti, te porast plaća iznad prosječne vrijednosti u poduzećima u kojima je porast produktivnosti iznad prosijeka.
U prosvjednoj koloniji, koja se kretala centrom ljubljane, sudjelovalo je između 40 i 70 tisuća ljudi, koji su nosili transparente usmjerene protiv poslodavaca i protiv vlade Janeza Janše.

Slovenski sindikalisti su najavili da će u slučaju neispunjavanja njihovih zahtjeva stupiti u generalni štrajk.


Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Klikni na sliku za povećanje.

- 19:36 - Komentari (8) - Isprintaj - #

petak, 16.11.2007.

Bitna obavijest o radu SFUS-a

Članovi Socijalnog fronta učenika i studenata ušli su u pregovore sa rukovodstvom Saveza samostalnih sindikata Hrvatske o budućoj suradnji. Ponuđena su nam tri oblika suradnje, a od njih smo se jednoglasno odlučili za opciju u kojoj SFUS postaje studentski sindikat, te dio Saveza samostalnih sindikata Hrvatske. Tako će se omogućiti bolje povezivanje sa našim prirodnim saveznicima - radnicima i nezaposlenima, te olakšati stvaranje širokog socijalnog fronta čiji će cilj biti borba za drastično poboljšanje uvjeta života (a naravno i studiranja). Također, takvo djelovanje omogućit će nam da lakše zadržimo svoju neovisnost od političkih stranaka i interesnih grupa, koje se žele nasilno nametnuti studentskom pokretu.

Dio članova SFUS-a sutra odlazi zajedno sa delegacijom SSSH-a u Ljubljanu, kako bi iskazali podršku Slovenskim studentima i radnicima, na prosvjedu protiv nastavljanja neoliberalnih reformi.
Članovi SFUS-a su, također, prošloga tjedna sudjelovali na prosvjedu metalskih radnika, iskazujući svoju potporu zahtjevima radnika sa porukom: STUDENTI UZ RADNIKE!

Još jednom pozivamo sve zainteresirane da nam se priključe.

Studenti svih fakulteta - ujedinite se!

- 21:23 - Komentari (1) - Isprintaj - #

utorak, 06.11.2007.

Prosvjed metalskih radnika

(preneseno s http://vijesti.hrt.hr/)

Sindikat metalaca Hrvatske na današnjoj je konferenciji za novinare najavio javno okupljanje metalaca iz cijele Hrvatske 10. studenog, od 11 sati do 12,30 sati na Trgu Francuske Republike.

Predsjednik sindikata Ivo Marjanović rekao je kako su skup namjeravali održati na Trgu bana Jelačića, no gradske vlasti im nisu odobrile okupljanje u tom terminu, već su im ponudile vrijeme od 16 sati do 17,30 sati. Sindikalci su zbog toga optužili zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića za socijalnu neosjetljivost, podsjećajući ga kako na skup dolaze metalci iz cijele Hrvatske, koji se poslije skupa trebaju vratiti kućama.

Marjanović očekuje dolazak oko 2.000 metalaca, te naglašava kako je smisao prosvjeda podsjećanje na socijalnu sliku Hrvatske, kao i opomena i poruka političarima u predizborno vrijeme.Sindikalci se protive mijenjanju radnog zakonodavstva kojim se umanjuju radnička prava i tolerira crno tržište rada.

Protive se povećanju poreza koji bi opteretili radnike, te liberalnom kapitalizmu koji zagovara Svjetska banka i MMF, a čije je mjerilo uspješnosti u proporciji sa smanjenjem radničkih prava.

SFUS poziva studente da se pridruže ovom prosvjedu!

- 17:59 - Komentari (1) - Isprintaj - #

utorak, 25.09.2007.

"Sveučilište i neoliberalizam", Beograd, 22.09.2007.

U subotu 22.9., delegacija SFUSa prisustvovala je u Beogradu na tribini pod nazivom «Sveučilište i neoliberalizam» u organizaciji Socijalnog fronta iz Srbije.
Kolege iz Srbije održali su predavanje o prosvjedima koji su se tokom listopada, studenog i prosinca 2006. održavali na beogradskim fakultetima, te o problemima sa kojima se suočavaju u provedbi obrazovnih reformi u Srbiji.

U ime SFUSa predavanje je održao Petar Pavlović, govoreći o trenutnom stanju studentskog pokreta u Hrvatskoj i iskustvima provedbe bolonje na hrvatskim sveučilištima kao i o nedavno održanom prosvjedu.

Zajednički zaključak ove tribine je taj da se studenti hrvatskih i srpskih fakulteta suočavaju sa sličnim problemima te kako je nužno potrebna međusobna suradnja u daljnjoj borbi za vlastita prava. Stoga smo ovaj posjet Beogradu iskoristili za izmjenu iskustava sa studentskim aktivistima iz Srbije i za dogovore o budućoj međusobnoj suradnji.

- 22:54 - Komentari (6) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 24.09.2007.

Prosvjed na Fakultetu političkih znanosti

- 20:46 - Komentari (4) - Isprintaj - #

četvrtak, 20.09.2007.

O SFUS-u i prosvjedu

Jučerašnji prosvjed je privukao dosta pažnje, a reakcije su bile različite. Neke od negativnih reakcija temelje se na neosnovanim teškim optužbama protiv organizatora u sklopu prljave kampanje protiv prosvjeda. Ovim tekstom želimo odgovoriti na te optužbe i razriješiti nerazumijevanja koja su nastala.

Jedna od prvih stvari koje treba razjasniti je karakter prosvjeda. Prosvjed je, naime, bio miran iako je bio bučan. Suprotno od mirnog je nasilni prosvjed, a ne bučni. Pošto nije bio nasilan, jučerašnji prosvjed je bio miran. Naravno da prosvjed mora biti bučan ako želi privući pažnju na neki problem, ali to svejedno ne znači da nije riječ o mirnom prosvjedu.

Što se tiče neosnovanih optužbi, one su se mijenjale, evoluirale s vremenom. Protivnici prosvjeda prvo su tvrdili da se nema zašto prosvjedovati i da su organizatori propali studenti koji iz lijenosti ili nesposobnosti nisu položili ispite. Ovom laži sebi su htjeli pripisati epitet dobrih studenata, nasuprot lošima koji su prosvjedovali.

Nakon te klevete, pojavile su se teorije zavjere prema kojima su organizatori zapravo studenti društvenih i humanističkih znanosti, jer su matematičari nesposobni sami postaviti zahtjeve i boriti se za svoja prava. Kako bismo potvrdili svoju autentičnost, čak nam se nudilo da riješimo diferencijalne jednadžbe! U tim konstrukcijama, SFUS je postao neka ”grupa avanturista“ koja se iz nepoznatih razloga “okomila“ na PMF-MO i postavlja “neostvarive zahtjeve“. Ti “avanturisti”, kako dalje kaže “legenda“, koriste PMF-MO za ostvarivanje nekakvih osobnih karijera. Najveća ironija je u tome što su takve optužbe upućivane od strane onih koji su u sukobu studenata i fakulteta odlučno branili institucije i oštro napadali svoje kolege, dakle karijerista par excellence. Cilj tih teorija zavjere je jasan - diskreditirati organizatore prljavim metodama, a time dovesti u pitanje i legitimnost prosvjeda.

Ipak, najodvratnija od svih optužbi jest ona da je SFUS instrument neke političke stranke. Iako je zbog skorih izbora razumljiva panika stranačkih aparatčika, ona je u pogledu SFUS-a potpuno neosnovana. SFUS je upravo i osnovan kako bi se stvorila nestranačka organizacija (kakva je prema našem sudu nedostajala) koja bi postavljala iste zahtjeve bez obzira na to tko je na vlasti, što je očito iz svake naše izjave i akcije.

Izjave kako će FV ionako odlučiti što god želi samo još jednom potvrđuju potrebu za ovakvim akcijama. Fakultetska pitanja su, naime, i stvar studenata i prijetnje prema studentima su, ako ništa drugo, neukusne. Isto tako, ljubomorna zanovijetanja samozvanih “veterana studentske scene“ samo potvrđuju ispravnost našeg opredjeljenja za organizaciju studenata na temelju ravnopravnosti i sudjelovanja umjesto “predstavljanja“ profesionalnih mesija.

SFUS svoj smisao vidi u isticanju svih problema s kojima se studenti suočavaju i akcijama koje će te problema pokušati riješiti. Podsjetili bismo na nekoliko problema koji su se i prije javljali, a na koje nije bilo studentskog odgovora upravo zato jer nije bilo organizacije: npr. neosnovano povećanje školarina prilikom uvođenja “bolonje“, nedostatak prostora na nekim fakultetima, nedostatak udžbenika za nove, bolonjske predmete, enormne cijene upisa godine ili prijavnica za ispite… Ukratko, nema fakulteta na kojem nema problema ili nema mjesta za poboljšanja, ima samo onih fakulteta na kojima organizirani studenti nisu istakli problematična pitanja. Drugim riječima, puno posla je još pred nama…

Živjela studentska borba! Živjela studentska solidarnost!

- 23:00 - Komentari (13) - Isprintaj - #

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se