GLAVOM KROZ EKRAN - recenzije serija

utorak, 20.06.2006.

RECENZIJA

Američka mala klinika

Image Hosted by ImageShack.us

STAŽIST (SCRUBS)
Godina: 2001-
Sezona: zasad pet
Aktualna sezona: u RH četvrta, u SAD se očekuje šesta
Žanr: humoristična serija
Autor: Bill Lawrence
Glume: Zach Braff (Dr. John "J.D." Dorian), Sarah Chalke (Dr. Elliot Reid), John C. McGinley (Dr. Perry Cox), Donald Faison (Dr. Chris Turk), Judy Reyes (sestra Carla Espinosa), Ken Jenkins (Dr. Bob Kelso), Neil Flynn (domar)
Termin prikazivanja: pon-pet u 16:50 na HRT (RH), utorkom u 21:00 na NBC (SAD)
Pilot epizoda: 1. listopada 2001.
Nagrade: nominacije za Emmyje i Zlatni globus


Na radost svih obožavatelja i onih koji vole dobar humor, serija "Stažist" se odnedavno prikazuje u "normalnijem" terminu i to svaki radni dan. Pohvalno za HTV iako, ako smijem primjetiti, su se toga sjetili tek u četvrtoj sezoni. Naime, zbog neatraktivnog "vampirskog" termina utorkom iza ponoći kada je, nažalost, HTV prikazivao prve dvije sezone ove izvrsne serije, ona je u nas ostala jedva primjećena, no stekla je krug obožavatelja, a sada ih zasigurno ima mnogo više. "Stažist" je jedna od najhvaljenijih američkih serija posljednjih godina, a usudio bih se reći i najkvalitetnija humoristična serija koju je proizašla iz američke "tvornice snova" nakon "Prijatelja". Američki kritičari je veoma hvale, a gledatelji obožavaju. Bizarne situacije sa primjesama ironije, britki dijalozi, brza kamera, inteligentan humor, otkačeni karakteri te malo medicinske terminologije - sve to savršeno funkcionira kao mix zvan "Stažist".
Serija prati nervoznog i pomalo nesigurnog stažista J.D.-a (Zach Braff) te njegove prijatelje u, za njih pomalo novom i neotkrivenom, svijetu medicine. Naime, on, Elliot (Sarah Chalke), Turk (Donald Faison) i Carla (Judy Reyes) su stažisti u bolnici Sacred Heart. Mlade doktore poučava neugodan mentor dr. Cox (John C. McGinley), dok svima šefuje dr. Kelso (Ken Jenkins). Tu je i domar (Neil Flynn) čija je glavna zadaća namučiti J.D.-a. To je i više nego dovoljno da bi se pokrenula lavina komičnih situacija, što iz bolnice, što iz njihovih, ništa manje smiješnih, privatnih života.

"Još nijednom nisam izgovorio nijednu riječ iz scenarija", izjavio je Neil Flynn što još više govori o njegovoj glumačkoj sposobnosti i sposobnosti improvizacije na setu. Zato od četvrte sezone na mjestu njegovih dijaloga u scenariju piše "što god Neil kaže".


Image Hosted by ImageShack.us Nadalje, dr. Turk i sestra Carla postanu supružnici, a kroz seriju je prošlo i niz gostujućih glumaca, pogotovo zato što se gotovo stalno javljaju neki problematični pacijenti, ali i totalno bizarni slučajevi (npr. žarulja koja je zapela u stražnjici) koji jednostavno mame blok urnebesnog smijeha. U kod nas aktualnoj četvrtoj sezoni, ekipi se pridružuje naporna Molly Clock (Heather Graham), psihijatrica koja se zavadi s Carlom jer je jednostavno preuzela njenu ulogu davanja savjeta.

"Zadovoljstvo nam je odlaziti na snimanje "Stažista" jer se zezamo svaki dan.", složno su zaključili glavni glumci.


Kao što sam i rekao u prvom dijelu posta, "Stažist" je iznimno dobra studija bizarnih, ironičnih i neobičnih situacija, a osim toga je i komedija karaktera. Odlikuje je vješt, nabrijan i inteligentan scenarij sa vrlo dobrom karakterizacijom likova. Moram pohvaliti i snimanje jer kamera kao da "jurca" okolo, povećavajući ritam serije. Dodatan plus je izostanak namještenog smijeha koji "krasi" većinu humorističnih serija. Neki gledatelji su izjavili kako nijedna epizoda nije prošla, a da oni nisu pukli od smijeha. "Stažist" propituje i psihu čovjeka jer se neprestano pojavljuju J.D.-evi komentari i njegovo sarkastično gledanje na svijet oko sebe. Zato, na kraju, pažljiviji gledatelji mogu izvući i neku pouku ili bar naučiti kako izbjeći upadanje u neugodne situacije. Jedine mane ove serije su njeno trajanje jer 20-tak minuta proleti za tren te možda ipak prebrz tempo zbog kojeg neka nepažnja prilikom gledanja može uvjetovati neshvaćanje pojedine situacije. Isto tako, ponekad vam se može dogoditi da, dok se smijete jednoj zgodi, već se javlja nova i tako ste pomalo izgubljeni. No, to je specifičan humor "Stažista" koji ne traži nikakve dodatne grickalice za vrijeme gledanja. Mislim da ipak ne želite da vam izleti sadržaj usne šupljine zbog navale smijeha. No way!

Image Hosted by ImageShack.us

Da zaključim, ako vam se dogodi da nemate što raditi u ove ljetne dane, ne možete ići na more ili je vani ružno vrijeme, uključite TV u 16:50 i uzmite svoju dnevnu dozu humora!

Statistike:
- autor serije Bill Lawrence nije očekivao ovakav uspjeh serije jer je mislio da će prva sezona biti i posljednja, no kasnije je izjavio da bi volio da krenu putem "Willa & Grace" te da im je cilj da se izdvoje iz skupine sličnih projekata
- lokacija na kojoj se snima "Stažist" je zapravo napušteni medicinski centar u sjevernom djelu Hollywooda koji je NBC iznajmio i uredio te je tako ekipa mogla nesmetano snimati i improvizirati
- Lawrence je dobio ideju za snimanje ovakve serije kad je jedne večeri sjedio u baru sa tri najbolja prijatelja (sva tri liječnici) i slušao njihove zanimljive priče iz doba kad su bili stažisti. Kasnije je i upotrijebio te priče tako da je većina događaja iz serije istinita


Ocjena: 9,1/10

by Lost man

DODATAK:
Mogli ste primjetiti da sam osvježio boxeve. Čitajte novosti koje ću odsad češće mijenjati, glasujte u novoj anketi, a očekujte i obećane nove rubrike. Uskoro recenzija serije "Pravi poziv"!

20.06.2006. u 16:04 • 18 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

< lipanj, 2006 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv








Rezultati prošle ankete:

Tko ima najbolje serije?
NOVA 54,8 % (23 glasa)
RTL 28,6 % (12 glasova)
HRT 16,7 % (7 glasova)

Hvala svima koji su glasali!


Image Hosted by ImageShack.us


Šta možete naći ovdje?
Ovo je blog o onome što najviše volim gledati na tv-u, serijama. Pošto se zanimam za recenzije i često ih čitam u brojnim časopisima, napravio sam ovaj blog da bi isprobao vlastito umijeće pisanja istih. Najčešće recenziram serije koje se trenutno prikazuju u nas, iako će biti i starijih serija kao stalni dio ovog bloga. Blog postoji od 09. ožujka ove godine i otad sam se udomaćio u blogosferi i među ostalim blog kritičarima. Pošto uz sve obveze nisam imao mnogo vremena za pisanje, napisao sam desetak recenzija, ali ću nastojati da ih ubuduće bude i više. Osim recenzija, na blogu možete čitati i novosti iz serijskog svijeta, ankete, top liste, kritike pojedinih epizoda serija te o serijama koje su popularne u SAD-u i mnogim drugim zemljama kao i očekivanja o njihovom mogućem dolasku u Hrvatsku.

Svi koji želite, možete mi pisati na lostman@net.hr

Tumač ocijena
thumbupthumbupthumbupthumbupthumbup REMEKDJELO
thumbupthumbupthumbupthumbup VRLO DOBRO
thumbupthumbupthumbup SOLIDNO
thumbupthumbup GLEDLJIVO
thumbup JAKO LOŠE


Novosti iz serijskog svijeta

yes Fantasy hara Novom Tv
Image Hosted by ImageShack.us

U tradiciji "Harry Pottera" i "Gospodara prstenova" na radost svih ljubitelja fantasyja, na Novu Tv stiže nagrađivana mini-serija "Zemlja zmajeva" ("Earthsea"), ekranizacija dva hit-romana Ursule K. LeGuin. Dvije epizode ove mini-serije možemo pogledati u ponedjeljak 19. i utorak 20. lipnja u 20 sati na Novoj Tv. To je priča o mladom čarobnjaku Gedu koji otkrije da ima magične moći te da mora krenuti na putovanje i njima spasiti Zemlju zmajeva. Geda je utjelovio Shawn Ashmore ("X-men"), a mladu svećenicu Kristin Kruek (Lana Lang iz "Smallvillea").

yes Fantasy hara Novom Tv (part two)
Image Hosted by ImageShack.us

S Nove Tv stiže još jedna vijest koja bi mogla uljepšati ove vruće dane. Tjedan dana nakon "Zemlje zmajeva", Nova će prikazati dvodijelnu mini-seriju "Merlin" i to ponovo u ponedjeljak i utorak (26. i 27. lipnja) u 20 sati. Serija je nominirana za 11, a osvojila je čak 4 Emmyja (za kostimografiju, šminku, art direkciju i specijalne efekte). Dakle, čeka nas još jedan vizualni spektakl sa prepoznatljivom klasičnom fantasy pričom. Čini se da je Nova Tv započela ciklus mini-serija (možda samo fantasy?) kako bi popunila termin ponedjeljkom i utorkom, a dali je učinila dobar potez, vidjet ćemo u narednim danima.

yes Povratak "Prijateljice"
Image Hosted by ImageShack.us

Bivša zvijezda najbolje humoristične serije desetljeća "Prijatelji", Lisa Kudrow, potpisala je ugovor s TV kućom NBC. Radi se o novom projektu, navodno ekranizaciji knjige "But Enough About Me" Jancee Dunn. Nakon neuspješnog pokušaja nastavka karijere sa serijom "The Comeback" koju je radila za HBO, Lisi će ovo biti drugi serijal nakon "Prijatelja".

yes Noviteti HBO-a za srpanj
Image Hosted by ImageShack.us

Svi koji imaju satelitski program te prate hrvatski HBO, mogli bi biti razveseljeni njihovim programom za vruće ljetne dane. Tv kuća koja je inače poznata kao rijetka koja i u toplim mjesecima nudi podosta premijernog programa, u srpnju nastavlja emitirati serije "Pravi seks ekstra", "Svita", "Trava" te "Rat u kući", dok se na male ekrane vraća i karizmatični "Dr. Huff". Za filmofile, HBO donosi 20 novih filmskih naslova, a "50 prvih poljubaca", "Gigli", "Nakon sumraka" i "Mandžurijski kandidat" su samo neki.

yes "24" na filmu - 100%
Image Hosted by ImageShack.us

Nakon brojnih nagađanja o snimanju filma po megapopularnoj seriji "24", iz studija 20th Century Fox stiže potvrda istih. Serija će se prilagoditi filmskom formatu, a snimanje je zakazano za slijedeće proljeće i ljeto, tijekom pauze između šeste i sedme sezone serije. Nije još sigurno dali će glavni glumac "24" Keifer Sutherland ponoviti ulogu koja ga je proslavila, ali pošto je već puno puta iskazao interes za takav projekt, ne bi trebalo biti problema.