semper contra

nedjelja, 20.11.2016.

Probranice 34 specijal

Dragi i štovani čitatelji. Imam nekoliko pripremljenih postova iz mog „semper contra“ asortimana, no prije tjedan dana sam napravio jednu veliku glupost konzumirajući slijed hrane koji je oko 20.30 istog dana prouzročio gadne bolove u trbuhu, nadutost i opću malaksalost. Vrijeme prošlog tjedna sam uglavnom provodio stenjući, ležeći, i u komunikaciji s obiteljskim liječnikom. Tek sam danas u kakvoj takvoj kondiciji objaviti ove Probranice, a priču o proteklom tjednu objavit ću kad se potpuno dovedem u red pa da ne moram svaku drugu napisanu riječ ispravljati.
Eto, to je razlog što me, nažalost, opet nema na vašim blogovima. Jedva sam odgovarao i na vaše komentare na ovaj moj posljednji post.


Demokracija


Komentar cinika: Ameri bi demokraciju mogli preimenovati u – elektokraciju.

Potrebne kvalifikacije za visoke funkcije


Komentar cinika: Barem u nečem smo kao Ameri.

Tko će kome nek' svoj svome


Komentar cinika: Naučio Trump od Slovenke kako se to radi na Balkanu.

Sreća

Komentar cinika: Sva sreća za Trumpa da ga nije čula Zlatna ribica.

Sad malo iz EU, bez slike

„Guranje nosa“

Čitam: Jean-Claude Juncker, Predsjednik Europske komisije je istaknuo da je Komisija u prošlosti previše „gurala nos“ u život ljudi, dodavši da je blokirao nacrt direktive koji se odnosi na visinu potpetice frizerki u Europi.
Komentar cinika: Besposleni pop i…, dalje znate i sami!

Sad malo domaćih tema, bez slika

Kurentni studij

Čitam: Primijećeno je da se u Hrvatskoj studenti češće odlučuju za društvene i humanističke studije nego u drugim državama.
Komentar cinika: Logično, tako će lakše doći do posla u državnoj birokraciji.

Skijanje postaje broj 1

Čitam: Janica Kostelić preuzima vođenje Središnjeg državnog ureda čija je glavna zadaća donošenje strategije razvoja sporta, ulaganje u male sportske objekte te poticanje sporta.
Komentar cinika: Očekujem naglo jačanje skijaškog sporta u Hrvata.

Stupovi razvoja

Čitam: Damir Sabol, osnivač Iskona a danas vlasnik MICROBLINKA i PHOTOMATHA kaže: „U svijetu se događa softverska revolucija, a mi je nismo uvrstili u stupove razvoja.“
Komentar cinika: Normalno, nama je stup razvoja demografska obnova i s tim u svezi zabrana pobačaja.

20.11.2016. u 17:22 • 9 KomentaraPrint#

subota, 12.11.2016.

Što je ljubav?

Na kraju svog posljednjeg posta pod naslovom „Razgovarajmo o ljubavi“, potaknutog mojim komentarom na njezin prethodni post, blogerica @dinajina sjećanja postavlja pitanje koje sam i sam postavio u svom komentaru: Što je uistinu ljubav? Nakon postavljenog pitanja u tekstu iznosi svoje viđenje ljubavi i kroz to viđenje pokušava objasniti što ta, često vrlo otrcana i zloupotrebljavanja, riječ znači.

U svom postu u prvoj rečenici kazuje: „Ljubav je osnova na kojoj se stvara istinska ljudska zajednica“.

U načelu bih se mogao složiti s tom tvrdnjom, no ostaje i dalje pitanje: ako za ljubav kažemo da je „osnova“, onda bi ipak trebalo pojasniti što tu osnovu čini. Autorica to i pokušava sa svog motrišta s kojim se pak ja ne bih bez rezerve mogao složiti. U svom komentaru naveo sam kako bih na tu temu želio čuti obrazloženje tet-a-tet, čak i da u tome ne sudjelujem kao oponent ili pak zagovornik neke ideje, i tako sam mislio postupiti.

No, koje slučajnosti da je poštovana blogerica baš ovih dana napisala pjesmu o ljubavi, da sam našao shodnim da je komentiram na svoj semper contra način i da je ona na to odgovorila spomenutim postom, dok ja već nekoliko dana čitam zanimljivu knjigu „Evolucijska psihologija“, David M. Buss, s podnaslovom „Nova znanost o umu“, u kojoj autor na znanstveni način pokušava objasnit ponašanje ljudske vrste danas kao posljedice evolucijskih promjena u njenom razvoju.

Na 124 stranici u odlomku „Ljubav i obvezivanje“, autor pokušava odgovoriti na pitanje što je ta „osnova“ o kojoj blogerica piše a nazivamo je – ljubav. Evo nekih ulomaka iz spomenutog odlomka.

„Žene se odavno suočavaju s adaptivnim problemom izbora muškaraca koji ne samo da imaju resurse (materijalna dobra, op. s.c.), već i pokazuju spremnost na obvezu da te resurse usmjere na njih i njihovu djecu. To bi moglo biti problematičnije nego što izgleda na prvi pogled. Iako je resurse često moguće izravno opažati, predanost nije. Umjesto toga, procjena predanosti zahtijeva traženje signala koji upućuju na vjerojatnost buduće vjernosti pri usmjeravanju resursa. Ljubav bi mogla biti jedan od ključnih signala predanosti.
(…)
Da bismo točno odredili što je ljubav i kako je povezana s predanošću i obvezivanjem, u jednom su istraživanju ispitani izrazi ljubavi. Izrazi obvezivanja na vrhu su muškog i ženskog popisa te se smatraju glavnima za ljubav. Takvi izrazi uključuju ponašanja poput odustajanja od romantičnih odnosa s drugima, razgovor o braku te izražavanje želje da se s tom osobom ima djecu. (…) Dakle, jedna od funkcija ženske preferencije za ljubav kod partnera je osiguravanje usmjeravanja njegovih roditeljskih resursa na zajedničku djecu.

Međutim obvezivanje ima mnogo aspekata koji signaliziraju specifične načine dijeljenja resursa. Jedna od važnih sastavnica obvezivanja je vjernost, koja se dokazuje time da jedan ostane vjeran drugome kada nisu fizički zajedno. Još jedan od aspekata obvezivanja je usmjeravanje resursa na voljenu osobu, poput kupovanja skupog dara. (…) Emocionalna podrška je još jedan od aspekata predanosti, a pokazuje se ponašanjima poput dostupnosti u teškim trenutcima te slušanja o partnerovim problemima. Predanost znači usmjeravanje vremena, energije i truda u partnerove potrebe na račun ispunjavanja vlastitih ciljeva. Ponašanja razmnožavanja znače izravnu predanost partnerovu razmnožavanju. Svi ovi izrazi i ponašanja, koji se smatraju neophodnima za ljubav, signaliziraju predanost seksualnih, ekonomskih i genetskih resursa jednoj osobi.“
Citat završen.
Prepuštam cijenjenom čitateljstvu da sami zaključe što autor spomenutog djela misli da je ljubav.

Ovim svojim postom, naravno, nisam niti imao namjeru niti sam odgovorio na pitanje postavljeno u naslovu posta „Što je to ljubav“. Međutim, mislim da sam pokazao kako postoje i druga mišljenja, točnije tumačenje što je ljubav, a koja se temelje na znanstvenim istraživanjima bez uplitanja vjere i romantike.

Koga možebitno zanimaju i drugi aspekti ljudskog ponašanja koji su uvjetovani evolucijom kroz tisuće i tisuće godina, toplo preporučujem citiranu knjigu.

12.11.2016. u 14:19 • 24 KomentaraPrint#

četvrtak, 10.11.2016.

Smijeh liječi 28Nudizam

-Ovdje je zabranjeno kupanje bez kupaćeg kostima, kaže policajac mladoj ženi.
-A zašto mi to niste rekli prije nego sam se skinula?
-Pa, znate, skidanje nije zabranjeno.

Policajac

Ide Perica ulicom i prska okolo prskalicom. Pita ga policajac:
-Mali, što to radiš?!
-Prskam prskalicom protiv krokodila.
-Pa ovdje nema krokodila.
-Normalno da nema kad prskam.Haljina

-Draga, pretpostavljam da ti se ne ide u kazalište u staroj haljini.
-Lijepo od tebe što si se toga sjetio, dragi.
-Zato sam i kupio samo jednu kartu.

Škot

Škot se vrati ranije doma s posla i u dvorištu ugleda auto vodoinstalatera.
-Daj bože da je u pitanju samo njen ljubavnik.
Pin

Plavuša podiže novac na bankomatu, a iza nje dolazi druga plavuša i kaže:
-Aaa, vidjela sam toj pin! To su četiri zvjezdice!
-Niiiijeee, nego 1549!

Mišljenje

Vidovnjakinja gleda staklenu kuglu i kaže:
-Kako vidim, vi ste otac dvoje djece.
Čovjek odgovori:
-To je vaše mišljenje. Ja sam otac troje djece!
Na to će vidovnjakinja:
-To je pak, vaše mišljenje.Roda

Leti roda iznad grada, nosi u kljunu starca od 75 godina.
-Izgubili smo se, zar ne?, pita starac rodu.

Lažljivac


Pričaju dva svećenika:
-Dođem ti ja u samostan i uđem u sobu časne sestre. Kad, ona gola u krevetu!
-I što si napravio?
-Pa pokrio je, a što bi drugo. Što bi ti uradio?
-Jednako lagao.Poruka Isusa

Posljednje isusove riječi koje je uputio Crnogorcima bile su:
„Ne radite ništa dok vam se ja ne vratim!“

Meso

Razgovaraju Mujo i Haso:
-Bolan, znaš li kojeg mesa ima najviše u žirafe?
-Ne znam, kojeg?
-Pa vratine!

Pitanje 1.


Koga ili što?

Pitanje 2. (crni)


Hoće li tromb izazvati emboliju Svijeta?

10.11.2016. u 11:37 • 14 KomentaraPrint#

nedjelja, 06.11.2016.

Jesenski motivi

Prije nekoliko dana šetajući sa suprugom Perivojem „Zrinskih“ koji okružuje tvrđavu i dvorac istog imena, gledajući paletu jesenjih boja razlivenih po granama drveća, ne mogah odoljeti da ne učinim nekoliko fotki i poklonim ih štovanom čitateljstvu mog bloga na uvid i ocjenu.

Šarenilo boja


Blondina

Krinolina od lišća


Naklon dvorcu

Ne umire sve lišće odjednom

Šareni tepih, i perzijaner bi se (možebitno) postidio

Kontrapunkt: zeleno - smeđe

Bilo je na granama…

…sad je na tlu

Ako joj netko pokupi lišće do proljeća će samovati.

Tko se to sakrio iza ovih, još uvijek zelenih, grana?

Na kraju će ipak sve to završiti u kompostu kao hrana drugima…

…a onda će sve prekriti snijeg.
No to je druga priča.

06.11.2016. u 11:03 • 33 KomentaraPrint#

četvrtak, 03.11.2016.

Probranice 33

Zašto naziv „Probranice“?
Ideju mi je dala istoimena emisija na trećem programu HR koja se emitira od 1993. godine i donosi najnovije snimke inozemnih izdavača, uz stručnu recenziju autora. Uzevši to kao moto odlučih da pod tim naslovom povremeno donosim kratke, humorom/satirom/sarkazmom/cinizmom obojene, osvrte na najnovije bisere našeg (i svjetskog) društveno-političko-gospodarskog bespuća.


Poskupljenje na rate

Čitam: Kako ublažiti udar zbog skuplje struje? HUP je našao rješenje, umjesto 12 lipa odmah, cijenu dizati postupno do 2018.
Komentar cinika:
Čitajući ovo na um mi padne vic s plavušom: njezinom psu s pedigreom trebalo je po psećim uzancama odrezati rep, pa plavuša zamoli da mu se više puta odreže samo mali dio da bi jadnika manje boljelo.


Može ovako, a može i onako


Čitam: Nakon što je Goran Marić uspio za sebe izboriti i 20. ministarstvo (unatoč i usprkos obećanju i Plenkovića i Petrova da će se broj ministarstva smanjiti u odnosu na raniju vladu) u stručnoj i široj javnosti postavlja se pitanje kako će surađivati dva doktora ekonomskih znanosti koji su ne samo dvije potpuno različite osobnosti nego i kao ekonomisti sasvim oprečnih shvaćanja toga što bi trebalo učiniti da bi svima bilo bolje.
Komentar cinka:
Ako su oboje završili iste nauke – ekonomiju – i ako su oboje doktori iz istog područja, pitam se kako mogu imati različite poglede na način rješavanja ekonomskih problema. To mi sve nešto govori da ekonomija nije egzaktna znanost nego više onako: probat ćemo pa kako bude.

Ako ne može Nobel, može…


Čitam: Stjepan Mesić primit će u Sarajevu Orden svjetskog heroja mira kojeg dodjeljuje Balkanski klub mira (sic!) utemeljen 2004. u Skopju kao organizacija potpuno posvećena promociji i vrijednosti mira.
Komentar cinika:
Kad mu Norveška već neće dodijeliti za mir Nobela, morat će se naš dragi dvostruki Predsjednik zadovoljiti i Ordenom za mir.

Opet taj vuk…


Čitam: Partneri na vlasti usuglasili princip izbora uprava javnih poduzeća na temelju pariteta 4:1. Na četiri javne tvrtke koje će voditi HDZ, MOST dobiva jednu. I to sve, unatoč i usprkos važećoj „Uredbi za provedbu postupaka odabira i imenovanja članova uprave trgovačkih društava i drugih poslovnih osoba od strateškog i posebnog interesa za Republiku Hrvatsku“ koju je u travnju ove godine donijela Vlada Tihomira Oreškovića, a kojom je propisano da se čelni ljudi državnih tvrtki biraju preko natječaja koje raspisuje DUUDI.
Komentar cinika
Očigledno da je članovima novoizabrane vlade zamorno čitati i naslov spomenute uredbe koliko je 'kobasičast', a nekmoli da ga još i primjenjuju. A možebitno da je opet na snazi ona narodna: vuk dlaku mijenja ali ćud nikada.


Lonac i poklopac


Čitam: „Na Sveučilištu se promiče kult ideologije. Posljednjih smo mjeseci svjedoci tužnih pojava koje ne promiču suradnju u duhu istine, te kako se 'pod krinkom brige za Sveučilište promiče duh ideologije'“. U tim postupcima „vidimo usvajanje duha komunističke diktature“.
Tako govori kardinal Josip Bozanić.
Komentar cinika:
Rugao se lonac poklopcu da ima velike uši!


Klaunovi i „klaunovi“

Čitam: Zastrašujući klaunovi stigli su i u Hrvatsku. Do sada su klaunovi viđeni u Bjelovaru, Solinu, a policija je kod Dubrovnika uhitila dva klauna u dobi od 14 godina. Građani su sve zabrinutiji.
Komentar cinika.
Izgleda da autor(ica) ovog teksta ne gleda prijenose sa sjednica hrvatskog Sabora.

Slovenska žica na hrvatskom teritoriju


Čitam: Pavle Kalinić, pročelnik Ureda za hitne situacije grada Zagreba kaže: „Većinu žica koju je Slovenija postavila je na hrvatskom teritoriju. Kad bismo bili ozbiljna država onda bismo svu tu žicu pokupili zato što se ta žica nalazi na hrvatskom teritoriju.“
Komentar cinika:
Da bi preduhitrili skupljanje žice (ako slučajno postanemo „ozbiljna država“), koliko sam vidio na dalekovidnici, Slovenci su žicu podigli na ogradu visoku preko 2 metra. Znači li to da trebamo pokupiti i tu ogradu ili samo žicu s njezina vrha?

Patenti


Čitam: Hrvatska na dnu EU po broju prijavljenih patenata na milijun stanovnika. Prosjek EU 112, najbolja Švedska s 349.
Komentar cinika
Eurostat, koji je sačinio ljestvicu, sigurno ne uzima u obzir i patente „kako opljačkati državu“. Da je to uobzirio, siguran sam da bi bili ispred Švedske.

Bruna Esih kao Katon


Čitam: Bruna Esih želi na dnevni red u Saboru staviti i pitanje lustracije i o tome je već razgovarala s Plenkovićem. U svom obraćanju na N1 govoreći o toj temi, gđa Esih nije propustila da kritizira ministricu kulture Ninu Obuljan.
Komentar cinika
Čitajući ovakvo zborenje gđe Esih, pade mi na um sličan govornik iz davne prošlosti (Stari Rim), Marko Porcije Katon Stariji, koji je svaki svoj govor završavao rečenicom „Ceterum censeo Carthaginem delendam esse“, što bi na jeziku gđe Esih značilo: „Uostalom, smatram da Ninu Obuljan treba razoriti.“


Seks u 2050. godini


Čitam: „Mislim da bi roboti mogli postati naši ljubavnici u budućnosti“, rekla je dr. Kate Devlin, sa Sveučilišta Goldsmith. Neki futurolozi tvrde da će do 20150. godine broj seksualnih odnosa s robotima nadmašiti broj međuljudskih seksualnih odnosa. No robotičar dr. Joel Snell upozorava: „Robotski seks bi se brzo mogao pretvoriti u ovisnost, jer bi seksualni roboti uvijek bili dostupni (i nikada se ne bi izvlačili na glavobolju, op.s.c.).
Komentar cinika:
Iako bi to bilo zgodno obzirom da se roboti nikada ne bi žalili na glavobolju ili nemoć, činjenica da kod nas postoje 'borbene postrojbe' glede pitanja seksa i sličnih stvari potpomognute Crkvom, dovodi u sumnju da bi se u narodu s 90% katoličkim stanovništvom takvo nešto moglo dogoditi. Ili pak ja možebitno imam previsoko mišljenje o našim vjernicima?

03.11.2016. u 14:01 • 11 KomentaraPrint#

utorak, 01.11.2016.

Uz blagdan Svih svetih

Ginuli za Nju.
Da za šaku bi škuda
drugi je dali.


Na grob mog oca, poginulog u partizanima, danas ne mogu položiti cvijeće ni zapaliti svijeću. Ne znam ni gdje, ni kojeg dana, ni točno pod kojim okolnostima je poginuo. Ali danas sasvim pouzdano znam, da se borio za svoje ideale, a poginuo za tuđe interese.

Na ovim našim prostorima u prošlom stoljeću puno je takvih koji su kretali u ratove i završili kao i moj otac. O tome u mom gradu svjedoče tri spomenika.

Pa kad već nemam mogućnosti da mu položim na grob cvijet i zapalim svijeću, napisah ovaj post za sjećanje na njega i mnoge koji su završili kao on.

AD 1914. – 1918.

Spomenik i četiri ploče s imenima palih iz ovih krajeva u Prvom svjetskom ratu kojeg su zvali – Veliki rat, ne znajući da će uskoro doći novi, još strašniji i krvaviji.

AD 1941. – 1945.


Spomenik poginulim u 2. svjetskom ratu za koji su mnogi mislili da se više nikada neće ponoviti. Ovom bi trebalo, ako ni zbog čega drugog a onda iz pijetete, dodati i spomenik onima koji su nevini stradali nakon tog rata. Takvog spomenika u mom gradu – barem za sada – nema. Možda će jednog dana biti postavljen i (možebitno) zamijeniti ovaj.

AD 1990. – 1995.
Premda se tijekom 45 godina bivše države gudilo „da se više nikada ne ponovi“ i „čuvajmo naše bratstvo i jedinstvo kao oko u glavi“, opet je došlo vrijeme da je trebalo, nakon pet krvavih godina, podići novi spomenik borcima koji su kao i njihovi prethodnici, boreći se za svoje ideale izginuli za tuđe interese.

Danas se opet ponavlja mantra: „da se nikada ne ponovi“. Bojim se, temeljem povijesnog iskustva, da će se niz ovakvih spomenika ljudskoj patnji i, recimo to otvoreno ljudskoj gluposti, u budućnosti vjerojatno nastaviti.

Svjetlo plamička
na grobu. Od čovjeka
samo ostalo.

Fabrizio dell' Andre „Balada o vojniku“
album „Kantautor“, prepjev i obrada Arsen Dedić01.11.2016. u 12:24 • 5 KomentaraPrint#

petak, 28.10.2016.

Bez komentara

A.D. 2011.A.D. 2012


A.D. 2013


A.D. 2016.


etc...

28.10.2016. u 17:45 • 11 KomentaraPrint#

utorak, 25.10.2016.

Preteča dlanovnika

Prije nešto dana bili smo, supruga i ja, na proslavi 40.rođendana - u šnapsu bi se reklo: zvala je fircig - naše starije snahe. Bili smo u Eko selu na Žumberku, uz rječicu Breganu, na samoj granici dežele. Vozeći se, supruga je ugledala 'žilet žicu' na drugoj obali.
„Joj, pa kaj je to stvarno postavleno, kaj su nori!“ Tek je sad povjerovala da ta žica zaista postoji. Nevjerni Toma!

Nažalost nismo imali sreće s vremenom. Već na putu nas je dobrano oprala kiša koja uglavnom nije prestajala cijelo vrijeme boravka u restoranu u kojem je bio ugovoren ručak. A bilo bi prekrasno da je bilo lijepo vrijeme. Bilo nas je desetak odraslih i petnaestak djece. Supruga i ja smo bili jedini 'metuzalemi'.

Zbog kiše, djeca su bila prisiljena boraviti u dvorani. Ona manja igrala su se lego kockicama (pametni roditelji igračke su ponije sa sobom), a veća, e pa zna se, svaki je pred sobom imao pametni telefon i igrao na njemu neku igricu. Zahvaljujući tome odrasli su se, uglavnom mirni od djece, mogli posvetiti svojim temama. Nas dvoje ' trilobita' bili smo uglavnom sami. Teme roditelja nas nisu zanimale, djeca su buljila u pametne telefone, a mi smo, no dobro, mi smo ih promatrali.

I gledajući tako sliku kako se djeca zabavljaju modernim igračkama, sjetih se ovogodišnjeg dolaska obitelji mlađeg sina u Biograd.
„Evo ti nešto da razbiješ dosadu“, reče sin i izvadi iz automobila ovo što vidite na slici ispod, „ne radi više, pa ga probaj popraviti.“


Kao što vidite, to je kutija na kojoj ima niz prekidača, malih lampica, ručica programatora perilice rublja, potenciometara i mali motorčić od ručnog ventilatora na baterije.

Zaboravio sam ja na njega, mislio sam da je već odavno završio u kanti za smeće. A napravio sam ga davno, za igru mojim sinovima, kad su bili mlađi od ponekih od petero unučadi. Sjetih se, da su se s tim prekidačima, ručicama, svjetiljkama i ventilatorom često igrali pa sam morao ne tako rijetko mijenjati baterije. Kad je sve bilo uključeno, baterija se brzo ispraznila. Onda su sinovi odrasli, i igračka im je prestala biti zanimljiva. No, eto, moj sin ju je sačuvao, i predajući mi je da joj opet udahnem život rekao:
„Eto i moji sinovi su se igrali time!“

Kad sam ga otvorio, a evo kako mu izgleda 'utroba' (doduše sad već popravljena), odmah mi je bilo jasno u čemu je problem.


Mislio sam da ću uređaj popraviti već u Biogradu, no nisam, učinio sam to tek kad sam se vratio u svoj 'brlog'. Napravio novu kutiju za baterije (stara se raspala od baterijske kiseline koja je procurila; istrošene baterije nisu izvadili), ponovo spojio pokidane žice, pritegao žarulje da se ne klimaju i uređaj je radio kao i onda kad sam ga prije tridesetak i kusur godina napravio.

I, evo kako sada opet veselo svijetle žarulje i vrti se ventilatorčić!


„Sine, popravio sam igračku, hoćeš li da je donesem kad dođemo u Samobor?“ upitah nakon nekog vremena.
„Nije više zanimljiva ni Teu ni Viktoru, ostavi je za praunučad!“ odgovorio je napola u šali, napola u zbilji.

Ipak sam je ponio sa sobom i predao mu je kad su odlazili iz restorana, bili su tamo i oni, ali vrlo kratko jer je mlađi unuk ostao kod kuće zbog bolesti. A i starijem se žurilo kući. Em, nije bio oduševljen restoranom, em se bojao da ne zakasni na nogometnu utakmicu u kojoj i on igra, pa je jedva čekao da se upute kući. Usput, njegov tim pobijedio je protivnički sa 7:1, on je zabio tri gola!

„O, popravio si?!“, reče snaha dok sam uređaj trpao u najlonsku vreću uz stare novine za prostirku njihovom zecu. Oni, naime, ne kupuju novine.

* * *

Kad smo drugi dan posjetili njihovu obitelj u novo uređenom stanu u Zagrebu, na odlasku, oblačeći cipele, čuh kako Teo govori da skuplja novac za pametni mobitel. Naravno, baka je odmah dala mali prilog u naše ime, a ja sam zavezujući vezicu na cipeli pomislio:
„Sad mi je jasno zašto je sin rekao da uređaj ostavim za praunučad, i sjetivši se svih onih pametnih telefona u rukama djece, pomislih: ovaj sklop mojih ruku djelo, moga bih nazvati pretečom današnjih dlanovnika i pametnih telefona.

25.10.2016. u 16:43 • 5 KomentaraPrint#

petak, 21.10.2016.

Probranice 32


Zašto naziv „Probranice“?
Ideju mi je dala istoimena emisija na trećem programu HR koja se emitira od 1993. godine i donosi najnovije snimke inozemnih izdavača, uz stručnu recenziju autora. Uzevši to kao moto odlučih da pod tim naslovom povremeno donosim kratke, humorom/satirom/sarkazmom/cinizmom obojene, osvrte na najnovije bisere našeg (i svjetskog) društveno-političko-gospodarskog bespuća.


Dva aršina

Čitam: Dvojica kosovskih Hrvata (fra S.G.K. i don A.M.), koji su bili žrtve komunističkog diktatora Enver Hoxhe, bit će beatificirani 5. studenog A.D. 2016. u Skadru u Albaniji zajedno s još 35 „mučenika koji su brutalno mučeni jer su se odbili odreći se pripadnosti Katoličkoj crkvi.“

Komentar cinika:
Nemam ništa protiv da budu kanonizirani, ali zanima me, kad će Vatikan beatificirati „žrtve Inkvizicije“, koje ne samo da su mučili, nego su ih 'pekli na vatrici' (Giordano Bruno, pjesnik, filozof i svećenik), samo zato „jer su se odbili odreći, primjerice, bogohulne ideje da se Zemlja vrti oko Sunca“? Eto prošlo je preko 400 godina a oni nikako da dođu na red!


Bilo kuda, Bandić svuda!


Čitam: Bandić odlučio: „Dok sam ja tu, lunaparkovi u Zagrebu su strogo zabranjeni!“

Komentar cinika.
To je OK. Zaista nema potrebe da građani Zagreba plaćaju skupe ulaznice za luna park kad im njihov gradonačelnik svaki dan odigra neku novu predstavu besplatno.


Nove snage uličnog zakona


Čitam: Bio je to klasični linč.Organizirani progon. Javno zastrašivanje i prijetnja. Umirovljeni .vojnici na okupu (i naravno jedan, novi, u kolicima; Glogoški je za staro željezo, op.s.c). Ljudi koji oružje drže na noćnom ormariću. Okupili su se da iznesu optužnicu novoj ministrici kulture Nini Obuljen, i donesu presudu: kriva je!!!

Komentar cinika:
Eto, može na vlasti biti i „njihova“ Vlada, „borci“ za Hrvatsku neće ni njoj ni Predsjedniku stranke dozvoliti da bira ljude za koje on misli da su mjerodavni za neko ministarstvo.
Bili se ovi novi '“zakonodavci s ulice'“ javili „za riječ“ da kojim slučajem imenovanje spomenute gospođe za ministricu kulture nije značilo 'šupiranje' (blagorečeno) kontroverznog Hasanbegovića? Vjerojatno ne! Tada im ne bi smetali svi njezini, od uličnog prijekog suda, utvrđeni 'zločini'.


Ako je i od 'dotura' Sesardića, previše je


Čitam. Dr. Neven Sesardić izjavljuje :“Bijelci su inteligentniji od crnaca, a ta razlika u inteligenciji značajno je uvjetovana genetskim faktorima. To znači da je crnačka inteligencijska inferiornost u odnosu na bijel rasu urođena!“

Komentar cinika
Izgleda da spomenuti 'dotur' ne zna da je bijela (inteligentnija) rasa došla iz Afrike. A možda on smatra da su u vrijeme te seobe Afrikanci bili bijele boje ili pak da su bijelu rasu stvorili izvanzemaljci?

P.S. Inače, sa sličnim 'umovanjem' časnog dotura' bavio sam se na svom blogu već dva put: 28.9.2008. i 30.5.2009. godine.

Lezi hljebe da te jedem

Čitam: Narodne novine d.d. dobila su dva nova člana Uprave, i to kandidate s MOST-ove liste koji su postavljeni u posljednjem trenutku mandata MOST-ova ministra gospodarstva Tomislava Panenića.

Komentar cinika.
Mora da je spomenuti T.P. od Svevišnjeg dobio informaciju da su mu nasapunali ministarsku dasku i da će odletjeti, pa se brže bolje potrudio podijeliti nešto 'hljeba' svojim kolegama, inače 'oštrim' protivnicima politike uhljebljivanja.

Čiji je zakon jači?


Čitam: gotovo pred svakom bolnicom za koju se zna da vrši legalne pobačaje, stoji po nekoliko vjernika s transparentima protiv tog 'zločina', u rukama drže krunice i mrmljaju molitve za spas nerođenog djeteta.

Komentar cinika
U redu, to je njihovo pravo (za pravo žene koja se, vjerojatno, teško odlučila na taj korak i sad mora proći kraj njihovog 'špalira' – kao što su novopridošlice dočekivali starosjedioci na Golom otoku - njih uopće nije briga), no postavljam pitanje:
Ako je 95 % Hrvata katolika i ako se zna da njihova vjera i Crkva ne odobravaju pobačaj, zašto, pobogu, to onda žele zabraniti šačici onih jadnih 5%, recimo ateista i agnostika. Pa zar njima nije kanonski zakon koji ne dozvoljava pobačaj jači od svjetovnog? Ili pak možebitno oni ipak nisu baš tako veliki vjernici, pogotovo kad stvar 'zagusti'?

21.10.2016. u 19:19 • 9 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 17.10.2016.

Smijeh liječi 27

Mulat
Što se dobije kada se Crnogorac oženi Japankom?
Čovjek koji želi raditi, ali ne može ustati!

Vanbračno dijete
Kako kažu Crnogorci za vanbračno dijete?
Djetić neznana junaka.Prvi ručak
Za prvim ručkom, mladi suprug pita suprugu:
-Ljubavi, što je ovo na tanjuru, za slučaj da moram kasnije objasniti liječniku što sam jeo.

Kuharice
Razgovaraju dva oženjena muškarca:
-Moja žena zna kuhati ali neće.
-Šuti, ti si dobro prošao. Moja ne zna, ali hoće…Noge
Nakon napornog hodanja, Mujo će Hasi:
-Tako sam umoran da ne osjećam svoje noge!
-Pomiriši moje!

Ljubav
Kad Mujo zagrli ženu?
Kad vozi u rikverc!Džokej
Nakon utrke trener pita džokeja:
-Nisi li mogao biti malo brži u finalu?
-Mogao sam, ali mi je bilo glupo ostaviti konja iza sebe.

Bijeg
Dva provalnika pljačkaju stan, kad iznenada dolazi policija.
-Brzo, skači kroz prozor!
-Ti si lud, na 13. smo katu!
-Ma, nije sada vrijeme za praznovjerje.Depresija
-Pa gdje si prijatelju? Nisam te dugo vidio.
-Ma pusti, bio sam u depresiji.
-I, kako ti je bilo?
-Puno bolje nego u Hrvatskoj!

Kazna (crni)
Sudac izriče presudu krhkom starcu:
-Za ovo kazneno djelo osuđujem vas na 10 godina zatvora.
-Budite milostivi. Imam 77 godina, slabog sam zdravlja, sigurno neću živjeti još 10 godina, moli starac u suzama.
-Ne brinite, vi odslužite koliko možete.


17.10.2016. u 16:53 • 16 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.< studeni, 2016  
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Studeni 2016 (6)
Listopad 2016 (6)
Kolovoz 2016 (1)
Srpanj 2016 (11)
Lipanj 2016 (9)
Svibanj 2016 (9)
Travanj 2016 (8)
Ožujak 2016 (7)
Veljača 2016 (10)
Siječanj 2016 (11)
Prosinac 2015 (13)
Studeni 2015 (16)
Listopad 2015 (11)
Rujan 2015 (5)
Kolovoz 2015 (1)
Srpanj 2015 (5)
Lipanj 2015 (7)
Svibanj 2015 (11)
Travanj 2015 (12)
Ožujak 2015 (9)
Veljača 2015 (10)
Siječanj 2015 (4)
Prosinac 2014 (8)
Studeni 2014 (7)
Listopad 2014 (9)
Rujan 2014 (4)
Kolovoz 2014 (3)
Srpanj 2014 (3)
Lipanj 2014 (5)
Svibanj 2014 (5)
Travanj 2014 (6)
Ožujak 2014 (7)
Veljača 2014 (7)
Siječanj 2014 (7)
Prosinac 2013 (3)
Studeni 2013 (1)
Listopad 2013 (1)
Rujan 2013 (4)
Kolovoz 2013 (8)
Srpanj 2013 (1)
Lipanj 2013 (9)
Svibanj 2013 (9)
Travanj 2013 (11)
Ožujak 2013 (11)
Veljača 2013 (8)
Siječanj 2013 (10)
Prosinac 2012 (13)
Studeni 2012 (7)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

opće teme protiv ljudske gluposti i još ponešto

prvi post objavljen 11.12.2007.

e-mail: semper_contra@net.hr

Ceterum censeo EU esse delendam!

LINKOVI

srebrozlato

brod u boci
modesti
fra gavun
pametnizub
borgman
annabony
memoari

NF
odmak
demetra
zvijezda
zvonka

iva
dinaja
k.u.p.
geomir
proglasi
lion
k.moljac
bellarte
alexxl
skrpun
vadičep
Pax et Discordia
h_cenzuru
bromberg
bitke


riba
salome
effata
huc

Još uvijek se nadam da ću ih čitati na blogu
kreativka
gosponprofesor
gosponprofesor 2
ET
ET2
gorkić

Nekad bili sad se spominju
malo ti malo ja
neverin
alkion
dona
ribafiš
cat
novapol
svijet u b
gordy
marchelina
žena gaza

"MUDROSLOVI" SEMPER CONTRE

(nađu li se slični to samo znači da nisam jedini "semper contra" na svijetu)
* * *
Svatko ima pravo na svoje mišljenje, ali ga nitko silom nema pravo nametati drugom!

Misliti je za mnoge ljude najteža aktivnost.

Kakav je ispao, možda je Bog čovjeka stvorio samo na svoju sliku.

Lako je djecu praviti ali ih je teško odgajati.

Među glupanima i pametan postane glup. Obrat ne vrijedi.

Vlast daje manje prava dajući veće obaveze. Puk traži veća prava tražeći manje obaveza.

Apsurd čovjekovog života: ako mu nije lijep ne želi živjeti, ako mu je lijep ne želi umrijeti.

Svi naši političari mora da su izučili molerski zanat. Farbaju nas već četvrt stoljeća.

Ratovi su dokaz da svijetom vladaju budale.

I u mraku totalitarizma kao i u bljesku demokracije narod ne vidi što radi vlast.

Svaki rat protiv budala je unaprijed izgubljen!

Pravi domoljub živi u inozemstvu, Hrvatsku nosi u srcu a euro ili dolare u džepu.

Ljudski rod evolucijski je vrhunac s kojeg će se survati u ponor kojeg je sam stvorio.

Pravi borci za ideale spremni su dati svoje živote. Je su li današnji borci za očuvanje okoliša spremni učiniti isto?

Da li je dilema tanjur - tanjir važnija od dileme je li on pun ili prazan?

Princip djelovanja političkih garnitura: „Prije njih nije bilo ničega, poslije njih neće ostati ništa."

Da ne proizvodimo komunjare i ustaše proizvodili bi automobile.

Na ono što je važno mali čovjek ne može utjecati, na ono što može nije važno.

Štuje Boga, al ga psuje, jer ga ne poštuje!

Revolucije pokreću idealisti, plodove beru karijeristi.

Nikako ne mogu shvatiti mentalni sklop mnogih religioznih ljudi: klanjaju se bogovima, poklanjaju mrtvima cvijeće i ubijaju žive. Sve u ime istih bogova.

U očekivanju da mu prođe ružan trenutak u životu prošao mu je neprimjetno cijeli život.

Vjera, religija i Crkva nisu jednoznačnice. Mnogi to ne znaju ili ne shvaćaju.

Vjenčanja sve glamuroznija, trajanje brakova sve kraće.

Nije sve u novcu, ali u svemu je novac.

U prošlosti ljudi su znali jesu li robovi ili slobodni. Danas ljudi misle da su slobodni iako su robovi.

Naporno je biti s ljudima, ružno je biti sam, ali najteže je među ljudima biti sam.

Čovjek treba biti ili Einstein ili čobanin na Vlašiću.

Hrvati gledaju u prošlost jer ne vide budućnost.

Lažući, lašci na kraju prevare samo sebe.

Teist u Kristu traži Čovjeka, ateist/agnostik u Čovjeku traži Krista.

Strah da će nuklearna bomba uništiti svijet je neopravdan. Svijet će uništiti – smeće.

I politika i religija obećavaju raj a donose pakao.

Mlade treba liječiti. Starima omogućiti da umru dostojanstveno.

Poznanstvo, prijateljstvo, ljubav, brak, dosada.

Čovjek je čovjeku – čovjek. Ono drugo je uvreda za vuka.

Nedostaju mi Ljudi. A tako ih je malo.

Čovjek ne dolazi svojom voljom na svijet niti mu je dozvoljeno da ga svojom voljom napusti.

Nikad nisam sâm. Uz mene je uvijek moje drugo ja. Ponekad mi je teško s njime.

Dok hrvatska se srca slože i pluto potonut može.

Nedostaje mi ljubavi jer je ne znam ni davati ni primati.

Lojalnost i poltronstvo dijeli tek tanka linija.

Glup čovjek nije opasan, ali postaje ako toga nije svjestan.

Umjetnost je dar Boga, politika Sotone.

Da bi čovjek gledao trebaju mu oči, a da bi vidio treba mu vizija.

Čovjek snuje, Bog određuje...a žena naređuje!

Nije li neobično da se oni koji vjeruju u vječni život boje smrti?

Da je zemlja od zlata ljudi bi se tukli za šaku blata.

Domoljubi Domovinu brane i izgrađuju a ne prodaju i potkradaju.

Domoljublje se čuva u srcu, a ne na srce položenom rukom.

Istina je da jabuka ne pada daleko od stabla ali se ipak može daleko otkotrljati.

Mnogi će lakše pokrenuti planinu nego usne i reći: oprosti!

Tražeći djetelinu s četiri lista izgubio je sreću.

Pravilo spokojnog življenja.
Prigušeno govoriti, prigušeno raditi, prigušeno slušati radio, prigušeno misliti, prigušeno živjeti!

Komunisti su zakonom oduzeli imovinu pojedincu, demokrati narodu.

Vrag nije crn kako se riše, crnji je.

Čovjek odlazi, samo njegova djela ostaju. Dobra ili loša.

Vojnici su školovani ljudi s diplomom za ubijanje.

Nuklearna bomba može uništiti čovjeka, komunikacijska bomba njegovu privatnost. Obje njegovu slobodu.

Pojedini roditelji svoju djecu doživljavaju kao kućne ljubimce. Kad im dosade prepuste ih ulici.

Država ne daje ništa. Samo uz proviziju prebacuje iz džepova jednih u džepove drugih.

Borac protiv tiranije istovremeno je i heroj i terorist.

Golemo materijalno bogatstvo može se steći samo pljačkom banke ili pljačkom naroda.

Samo ljubav može probuditi Čovjeka u čovjeku, ali ona je tako rijetka kao biser u školjci, dijamant u tamnim njedrima zemlje ili zrnce zlata u rijeci.

Ništa se ne mora osim umrijeti i sve se može osim izbjeći smrt!

Kao što jedno zrno tvori hrpu, tako i jedan čovjek tvori čovječanstvo!

Umjetnost je jedino što čovjeka razlikuje od životinje!

Ubiješ li čovjeka ubio si jedan od milijardi svjetova.

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se