semper contra

utorak, 10.10.2017.

Kratka pauza

Dragi štovani štioci mog bloga!

Imate sreću i privilegiju da slijedećih nekoliko dana budete pošteđeni mojih pisanija kako na blogu tako i u vašim komentarima.

Moju suprugu i mene zapala je čast da se brinemo o našim unukama dok su im roditelji na službenom putu.

Ako preživimo bez ozbiljnih posljedica i sretno se vratimo u naš Brlog, nakon nekoliko dana "rekuperacije" ponovno se čitamo. Nadam se, pače vjerujem, da će i vama dobro doći mali odmor od cinika Semper contre :-).

Stojte mi dobro!

10.10.2017. u 22:01 • 8 KomentaraPrint#

srijeda, 04.10.2017.

Vrit ili vrt

Kako vrijeme brzo prolazi. Prije godinu i po dana nenadmašni @brod u boci napisao je post pod nazivom „Sizif među maslinama“.

Kako dosta često činim, napisao sam poduži komentar, završivši ga rečenicom: „Čuj, brode, a da ovaj komentar objavim kao post kod sebe? Još da ga malo doradim 'motikom'. Bilo bi li to dobro?“

Brod mi odgovori:
Semper, samo piši, ovo moje ti je i tako bio "okidač"

Spremio sam komentar s idejom da ga objavim kao post. No vrijeme klizi kao pijesak kroz šake, pogotovo kad te spopadnu boleštine pa se protiv njih boriš pišući ironične postove šegačeći se i s bolešću i sa samim sobom. Neki dan kopajući po direktoriju „Neobjavljeni postovi“ naletih na spremljeni tekst, pa uzeh 'motiku' da ga malo doradim.

Vrit ili vrt

Prvo da riješimo riječ vrit za koju @brod kaže da označuje otprilike površinu koja se mogla prekopati motikom kroz jedan dan. E, ako je to tako, onda je sigurno i riječ vrt nastala iz te riječi vrit, samo što su 'zakopali' jedno slovo – i.

Drugo, napisah mu: 'mislim da ćeš raditi sve dok budeš mogao, tek ćeš onda to sve poslati vrit (u šupak na kajkavskom). I sam sam znao štihati gredice u vrtu, lijepo ih formirati i onda na njima ništa ne saditi. Radio sam tako nekoliko godina, jer mi je bilo ćejf štihati.'

A onda došlo neko 'novo doba puno svjetlosti' i na mom bregu pojavio se međimurski tajkun odlučivši da iznad vikendice sagradi svoju 'vikendicu', predračunske vrijednosti desetak miliona kuna. Ubrzo nas je posjetio pa se poveo ovakav razgovor:

„Bi prodali vikendicu?“, pita tajkun.
„Ne“, kažem ja i nastavim „a što će vam kad gradite dvorac?“
„Srušit ću je, treba mi prilaz mojoj kući!“

Zbog toga sam mislio da mu je nikada neću prodati. Imao sam tada još snage i vjere u budućnost. Danas nemam ni jedno ni drugo.
Prošlo je nekoliko godina, - snaga me izdade, srce oslabi, koljena klecaju i bole – pa odlučih prodati vikendicu zajedno sa vrtom (vritom). Kroz sve to vrijeme budući kupac je marljivo gradio svoje velebne dveri.


A nije ni moja mala vikendica bila za ruglo. Podrum - radionica (zbog nje sam je manje-više i gradio), dvije pomoćne prostorije i radnički WC; prizemlje - kuhinja zajedno s dnevnim boravkom, mala sobica i kupaonica s WC-om; potkrovlje - sve u drvetu kao jedna prostorija s dva kreveta (danas su u Samoboru), sve sam sam uradio. Tlocrtna površina 6,6x6,6 m. Maksimalna koja su propisi u tim 'mračnim' vremenima dozvoljavali za vikendice. Barem za nas obične 'smrtnike'.


Najvrednije mi je bila velika kaljeva peć. Skupo smo je platili. Znao sam naložiti vatru i nakon obavljenih poslova u vrtu (vriti), ako je vani bilo hladno, sjesti u fotelju ispred nje, otvoriti vratašca pa nakon pojedenog jegera, kruha i luka, uz 'pivce za živce' promatrati igru plamenih jezika. Na njoj je stajao originalni ruski samovar kojeg sam donio iz Rusije (tada SSSR-a).


Dugo je vikendica i nakon prodaje stajala osamljena i polako propadala. Srećom, peć smo spasili i sad grije kuću rodbine mog susjeda iz solitera.

Konačno je došlo vrijeme da se vikendica sruši. I tajkun to učini. Ne mogu mu predbacivati. Što je obećao to je i uradio.
Gdje je nekad bio podrum vikendice, sad radnici grade parkiralište za tajkunovu motornu ergelu. Kažu da su iskoristile moje potporne zidove: „Stručnjaki su rekli da su dobro napravljeni!“

I tako nema više ni vrita, ni vrta, ni vikendice. Ostala samo tuga i sjeta u mojoj duši.
Ne odlazim više tamo.

04.10.2017. u 23:31 • 22 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 02.10.2017.

Smijeh liječi 37

Kako je @Euro na produženom vikendu zbog njemačkog praznika ujedinjenja Njemačke (spojili su ponedjeljak s utorkom, utjecaj južnjaka), na zamolbu @Eurice za pomoć @Euro contra se odazva.

Smo ipak bolši

-Si čul Štef, Nijemci ove godine slaviju dan ujedinjenje Njemačke čak dva dana!
-Pa kaj, mi slavimo razjedinjenje cele godine.

Istina

Zaposlio se Mujo i dolazi prvi dan na razgovor od šefa:
-Prvo, u našoj se firmi vodi velika briga o čistoći. Jeste li obrisali cipele o otirač kada ste ušli?, upita šef.
-Jesam, bolan, kako ne bih!
-Drugo, od svakog radnika zahtijevamo da govori istinu. Pred ulazom nema otirača za cipele!

Razlika

Pita Haso Muju:
-Znaš li ti Mujo koja je razlika između WC školjke i bidea?
-Nemam pojma!
-Znači ti si taj!


Prva bračna noć

Prva bračna noć. Crnogorac se skine i legne na trbuh. Mlada ga gleda i šuti. Nakon petnaestak minuta Crnogorac puhne, okrene glavu, pogleda je onako iskosa i promrmlja:
-Oš se ti zavlačit ispod ili nećeš?

Haker

Doživio haker brodolom i našao se na pustom otoku. Lutajući otokom, nakon nekoliko mjeseci naiđe na zgodnu plavušu. Kaže mu ona:
-Sad ću ti dati sve ono za čim si žudio svih ovih mjeseci.
-Nemoj mi reći da imaš internet!

Vješanje

-Mama, dođi brzo, tata se pokušava objesiti.
-Ma, gdje sine?
-U kuhinji, kućnoj pomoćnici oko vrata!

Vjenčani

Muškarac i žena dolaze u hotel i na recepciji zatraže sobu za jedan dan.
-Vjenčani?, upita recepcionar.
-Oboje!


Pacijent

Dođe čovjek liječniku a ovaj će:
-Dobar dan, dugo vas nisam vidio…
-Znam, bio sam nešto bolestan!

Krčme

Što muškarci rade u krčmama?
-Ništa!
-O čemu muškarci pričaju u krčmama?
-Ni o čemu važnom.
Pa što onda muškarci idu u krčmu?
-Da pobjegnu od žena!

Dijete

Došao Perica sav zamazan kući. Otac, vidjevši ga, reče:
-Znaš Perice, ti si jedno malo prase.
-Znam, tata, ja sam samo dijete jedne velike svinje.

Na plaži


Govori prijateljica Fati:
-Fato, vidjela sam ti Muju na plaži s nekom plavušom.
-A što si očekivala? Da ćeš ga vidjeti s lopaticom i bagerom u pijesku.


Voda

Pita mama Ivicu:
-Jesi li promijenio ribicama vodu?
Ivica odgovara:
-Pa zar ne vidiš da još nisu ni ovu popile!

Formalnost


Mladić se obraća ocu svoje djevojke:
-Imam čast zatražiti ruku vaše kćeri premda je to puka formalnost.
-Tko kaže da je to puka formalnost? Njena majka?
-Ne, ginekolog?

Posljednja želja

-Imate li posljednju želju?, zapita sudac osuđenika na smrt.
-Imam, imam…
-Pa recite!
-Da umrem prirodnom smrću!

Spavanje

Mužu došlo, pa upita suprugu:
-Čuj, draga, spavaš li?
-Ne, dragi, baš razmišljam kako bi bilo da mi kupiš novu ogrlicu.
-Lijepo draga, ali ja ti već spavam!


Plaća

Radnik se žali direktoru:
-Oprostite, direktore, ali plaća mi je mala.
-Dobro, opraštam, odgovori direktor.

Brza hrana

Krotitelj lavova obraća se publici:
-Hajde junaci, tko će sa mnom u kavez. Ne bojte se, lavovi su hranjeni na dudicu.
Iz publike netko dobaci:
-I mene su hranili na dudicu, a sad volim bifteke!

02.10.2017. u 08:47 • 10 KomentaraPrint#

subota, 30.09.2017.

Početkom oktobra 1917.

Na povratku iz Zagreba, Maričić, učitelj sa Lošinja, hoće da uzme jedno hercegovačko dijete, dječaka od sedam godina, bezimenog, koji je od šoka izgubio dar govora. Dijete je zanijemjelo od šoka ugledavši truplo na vješalima, a sada bi srećnom prilikom moglo otputovati - na Lošinj. Na Lošinju se gladuje, ali ne tako kao u Hercegovini. Iz bolnice Milosrdnih Sestara predali bi dijete da ga se riješe, ali k. u. k. Passierscheingruppe za Kvarner ne izdaje „putovnice“. Učitelj sa Lošinja (Maričić) ne može dijete spasiti, jer „putovnicu“ treba da ispostavi nadležna kotarska oblast, a ne zna se koja je. Trebalo je uspostaviti telefonsku vezu s Rapcem, ali nije tehnički provedivo. Izgubio sam na to čitavo prije podne bez uspjeha.

Na temelju bogatog iskustva, militarizam djeluje na svoje stado auditivno: bubnjevi, trube, frule, muzike, sprovodi, svete mise, topovi, defilei, bataljoni u masama, signali, i tako dalje. Militarizam djeluje i teroristički: sjekire, vješala, puške, strijeljanja u masama, i tako dalje. On djeluje i religiozno, uvjeravajući masovne kandidate smrti da će im na onome svijetu biti bolje budu li poginuli za uzvišene ciljeve.

Srednjovjekovna teatralika ratne propagande njeguje se i po liberalnim građanskim zemljama kao i po feudalnim ili junkerskim satrapijama. Kažu: to je Ijudima potrebno. Po višem planu kvari se ukus na jednoj strani, da bismo se na drugoj pozivali na taj isti pokvareni ukus kao na stvarnu potrebu masa, to jest „naroda“, to jest narodnih tradicija i bojne slave. Onda se zbiva da jedno jedino dijete zanijemi od svega toga, i to je sve.

Trebalo bi ubijati ili se ubiti. Ovako: ni ovamo ni onamo.

(M. Krleža, „Dnevnik“, „Oslobođenje“/“Mladost“, Sarajevo 1981.,str. 275/276)

Zašto objavih taj ulomak iz „Dnevnika“ na blogu? Ne znam ni sam, samo znam da bi me u to vrijeme takav opis bacio u duboku depresiju u kojoj sam i sad iako situacija za sada nije (barem kod nas) takva.
Ili možda i jeste ako se tekst čita u širem kontekstu?

30.09.2017. u 18:51 • 9 KomentaraPrint#

četvrtak, 28.09.2017.

Ušteda

Šećem neki dan gradom, na trgu postavljene fotelje, stolice i stolovi. Prilazi mi mladić i tutnu mi u ruku nekakav propagandni listić. Strpah ga u vrećicu s provijantom kojeg kupih u samoposluzi. Došavši kući, izvadim ga i pogledam.


Bombardiraju nas ovakvim i sličnim oglasima danonoćno. Ostavljaju u predvorju stubišta, trpaju u poštanske sandučiće, kače za ograde, stavljaju ispod brisača pa se u slučaju kiše lijepe za vjetrobransko staklo. A ne možeš njima ni guzicu obrisati.

Kad ih vidite, što prvo pomislite:
1. Da mi je znati kakva je zaista prava cijena bila prije „uštede“?
2. Najviše ću „uštediti“ ako ne kupim ništa!
3. Super! Idem odmah u šoping!
4. Nešto četvrto.

28.09.2017. u 16:06 • 17 KomentaraPrint#

utorak, 26.09.2017.

Probranice 44

Zašto naziv „Probranice“?
Ideju mi je dala istoimena emisija na trećem programu HR koja se emitira od 1993. godine i donosi najnovije snimke inozemnih izdavača, uz stručnu recenziju autora. Uzevši to kao moto odlučih da pod tim naslovom povremeno donosim kratke, humorom/satirom/sarkazmom/cinizmom obojene, osvrte na najnovije bisere našeg (i svjetskog) društveno-političko-gospodarskog bespuća.

Tako to radi Dežela

Igor Bavčar je junak slovenskog osamostaljenja, ministar policije u doba rata s JNA, a zatim je vodio i resor europskih poslova. Potom se bacio na biznis i krahirao: uspio je uništiti Istra - benz, jedno od najvećih slovenskih poduzeća. Zato je osuđen na pet godina zatvora i nakon što je godinama izbjegavao otići u zatvor pravdajući se bolešću, neki dan se sam prijavio u zatvor.


Komentar cinika: Koliko bi onda godina trebao 'odraditi' Todorić koji je 'sredio' Agrokor?
Ni dana jer on nije, kao Bavčar, bio 'junak hrvatskog osamostaljenja, 'ministar policije u doba rata s JNA' i 'voditelj resora europskih poslova'. Bio je 'lovac u mutnom'.


Nobela za Plenkija


Plenković u New Yorku: „Pozivamo Sjevernu Koreju da prestane s razvojem i testiranjem nuklearnog programa“.


Komentar cinika: Slika zorno pokazuje strah u očima korejskih vlastodržaca kad su čuli za ovu izjavu, a Plenkiju je zagarantiran Nobel za mir slijedeće godine.

Danke Deutschland

Uspjeh krajnje desne Alternative za Njemačku (AfD), koja se nametnula kao treća politička snaga na nedjeljnim izborima u Njemačkoj, bila je glavna tema svih informativnih emisija i okruglih stolova u izbornoj večeri, kao i u ponedjeljak u svjetskim medijima.


Komentar cinika: Sad nam je lakše, ni Njemačka više ne može bez, da se blago izrazim, ekstremne desnice. Sad možemo slobodno dozvoliti i 'ZDS' i 'Srbe na vrbe', mutti Merkel nam više ne može držati lekcije. Nekad su bili krivi Židovi (Srbi), danas izbjeglice (antifašisti).

ONI i MI

Svečanom sjednicom Skupštine Istarske županije u Pazinu je u ponedjeljak, proslavljen dan te županije i 74. obljetnica donošenja Pazinskih oduka o sjedinjenju Istre s maticom zemljom te 70. obljetnica Pariške mirovne konferencije.
Dok je govorila o doprinosu Katoličke crkve pripajanju Istre Hrvatskoj Predsjednicu su iz publike izviždali i na sam spomen katoličkog svećenstva. Isto se dogodilo i saborskom zastupniku Antonu Klimanu, kao izaslaniku predsjednika Hrvatskog sabora, koji je na spomen Katoličke crkve prekidan zvižducima, a Predsjednicu su na kraju ispratili pjevanjem partizanskih pjesama.
Komentar cinika: Ako mogu ONI, možemo i MI. Tragedija je samo u tome što smo svi ONI i svi MI građani iste države.

Čudna pitanja

Zgrožen naslovnicom novine na kojoj se nalazi Marko Skejo i poruka “Bit će ovo država po mjeri nas HOS-ovaca, a ne četnika” Bruketa je ocijenio kako je riječ o užasu na koji je stavljen pridjev “hrvatski” te pritom postavio nekoliko pitanja.
“Tko financira ovu tiskovinu? Strane tajne službe? Kaj je ovo? Zakaj to Spar ima na polici? Zašto “hrvatski” možeš staviti na svaki užas?”, napisao je.Komentar cinika: Zato što je to po Zakonu o slobodi tiska dozvoljeno, kao što je dozvoljeno novine na kojima piše „srpski“ tretirati po Zakonu „fahrenheit 451“.


Vijest AD 2017.

ARHEOLOZI pronašli nove dokaze koji otkrivaju kako je izgrađeno najstarije svjetsko čudo, Keopsova piramida u Gizi, javlja Fox News.


Komentar cinika: Vijest AD 2217: ARHEOLOZI pronašli nove dokaze koji otkrivaju zašto nije izgrađen Pelješki most u Hrvatskoj, javlja Hrvatski tjednik.

Jedna lasta…

Potpredsjednik SDP-a Peđa Grbin rekao je u ponedjeljak (2017-09-25) u izjavi za Hinu kako je spreman snositi posljedice i napustiti stranku ako „sadašnji predsjednik i kolege iz stranke misle da Bernardić radi dobro svoj posao i da će se njegovim isključenjem iz SDP-a situacija popraviti“.


Komentar cinika: Jedna lasta ne čini proljeće, niti jedna ostavka spašava SDP.

Šutnja je zlato

Prenosim dio posta blogera @knjigoljuba:
Prije par dana Glasnović u sabornici izrazi svoje žaljenje što još uvijek ne živimo u državi u kojoj bi se moglo strijeljat one za koje on misli da bi trebali biti strijeljani... i nakon toga - muk.
Nitko da se javno oglasi protiv toga - ni saborska zastupničad, ni novinarčad, ni takozvani i samoproglašeni politički analitičari, pa čak ni tzv.obični narod na fejsu.

Umjesto da državom i gradskim trgovima i ulicama odjekuju protestni zvižduci svih spomenutih kako bi se postiglo da taj zadnji sramotni i zastrašujući Glasnovićev saborski istup zaista i bude njegov zadnji istup u Saboru, nigdje i ni od koga ni glasa protesta čuti nije.


Komentar cinika: Eto, da nema @knjigoljuba ne bih saznao za tu vijest usprkos postojanju nebrojenih masmedija. Nakon onih u Saboru koje bi Glasnović postrijeljao jer ne misle kao on, vjerojatno bi na red došle i plinske komore za sve građane Hrvatske koji ne misle kao on. Deja vu.

26.09.2017. u 15:52 • 17 KomentaraPrint#

nedjelja, 24.09.2017.

Otiš'o još jedan prijatelj


Vratio sam se u 'brlog'.
Razlog dvodnevnog izbivanja iz 'brloga' bio je odlazak prijatelja J., kolege s posla i pomagača u kreiranju moje serije postova pod nazivom Smijeh liječi.

J. je bio veliki ljubitelj viceva. S njim nisi mogao sjediti pet minuta a da ne 'opali' barem jedan vic. Bio je fenomenalan drug. Volio je putovati, između inih putošestvija zajedno sa suprugom (cimericom kako ju je zvao) šetao je i kineskim zidom. A neko vrijeme prije toga operirao je koljeno. I ne samo da je putovao, nego se sjećao vrlo dobro gdje je bio, što je doživio. I volio je o tome pričati toliko da mi je, bit ću iskren, znao pomalo ići na nerve. Ja, naime, baš i nisam neki ljubitelj putovanja.

Znao je ispričati takve detalje ili neke egzotične stvari da sam se uvijek pitao ma gdje ih je samo čuo ili našao. A da ne kažem, kako je sve to zapamtio. Bio je vrsni stručnjak za kompresore. Zajedno smo radili tvornici 'Trudbenik' iz Doboja, on kao konstruktor kompresora, ja kao projektant upravljačkih sklopova za kompresore i kompresorske stanice.

Jednom riječju bio je Čovjek.

U mojem lapu ostalo je još nešto 'misli' koje mi je poslao. Vjerujem da mi neće, čitajući tamo gore moj blog, zamjeriti što ću ih u ovom tužnom trenutku objaviti. Nema smisla da 'trunu' u marku memorije mog lapa.

Branili smo Evropu od Turaka, ali nismo uspjeli. Milioni su Turaka otišli na Zapad.

Radnici su stupili u generalni štrajk, ali to se ni najmanje nije odrazilo na proizvodnju i na vlast u našoj zemlji.

Prosvjetni radnici koji gladuju, trebalo bi da se stide. Kakav su oni primjer mladim generacijama?!

Naši generali su izuzetak. Oni ni poslije bitke nisu odveć pametni.

Luđaci kod nas ništa ne umišljaju. Oni su stvarno predsjednici, premijeri, ministri, generali, načelnici...

Oko zastave ne možemo se složiti. Ali, da smo usrali motku, svi se slažu.

Policija u stopu prati kriminalce. A neke je čak i stvarno pretekla.

Moram i da pohvalim našu vladu: Najviše je učinila na planu kriminala.

Doktore, da li sam daltonista? Ne vidim razliku između crvenih i plavih!

Obećali su nam švedski standard. Od tada se je stvarno mnogo Hrvata iselilo u Švedsku.

Udaje mi se prijateljica a nije trudna. Kažem joj neka stavi jastuk, da se ne blamira!

Svi smo mi isti, samo su nam plaće različite.

Želite redovan sex narednih 30 godina? Uzmite stambeni kredit.

Poslije razgovora sa nekim osobama, preostaje mi samo da pustim vodu!

24.09.2017. u 14:44 • 17 KomentaraPrint#

četvrtak, 21.09.2017.

Osmansko carstvo i kurikulum

Portal Index 20.rujna 2017. piše (neznatno skraćena verzija):


Darwin izbačen, džihad uveden u turske škole: "Erdogan pokušava otrovati umove male djece"
Teorija evolucije uklonjena je, a pojam džihada uveden u turske škole na početku nove školske godine.

Učenici su već dobili udžbenike u kojima se objašnjava ideja džihada. Ovaj potez doveo je do rastuće zabrinutosti kritičara da predsjednik Recep Tayyip Erdogan pokušava "uništiti sekularne temelje države", a novi nastavni plan nazvali su "neznanstvenim".

Erdoganova vlada je pak optužila opoziciju da "širi propagandu i pokušava podijeliti građane uoči izbora u 2019. godini".

"Školarci ne mogu shvatiti evoluciju, treba je poučavati na fakultetima"

Ministarstvo obrazovanja izjavilo je da je opozicija "potpuno neupućena" zbog tvrdnje da je evolucija u cijelosti izbačena iz nastave jer se "na satovima biologije i dalje poučava mutacija gena, bez izravnog spominjanja Darwinove teorije".

Ministarstvo je također izjavilo da je "teorija evolucije previše zahtjevna za školarce i treba je poučavati tek na fakultetima".

Sve veći broj vjerskih škola, uklanja se sadržaj o Ataturku.

Promatrači su objavili da je Turska u posljednjih nekoliko godina u kurikulum uvela više religijskih sadržaja, dok je uklonila one povezane s osnivačem Mustafom Kemalom Ataturkom, a porastao je i broj vjerskih škola.


Kako bi citirano prilagodili situaciji u Hrvatskoj treba zamijeniti tek sliku i nekoliko riječi:


džihad – vjeronauk
turske škole – hrvatske škole
Erdogan – Duo KGK&AP
Erdoganova vlada – Vlada AP
Ataturk – Tito
Turska – Hrvatska

Ostali dio teksta može manje-više ostati nepromijenjen.

Komentar cinika: Utjecaj Osmanskog carstva tijekom nekoliko stoljeća u Hrvatskoj je vidljiv i danas.

21.09.2017. u 20:45 • 15 KomentaraPrint#

utorak, 19.09.2017.

Probranice 43

Zašto naziv „Probranice“?
Ideju mi je dala istoimena emisija na trećem programu HR koja se emitira od 1993. godine i donosi najnovije snimke inozemnih izdavača, uz stručnu recenziju autora. Uzevši to kao moto odlučih da pod tim naslovom povremeno donosim kratke, humorom/satirom/sarkazmom/cinizmom obojene, osvrte na najnovije bisere našeg (i svjetskog) društveno-političko-gospodarskog bespuća.


Osveta Planeta

Četvrti veliki uragan ove godine, Maria, prerastao je u oluju pete kategorije, prolazeći kroz istočne Karibe na putu prema Portoriku, s maksimalnim udarima vjetra od 260 kilometara na sat, izvijestio je američki centar za uragane.

Maria se kreće približno istom rutom kao i razorni uragan Irma koji je ranije ovog mjeseca opustošio regiju.


Komentar cinika: po svemu sudeći Priroda je čula što američki Glupan misli o klimatskim promjenama.


Temeljna rekonstrukcija ostavštine arhitekte

Prema vijestima što kruže u arhitektonskim krugovima sprema se 'temeljna rekonstrukcija' interijera splitske Crkve od Zdravlja koji je projektirao poznati hrvatsko arhitekt Lavoslav Horvat (1901.-1989.).


Komentar cinika: Možda je tome razlog što je Lavoslav Horvat dobitnik svih najprestižnijih stručnih priznanja i nagrada u „mračnim vremenima“ među kojima i Ordena zasluga za narod sa zlatnom zvijezdom, a uz to je još bio dopisnim članom tadašnje JAZU od 1951., a redovnim od 1963. godine.

Bogati mogu sve

Deseci tisuća eura bačeni su u WC školjku u toaletu u Ženevi. Švicarski istražitelji nemaju pojma o čemu se radi i tko je bacio toliki novac u zahodsku školjku banke UBS, ali i u zahode obližnjih ugostiteljskih objekata.

Novčanice od 500 eura otkrivene su u kanalizacijskom sustavu podružnice švicarske banke UBS u Ženevi, a u toaletima obližnjih bistroa pojavile su se još tri nakupine novčanica, piše Teh Guradian.

Komentar cinika: po tome se vidi koliko su Švicarci bogati, oni mogu guzice brisati i novčanicama od 500 eura.


Malo hoće, malo neće.

Vijest prvog dana: Ministar Marić pokušao je biti suptilan, no ovo je poanta: Vlada razmišlja o porezu na stare aute.
Vijest drugog dana: Neće biti uvođenje novog porezana motorna vozila. Dapače u intervjuu gdje je, navodno govorio o uvođenju zelenog poreza, on je reako „da imamo nešto (sic!) veće porezno opterećenje nego u zemljama EZ“.


Komentar cinika: Izgleda da naš ministar voli onu igru s cvijetom tratinčice: „voli me, ne voli me“.


Relikvije 1

Trenutačno je uz požare i poplave u Lijepoj našoj u žiži klanjanje pred relikvijama Leopolda Mandića.
Nadbiskup Marin Barišić, poznat kao 'tolerantan i skrušen' svećenik, naglasio je više puta u propovijedi kako je sv. Leopold svetac pomirenja i oproštenja, Barišić je istaknuo kako "svaki vrijednosni sustav koji u sebi nema dimenziju opraštanja i pomirenja ima pogrešan odgoj koji u sebi ne nosi klicu života. Ako nam je Gospodin oprostio, i mi smo pozvani biti produžena ruka pomirenja prema drugima," poručio je Barišić.

Komentar cinika: Koliko je cinik pratio razna izlaganje i propovjedi spomenutog Nadbiskupa, nije imao utisak da se pretjerano drži svojih propovjedi. Ili pak je krivo shvatio što po Barišiću znači pomirenje i oproštenje.

Relikvije 2

Poklonjenu relikvijama Leopolda Mandića, prirodno, nije mogla odoljeti i naša Predsjednica pa je i ona položila svoju ruku, u kojoj je držala rupčić kako bi sačuvala dodir i kad opere ruke, na sarkofag Sveca u nadi da će nam pomoći u prevladavanju svih naših muka i problema.


Komentar cinika: Iako je Svetac svoj život i djelovanje većim djelom proveo u Italiji (Padova) ipak je on, po shvaćanjima mnogih Hrvata, doprinio mnogo više stvaranju Neovisne Države Hrvatske od nekih 'izroda' koji nisu od Predsjednice zavrijedili povodom svoje smrti ni kurtoaznu izjavu sućuti, iako su tom stvaranju doprinijeli barem malo više nego Svetac.

Relikvija 3

Dogovor tima predsjednika SDP-a Davora Bernardića za 'spas SDP-a' s PR-ovcem Alexom Braunom, koji je prije radio za Zorana Milanovića (pa ga nije spasio), pred samom je realizacijom. Angažman će, između ostalog, biti plaćen kreditom od oko 800.000 eura koji je SDP podigao kod Erste banke.


Komentar cinika: Možda bi naš dragi Berni polučio ipak veći rezultat da je i on položio ruku na sarkofag Leopolda Mandića. I to bez dizanja kredita.

Založili i žigove

Nakon što su Agrokorove tvrtke založile svu preostalu fizičku imovinu kao koleteral za kredit, Jamnica i Ledo su 15. rujna založili i intelektualno vlasništvo, svoj 'logo'.


Komentar cinika: Samo da jednog dana ne ispliva kako je Agrokor založio i Lijepu našu.

19.09.2017. u 14:26 • 18 KomentaraPrint#

petak, 15.09.2017.

Postupili su OK

Čitam na portalu Telegram:
U jednom od sramotnijih poteza u mandatu, nitko iz Vlade nije došao Goldsteinu na pogreb
Delegaciju nisu poslali ni Sabor, ni Vlada ni Crkva


Komentar cinika: Sasvim u redu. Da su došli, obzirom na njegov lik i djelo a njihov svjetonazor, bio bi to znak čistog licemjerja.

15.09.2017. u 18:14 • 25 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.< listopad, 2017  
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Listopad 2017 (3)
Rujan 2017 (15)
Kolovoz 2017 (3)
Srpanj 2017 (2)
Lipanj 2017 (7)
Svibanj 2017 (13)
Travanj 2017 (12)
Ožujak 2017 (9)
Veljača 2017 (7)
Siječanj 2017 (6)
Prosinac 2016 (12)
Studeni 2016 (6)
Listopad 2016 (6)
Kolovoz 2016 (1)
Srpanj 2016 (11)
Lipanj 2016 (9)
Svibanj 2016 (9)
Travanj 2016 (8)
Ožujak 2016 (7)
Veljača 2016 (10)
Siječanj 2016 (11)
Prosinac 2015 (13)
Studeni 2015 (16)
Listopad 2015 (11)
Rujan 2015 (5)
Kolovoz 2015 (1)
Srpanj 2015 (5)
Lipanj 2015 (7)
Svibanj 2015 (11)
Travanj 2015 (12)
Ožujak 2015 (9)
Veljača 2015 (10)
Siječanj 2015 (4)
Prosinac 2014 (8)
Studeni 2014 (7)
Listopad 2014 (9)
Rujan 2014 (4)
Kolovoz 2014 (3)
Srpanj 2014 (3)
Lipanj 2014 (5)
Svibanj 2014 (5)
Travanj 2014 (6)
Ožujak 2014 (7)
Veljača 2014 (7)
Siječanj 2014 (7)
Prosinac 2013 (3)
Studeni 2013 (1)
Listopad 2013 (1)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

opće teme protiv ljudske gluposti i još ponešto

prvi post objavljen 11.12.2007.

e-mail: semper_contra@net.hr

Ceterum censeo EU esse delendam!

LINKOVI

srebrozlato

semper contra 2

brod u boci
modesti
demetra
pametnizub
zvijezda
luki2

anabonni
NF
astro
dinaja
10. Ars
japanka

borgman
fra gavun
k.u.p.
bitke
huc

zvonka
iva
taradi

geomir
k.moljac
bellarte
crna svjetlost

memoari
alexxl
skrpun
vadičep
h_cenzuru
salome
žena gaza
zagreb

Još uvijek se nadam da ću ih čitati na blogu
odmak
bromberg
proglasi
effata
Pax et Discordia
lion
kreativka
gosponprofesor
gosponprofesor 2
ET
ET2
gorkić

Nekad bili sad se spominju
malo ti malo ja
neverin
alkion
dona
ribafiš
cat
novapol
svijet u b
gordy
marchelina


"MUDROSLOVI" SEMPER CONTRE

(nađu li se slični to samo znači da nisam jedini "semper contra" na svijetu)
* * *
Svatko ima pravo na svoje mišljenje, ali ga nitko silom nema pravo nametati drugom!

Smisao postojanja je stvaranje života. Svrha je naučiti potomke da prežive i naprave isto. I to je sve!

Hrvatska je mala zemlja velikog kriminala.

Zdravog ljudi posjećuju rijetko, bolesnog često, a na pogrebu se skupe svi znani i neznani.

Bolje je biti mrtav nego živ a ne moći živjeti.

Bethoven je svoju glazbu slušao, ali je nije mogao čuti.

Spomenici čovjeku lako se ruše, ali njegova djela ostaju.

Kapitalizam je savršen poredak za nesavršen ljudski rod.

Ateist/agnostik treba biti bolji čovjek od vjernika. Njemu nema tko oprostiti grijehove, dok će vjerniku oprostiti Bog.

Misliti je za mnoge ljude najteža aktivnost.

Kakav je ispao, možda je Bog čovjeka stvorio samo na svoju sliku.

Lako je djecu praviti ali ih je teško odgajati.

Među glupanima i pametan postane glup. Obrat ne vrijedi.

Vlast daje manje prava dajući veće obaveze. Puk traži veća prava tražeći manje obaveza.

Apsurd čovjekovog života: ako mu nije lijep ne želi živjeti, ako mu je lijep ne želi umrijeti.

Svi naši političari mora da su izučili molerski zanat. Farbaju nas već četvrt stoljeća.

Ratovi su dokaz da svijetom vladaju budale.

I u mraku totalitarizma kao i u bljesku demokracije narod ne vidi što radi vlast.

Svaki rat protiv budala je unaprijed izgubljen!

Pravi domoljub živi u inozemstvu, Hrvatsku nosi u srcu a euro ili dolare u džepu.

Ljudski rod evolucijski je vrhunac s kojeg će se survati u ponor kojeg je sam stvorio.

Pravi borci za ideale spremni su dati svoje živote. Je su li današnji borci za očuvanje okoliša spremni učiniti isto?

Da li je dilema tanjur - tanjir važnija od dileme je li on pun ili prazan?

Princip djelovanja političkih garnitura: „Prije njih nije bilo ničega, poslije njih neće ostati ništa."

Da ne proizvodimo komunjare i ustaše proizvodili bi automobile.

Na ono što je važno mali čovjek ne može utjecati, na ono što može nije važno.

Štuje Boga, al ga psuje, jer ga ne poštuje!

Revolucije pokreću idealisti, plodove beru karijeristi.

Nikako ne mogu shvatiti mentalni sklop mnogih religioznih ljudi: klanjaju se bogovima, poklanjaju mrtvima cvijeće i ubijaju žive. Sve u ime istih bogova.

U očekivanju da mu prođe ružan trenutak u životu prošao mu je neprimjetno cijeli život.

Vjera, religija i Crkva nisu jednoznačnice. Mnogi to ne znaju ili ne shvaćaju.

Vjenčanja sve glamuroznija, trajanje brakova sve kraće.

Nije sve u novcu, ali u svemu je novac.

U prošlosti ljudi su znali jesu li robovi ili slobodni. Danas ljudi misle da su slobodni iako su robovi.

Naporno je biti s ljudima, ružno je biti sam, ali najteže je među ljudima biti sam.

Čovjek treba biti ili Einstein ili čobanin na Vlašiću.

Hrvati gledaju u prošlost jer ne vide budućnost.

Lažući, lašci na kraju prevare samo sebe.

Teist u Kristu traži Čovjeka, ateist/agnostik u Čovjeku traži Krista.

Strah da će nuklearna bomba uništiti svijet je neopravdan. Svijet će uništiti – smeće.

I politika i religija obećavaju raj a donose pakao.

Mlade treba liječiti. Starima omogućiti da umru dostojanstveno.

Poznanstvo, prijateljstvo, ljubav, brak, dosada.

Čovjek je čovjeku – čovjek. Ono drugo je uvreda za vuka.

Nedostaju mi Ljudi. A tako ih je malo.

Čovjek ne dolazi svojom voljom na svijet niti mu je dozvoljeno da ga svojom voljom napusti.

Nikad nisam sâm. Uz mene je uvijek moje drugo ja. Ponekad mi je teško s njime.

Dok hrvatska se srca slože i pluto potonut može.

Nedostaje mi ljubavi jer je ne znam ni davati ni primati.

Lojalnost i poltronstvo dijeli tek tanka linija.

Glup čovjek nije opasan, ali postaje ako toga nije svjestan.

Umjetnost je dar Boga, politika Sotone.

Da bi čovjek gledao trebaju mu oči, a da bi vidio treba mu vizija.

Čovjek snuje, Bog određuje...a žena naređuje!

Nije li neobično da se oni koji vjeruju u vječni život boje smrti?

Da je zemlja od zlata ljudi bi se tukli za šaku blata.

Domoljubi Domovinu brane i izgrađuju a ne prodaju i potkradaju.

Domoljublje se čuva u srcu, a ne na srce položenom rukom.

Istina je da jabuka ne pada daleko od stabla ali se ipak može daleko otkotrljati.

Mnogi će lakše pokrenuti planinu nego usne i reći: oprosti!

Tražeći djetelinu s četiri lista izgubio je sreću.

Pravilo spokojnog življenja.
Prigušeno govoriti, prigušeno raditi, prigušeno slušati radio, prigušeno misliti, prigušeno živjeti!

Komunisti su zakonom oduzeli imovinu pojedincu, demokrati narodu.

Vrag nije crn kako se riše, crnji je.

Čovjek odlazi, samo njegova djela ostaju. Dobra ili loša.

Vojnici su školovani ljudi s diplomom za ubijanje.

Nuklearna bomba može uništiti čovjeka, komunikacijska bomba njegovu privatnost. Obje njegovu slobodu.

Pojedini roditelji svoju djecu doživljavaju kao kućne ljubimce. Kad im dosade prepuste ih ulici.

Država ne daje ništa. Samo uz proviziju prebacuje iz džepova jednih u džepove drugih.

Borac protiv tiranije istovremeno je i heroj i terorist.

Golemo materijalno bogatstvo može se steći samo pljačkom banke ili pljačkom naroda.

Samo ljubav može probuditi Čovjeka u čovjeku, ali ona je tako rijetka kao biser u školjci, dijamant u tamnim njedrima zemlje ili zrnce zlata u rijeci.

Ništa se ne mora osim umrijeti i sve se može osim izbjeći smrt!

Kao što jedno zrno tvori hrpu, tako i jedan čovjek tvori čovječanstvo!

Umjetnost je jedino što čovjeka razlikuje od životinje!

Ubiješ li čovjeka ubio si jedan od milijardi svjetova.

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se