semper contra

ponedjeljak, 11.12.2017.

11.12. 2007 – 11.12.2017.


Poštovani potencijalni čitatelji!
Evo stigao još jedan entuzijasta u borbi protiv ljudske gluposti.
Iako je čuveni fizičar Einstein rekao: " Svemir i ljudska glupost su neizmjerni! Doduše u ono prvo nisam baš siguran!" nadam se da ću uz Vašu pomoć ipak uspjeti barem malo smanjiti količinu gluposti u Lijepoj našoj. Pa makar na kraju ustanovili svi zajedno da smo se tukli protiv vjetrenjača (kao čuveni Vitez tužnog lica).
Pa krenimo!
Pozdrav Vaš Semper Contra


* * *

Tako je izgledao moj prvi post objavljen prije točno jednog desetljeća u 11 sati i 2 minute. Na njega sam dobio 2 (slovima dva) komentara.

kolegus
Baš me zanima kaj bu ovaj semper contra pričal, nadam se da bude zanimljivo

zumbul
Ma, odlično.

Na slijedeća četiri posta objavljena mjeseca prosinca dobio sam 0 (slovima nula) komentara. Očigledno se nisu ispunila očekivanja dvojca; postovi nisu bili ni zanimljivi ni odlični. A ono što u njima piše u mnogo čemu je aktualno i danas. Za one koje to zanima, imaju vremena i želje da čitaju moje prve blogerske pokušaje, evo linkova ta četiri posta, pa tko voli nek' izvoli.

Vijesti iz Nedođije (komentar cinika: svaka sličnost nedavnom trgovinom u Saboru je slučajna?)

Evo opet Haag! Evo opet Haag! (komentar cinika: bilo kuda Haag svuda, bilo kada Haag vlada.)

Slučaj Bjelovar
(komentar cinika: glede 'tatinih mezimaca' i vrlih nam političara ništa novo pod kapom Hrvatskom.)

Kako bi mali htjeli postati veliki
(komentar cinika: u to vrijeme sam prosječno za vodu plaćao manje od pedesetak kuna mjesečno, danas je oko 130 kn.I onda netko kaže da je voda jeftina.)

Kamo su nestala u blogerskoj datosferi ta dva blogera nije znano, a tko zna hoće li se ikada saznati gdje su i kako su. Ja ih u svakom slučaju pozdravljam i želim im dobro zdravlje.

11.12.2017. u 10:15 • 32 KomentaraPrint#

subota, 09.12.2017.

Probranice 47

Zašto naziv „Probranice“?
Ideju mi je dala istoimena emisija na trećem programu HR koja se emitira od 1993. godine i donosi najnovije snimke inozemnih izdavača, uz stručnu recenziju autora. Uzevši to kao moto odlučih da pod tim naslovom povremeno donosim kratke, humorom/satirom/sarkazmom/cinizmom obojene, osvrte na najnovije bisere našeg (i svjetskog) društveno-političko-gospodarskog bespuća.


Pivnica

Čitam: Prema Guinnessovoj knjizi titulu najstarijeg puba (pivnice) u Irskoj i u Europi drži SEAN'S BAR u Athlone u središnjoj Irskoj. Taj pub djeluje neprekidno od 900. godine do današnjeg dana.


Komentar cinika: To nije ništa u odnosu na mnoge krčme po Zagorju koje djeluju još od stoljeća VII. Samo što se danas zovu – Caffe ili Bistro, tj. uđeš bistro, izađeš mutno.

Hobotnice

Čitam: Hobotnica spada među u najinteligentnija bića koja žive u moru, ali ne zaslužuju najbolju titulu kad je u pitanju roditeljstvo. Hobotnica svoj pomladak štiti samo kratko vrijeme od predatora , ne nauči ga gotovo ništa i brzo prepušta samom sebi.


Komentar cinika: Možda su hobotnice zato i najinteligentnija morska bića, jer u takvim uvjetima mogu preživjeti samo najsposobniji. To ne vrijedi za naše političare iako se često govori da su 'hobotnice'.

Televizor


Čitam: Najskuplji televizor na svijetu stoji 2,25 milijuna dolara. Njegov okvir je ukrašen 18-karatnim ružičastim zlatom, optočen sa 72 dijamanata i presvučen kožom aligatora.


Komentar cinika: I to sve kako bi se poboljšala kvaliteta slike.

Knjiga narodu


Komentar cinika: Nije u tome ništa čudno. Starci sve slabije vide pa sve manje čitaju, a mladi se učlanjuju u njemačke, irske ili kanadske knjižnice.

Pax Americana


Čitam: Kriminalno podzemlje iskoristilo je nepostojanje vladavine prava sjevernoafričke zemlje Libije, kao i opći kaos u vrhu države, te ponovno pokrenulo trgovinu robljem.


Foto: AFP
Komentar cinika: Ameri ratovali u svojoj zemlji protiv trgovine robljem u 19. stoljeću, a onda ga svojom akcijom uvođenja 'demokracije' uveli u Libiju u 20. stoljeću.

Ljudi i psi

Čitam: Odzvonilo držanju pasa na lancima, a zabranjeno je i nakon 60 dana usmrćivati neudomljene životinje. Moraju se osnovati skloništa za zbrinjavanje životinja. Komunalni redari dobivaju ovlasti da mogu ući u tuđa dvorišta i provjeriti u kakvim uvjetima žive životinje. Kazne za lokalne jedinice samouprave koje ne osnuju skloništa bit će od 30 do 50 tisuća kuna.

Komentar cinika: A ljudi? Kad netko teško živi kaže se za takav život da je pasiji. Možda će sad trebati promijeniti tu sintagmu da je takav život „ljudski život“.

Sve za lovu

Čitam: Alojz Tomašević i dalje ostaje požeško-slavonski župan. Tako su odlučili vijećnici Županijske skupštine, podigavši danas ruku za proračun. Od 37 vijećnika njih 21 podiglo je ruku za proračun, pa je izglasavanjem proračuna on uspio sačuvati položaj.
Prilika da ga se elegantno smijeni ukazala, na izglasavanju proračuna, no to se nije dogodilo. Tomašević očito uživa podršku HDZ-ovih vijećnika i najvećeg dijela lokalnog članstva stranke.


Komentar cinika: Bilo bi vrlo zanimljivo istražiti kako žive supruge HDZ-ovaca koji su glasovali za proračun. A možebitno bi one podržale svoje mačo-muževe da ih i mlate samo da im oni ne izgube prinadležnosti.

Glup, gluplji, najgluplji

Čitam: Na stranici Topten, nalaze se razne top liste, a sada je netko napravio i top listu najglupljih zemalja svijeta. Hrvatska je u samom vrhu liste najglupljih zemalja, točnije ljudi, jer jedan komentar kaže: „Zemlja je prekrasna, ali Hrvati su tako glupi“.
Kako se situacija mijenja iz časa u čas, savjetujem – koga zanima – da pogleda top listu na linku
Za utjehu, u jednom komentaru stoji: „Čim Hrvati izađu van postaju marljivi, pristojni i moderni…“


Grad iz kojeg su u stoljeću VII građani iselili u Hrvatsku.
Komentar cinika: Ništa čudno, iz Hrvatske odlaze samo marljivi, pristojni i moderni, a ostaju: ZNA se.

Ne pada jabuka…

Čitam: Na Središnjem odboru HDZ-a, kazao je Plenković, donesena je odluka i o radnoj skupini koja će pristupiti izradi novog Statuta HDZ-a na čelu koje će biti Karlo Ressler, inače, posinak Vladimira Šeksa. Najavio je da će nacrt novog Statuta biti predstavljen početkom travnja iduće godine.


U odabranom društvu

Komentar cinika: Mladiću će pisanje Statuta HDZ-a biti vježba za pisanje novog Ustava RH.


Kriptosvijet

Čitam: Najveća bitcoin pljačka izvedena je 2014. godine kada je nestalo čak 850 000 bitcoina po današnjoj vrijednosti preko 12 milijardi dolara. Ova posljednja, u Sloveniji, u iznosu 4700 bitcoina (65 lilijuna dolara) je 'kamilica' u odnosu na tu najveću.
Kako se zaštititi? „Apsolutna sigurnost ne postoji, no postoji mogućnost da se malo bolje osigurate“, savjetuje Vedran Vuhasović, stručnjak za informacijsku sigurnost.


Komentar cinika: Po sudu ovog cinika postoji apsolutna zaštita: ne kupujte kriptovalute. No takva zaštita u svijetu u kojem vlada zakon 'Zlatnog teleta' je neprovediva jer zakon ima previše poklonika koji bi željeli zaraditi a da ništa ne rade.

09.12.2017. u 09:31 • 11 KomentaraPrint#

četvrtak, 07.12.2017.

Smeće 2…


…ili kako je otpadni mulj iz pročistača grada Zagreba umjesto u Drniš 'otputovao' u Međimurje


Snimka čitatelja „24 sata“

Kao što je dragim štiocima ovog bloga znano, nedavno sam objavio post o tome kako se u Čakovcu i Međimurju sortira smeće. Post je naišao na povoljan prijam što mi je bilo drago.

A onda je, početkom ovog mjeseca buknula afera (ne tako drastično kao danas još aktualne, primjerice poput Agrokora) oko isporuke otrovnog mulja iz pročistača otpadnih voda najljepšeg adventskog grada u Europi. Čak se na tu temu udostojio u Saboru zatražiti stanku naš, inače, 'mutavi', gradonačelnik i onda o tome progovorio nekoliko riječi pred, uobičajeno, praznom sabornicom.

Evo nekoliko citata iz novina na tu temu:

„A kak’ da ne budem zabrinut? Nisam znao da mi se mulj sa zagrebačkog pročistača dovozi u općinu. Nikada nisam vidio kamione u ovom mjestu. Da jesam, službe bih odmah obavijestio“, kaže načelnik međimurske općine Orehovica


Četiri dana smo snimili kako mulj iz Zagreba kamionima ide na poljoprivredna polja u međimurske općine. Mještani su iznenađeni, sve saznali tek nakon otkrića „24sata“. Uvjereni su da su kod njih pošteni ljudi, a i ako se zaista radi o mulju koji se koristi u poljoprivredne svrhe, vjeruju kako za to, oni koji to rade, vjerojatno imaju dopuštenje (još jedan dokaz o naivnosti Međimuraca).

Talog iz pročistača više neće na polja? Kaže sugovornik iz vrha Ministarstva poljoprivrede
(obratite pozornost na znak pitanja u prvoj rečenici).

Tvrtke Girk Kalun iz Drniša i Carbo iz Splita trebaju u dvije godine zbrinuti čak 98.000 tona mulja sa zagrebačkog pročistača. Prema potpisanom ugovoru, Grad Zagreb će to koštati 50,2 milijuna kuna. Oni su nudili spaljivanje u Drnišu, ali mulj završava i na poljima. Tvrtke nemaju dozvole za korištenje mulja u poljoprivredne svrhe, ali kažu da je sve po pravilima jer navodno poljoprivrednici
(sic!!!) na čija su ga polja dovezli imaju dozvole.

Jeftiniju ponudu su dali Kemokop i Našicecement, ali su odbijeni uz obrazloženje da jamstva od 900.000 kuna prekratko vrijede
(ili pak nisu bili voljni dati uobičajenu 'pinku' 'uvaženoj zagrebačkoj gradskoj mafiji'). Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave utvrđuje da su jamstva Kemokopa i Našicacemnta ispravna i nalaže novi odabir. Komisija je utvrdila i da u trenutku odluke o odabiru nisu vrijedila jamstva Kaluna i Carboa, ali Zagreb (čitaj gradonačelnik) svejedno opet izabire njih.

I tako, dok Međimurci rješavaju problem otpada na način kako to propisuju pravila zapadnih zemalja i zdravi razum, vječiti gradonačelnik naše metropole Milan Bandić to rješava na poznati način mafije. Ako Međimurci žele u buduće spriječiti takve marifetluke (ne)odgovornih čelnika glavnog grada (i njemu sličnih gradova) morat će po svemu sudeći na mostove koji spajaju Hrvatsku s Međimurjem (tako je govorio naš prvi Predsjednik) postaviti granične kontrole sa sanitarnim inspektorima.

U protivnom će vrijediti ona narodna: „Pas laje, a kamioni sa smećem prolaze“.

07.12.2017. u 11:23 • 12 KomentaraPrint#

subota, 02.12.2017.

Probranice 46

Zašto naziv „Probranice“?
Ideju mi je dala istoimena emisija na trećem programu HR koja se emitira od 1993. godine i donosi najnovije snimke inozemnih izdavača, uz stručnu recenziju autora. Uzevši to kao moto odlučih da pod tim naslovom povremeno donosim kratke, humorom/satirom/sarkazmom/cinizmom obojene, osvrte na najnovije bisere našeg (i svjetskog) društveno-političko-gospodarskog bespuća.

Svinja

Čitam: kažu istraživanja da su svinje izuzetno inteligentne životinja, mnogo inteligentnija od pasa. Neka usporedna istraživanja pokazuju da su praščići mnogo inteligentniji od (ljudskih) beba u otprilike istoj dobi.

Komentar cinika: Pitam se s jedne strane zašto se onda ljudi uvrijede kad ih netko titulira 'svinjo jedna'? S druge pak mi je sad jasno zašto ljudi imaju kao kućne ljubimce pse, a ne svinje. Boje se konkurencije.

Poruka iz tuđine

Čitam: Premijer A.P. poručio je iz Mađarske da nasilnik ne može biti dužnosnik i istaknuo da govori o HDZ-ovcu A.T., požeško-slavonskom županu, koji u slobodno vrijeme svoje frustracije liječi na svojoj supruzi, primjenjujući poznati postupak koji 'mačo-muškarci' na brdovitom Balkanu vrlo često koriste.

Komentar cinika: Nakon što je Predsjednica KGK svoj boravak u Austriji iskoristila kako bi povodom požara u Dalmaciji oplela po ministru obrane RH D.K., sad je i vrli nam Premijer iskoristio boravak u Mađarskoj kako bi opleo župana iz redova njegove stranke. Izgleda da naši visoki dužnosnici pokazuju veću hrabrost u tuđini nego doma.

Avion i beba


Čitam: Zahvaljujući donatorima iz Hrvatske i inozemstva beba iz Donjeg Miholjca koja je do sada jedina u Europi rođena sa sraslim čeljustima pa ne može ni jesti ni govoriti, skupljeno je više od potrebnih 30.000 eurića koliko je potrebno za operaciju koja bi se trebala obaviti u Linzu.

Komentar cinika: Srećom da postoje dobri ljudi jer naša draga Država nema novac za operaciju, ali ima za borbene avione – koje, nota bene, jedna reketa zemlja zrak u tili čas pretvori u ništa – od kojih jedan, i to polovan, stoji kao cca 830 ovakvih operacija.

Što je bolje?

Čitam: U kontekstu gornje probranice od početka godine u najnapučenijoj indijskoj državi Uttar Pradesh umrlo je u bolnici 1900 dojenčadi. Razlog: premalo novca i osoblja. Premijera Yogi Adityanath to mnogo ne uzbuđuje. On smatra da novac treba ulagati u projekt „Krave, Ganges i biljka tulsi“, pa će u 75 distrikta otvoriti staje za zaštitu krava.

Komentar cinika: Iako to zvuči nehumano cinik se pita nije li to ipak manje nehumano nego ulagati novac u borbene avione a ne imati za operaciju bebe.

Magarci i „magarci“


Čitam: Kazahstan je odlučio vratiti istrebljenje divlje magarce, kulane, koji su nestali u 19. stoljeću. Njih 54 je vraćeno u stepu Turgai.


Komentar cinika: Mogla bi Hrvatska poslati određeni broj 'pastira' iz redova uvaženih zastupnika da ih čuva kako ih ne bi opet istrijebili. Mislim da bi se dobro razumjeli.

Pad Reicha?

Čitam: Car Wilhelm II je 1914. godine rekao: „Više ne postoje stranke, samo Nijemci!“ 2017. godine, Volker Kauder, čelnik parlamentarnog kluba CDU-a kancelarke Merkel izjavio je: „Nije više riječ o strankama, nego o našoj državi!“ Lijepo je to, samo je problem što je Kaiser to govorio u doba Prvog svjetskog rata.

Komentar cinika: A možda se gospodin Kauder boji da bi Njemačka u slučaju da CDU ne sastavi vladu mogla izgubiti rat kojeg trenutno vodi za uspostavu Gospodarskog (četvrtog) Reicha.


Čisti WC

Čitam: „Problem sa zahodima nije mala stvar i njihovo je čišćenje nužno“, poručio je kineski predsjednik Xi Jinping. Time je najavio da se mora nastaviti „toalet-revolucija“ započeta još 2015. godine s ciljem da se prljavi zahodi koji šire neugodan vonj očiste, između ostalog i zbog turista.

Komentar cinika: Eto, konačno da smo u nečemu brži od Kineza. Oni boljeg pamćenja sjetiti će se da je još 2012. tadašnji ministar turizma Niko Bulić osobno krenuo u inspekciju zahoda po ugostiteljskim objektima što je to izazvalo medijsku sablazan. I tu se nije stalo: točku na našu „toalet-revoluciju“ stavio je g. Bandić izgradnjom WC s pet zvjezdica.„Kolega“

Čitam: Na naslovnici J.L. od 26. studenog A.D. 2017. stoji:
„Nepoznati dossier najdugovječnijeg hrvatskog političara. 'Kolega',kodno ime pod kojim je Udba zavela svoju operativnu vezu Vladimira Šeksa.“

Komentar cinika: Vidi se u izboru kodnog imena da je ondašnja Udba bila dalekovidna dodijelivši ime „Kolega“ čovjeku koji je, to vidimo danas, u svim režimima bio kolega režimlijama.

02.12.2017. u 14:27 • 18 KomentaraPrint#

utorak, 28.11.2017.

Smijeh liječi 42

Priznajem: nije lako zamjenjivati Eura. Već gubim dah!!!

Razlika

Dođe Ivica kući i vidi kako mama oralno zadovoljava tatu pa kaže:
-A mene ste vodili kod psihologa samo zato što sam sisao palac!

U liftu

Zaglavio se lift, u njemu plavuša i crnka…
Plavuša počne vikati:
-Upomoć, upooomooooć!
Na to će crnaka:
-Bolje da vičemo zajedno.
Plavuša:
-Zajedno, zaaajednoooo!Svađang>Svađa

Svađaju se dvoje kolega na poslu:
-Da sam ja vaša žena, stavila bih vam otrov u čaj!
-Da sam ja vaš muž, taj čaj bih i popio.

Sprovodi (crni)

Razgovaraju dva pogrebnika:
-Inače, kako ide?
-Nije loše, jučer pet pogreba, dva kremiranja i jedno kompostiranje.
-Kompostiranje?
-Da, preminuo neki iz stranke Zelenih.Špinat

Otac objašnjava petogodišnjem sinčiću:
-Ako želiš biti jak kao tata moraš pojesti sav špinat iz tanjura.
-Ne želim biti jak kao ti, želim naređivati kao mama.Divan susjed


Mali Ivica kaže mami:
-Ti si zaista čudna, mama!
-Zašto, sine?
-Stalno govoriš da je naš susjed divan čovjek, a kad tata dođe kući kad je on kod nas ti ga skrivaš u ormaru.Kokoš

Vozač pregazio kokoš i zaustavio automobil.
Podigao koku i pita mališana koji se našao u blizini:
-Mali, je li ova vaša kokoš?
-Nije, naše nisu tako plosnate.

Osiguranje

Dođe Mujo u osiguravajuću kuću.
-Dobar dan, ja bih osigurao trkaćeg konja.
-Je l' kasko?
-Nije, samo je malo trč'o.

Struja

Pričaju dvije plavuše gdje su bile za vrijeme nestanka struje. Prva će:
-Ja sam bila u dizalu i čekala dva sta da dođe struja.
-A ja sam zaglavila na pokretnim stepenicama i – ni makac.


28.11.2017. u 09:33 • 18 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 27.11.2017.

Smijeh liječi 41

Opet nam Euro 'pobjegao' na nekoliko dana pa koristim priliku da se 'ubacim'.

Pedagogija


Prodaje čovjek kaiševe na ulici :
-Aj’mo narode kaiševi, kaiševi !!! Da djeca imaju sve petice !!!


(WEBcafe ima dobrih slikovnih komentara. Do sada ih nisam prenosio – neću ni ubuduće - no ovaj put ne odoljeh jer me ta stvar s uvođenjem eura stalno vraća na euforiju prije ulaska u EU.)

Škotski obroci


Za doručkom Škot kaže djeci:
-Tko hoće jesti, neka jede, a tko neće dat ću mu funtu.
Svi uzeli funtu. Za ručak ponovo:
-Tko hoće jesti, neka jede, a tko neće dat ću mu funtu.
Djeca ponovo uzela novac. Kod večere kaže otac:
-Tko hoće večerati, treba platiti dvije funte.Strast


Igraju dvojica prijatelja golf. Baš kad je jedan htio udariti lopticu, primijete pogrebnu povorku. Onaj što je trebao udariti lopticu, stane, skine kapu i pokloni se.
-Ovo je stvarno dirljivo. Nisam znao da si tako osjećajan, kaže partner.
-A čuj, što mogu, ipak sam s njom bio 35 godina u braku.

Gdje je?


Haso pita Fatu:
-Fato, je l' tvoj Mujica u pubertetu?
-Ma jok, poslala sam ga u apoteku.Reklama


-Konobaru, jučer ste mi donijeli veći odrezak.
-Gdje ste sjedili jučer?
-Pokraj prozora.
-Aha, bila je to reklama za prolaznike.Putnik (pomalo crni)


Razgovaraju dva krokodila:
-Kako ti je brat?
-Dosta putuje.
-O, sigurno radi kao trgovački putnik.
-Ma, neee, putuje kao kofer.Friška vozačica


Muž, kojemu je žena upravo položila vozački ispit, zatekne automobil u dnevnoj sobi.
-Pa kako si uspjela upasti čak ovdje?
-Jednostavno. Čim sam ušla u kuhinju, skrenula sam lijevo!

Ljetovanje

Pita službenik u turističkom birou plavušu gdje bi željela na ljetovane.
-U Španjolsku, odgovori ona.
-Gdje? Madrid, Barcelonu, Mallorcu…?
-Ma ne, baš u Španjolsku.

27.11.2017. u 09:31 • 8 KomentaraPrint#

utorak, 21.11.2017.

Smeće…

Panika u mainstream medijima svih profila: uskoro stupa na snagu zakon o sortiranju otpada. Naravno po direktivni EU a suprotno navikama mnogih u Lijepoj našoj. Najavljuju se velike novčane kazne (možda s vremenom i zatvorske ?) za one koji se neće povinuti zakonu. Bit će gusto, bit će problema!
No pustimo sad direktive, zakone i kazne 'institucijama', to im je posao i za to ih plaćamo premda su često neefikasne.

Spremajući danas, kao što to i inače radim, vreće sa smećem da ih odnesem u zajedničku prostoriju gdje nam stoje kante sklepah ovaj stih:

Smeće, smeće, smeće.
Njega nitko neće,
ali svi ga prave,
doći će nam glave.


Stihoklepajući ove retke, dosjetih se: pa to bi mogao biti aktualni post. To je bilo dovoljno da misli krenu i evo što, uz ovaj pjesmuljak, smislih.


Ovako izgleda moj 'paket'. Lijevo na slici je vrećica s papirima, desno veća plava vreća s otpadom kojeg ću u podrumu sortirati, a u sredini vrećica s bio otpadom. Povremeno se skupi i opći komunalni otpad pa on čini četvrtu vreću koja je ovaj put izostala.

Uzimam vreće, odlazim dizalom u podrum gdje me čeka uredna i čista prostorija s nizom artefakata za odlaganje smeća.


Artefakti oli ti kante za komunalni/opći otpad i za bio otpad (dvije smeđe kante) poredali se kao vojnici.


E, sad dolazi ono glavno: sortiranje ostalog otpada iz velike plave vreće. Za to su postavljene vreće u koje se, s lijeva na desno, odlaže otpad kako slijedi:
tetreapak ambalaža, staklena ambalaža, metalna ambalaža, papirni otpad i konačno najzastupljeniji plastični.


U ovaj dio prostorije ostavlja se kabasti otpad kojeg marljivi djelatnici Čakoma, gradskog komunalnog poduzeća, odvoze na poziv predstavnika stanara kad se otpada dovoljno nakupi.


Stanovnici Međimurja mogu na odlagalištu otpada u Čakomu besplatno dobiti kompost (informacija objavljena na internetu još 13.3.2015.).

P.S.
Evo tako se to radi u Čakovcu i Međimurju. I to godinama. I da ne zaboravim, mjesečna rata za odvoz smeća za nas umirovljenike je 36 kunića. Možda bi g. Bandić i zagrebačko komunalno poduzeće mogle doći na poduku u Čakovec.
Nije ni čudo onda da mnogi Međimurje ne svrstavaju u Hrvatsku pa kažu da je Hrvatska od Drave do Jadrana.

21.11.2017. u 16:25 • 26 KomentaraPrint#

subota, 18.11.2017.

Povijest se ponavlja

Za one koji su za ideale Slobode dali svoje živote…


Ginuli za Nju.
Da za šaku bi škuda
drugi je dali.…i (mnogima) od nas kao podsjetnik zašto to dozvoljavamo.


Izgubiše se
ideali u zovu
Zlatnog teleta.


Za kraj:
„Povijest se ponavlja, ali svaki put sve više košta.“ (W. Churchill)

18.11.2017. u 09:08 • 20 KomentaraPrint#

četvrtak, 16.11.2017.

Probranice 45

Zašto naziv „Probranice“?
Ideju mi je dala istoimena emisija na trećem programu HR koja se emitira od 1993. godine i donosi najnovije snimke inozemnih izdavača, uz stručnu recenziju autora. Uzevši to kao moto odlučih da pod tim naslovom povremeno donosim kratke, humorom/satirom/sarkazmom/cinizmom obojene, osvrte na najnovije bisere našeg (i svjetskog) društveno-političko-gospodarskog bespuća.


Papa

Čitam: Lamborghini je darovao specijalni Huracan Papi, a on ga je odmah dao na dražbu u londonskoj kući Sotheby's. Utržak je namijenio obnovu Ninive (zajednicu za spašene iz roblja i prostitucije), te za djecu Afrike.


Komentar cinika: Ako je to točno, onda mi se nekako čini da papa Franjo i naši crkveni velikodostojnici ne pripadaju istoj Crkvi.

Utopija

Čitam: u Francuskoj Polineziji u planu je izgradnja samostalnog društva usred mora, a zajednica koja bi naselila taj utopijski otok bila bi autonomna i samoodrživa s oko 300 osoba. Razlog: smanjuje se površina svijeta na kojem je moguć život, tako ova ideja dobiva na zamahu. Cijena: prava sitnica: 167 miliona dolara.


Komentar cinika: Kako se predviđa da će projekt biti gotov do 2020. godine, preporučio bih investitorima da malo pričekaju dok se iz Hrvatske ne isele svi njezini stanovnici pa neće trebati uložiti i ni centa za smještaj tih 300 osoba, a može i koja osoba više.

Zaboravljivost

Čitam: Pričalo se da će SDP izbaciti svog bivšeg predsjednika stranke i Premijera iz Partije zbog toga što je, navodno, zaboravio platiti partijsku članarinu za više od godinu dana (mjesečno 20 kunića). No onda ga je spasio Bračanin (sic!) Arsen Bauk plativši umjesto njega članarinu, ponovo navodno, za punih deset mjeseci.

Komentar cinika: Ako neki još uvijek misle da bi se dotični trebao kandidirati za Predsjednika države neka dobro razmisle. Bude li izabran, lako bi mu se moglo desiti da zaboravi koje je države Predsjednik.

Produktivnost

Čitam: U prvih devet mjeseci rođeno 1505 djece manje nego u istom razdoblju lani.


Komentar cinika: Očigledno nam produktivnost ne opada samo u gospodarstvu.

Trgovina

Čitam: Prodan je šibenski TLM, za 73,3 miliona kuna kupio ga slovenski Impol. Od iznosa koji će uplatiti Slovenci, više od polovice otići će na podmirenje zaostatka i dugova prema radnicima.

Komentar cinika: Samo da se neki budući kandidat za Premijera prije izbora ne sjeti da Hrvatska treba otkupiti tvornicu za, primjerice, 147,3 miliona kuna kad se ispostavi da je on strateški važan za Lijepu našu.

Odgovornost

Čitam: Nakon 'oštrih' kritika na račun Vlade od strane Predsjednice KGK, slijedi (manje 'oštro') pojašnjenje:
„Za stanje u zemlji samo svi pomalo krivi“.

Komentar cinika: Kao da se naša predsjednica malo spustila na zemlju. No, ipak, ne bih se složio s njezinom tvrdnjom. Naime za stanje u zemlji nismo pomalo nego puno krivi. I političari i oni koji su ih birali.

Koliko vrijedi Spasitelja svijeta

Čitam: Isusa Krista otkupio za 450 milijuna dolara. Bogataš na napetoj aukciji dao vrtoglavi iznos za Leonardovo remek-djelo 'Spasitelj svijeta'.


Komentar cinika: Baš me zanima što misli o postignutoj cijeni Onaj koji sjedi s desne strane Oca?

Zlatna kuna***

Čitam: 13. ovog mjeseca dodijeljene su „Zlatne kune“ najboljim poduzetnicima u raznim kategorijama a prema izboru (Vidoševićeve) HGK.


Komentar cinika: Popis firmi svakako bi trebalo arhivirati u 'nadležnu instituciju' koja s bavi otkrivanjem 'muljanja' jer nas povijest uči da su mnogi raniji dobitnici postali vrlo zanimljivi tim 'institucijama'.

***
Wiki kaže da su kuni zlatici (zlatnoj kuni) plijen sve životinje koje može savladati, od nejakog laneta i zeca, sve do miša, tetrijeba i sitne pjevice. U stanju je zaklati i odraslu, od zime oslabljenu srnu. Pljačka gnijezda ptica, voli med i slatke plodove (trešanja, šljiva, malina i šumskoga drveća).
Jedna je od rijetkih životinja koje love zbog čiste zabave.
Zanimljivo, zar ne?

16.11.2017. u 16:52 • 10 KomentaraPrint#

utorak, 14.11.2017.

In "memoriam"

U prošlom postu (blogerice @Sukiyaki; naknadni upis) koji je izazvao lavinu komentara uočio sam ovu rečenicu:
ZA SVE BLOGERE: Molim vas držite se teme a nemojte se neki svađati i vrijeđati. Bit mog posta je kako učiniti iliti utjecati da blog.hr bude što kvalitetniji. Hvala.

Da su se pojedini držali samo teme (ad rem) a ne napadali osobnost (ad hominem) ne bi bilo ni polovicu tolikih komentara.

Nemam se namjeru upuštati u 'teoriju zavjere' glede a u svezi tko je zavrijedio a tko nije biti u top listi, iako imam svoje mišljenje na tu temu. Kad bih se upustio u tu škakljivu temu trebao bih pročitati brdo postova, i to samo onih tzv top, i onda se posvetiti analizi svih njih i temeljem analize vrijednosti postova (po mojem sudu) dati ocjenu za pojedinog blogera. Što opet ne bi značilo da je moje mišljenje ispravno i točno. Naravno da to nema smisla, ipak je to samo igra i zabava.

Ako jednog dana odlučim pisati magistarski rad ili doktorsku disertaciju na temu kriterija po kojem se odabiru top – blogeri, onda ću se prihvatiti tog posla :-).

Kako to sigurno neće biti, reći ću nešto o mojem slučaju: kad sam prije deset godina počeo pisati blog (navela me blogerica @cat koja se više ne pojavljuje) u početku nisam dobivao ni komentare, a kamo li neki posebni rang. A onda sam se, na svoje veliko iznenađenje ni kriv ni dužan, odjednom našao u rangu top-blogera. Dugo sam se pitao, reklo bi se 'dumao', po kojem kriteriju sam dospio u top listu da bi na kraju našao samo jedan donekle logični razlog: sadržajno su moji postovi vrlo različiti. Da li sam u pravu ili ne, ne znam, ali eto to je moje mišljenje.

Inače, općenito gledajući, slažem se s mišljenjem @Lastavice (iznesen u pretposljednjem postu, nažalost više ga ne možete pročitati; naknadni upis). Što bi narod rekao: tko voli nek' izvoli. Ili kako poje Safet Isović u pjesmi „Ako hoće, hoće“ iz koje izdvajam dva stiha:

Ako hoće, hoće
nek' se draga meni vrati
ako neće ja ću drugu
da odvedem u šareno cvijeće.

(…)
Ako mi se sad ne vrati
ja ću drugoj zapjevati
drugoj srce osvojiti
svoju ljubav pokloniti.


P.S.
Napisah koncept ovog komentara od 346 riječi (administrator bi rekao kratki) nakon što sam pročitao oba posta blogerice @Sukiyaki: pretposljednji i onaj prije toga koji je izazvao lavinu komentara. I taman sam odlučio da ga ubacim u komentare pretposljednjeg, kad – brus- moja draga @Sukiyaki se izgubila u vidu lastinog repa napisavši svoj „Oproštajni blog“ (iako bi bilo točnije reći „Oproštajni post“, no nećemo cjepidlačiti).

I opet ću se suzdržati od širokih komentara. Reći ću samo jedno: vrlo često mi se događalo u životu, a događa se i sada, da izgubim nešto čemu sam se radovao (neću reći volio, jer ne shvaćam pojam voljeti u njegovoj suštini). U takav gubitak ubrajam i odlazak (?) blogerice @Sukiyaki.

Iskreno mi je žao, kao što mi je žao i za blogerima i blogericama koji su otišli ranije i koje još uvijek čuvam pod natuknicom: „Nekad bili sad se spominju“ (vidi kraj lijeve margine). Ako bude ustrajala u svojoj odluci, i njezina adresa će se preseliti u 'Vječna lovišta', a ona će, vjerujem, „drugoj zapjevati“, jer ne vjerujem da može bez toga. :-)

14.11.2017. u 20:56 • 27 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.< prosinac, 2017  
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Prosinac 2017 (4)
Studeni 2017 (12)
Listopad 2017 (5)
Rujan 2017 (15)
Kolovoz 2017 (3)
Srpanj 2017 (2)
Lipanj 2017 (7)
Svibanj 2017 (13)
Travanj 2017 (12)
Ožujak 2017 (9)
Veljača 2017 (7)
Siječanj 2017 (6)
Prosinac 2016 (12)
Studeni 2016 (6)
Listopad 2016 (6)
Kolovoz 2016 (1)
Srpanj 2016 (11)
Lipanj 2016 (9)
Svibanj 2016 (9)
Travanj 2016 (8)
Ožujak 2016 (7)
Veljača 2016 (10)
Siječanj 2016 (11)
Prosinac 2015 (13)
Studeni 2015 (16)
Listopad 2015 (11)
Rujan 2015 (5)
Kolovoz 2015 (1)
Srpanj 2015 (5)
Lipanj 2015 (7)
Svibanj 2015 (11)
Travanj 2015 (12)
Ožujak 2015 (9)
Veljača 2015 (10)
Siječanj 2015 (4)
Prosinac 2014 (8)
Studeni 2014 (7)
Listopad 2014 (9)
Rujan 2014 (4)
Kolovoz 2014 (3)
Srpanj 2014 (3)
Lipanj 2014 (5)
Svibanj 2014 (5)
Travanj 2014 (6)
Ožujak 2014 (7)
Veljača 2014 (7)
Siječanj 2014 (7)
Prosinac 2013 (3)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

opće teme protiv ljudske gluposti i još ponešto

prvi post objavljen 11.12.2007.

e-mail: semper_contra@net.hr

Ceterum censeo EU esse delendam!

LINKOVI

srebrozlato

semper contra 2

brod u boci
modesti
demetra
pametnizub
zvijezda
luki2
anaboni 3

NF
astro
dinaja
japanka 2
10. Ars
smisao života

borgman
neverin
fra gavun
k.u.p.
bitke
huc

zvonka
iva
taradi

geomir
k.moljac
bellarte
crna svjetlost

alexxl
skrpun
vadičep
h_cenzuru
salome
žena gaza

Još uvijek se nadam da ću ih čitati na blogu
memoari
zagreb
odmak
bromberg
proglasi
effata
Pax et Discordia
lion
kreativka
gosponprofesor
gosponprofesor 2
ET
ET2
gorkić

Nekad bili sad se spominju
malo ti malo ja
alkion
dona
ribafiš
cat
novapol
svijet u b
gordy
marchelina"MUDROSLOVI" SEMPER CONTRE

(nađu li se slični to samo znači da nisam jedini "semper contra" na svijetu)
* * *
Svatko ima pravo na svoje mišljenje, ali ga nitko silom nema pravo nametati drugom!

Smisao postojanja je stvaranje života. Svrha je naučiti potomke da prežive i naprave isto. I to je sve!

Hrvatska je mala zemlja velikog kriminala.

Zdravog ljudi posjećuju rijetko, bolesnog često, a na pogrebu se skupe svi znani i neznani.

Bolje je biti mrtav nego živ a ne moći živjeti.

Bethoven je svoju glazbu slušao, ali je nije mogao čuti.

Spomenici čovjeku lako se ruše, ali njegova djela ostaju.

Kapitalizam je savršen poredak za nesavršen ljudski rod.

Ateist/agnostik treba biti bolji čovjek od vjernika. Njemu nema tko oprostiti grijehove, dok će vjerniku oprostiti Bog.

Misliti je za mnoge ljude najteža aktivnost.

Kakav je ispao, možda je Bog čovjeka stvorio samo na svoju sliku.

Lako je djecu praviti ali ih je teško odgajati.

Među glupanima i pametan postane glup. Obrat ne vrijedi.

Vlast daje manje prava dajući veće obaveze. Puk traži veća prava tražeći manje obaveza.

Apsurd čovjekovog života: ako mu nije lijep ne želi živjeti, ako mu je lijep ne želi umrijeti.

Svi naši političari mora da su izučili molerski zanat. Farbaju nas već četvrt stoljeća.

Ratovi su dokaz da svijetom vladaju budale.

I u mraku totalitarizma kao i u bljesku demokracije narod ne vidi što radi vlast.

Svaki rat protiv budala je unaprijed izgubljen!

Pravi domoljub živi u inozemstvu, Hrvatsku nosi u srcu a euro ili dolare u džepu.

Ljudski rod evolucijski je vrhunac s kojeg će se survati u ponor kojeg je sam stvorio.

Pravi borci za ideale spremni su dati svoje živote. Je su li današnji borci za očuvanje okoliša spremni učiniti isto?

Da li je dilema tanjur - tanjir važnija od dileme je li on pun ili prazan?

Princip djelovanja političkih garnitura: „Prije njih nije bilo ničega, poslije njih neće ostati ništa."

Da ne proizvodimo komunjare i ustaše proizvodili bi automobile.

Na ono što je važno mali čovjek ne može utjecati, na ono što može nije važno.

Štuje Boga, al ga psuje, jer ga ne poštuje!

Revolucije pokreću idealisti, plodove beru karijeristi.

Nikako ne mogu shvatiti mentalni sklop mnogih religioznih ljudi: klanjaju se bogovima, poklanjaju mrtvima cvijeće i ubijaju žive. Sve u ime istih bogova.

U očekivanju da mu prođe ružan trenutak u životu prošao mu je neprimjetno cijeli život.

Vjera, religija i Crkva nisu jednoznačnice. Mnogi to ne znaju ili ne shvaćaju.

Vjenčanja sve glamuroznija, trajanje brakova sve kraće.

Nije sve u novcu, ali u svemu je novac.

U prošlosti ljudi su znali jesu li robovi ili slobodni. Danas ljudi misle da su slobodni iako su robovi.

Naporno je biti s ljudima, ružno je biti sam, ali najteže je među ljudima biti sam.

Čovjek treba biti ili Einstein ili čobanin na Vlašiću.

Hrvati gledaju u prošlost jer ne vide budućnost.

Lažući, lašci na kraju prevare samo sebe.

Teist u Kristu traži Čovjeka, ateist/agnostik u Čovjeku traži Krista.

Strah da će nuklearna bomba uništiti svijet je neopravdan. Svijet će uništiti – smeće.

I politika i religija obećavaju raj a donose pakao.

Mlade treba liječiti. Starima omogućiti da umru dostojanstveno.

Poznanstvo, prijateljstvo, ljubav, brak, dosada.

Čovjek je čovjeku – čovjek. Ono drugo je uvreda za vuka.

Nedostaju mi Ljudi. A tako ih je malo.

Čovjek ne dolazi svojom voljom na svijet niti mu je dozvoljeno da ga svojom voljom napusti.

Nikad nisam sâm. Uz mene je uvijek moje drugo ja. Ponekad mi je teško s njime.

Dok hrvatska se srca slože i pluto potonut može.

Nedostaje mi ljubavi jer je ne znam ni davati ni primati.

Lojalnost i poltronstvo dijeli tek tanka linija.

Glup čovjek nije opasan, ali postaje ako toga nije svjestan.

Umjetnost je dar Boga, politika Sotone.

Da bi čovjek gledao trebaju mu oči, a da bi vidio treba mu vizija.

Čovjek snuje, Bog određuje...a žena naređuje!

Nije li neobično da se oni koji vjeruju u vječni život boje smrti?

Da je zemlja od zlata ljudi bi se tukli za šaku blata.

Domoljubi Domovinu brane i izgrađuju a ne prodaju i potkradaju.

Domoljublje se čuva u srcu, a ne na srce položenom rukom.

Istina je da jabuka ne pada daleko od stabla ali se ipak može daleko otkotrljati.

Mnogi će lakše pokrenuti planinu nego usne i reći: oprosti!

Tražeći djetelinu s četiri lista izgubio je sreću.

Pravilo spokojnog življenja.
Prigušeno govoriti, prigušeno raditi, prigušeno slušati radio, prigušeno misliti, prigušeno živjeti!

Komunisti su zakonom oduzeli imovinu pojedincu, demokrati narodu.

Vrag nije crn kako se riše, crnji je.

Čovjek odlazi, samo njegova djela ostaju. Dobra ili loša.

Vojnici su školovani ljudi s diplomom za ubijanje.

Nuklearna bomba može uništiti čovjeka, komunikacijska bomba njegovu privatnost. Obje njegovu slobodu.

Pojedini roditelji svoju djecu doživljavaju kao kućne ljubimce. Kad im dosade prepuste ih ulici.

Država ne daje ništa. Samo uz proviziju prebacuje iz džepova jednih u džepove drugih.

Borac protiv tiranije istovremeno je i heroj i terorist.

Golemo materijalno bogatstvo može se steći samo pljačkom banke ili pljačkom naroda.

Samo ljubav može probuditi Čovjeka u čovjeku, ali ona je tako rijetka kao biser u školjci, dijamant u tamnim njedrima zemlje ili zrnce zlata u rijeci.

Ništa se ne mora osim umrijeti i sve se može osim izbjeći smrt!

Kao što jedno zrno tvori hrpu, tako i jedan čovjek tvori čovječanstvo!

Umjetnost je jedino što čovjeka razlikuje od životinje!

Ubiješ li čovjeka ubio si jedan od milijardi svjetova.

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se