Troškovi

15 travanj 2017

Šta troškovi, kaj petak: 2 riblje konzerve, mislim ne konzerve nego ribe, odliješ ulje zdinstaš na nekom žlj kategorije ulju (na sniženju) pa malo luka i mrkve i poplašiš u rajnglici, ribe ober, hitiš list lovora (e nema, stavila sam neku ždračinu od ružmarina; uz prekuhano tijesto (kuha se u kuhinji a ti dotle na blogu, prekuha se ničim izazvano). Salate nema, začinili oboje salatu, umrla načisto i iznenada.

Cijelu godinu plaćaš (ne znam zakaj ustvari) sindikatu koji se baš za niš nije izboril, 42 kn mjesečne članarine i dobiš šunku (na veliko 15 kn komad). 10 jaja dobiješ od kolegice iz Bedekovčine, za Uskrs, a i inače, takva je, nepopravljiva, hvala Jassy.

2 pušleka rotkvica 6 kn i 2 pušleka luka 7 kn, daklem 13
konzerve s ribom 12
tijesto za prekuhavanje 4,5
napolitanke na sniženju 13 kn
Češnjak komada 2, 10 kn, šatra domaći (to je bila posebna narudžba inače ne bih kupila)

Troškovi za Uskrs: cca 5 banki. To za po doma.

E sad si izmisli kak buš kupil poklončeke dragim osobama, odeš u Offertissimu i kupiš ono kaj je ostalo, minimalno 100 kuna. Čak i neke mi drage osobe, al druge vjere (mene boli batak, ja sam zadrti neznabožac, možda bolje reći ateist, blaže zvuči kad ni na hrvackom), i oni rado prime poklončić tipa neko drveno jaje, čokolada, bedasti zec koji nosi jaje, pa neće uspravno stajati. Jaje teže od zeca, zec neuhranjen a jaje gura u kolicima pred sobom pa preteže ko mene moja težina. Razumijem ja zeca, a kak bu ga daroprimateljica/e postavila/e to je njen/njihov problem. Po dobrom narodnom običaju vjerojatno će ga proslijediti dalje kao poklon nekom meni nepoznatom. Viš kak je to lepo, svi slaviju Uskrs.

A u tonu glasa poznatih s kojima staneš i izmijeniš koju rečenicu i ono - Sretan Uskrs, nema neke iskrene radosti, sve pomalo izbijedilo. Pa je još i kišno al eto vele da će u utorak biti fajn hladno pa se čovek razveseli, eto sad bar ne kiši i svi sretni ko bebe. I sretan Uskrs svima, isto onak kak želim i svaki dan svima sretan, uz dobro zdravlje, jer je to pošteno i lepo i ljucki.



Oznake: Uskrs

Nisam namjeravala, al proslavili smo

20 travanj 2014

Veli sinek nek ne trošim puno za Uskrs, reko sine, nema šanse.
Šunkicu dao sindikat. Šunkica košta pola moje mjesečne članarine za sindikat, al nema veze ja ju i tak ne bi kupila, kupila bi 20 dkg narezane i šlus.
Al jaaaaaja! Jaja prodaje kolega na poslu, živi van Zagreba, pa to, se razme. Pa kad se dugo ne javi ja ga nazovem i velim kak sad da ja budem pristojna i pitam te…. On prekida jer razme i veli – znam, da li imam jaja, imam 20 komada, kolko trebate? Radi sa 5 baba u sobi, čujem kroz slušalicu urlikanje, ooooo, kolega, 20 jaja, a da ti to nama pokažeš. Ma siromak.

Mjesecima sam skupljala ljuskice od ljubičastog luka. Kak po mojoj kuhinji visiju: vrećica s plastičnim štoplima za udrugu koja to skuplja a za lijekove koje djeci ne pokriva HZZO, vrećica sa plastikom zasebno, vrećica s flašama, vrećica s papirom, regularna vrećica za smeće, to zgleda ta mala kuhinja ko reciklažno dvorište, a junior se čudi kaj sad skupljamo i otpatke od luka. Pa smo se malo svadili, malo samo. 5-i put sam mu objasnila za kaj mi to treba i dete je od prve peti put shvatilo. Jer on misli na ko zna kaj dok ja pričam o tak važnoj temi - Besplatno farbanje jajcih od kolege s posla.

Od nove godine tražim di je jeftiniji grašak u konzervi i krastavci i kad sam sve imala, pofarbam jaja, očistim, narežem i zmešam u zdeli i skužim da mi je ostalo jedno jedino šugavo pofarbano jaje, neš ti skupljanja lupeniki od glupog luka.

Stavila sam ga u frižider tam di stoji kutija u kojoj bi trebal biti putar, sir trokut /Zdenka/, sir dekice (narezani na šnite) malo parizera i to, jel. Da se ne sramotim, kutija je prazna al eto jajeta.

Nebu niko došel, ak dođe, došla bu policija /5 godina im je trebalo da shvate da se bivši odselil/ e sad: tam u precoblju slika druga Tita (to je kćer tam nakokila veli da je njoj u Jugoslaviji bilo dobro živiti! /4 godine/ i kraj toga orden zasluga za narod sa srebrnom zvijezdom dede Smitha i oboje dece kad su bili mali, sin u smehu, kćer nabrijana. Sadašnje slike ni da imam ne bi metnula. Onda put vodi u kuhinju gdje se slavi Uskrs sa jednim pofarbanim jajetom i mladim lukom kaj mi je uvalila teta Nada s 4-og kata, jedina suseda s kojom komuniciram, psujem, kritiziram i vičem – teta Nada, žuri mi se, mi bi ovak dosutra. I to jednom godišnje, kao i Uskrs.

Oznake: Uskrs

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.