petak, 20.06.2008.

Teško je bit oporba u Šibeniku

Županijski SDP posljednjih je mjeseci prošao kroz burno razdoblje. Je li se stanje primirilo?
Stanje se jest donekle smirilo, ali činjenica je da je županijska organizacija i dalje bez predsjednika i to će trebati uskoro riješiti. Vjerujem da o tome razmišlja i vrh stranke, te da će skoro konkretizirati neko rješenje.

Šuška se da biste vi trebali na mjesto županijskog čelnika stranke?
Vjerojatno bih bio logično rješenje, ali moje ambicije su trenutno usmjerene isključivo na grad. Odavno sam kazao da me zanima gradska organizacija i grad Šibenik. Tu sam okupio tim, za cilj boljitka grada izrađujemo projekte i sve poduzimamo da dođemo u priliku projekte i realizirati. Stoga prije nego zaokružim posao na gradskoj razini, ne želim otpočinjati drugi posao.

Ipak, kako na tu mogućnost gledaju vaši stranački protivnici koje, sudeći prema istupima u javnosti nakon smjene Milija Miloša, evidentno imate?
Nasreću, osobe iz županijskog odbora SDP-a koje su istupale javno nemaju neki pretjerani kredibilitet. No, ponavljam, u ovom trenutku želim ostati na čelnom mjestu gradske organizacije i na lokalne izbore izaći s jakim timom i kandidatom za gradonačelnika.

U posljednjem intervjuu za Novi tjednik kazali ste kako bi vam imponirala gradonačelnička stolica…
Istina, ali napravit ću ono što činim čitavo vrijeme. Sve svoje ambicije stavit ću u funkciju stranke. Cilj mi je jaki SDP u gradu Šibeniku. Stoga ćemo sastaviti listu i predložiti na funkcije one pojedince za koje smo sigurni da će donijeti rezultat.

Hoće li to biti neka svježa ili poznata stranačka lica?
Mislim da je u ovom trenutku rano o tome pričati. Svakako, tko god to bio, ja ili netko drugi, imat će odgovornost i zasigurno će donijeti rezultat stranci.

Znači očekujemo reorganizaciju u stranačkim redovima i svježiji pristup biračima?
Sigurno ćemo promijeniti taktiku i drugačije nastupati. Ići ćemo s konkretnim rješenjima, nećemo se zadržavati samo na kritici vlasti, već ćemo istupati s vlastitim projektima i prijedlozima. Otegotna okolnost nam je mali broj vijećnika u Gradskom vijeću, zahvaljujući prethodnim garniturama i događanjima. No, bez obzira na to, vrijeme je da se svi ljudi bliski SDP-u, kojima je grad Šibenik na srcu, okupe kako bi postigli što bolji rezultat na izborima. Znam da je HDZ dobro organizirana stranka, da ih je vrlo teško pobijediti, ali ništa nije nemoguće.

Mislite da će SDP uspjeti postići tu razinu organizacije, obzirom na sve trzavice u posljednje vrijeme?

U gradskoj organizaciji trzavica nije bilo. Njih je bilo na županijskoj razini, a uzrokovane su nizom loših poteza županijskog rukovodstva. Vjerujem da će grad biti spreman, a bez obzira na trenutnu situaciju u županijskoj organizaciji, mislim da ni tu neće biti problema.

Kakve su to nesuglasice između vas i SDP-ove saborske zastupnice Brankice Crljenko, oko slučaja Horvatović?
Nisu to nesuglasice, Brankica je iznijela stav stranke, što sam učinio i ja. S tim da sam uvijek držao stranu svojih članova, osim u slučaju kada su pravne institucije doista dokazale njihovu krivnju. Stranke trebaju stajati iza svojih članova, jer im to omogućava slobodu govora i kontreštavanja, kako bi mi Šibenčani rekli. SDP je protiv lošeg sustava u kojemu svatko može sve, u kojem se građane može kontrolirati i vršljati po njihovoj privatnosti, ali u ovom trenutku, zahvaljujući vladajućoj garnituri, sustav upravo to dozvoljava. U Damirovom je slučaju jasno da se radi o političkom progonu i mobbingu. Mislim da je vrlo loše da načelnici policije odgovaraju politici, a ne struci, što se pokazalo u nizu slučajeva, od Horvatovića do najnovijeg slučaja suspenzije zagrebačkog policajca Gašparca (slučaj Thompson op.a), a u koji je upleten i sam ravnatelj policije. S tim da policajac Gašparac smije javno istupati, dok je Damiru to zabranjeno. I naposljetku ne mogu se ne upitati kako su novinari saznali za posljednji disciplinski postupak, prije samog Damira Horvatovića???

Dio javnosti načelnika Perana amnestira od političke odgovornosti u ovom slučaju zbog istrage koja je pokrenuta protiv župana?
Ne možemo u isti koš stavljati disciplinske postupke, za čije je pokretanje, unutar svake PU, nadležan načelnik i kaznene postupke u kojima se istrage pokreću po službenoj dužnosti i nalogu Državnog odvjedništva. Dakle, mogućnost disponiranja svojim ovlastima, u kaznenom postupku je načelniku bitno manja nego u disciplinskom. U odnosu na funkciju načelnika PU, mislim da bi isti trebao, među ostalim, poštediti sebe i svoju službu afera i prepucavanja po medijima. Zna se kako policija izvještava medije o slučajevima. Zato i postoje glasnogovornici u svakoj PU. Načelnik policije ne bi smio biti medijska zvijezda niti se ponašati kao političar.

Uhvatimo se malo šibenske oporbe. Nakon državnih izbora, svi su junaci, izuzev SDP-a koji je, doduše zabilježio dobar rezultat na izborima, redom utihnuli. Kako to komentirate?
Teško je biti oporba u Šibeniku. HDZ se ponaša na rigidan način. Uvjet za zapošljavanje je pristupnica HDZ-u, tvrtke poslove dobivaju na političkoj osnovi, a slično je i s realizacijom svih projekata. To nije dobar smjer razvoja društva i vodi samo u političku korupciju.

Međutim, pritisak vladajućih ne amnestira političare od odgovornosti prema biračima?
Apsolutno, ali se ne bih upućivao kritizirati moje kolege iz drugih oporbenih stranaka. No držim da otvorena demokratska društva čelnicima oporbe dozvoljavaju da govore. Vlast koja daleko ne vidi pokušava ušutkavati svoje protivnike, a dalekovidni vladajući znaju da oporbenjaci nisu neprijatelji, već politički suparnici. Oporba je uvijek dobar korektiv vlasti, tu je da bi držala vagu, ukazivala na pogreške i djelovala ka njihovom ispravljanju. Ako joj se ne dozvoljava da govori, tada imamo totalitarizam, jednoumlje i nezdravo društveno stanje. Kod nas je stanje evoluiralo, ovdje vladajući kritiku upućuju oporbi.

Nije li to signal oporbi da izreagira?
Mogu govoriti samo u ime SDP-a koji je reagirao na takve pojave u nekoliko navrata. Nažalost, reakcija nije naišla na odaziv kakav smo očekivali, vjerojatno zbog teške socijalne situacije u kojoj danas žive šibenske obitelji. U slobodnom društvu građani moraju imati slobodu odlučivanja. No, kada politička opcija građane obveže, bilo poslom ili nečim drugim, tada slobode nestaje. Ali nastanu problemi. Jedino pravo rješenje i izlaz iz ove situacije jest promjena vlasti koja je stanje i prouzročila. Šibeniku kao gradu hitno je potrebno okupljanje svih, a ne samo političkih potencijala, jer Šibenik nije napravio što je mogao. HDZ je ovdje na vlasti od hrvatske neovisnosti proveo ukupno 16 godina, a rezultati njihovog načina vladanja na svakom su koraku vidljivi.

Međutim, neki problem ne vide u načinu vladanja, već diskontinuitetu vlasti.
To su obične floskule. Da grad ima zacrtanu politiku i strategiju svaka bi vlast samo nastavila tamo gdje je ona prethodna stala. Eventualno bi odabrala drugačije prioritete, ali bi se znali temeljni strateški ciljevi.
No, treba priznati da su krenuli Podi, izgradila se Tehnološka, tuneli prema Dubravi i Pokrovniku...
Ne može se gradom gospodariti bez strategije. Treba, istina, priznati da su se dogodile neke pozitivne stvari, no Šibenik je i dalje ostao slijepo crijevo Hrvatske. Još smo uvijek ispod hrvatskog prosjeka i po primanjima, naša prosječna plaća od 3,5 tisuće kuna još je uvijek za tisuću kuna manja od plaće u ostalim hrvatskim županijama i gradovima. Situacija u Šibeniku je teška i ne smijemo se zavaravati. Nije sve u gradnji cesta, nogometnih stadiona i bazena. Ti su projekti pohvalni i dobri, ali osnov na kojemu sredina počiva je gospodarstvo, a Šibenik svoje nije dovoljno razvio. Pozdravljam i Pode, ali oni sami ne mogu dovesti do razvoja i sveobuhvatne izvrsnosti šibenskog područja. To može jedino dobro promišljeno gospodarenje, strategija koja će odrediti ciljeve, detektirati probleme i dati modele za njihovo rješavanje. Šibenska vlast takvu strategiju nije izradila, već gradom rukovodi stihijski, bez plana. Ovoj vlasti se stvari događaju, a ona ih ne kreira.

Dobro, ima li SDP prijedlog?
Izradili smo strategiju Gospodarskog razvoja Šibenika i ponudit ćemo je građanima uskoro. Strategija je neophodna za razvoj neke sredine, jer sve što taknete u jednom segmentu, odražava se na drugi. Bez utemeljenih pretpostavki cilja, načina na koji se nešto može ostvariti, mogućih izvora financiranja, bez odgovornosti institucija i pojedinaca za postizanje pojedinačnog, pa potom i ukupnog cilja, nema kvalitetnog razvoja niti na jednom polju.

http://www.novi-tjednik.hr/

- 21:39 -

Komentari (1) - Isprintaj - #

subota, 07.06.2008.

Život leti kapetane

Dražen Petrović je rođen u Šibeniku 22. listopada 1964. godine. Roditelji Biserka i Jole Petrović pružili su Draženu sretno i bezbrižno djetinjstvo koje je proveo uz svog starijeg brata Aleksandra (Aco). Dražen je bio svestrano dijete, te je između ostalog pjevao u zboru, a duge ljetne dane je uobičavao provoditi uz more u svome rodnom Šibeniku.

Slijedeći brata Aleksandra, Dražen je upoznao košarku te je njegova strast ubrzo prerasla u fanatičnu odanost igri. Iako je mnogo vremena provodio igrajući košarku s prijateljima na lokalnom igralištu, nije mu bilo teško samome vježbati; tako da je ne mali broj puta sate i sate proveo sam na tom istom igralištu. Zbog želje za neprekidnim usavršavanjem, Dražen je budio respekt svojih suigrača, trenera i mnogobrojnih navijača. Njegov ozbiljni pristup igri mnogo puta je bio skriven iza velikog i iskrenog osmjeha u kojem su svi uživali.

Kako su njegove vještine napredovale tako su i rasli zahtjevi koje je pred sebe stavljao ovaj velikan hrvatske i svjetske košarke. Postao je vođa na terenu, te je svojom požrtvovnošću pokazao put kako treba nadigrati protivničku momčad. Kroz svoje nepogrešive izvedbe u dresovima Šibenke i Cibone, Dražen je promovirao Hrvatsku košarku na internacionalnom planu, te je vrlo brzo postao poznat pod nadimkom košarkaški Mozart. Taj nadimak je dobio zbog toga što je uspio košarku pretvoriti u umjetnost u kojoj je uvijek davao maksimum.

Postavio je nove standarde u igri, čak i van granica bivše države; prvo igrajući u Španjolskoj za Real Madrid, a kasnije i u NBA ligi igrajući za Portland I New Jersy.

Poginuo je u prometnoj nesreći , 7. lipnja 1993. godine, na autocesti kod njemačkog grada Ingolstadta, samo dan nakon posljednjeg nastupa u dresu hrvatske košarkaške reprezentacije na kvalifikacijskom turniru za europsko prvenstvo u Wroclawu.

- 18:46 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

nedjelja, 01.06.2008.

„DJECA SU RADOST“



Agens – Osjećaj odgovornosti, želja za pomoći djeci, kao i osvještavanje mladih na tematiku djeca s posebnim potrebama.

Cilj humanitarnog događaja – Prikupljanje sredstava za kupnju didaktičke opreme za rehebilitaciju djece s posebnim potrebama.

Termin – 03. lipnja – 05. lipnja 2008. god.

Mjesto zbivanja – Grad Šibenik

PLAN HUMANITARNOG DOGAĐAJA

- 03. lipnja

– Otvaranje humanitarnog događaja kroz javnu tribinu na temu: „Položaj djece s posebnim potrebama u Hrvatskoj“

- Termin - 17:00 h – 19:00 h

- Lokacija – Gradska knjižnica „Juraj Šižgorić“ Šibenik

- U 20:00 otvaranje humanitarnog malonogometnog turnira Foruma mladih

- 04. lipnja

- U 09:00 početak odigravanja malonogometnog turnira na sportskom igralištu.

- U 12:00 – 13:00 pauza

- U 13:00 – 17:00 nastavak turnira i završetak prvog dijela razigravanja

- U 20:00 službeno počinje koncert na čijem samom početku slijedi uručivanje prikupljenih sredstava za humanitarnu akciju ravnateljici Centra za odgoj i obrazovanje „Šubićevac“ gospođi Branki Bego

- 23:30 je predviđen kraj humanitarnog koncerta, nakon čega slijedi neformalno druženje forumaša

- 05. lipnja

- 10:00 – 14:00 odigravanje finalnih utakmica te proglašenje pobjednika.

Prije samog finala održat će se kratka i uskladu s njihovim mogućnostima revijalna utakmica štičenika Centra za odgoj i obrazovanje „Šubićevac“, da bi se pokazalo da ta djeca mogu imati isto tako sretno djetinjstvo.

- U 15:30 odlazak štičenika Centra u pratnji forumaša u Sokolarski centar

- 20:10 -

Komentari (9) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

Opis bloga

Službeni blog Gradske organizacije SDP Šibenik

KONTAKT
sdpsibenik@gmail.com