Sayock's disblogging

ponedjeljak, 17.01.2011.

Napokon bend!

OK. Dosta zabušavanja. Vrijeme je da se počne i pisati…

Kad sam ljetos odlučila da se vratim u muzičke vode, namjeravala sam prvo napraviti svoj bend. No, pošto se dugo godina nisam kretala u muzičkim vodama (a kad jesam bila sam više među jazzerima nego rockerima), postalo mi je jasno da neće biti lako naći muzičare. A gdje naći info o nečemu gdje upadaš poput padobranca naglavačke? Na forumu.
I tako sam se registrirala na Glazbeni forum, malo pronjuškala i našla rubriku „Traženje benda ili glazbenika“. Kopajući malo tamo promijenila sam mišljenje jer mi se učinilo da je lakše upasti u već gotov bend, pa ako će to ići usporedo s mojim idejama – mogu progurati i svoje stvari, a ako ne, opet dobro – upoznat ću nove ljude i polako se uhodati za neki veći projekt. I tako sam odmah na početku upala u dva benda. Jedan je bio totalno autorski, a drugi je trebao biti cover. Ovaj drugi je imao samo dvije probe ukupno, jer nije bilo basiste, a ostatak benda je svirao u drugim bendovima i tako nije bilo ništa. S onim autorskim bendom sam se dulje zadržala. Dečki su bili super ekipa, ali isto nije bilo basista. No, problem mi je bio uživiti se u repertoar tog benda. Imali su dosta materijala i nešto od toga sam ja i uvježbala. No, pjesme su mi bile jedan totalno strani svemir i sama pomisao da ih pjevam pred ljudima mi je bila nekako… ne znam… To jednostavno ne bi bilo uvjerljivo. Neke od tih stvari sam snimila na moju snimalicu i doma nasnimila vokal, prateće vokale i bas (onda sam počela bas svirati). Nakon jedne stvari sam se tri dana oporavljala psihički (malo sam se previše uživila) i shvatila da tu nema sreće. I tako smo se razišli.
Ja sam i dalje još neko vrijeme mislila da je bolje upasti u gotovi bend, pa sam se našla sa još nekim bendovima, da vidim hoće li to hodati nekako ili ne… Stvarno ima zanimljivih sklopova i projekata, no ništa od toga nije bilo onak na mojoj valnoj dužini. Vratila sam se početnoj ideji da napravim svoj bend. Na prvi oglas, kad sam tražila sve, nije mi se nitko javio. Onda me jedna poznanica na FaceBooku pitala znam li da li nekome treba bubnjar – njen tadašnji dečko traži bend. A pošto sam ga poznavala (a nisam imala pojma da svira bubnjeve) čuli smo se i krenuli skupa u projekt. Prvu probu neću nikad zaboraviti. Iznajmila sam jednu vježbaonicu i nas dvoje smo došli na motorima. Vježbali smo moju stvar (koju sam ja kompletnu doma snimila) – s tim da sam ja svirala bas i on je naravno bubnjao. tj. borio se s opnom na bas bubnju. Opna je odbijala batić, pa bi za jedan udarac dobio dva! Onda sam skužila da je tak njemu teško pratiti strukturu pjesme – lakše će biti da probam pjevati. I tako je krenulo… S obzirom da nas je bilo dvoje – skroz je proba uspjela.
Stavila sam oglas za gitaristu. Javila mi se dvojca… no, jedan je odmah odustao, a drugi je došao na drugu probu. Radili smo istu moju stvar. I na mjestima gdje sam zamišljala da će neki gitarist koji zna svirati lupiti solo – on je svirao i dalje ritam gitaru. Do druge probe tražili smo solo gitaristu i basistu, no i dalje smo svirali kao trio. Pala je ideja na počnemo i malo tuđe stvari vježbati za popunu repertoara… bubnjar je rekao da ima basistu, ali nije siguran da li hoće više svirati, a gitarist je rekao da ima cimera koji bi stalno solirao. Tako smo se nakon relativno kratkog vremena okupili u punom sastavu i počeli raditi. Za sad nam je score 4 tuđe i 3 naše stvari – no imam u pripremi još dvije moje, pa će se i to popraviti.
Krenuli smo sa terminom jednom tjedno 2 sata, no to je daleko premalo. A s obzirom da stanujemo na različitim dijelovima Zagreba vježbaonica u kojoj sad vježbamo ne bi mogla doći u obzir u tjednu kad je u prometu velika gužva…
Tako da smo se sad bacili u projekt traženja garaže, atomskog skloništa, skladišta ili nečeg takvog gdje bi vježbali više puta tjedno. Na jučerašnjoj probi smo samo uspjeli raditi na dvije stvari i nismo stigli napraviti sve što smo htjeli…
Ali eto. Stvari su krenule s mjesta, a vrijeme će pokazati da li će se ova postava održati ili ne. Za sad se svi trudimo i meni je iznimno drago zbog toga. A još draže bi mi bilo kad bi se pojavio još neki autor među nama. Nije dobro kad stalno ista osoba piše pjesme. No, mislim da će se i te kockice posložiti da nađemo prostor.
Do čitanja i sviranja!

- 16:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>