13

srijeda

veljača

2013

Čovjek najviše želi slobodu. Čovjek žudi za slobodom. Sloboda je samo suštinska jezgra ljudske svjesnosti: ljubav je na periferiji a sloboda je u centru. Kada se ta dva ostvare, u životu nema žaljenja. A oni se ostvaruju zajedno, nikada odvojeno.
Ljudi su pokušavali da ostvare ljubav bez slobode. Onda ljubav donosi sve više i više patnje, sve veće i veće ropstvo. Onda ljubav nije ono što je čovjek očekivao da će biti, ona se pretvara baš u suprotno. Ona razara sve nade, uništava sva očekivanja i život postaje pustoš – tapkanje u tami, i nikada se ne pronalaze vrata.
Ljubav bez slobode prirodno teži da bude posesivna. A onog trenutka kada uđe posesivnost, počinjete stvarati okove za druge i za sebe – jer ne možete posjedovati nekoga a da on ne posjeduje vas. Ne možete nekoga učinit robom a da sami ne postanete rob. Šta god činite drugome, učinjeno je vama.
To je osnovni princip koji treba razumjeti, da ljubav bez slobode nikada na donosi ispunjenje..........

12

utorak

veljača

2013

Ne odustaj, nikada......Čak i kada ti život kaže da sutra ne postoji, zaboravi tugu i kreni dalje, baš tada moraš ustati i još brže napraviti korak, ne odustaj, jer nada uvjek postoji. Ne u svijet, ne u ljude, već nada samo u sebe......

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.