Nadolazeći post - YO SOY AL SAROUKH - Blog.hr

yo soy al saroukh

center>

četvrtak, 25.05.2006.

Nadolazeći post

Uvod u post

Na neutralnom terenu je bila planski postavljena anketa sa pitanjem "koja je najuspješnija nogometna nacija svih vremena?". Odaziv je bio slabašan, glasovi su išli Brazilu (2) i Njemačkoj (1). Logično, Brazil je peterostruki svjetski prvak, Njemačka najuspješnija europska reprezentacija sa 3 svjetska i 3 europska naslova. Ali...kako se na ovom blogu ja bavim razbijanjem ustaljenih predrasuda, onda ću demistificirati još jednu. Ja se kladim da bi 98% svoj glas dalo Brazilu, ostali bi se nećkali između Njemačke, Italije ili Argentine, vjerujem da bi od onih 6 reprezentacija zadnje mjesto zauzeo Urugvaj. Ja bih baš za njega glasao. Evo zbog čega ih smatram najuspješnijim. Urugvaj ima dva naslova svjetskih prvaka, no i imaju i dva naslova sa olimpijskih igara kada svjetsko prvenstvo nije postojalo. Tada se na olimpijske igre slalo najbolje igrače (ne kao danas mlade) i nogometni turnir na OI je slovio kao neslužbeno prventsvo svijeta. Znači, to bi bilo 4 titule naspram brazilskih 5. Ali, Urugvaj ima čak 14 titula Copa America i tu su najuspješnija južnoamerička ekipa, Brazil ih ima upola manje, samo 7 (Copa America je koju nijansu slabija od EP). To je 18-12 u titulama, čak i ako računamo da svjetska titula vrijedi dvostruko ili trostruko nego titula prvaka J. amerike, opet ispada da su Urugvajci najuspješniji(Copa america ima manju specifičnu težinu od world cupa, kao što almost ima manju od cool liste). Urugvaj je zaslužan da se u Brazilu za grobnu tišinu kaže maracanenzio, jer kada su dali gol za pobjedu u odlučujućoj utakmici SP-a Brazil-Urugvaj, nastupila je takva tišina 200 000 Brazilaca , da se čula muha u zraku, pa su odmah spojili riječi maracana i silenzio. Maracana (naglasak na zadnjem slogu) je čudo od stadiona, ja sam bio na utakmici Flamengo-Fluminense (Fla-Flu oni zovu), pa sam mogo zamisliti kad toliki broj ljudi tamo umukne. Čak ni njenog pomoćnog stadiona Maracanenzinho se ne bi posramili mnogi prvoligaši tu. Eto toliko u uvodu, samo neka se zna, sada malo o predstojećem SP, analizirao sam malo reprezentacije. Uzeo sam u obzir najjače, jedna od ovih dolje će sigurno osvojiti naslov.

Tijelo posta

Brazil-prvi favorit, sigurno najbolji u povijesti, uvalio bi onom Peleovom 3 komada. Jaki su u svim linijama, iako golman Dida ove godine ima više kikseva nego biljarska sala, on spada u sam svjetski vrh. Zadnja linija se zna, upitno je samo koji će biti drugi stoper uz Lucia, najvjerojatnije Juan. Bočni Cafu i R. Carlos su možda najslabija točka kompozicije, jer iako su prije bili super igrači, izgleda da im je istekao rok trajanja. U pričuvi za Cafua je Cicinho (prednost dobio u odnosu na Belettija) i G. Silva kao zamjena za Carlosa (čudan izbor jer u Arsenalu igra u sredini, otpao je Gustavo Nery). Sredina su , po meni precijenjeni Ze roberto i Emerson (umjesto Ze roberta, bolji se izbor čini Juninho, najbolji izvođač slobodnih udaraca na svijetu, ionako je Ze roberto ofenzivan ko i ovaj). Polulijevo i poludesno su dvije najjače karike; Ronaldinho i Kaka, i o njima ne treba puno govoriti. Napad na pairu djeluje ubojito, no i Adriano i Ronaldo su ove sezone imali puno problema u klubovima, i upitno je u kakvom su psihičkom stanju. Iako imaju slabosti, uvjerljivo su prvi favorit, i pokušati će na tlu Europe osvojiti naslov, jer im je to pošlo za rukom samo u Švedskoj.

Engleska-gura ih se za favorita br. 2, zahvaljujući najboljem veznom redu na svijetu. Gerrard i Lampard su prošle godine po svim anketama bili među top 5 igrača (bolje rečeno, u top 3, odmah iza Ronaldinha). Sličnog su profila i prezimena, imaju veliki radijus kretanja i haubicu u nogama. Tu su još u veznom redu i Joe Cole, koji je stasao u Chelseau, i Beckham, koji nije samo maneken nego i vlasnik ponajboljeg suhog lista na svijetu, i jedan od najmarljivijih igrača u Primeri. Svi u veznom redu imaju jaku igru u oba dva pravca. Uža obrana je također jaka karika, Ferdinand i Terry su jaki i na zemlji i u zraku. Joe Colu će leđa čuvati prezimenjak Ashley, a Beckhamu kum G. Nevile, s kojim se dobro slaže. Slabe su im točke golman, a i u napadu nemaju previše alternacija za Rooneya i Owena. Pozvan je Theo Walcott, teenager koji nije ni minute odigrao za svoj matični Arsenal u prošlom prvenstvu. Fali im jedan robusni napadač tipa stari, dobri Shearer, koji bi zadržao loptu i odigravao povratno za pucače. I engleski mediji, tradicionalno skloni vrištanju, im stvaraju preveliki pritisak, a uspjeli su potkopati i autoritet izbornika. Jedna sitnica koja bi mogla značiti, lopta s kojom će se igrati, zna biti jako neugodna kada ju se udari lelujavo ili rezantno, onako ko što to rade Lampard i Gerrard, pa će ti udarači biti u prednosti nad onima koji joj daju efe.

Italija-na prošla dva natjecanja su bili žrtva uroti, sudačke krađe i skandinavske podjele bodova, pa će napraviti sve da se iskupe. Imaju tradicionalno čvrstu i provjerenu obranu na čelu sa ponajboljim golmanom današnjice Buffonom (koji je upravo u središtu skandala). Igrati će sustavom 4-3-3 ili 4-3-1-2, sa Tottijem iza napadača. U vezi će ordinirati Gattuso, Pirlo i Camoranesi (De rossi), a i napadači će se imati zadatak vraćati, jer sustav 4-3-3 zahtijeva veliku trku krilnih napadača.

Argentina-nevjerojatno da je su sa popisa putnika izostavljeni Walter Samuel zvani "The Wall" i Javier Zanetti, legenda Intera i jedini koji je preživio sve čistke u Interu. U isto vrijeme pozvan je Burdisso, rezerva Samuelu u Interu Heinze, koji je propustio pola sezone. Jako im pada koncentracija u zadnjim minutama, kada su u zadnjim utakmicama primili golove. Napad uvijek može više dati nego što obrana može primiti, za lopte iz sredine napadačima je zadužen moj srednjeimenjak Juan Roman Riquelme. Centralna figura napada će biti provjereni trpač Crespo, oko kojeg će se vrtiti dva zvrka Messi i Tevez "el apache".

Španjolska-I španjolski izbornik je prekrižio 3 velika imena veznjeka Baraju, napadača Morientesa i Vicentea. Neopravdano, ako je uzrok loša forma, onda ni Raul nije trebao biti pošteđen. Vicentea se sjećamo kao sjajno lijevo krilo, očigledno se na ovom prventsvu misli ići preko Joaquina, jednako tako dobrog desnog krila i Reyesa kojeg je zamislio umjesto Vicentea.. Iako imaju na svim pozicijama dva kvalitetna igrača, dosad su na velikim natjecanjima redovito kiksali, iako su u kvalifikacijama bili uvjerljivi. Španjolci su ove godine osvojili Ligu prvaka i Uefa kup, ali ipak glavne zvijezde u njihovim klubovima su stranci.

Njemačka-jedine velike zvijezde su Kahn i Ballack. Kahn je izgubio mjesto među vratnicama, ostao je samo Ballack. Ostatak momčadi je prosječan, najveće će im prednosti biti domaći teren i tradicionalni duh koji ih uvijek nekako odgura do kraja.

Nizozemska- po meni "dark horse" prvenstva. Sigurno je Van Basten nešto opako smislio, kada se odrekao Seedorfa, Davidsa, Huntelaara, a posebice Makaaya na račun relativno nepoznatog Dirka Kuyta. Napad će predvoditi Van Nistelrooy, bočnu logistiku će pružati Van Persie i Robben, a iz sredine će konce vući mladi Sneider i Van Der Vaart, te iskusni Van bommel i Cocu. Ove se trojke odrekao vjerojatno zbog atmosfere u svlačionici, koja je godinama bila loša u taboru Nizozemske. "Oranje" je potentna momčad, iako možda premlada i neiskusna.

Francuska-potcjenjuje ih se, iako i dalje imaju istu kičmu momčadi koja je bilježila uspjehe. Zadnja linija nema manu, u veznom redu su dva ponajbolja defenzivna vezna na svijetu, Vieira i Makelele sa Zidaneom, koji će pokušati sigurno još nešto napraviti za kraj velike karijere. Jedino je čudno što nije pozvan Pires, puno bolji igrač od Wiltorda. U napadu su dvije kobre, Trezeguet i Henry, prvi će biti klasična špica, drugi lutajuća. Mogu daleko, iako nisu baš potentna momčad.

Portugal i Češka-spominjem ih zajedno, imaju dosta sličnosti. Igraju prelijepo, što nije recept za turnirski sustav natjecanja. Zadnja šansa Figu i Nedvedu da nešto osvoje sa reprezentacijom, iako je dojam da su obadvije reprezentacije propustile šansu u Portugalu na EP, kada ih je Grčka došla glave.

Hrvatine-stavio sam ih u ovo društvo, patriotskog naboja radi.Trebali bi proći grupu, četvrfinale je krajnji domet. Definitivno je trebalo zvati barem dvojicu od trojke Vugrinec, Eduardo i Rapaić. Vugrinec je bio najbolji igrač lige. Eduardo i Rapaić su mogli biti jockeri, oba dva su ljevonogi. Rapaić igra odlično u zadnje vrijeme, u najboljim je godinama, a u Barićevoj eri nam je bio uz Pršu najbolji igrač i poslije njegovih centaršuteva ili šuteva je padalo najviše golova. Pozvani su Šerić, Vranješ i Ivan Leko, koji vjerojatno neće skupiti ni minute na SP. Vugrinec bi bio idealan kao alternativa Kranjčaru, koji je preosjetljiv na pritiske, a igra na preskupoj poziciji za momčad, na kojoj bi trebao bilježiti više asistencija i golova, kada već druga vezna rade za njega. Protiv Brazila bi trebalo istrčati sa isturenim Olićem u špici i Pršom iza njega, protiv Japana hendikepiranih visinom, sa "target manom" Pršom i Klasnićem. Hendikep je što 1. utakmicu igramo sa Brazilom, koji će sigurno ići na prve dvije pobjede, tako da treću mogu odmarati prvu postavu. Lako bi se moglo dogoditi da treću odigraju nonšalantno, a da nama ti bodovi presude...

Ostali? Ne vjerujem da mogu iznenaditi, eventualno Afrikanci mogu nešto, no opet ne puno. Nasljednici Kameruna i Nigerije su Obala Bjelokosti sa par zvučnih imena (Drogba, Eboue, Toure) i Gana sa jakim veznim tercetom [Essien(Chelsea), Muntari (Udinese) i Appiah(ex Juventus). Mislim da će pobijediti onaj ko bude dosljednije prakticirao devizu "sa što više igrača napad, sa što više obrana". Nogomet je evoluirao zadnjih desetljeća u tom pravcu da su ofenzivni igrači počeli biti prva crta obrane. To je bilo za očekivati, lakše je nekog ko zna s loptom natjerati da trči, nego obratno. Sljedeća evolucija će biti da neće biti samo panjevi u obrani, nego će oni morati kreirati napad, tako da će klasične linije obrana-veza-napad, početi blijediti (već dosta njih to prakticira, ako jedan iz obrane krene naprijed, zna se ko mu čuva leđa. Ovo je dosad bilo samo u prekidima, sada će više dolaziti do izražaja tijekom igre.). Praktički bi se mogla dogoditi podjela na bokove, gdje su niži i brži igrači, i na sredinu gdje su viši i tromiji.

Zaglavlje posta- Idu mi na živce ovi nesposobnjakovići iz blog.hr. Opet nadograđuju kulu babilonsku tj. server. El znate koje bi mjesto osvojilo rukovodstvo blog.hr u natjecanju za nesposobnost? Drugo, za prvo ne bi bili sposobni. Ljut sam zbog toga, pa ću se iskaliti na čitateljima. Em je loše rješena prošla anketa. Drugi moji blogovi su dobili muziku, vi dobijate za kaznu novu mozgalicu "Izbaci uljeza", opet sa sportskom tematikom da se iskupite...

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.