28

subota

listopad

2017

Obnova starog radijatora - uradi sam

Dragi svi!

Nisam jako dugo pisala, jednostavno bavila sam se drugim stvarima (odraslost, posao i to) i zaboravila na svoj kreativni kutak. Danas sam radila jedan malo veći iako vremenski ne previše dug DIY projekt pa mi je palo na pamet da bi ovdje mogla podijeliti svoje iskustvo. Vidjela sam i neke ne odgovorene mailove iz 2016. i 2017. i jako mi je žao zbog toga. tuzan Sad imam ovaj mail instaliran na mobu pa se slobodno javite ako Vas bilo što zanima sretan

Da Vas malo uvedem u priču. Zadnjih 10 godina živjela sam u stanu sa sestrom, ona se odselila krajem prošle godine i stan je ostao mom dragom i meni. Stan ima dvije velike spavaće sobe koje smo sada preuredili u jednu spavaću i jednu dnevnu. Za sada smo pokrečili obje sobe, razmjestili postojeći namještaj i kupili neke sitnice. Puno je tu još posla, ali polako ćemo. Dizajn interijera me oduvijek zanimao tako da ovo je vrijeme za mene sretan Super je i to što znači da će biti i prilika za nove postove.

Danas ću vam pokazati kako sam pofarbala radijator u svojoj "novoj" spavaćoj sobi. Ovo je slika radijatora prije.



Radijator je prije par godina produžen zbog jačeg grijanja, majstor mu je dodao po 2 rebra sa svake strane. Novija su bijele boje, dok je cijeli radijator siv. Uvijek smo to nekako skrivali zavjesama i nikad nije došla adaptacija na red. Tko će to skinuti sa zida, treba zvati majstore, puno je tu posla, ima još hrpu drugih stvari za napraviti i tako isprika za isprikom. Najveća je isprika za "ne diraj radijator" bila neće ispasti dobro, to treba raditi stručnjak. Ma ne treba, može se i sam/a i uz mali budžet sretan

Subota bez obaveza idealna je za mali makeover. Radijator nisam skidala sa zida, to ipak zahtjeva stručnjaka i neko toplije vrijeme, nije za sezonu grijanja.U kvartovskom dućanu sa bojama i lakovima kupila sam bijelu boju u spreju, odabrala sam mat nijansu i mislim da nisam pogriješila. Možete je vidjeti na slici niže. Jedna boca košta 34 kune i dovoljna je za bojanje 2 metra radijatora, ipak po preporuci prodavača uzela sam dva spreja. Ovo je specijalizirana boja baš za radijatore koja je otporna na visoke temperature, nema straha od pucanja boje prilikom grijanja. Cijena cijelog projekta je 68 kn, a novi radijator 500 + kuna, ušteda je značajna.





Ono što je jako važno kod ovakvih aktivnosti je zaštititi prostor oko radijatora, prozor ,zid, pod. Deblji sloj novina je najbolja varijanta, poslije ih jednostavno možete baciti. Također radijator je potrebno jako dobro očistiti, od prašine, bilo kakvih mrvica koje bi se mogle zalijepiti. Najdulje je trajalo čišćenje. Najprije usisavanje svih rupica, ribanje mrežicom za suđe, pa s krpicom za pranje suđa (ona zelena strana).. Bilo je naporno, uništila sam si sve nokte rofl, ali došla sam do faze kad sam bila zadovoljna. Na kraju sam još sve dobro očistila razrjeđivanjem, tatin savjet. Razrjeđivač je jak, ali odmah se suši ne ostavlja mokri sloj za sobom. Jako je važno da je površina prije nanošenja spreja suha.

I to je to! Nakon pripreme slijedilo je špricanje. Osjećala sam se kao neki grafiter sa sprejom u ruci, bilo je baš zabavno. sretan

Prvi sloj, koji je značio potrošen cijeli prvi sprej, pokrio je veći dio radijatora, ali još uvijek se vidjelo da postoji razlika između nekadašnjeg sivog i bijelog dijela. Boja se suši oko 15 minuta što je zbilja brzo. Ipak do drugog sloja odnosno upotrebe drugog spreja sam pričekala više od 1 sat. Što je sigurno je sigurno.



Drugi sloj pokrio je sve. I više se ne vidi razlika u boji.



Ovako izgleda izbliza, ispalo je dosta dobro.





U sobi je nakon farbanja bilo jako puno prašine od boje, tako da bilo bi dobro da za razliku od mene pokrijete okolni namještaj ili krevet. Cijevi nisam ofarbala, bojala sam se da ću potrošiti previše spreja, tako da to me još čeka.



Nakon sušenja i čišćenja radijator izgleda ovako.



S ovim rozim zavjesama totalno nježno i romantično, novi izgled sobe.



Budite hrabri i ako nešto želite promjeniti probajte sami, u najgorem slučaju, ako ispadne loše uvijek možete pozvati majstore! sretan

Novi projektić nazire se već u kutu pored prozora, možete li pretpostaviti o čemu se radi?

Do čitanja wave
Željka

Oznake: bojanje radijatora, radijator, uradi sam, boja u spreju, renoviranje, staro - novo, uređenje interijera, spavaća soba, ja to mogu, diy, dekoriranje

22

nedjelja

ožujak

2015

Kutija uspomena

Ovo je jedan od onih postova za koji sam se premišljala bi li ga objavila ili bacila u smeće. Probna verzija ispala je odlično, ali danas mi ništa nije išlo od ruke i ispalo je dosta neuredno. Post sam zadržala kao pouku Vama na što da pripazite prilikom decoupaga sa fotografijama. :)

Velika sam ljubiteljica fotografije. U mojoj obitelji, od malena, niti jedan rođendan, druženje ili putovanje nije moglo proći bez naslikavanja. Fotografije su najbolji čuvari uspomena. Iako danas umjesto foto albuma listamo foldere na računalima, neke stvari ostale su iste. Gledajući fotografije prisjećamo se gdje smo bili, što smo radili, koga smo upoznali, kako smo se osjećali. Ideju decoupage fotografija dobila sam pretraživajući internet, međutim željela sam ju prezentirati na neki "svoj način". Kako sam to napravila pogledajte u nastavku.

Osim uobičajenih materijala za decoupage biti će vam potrebne vaše fotke i dobar laserski printer. Fotografije možete isprintati na rižin papir, koji možete pronaći u hobby i uradi sam prodavaonicama, ili na salvetu. Ja sam printala na salvetu i naišla sam na nekoliko problema. Prvo da bi printali na salvetu morate salvetu zalijepiti na podlogu koja bi trebala biti nešto čvršća od običnog A4 papira. Ako koristite selotejp na rubovima velika vjerojatnost je da će vam se boja koja je išla preko selotejpa preliti preko slike. Zato savjet broj 1 riskirajte nekoliko kuna za rižin papir. Savjet broj 2 salveta na koju printate obavezno mora biti bijela bez ikakvih tragova boje ili printa. Savjet broj 3 kupite novo pakiranje ljepila na vrijeme. thumbup



Ovaj puta išla sam na nešto jednostavniju varijantu bez puno printeva baš kako bi kutijom dominirala fotografija. Riječ je o fotki sa mog prošlogodišnjeg putovanja u Veneciju i otoke Lagune.U pozadini prve slike (zanemarimo li mrlje od printa) vidite šareni otok Burano koji jednostavno oduševljava svojim šarmom i jarkim bojama. Na slici u unutrašnjosti su isto tako prekrasne venecijanske gondole.









Kako bi ovo bila prava kutija uspomena, u ovom slučaju sjećanje na putovanje, unutra možete ubaciti nešto što ste na putovanju kupili, pronašli, koristili: ulaznice od muzeja, karte podzemne, račun sa večere, razglednice, ideje su beskonačne...Sigurna sam da osoba kojoj je ovakva kutija namijenjena, a bila je s Vama na putovanju, neće ostati ravnodušna.



Kako kažu i loša reklama je reklama pa za narudžbu vaših kutija uspomena možete se javiti na mail: sarene.kutijice@gmail.com :)

Lijep pozdrav!
Ž.

Oznake: decoupage, photography, gifts, handmade, memories, fotografije, uspomene, salvetna tehnika, uradi sam

<< Arhiva >>